Κάπως έτσι φαντάζονται σήμερα πολλοί άνθρωποι το πρόσωπο του Θεού

Κάπως έτσι φαντάζονται σήμερα πολλοί άνθρωποι το πρόσωπο του Θεού Facebook Twitter
«Η δημιουργία του Αδάμ» του Μιχαήλ Άγγελου, στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα.
1

Παρόλο που πολλοί λογοτέχνες, ζωγράφοι και άλλοι καλλιτέχνες έχουν απεικονίσει τον Θεό έως ένα βλοσυρό ηλικιωμένο λευκό με γενειάδα, νέα έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων αποκαλύπτει ότι πολλοί άνθρωποι τον φαντάζονται εντελώς διαφορετικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, η φανταστική εικόνα του Θεού εξαρτάται από τον αν κανείς θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό ή συντηρητικό στα πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής τον Τζόσουα Τζάκσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ζήτησαν δειγματοληπτικά από 511 Αμερικανούς χριστιανούς να περιγράψουν πώς φαντάζονται το Θεό.

Οι συμμετέχοντες είδαν επίσης μια σειρά από πρόσωπα στον υπολογιστή και κλήθηκαν να διαλέξουν κάποιο ως την πιο πιθανή «προσωπογραφία» του Θεού.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική για να συνθέσουν όλες αυτές τις φανταστικές απεικονίσεις σε ένα ενιαίο «πορτρέτο» του Θεού.

Η κυριότερη διαπίστωση είναι ότι αρκετοί άνθρωποι φαντάζονται στην εποχή μας τον Θεό νεότερο, πιο θηλυκό και λιγότερο λευκό από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, κάτι που συμβαίνει ιδίως στους πιο προοδευτικούς.

Οι συντηρητικοί τον βλέπουν πιο λευκό, πιο έξυπνο, πιο γερασμένο και πιο ισχυρό, καθώς επίσης λιγότερο στοργικό απέναντι στους ανθρώπους, σε σχέση με τους προοδευτικούς.

Κάπως έτσι φαντάζονται σήμερα πολλοί άνθρωποι το πρόσωπο του Θεού Facebook Twitter
Το αμερικανικό πρόσωπο του Θεού (Πηγή: Joshua Jackson et al)

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι συντηρητικοί θέλουν περισσότερο από ό,τι οι προοδευτικοί να ζουν μια κοινωνία με τάξη, κάτι που επιτυγχάνεται καλύτερα με έναν ισχυρό Θεό. Από την άλλη, οι προοδευτικοί δίνουν προτεραιότητα σε μια κοινωνία ανοχής, κάτι που εξυπηρετείται καλύτερα από ένα Θεό γεμάτο αγάπη», δήλωσε ο Τζάκσον.

Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι οι νεότεροι σε ηλικία πιστεύουν περισσότερο σε ένα Θεό αγάπης, ενώ οι γηραιότεροι σε ένα Θεό ισχύος. Οι πιο όμορφοι στην εξωτερική εμφάνιση φαντάζονται ένα Θεό πιο γοητευτικό, ενώ οι Αφροαμερικανοί έναν Θεό που μοιάζει μάλλον μαύρος παρά λευκός.

«Η τάση των ανθρώπων να πιστεύουν σε ένα Θεό που τους μοιάζει, πηγάζει με συνέπεια από μια γενικότερη εγωκεντρική μεροληψία. Οι άνθρωποι συχνά προβάλλουν τις πεποιθήσεις τους στους άλλους και η μελέτη μας δείχνει ότι σε αυτό δεν διαφέρει ούτε η εμφάνιση του Θεού. Οι άνθρωποι πιστεύουν τελικά σε ένα Θεό που όχι μόνο σκέπτεται όπως αυτοί, αλλά μοιάζει και με αυτούς εξωτερικά» δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας Κουρτ Γκρέι.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φαντάζονται ότι ο Θεός είναι άνδρας.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια