10 κινηματογραφικές βιογραφίες που εξόργισαν συγγενείς, φίλους και οπαδούς

10 κινηματογραφικές βιογραφίες που εξόργισαν συγγενείς, φίλους και οπαδούς Facebook Twitter
Η αποτύπωση στην οθόνη του ειδυλλίου της Νταϊάνα (Ναόμι Γουότς) με τον καρδιοχειρούργο Χασνάτ Καν, είναι γεμάτη ξεκαρδιστικά σεξουαλικά υπονοούμενα («στο Παλάτι, μένουμε ανοιχτά μέχρι πολύ αργά»).
0

10. The Fifth Estate (2013)

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έστειλε προσωπική επιστολή στον Μπένεντικτ Κάμπερματς εκλιπαρώντας τον ηθοποιό να μην τον υποδυθεί στην κινηματογραφική εκδοχή της υπόθεσης Wikileaks, με το επιχείρημα ότι επρόκειτο για προϊόν «πολιτικού οπορτουνισμού, συμφερόντων, εκδίκησης και πάνω απ' όλα, δειλίας». Μακάρι εκ των υστέρων να ήταν όλα αυτά. Θα ήταν σίγουρα πολύ λιγότερο αδιάφορο.

9. The Theory of Everything (2014)

Το βιβλίο απομνημονευμάτων της Τζέιν Χόκινγκ με τίτλο «Ταξιδεύοντας προς την αιωνιότητα» ήταν η βάση για την ταινία αυτή με θέμα τη ζωή του συζύγου της και διασημότερου επιστήμονα του σύμπαντος, η ίδια όμως είχε τα χειρότερα να πει για τον τρόπο που παρουσιάστηκαν κρίσιμα θέματα της σχέσης της με τον Στίβεν Χόκινγκ. Παρατήρησε επίσης δηκτικά ότι η ο χαρακτήρας της, όπως ενσαρκώθηκε στην οθόνη από την Φελίσιτι Τζόουνς, «έμοιαζε σα να μην έχει φίλους, γνωστούς ή ανθρώπινες σχέσεις»

10 κινηματογραφικές βιογραφίες που εξόργισαν συγγενείς, φίλους και οπαδούς Facebook Twitter
The Theory of Everything

 

8. The Social Network (2010)

Η εξαιρετική ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ με θέμα την ιστορία του Facebook και του ιδρυτή του γίνεται ακόμα καλύτερη όταν πληροφορηθεί κάποιος πόσο είχε ενοχλήσει τον ίδιο τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, παρότι αναγνώρισε ότι ο Τζέσι Άιζενμπεργκ που τον υποδύθηκε φορούσε τα «σωστά ρούχα». Ακόμα κι αυτά τα φριχτά σανδάλια...

7. Nina (2016)

Πολλοί ήταν αυτή που κατηγόρησαν τη λογική του κάστινγκ αυτής της τραγικά επιφανειακής και κακόγουστα εξιδανικευμένης βιογραφίας της Νίνα Σιμόν, ειδικά σε σχέση με την «λευκής, κουκλίστικης ομορφιάς» ηθοποιό που την υποδύθηκε. Η Λίζα Σιμόν Κέλι πάντως, η κόρη της κορυφαίας ερμηνεύτριας, δήλωσε ότι «δεν φταίει η κοπέλα... δεν είναι υπεύθυνη για το σενάριο, τους κακούς διαλόγους και τα ψέματα», ένα εκ των οποίων ήταν ότι η μητέρα της είχε ρομαντική σχέση με τον (γκέι) μάνατζερ της.

10 κινηματογραφικές βιογραφίες που εξόργισαν συγγενείς, φίλους και οπαδούς Facebook Twitter
Nina

6. Grace of Monaco (2014)

Ήταν βουτηγμένη στο διασκεδαστικό κιτς αυτή η βιογραφία της Γκρέις Κέλι με την Νικόλ Κίντμαν αλλά αυτό δεν εκτιμήθηκε δεόντως από την πριγκηπική δυναστεία του Μονακό, παρότι δεν είδε καν την ταινία. Το trailer όμως ήταν αρκετό για την έκδοση επίσημης δήλωσης σύμφωνα με την οποία «πρόκειται για φάρσα μάλλον παρά για ταινία, που παραποιεί την ιστορία με αποκλειστικά εμπορικά κίνητρα». Ούτε κριτικός κινηματογράφου δεν θα το έθετε ορθότερα. ΄

10 κινηματογραφικές βιογραφίες που εξόργισαν συγγενείς, φίλους και οπαδούς Facebook Twitter
Grace of Monaco

 

5. Wired (1989)

Ελάχιστοι είδαν αυτή την βιογραφική ταινία για τον Τζον Μπελούσι, τον διάσημο πληθωρικό (με την ευρεία έννοια) κωμικό που πέθανε το 1982 εξαιτίας υπερβολικής δόσης ναρκωτικών. Και σίγουρα κανείς από τους συγγενείς, φίλους και γνωστούς του εκλιπόντος, που είχαν ήδη καταγγείλει με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και το βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, στο οποίο βασίστηκε.

4. Sid and Nancy (1986)

Η μεταφορά στην οθόνη από τον Άλεξ Κοξ της τραγικής ιστορίας του «Ρωμαίου και Ιουλιέτας του πανκ» (και της ηρωίνης) – του Sid Vicious και της Nancy Spungen - έχει υπάρξει μάλλον αγαπητή σε πολύ κόσμο. Σίγουρα όχι όμως στον John Lydon, τον τραγουδιστή των Sex Pistols που δήλωσε ότι η ταινία αποτελεί ύβρη προς την αλήθεια και τη μνήμη του παλιού του φίλου, λέγοντας ότι έκανε τον εθισμό να μοιάζει glamorous και ότι το τέλος – που δείχνει το ζεύγος να μοιράζονται ένα ταξί για την άλλη ζωή – ήταν εντελώς γελοίο.

10 κινηματογραφικές βιογραφίες που εξόργισαν συγγενείς, φίλους και οπαδούς Facebook Twitter
Sid and Nancy

 

3. England Is Mine (2017)

Ελάχιστους οπαδούς ακόμα και ανάμεσα στους φανατικούς του Morrissey, βρήκε αυτή η κινηματογραφική μυθοπλασία για τη ζωή του πριν τους Smiths και τη φήμη. Όσοι τον γνώριζαν τότε, έκαναν λόγο για «προσβλητικό», «άσχετο» και «ανερμάτιστο» κατασκεύασμα, ενώ η αδελφή του Morrissey, Τζακλίν, είπε απλά ότι ήταν «κωμικά ψεύτικο».

2. The End of the Tour (2015)

Η ταινία για τον συγγραφέα Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας βασίστηκε στο βιβλίο που είχε γράψει ένας δημοσιογράφος του Rolling Stone καταγράφοντας τις πέντε μέρες που είχε κάποτε περάσει μαζί του ενώ ο Γουάλας – που έδωσε τέλος στη ζωή του το 2008 – βρισκόταν σε περιοδεία για το επικό, πολυδαίδαλο μυθιστόρημά του, "Infinite Jest". Η οικογένεια του εκλιπόντος πάντως είχε δηλώσει μέσω δικηγόρου ότι «δεν υιοθετεί ούτε υποστηρίζει καθ' οιονδήποτε τρόπο» την ταινία, ενώ ο πρώην εκδότης του συγγραφέα χαρακτήρισε την ταινία «γελοία» και την ερμηνεία του Τζέισον Σίγκελ ως Γουάλας, «ναρκισσιστικά μακάβρια».

1. Diana (2013)

Η αποτύπωση στην οθόνη του ειδυλλίου της Νταϊάνα (που την υποδύεται με εντελώς άστοχη αυτοπεποίθηση η Ναόμι Γουότς) με τον καρδιοχειρούργο Χασνάτ Καν, είναι γεμάτη κατά λάθος σπαρταριστούς διαλόγους με ξεκαρδιστικά σεξουαλικά υπονοούμενα («στο Παλάτι, μένουμε ανοιχτά μέχρι πολύ αργά»). Ο ίδιος ο Καν ήταν καταρχάς έκπληκτος και ακολούθως έξαλλος με τη μια μικρή ματιά που έριξε στο τρέιλερ και ορκίστηκε να μην δει ποτέ την ταινία. Έχασε μια από τις κορυφαίες κωμωδίες της δεκαετίας.

Με στοιχεία από τον Guardian

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ