«Δημιουργώ σημαίνει ακούω την έμπνευση»

«Δημιουργώ σημαίνει ακούω την έμπνευση» Facebook Twitter
0

Η ταινία του Κύρου είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή και μάλιστα στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα, που επελέγη από 3000 περίπου ταινίες από όλο τον κόσμο.

«Η ταινία μου ονομάζεται Για το Όνομα του Σπουργιτιού», λέει. «Ένας νεαρός χάνει το όνομά του και οδηγείται σε έναν ειδικό, ‘ονοματολόγο’ γιατρό, για να του βρει όνομα. Ο νεαρός όμως απαρνείται το όνομά του για να μπορεί να ‘γίνεται ένα’ με τα πράγματα και τις ψυχές των ανθρώπων, και να μπορεί να γράφει στίχους. Δεν πρόκειται για απώλεια μνήμης αλλά για άρνηση της δυτικής έννοιας της ταυτότητας.

Σύμφωνα με το κράτος, γεννήθηκα στη Λευκωσία το ’72. Αυτό διήρκεσε περίπου 15 χρόνια. Μετά γεννήθηκα στους στίχους του Σαχτούρη και του Καβάφη. Γεννήθηκα στα τοπία και τις πόλεις όπου έζησα, στον έρωτα. Γεννήθηκα εδώ κι εκεί. Στην Αθήνα γεννήθηκα το ’97· δύσκολη γέννα, επίπονη, κρατάει δέκα χρόνια. Μου έχουν πει «είσαι ένα τίποτα» και συμφώνησα μαζί τους. Αργότερα το εξατομίκευσα αυτό και είπα «είμαι ένας κανένας», ή ένας γελωτοποιός που θρηνεί το χαμένο βασίλειο των ποιητών.

Μικρός ήθελα να γίνω τερματοφύλακας. Αυτό το όνειρο μου βγήκε διαστρεβλωμένο, γιατί κατέληξα να είμαι βοηθός ηχολήπτη σε τηλεοπτικές μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων. Στην εφηβεία μου ήθελα να γίνω ποιητής. Όμως ένας αληθινός ποιητής ποτέ δεν καταλήγει να πει «είμαι ποιητής» ή «δεν είμαι ποιητής». Μετεωρίζεται μεταξύ του «είμαι» και του «δεν είμαι». Κι ας έχω εκδώσει μια ποιητική συλλογή.

Με γοητεύουν οι άρρωστοι –σωματικά και ψυχικά– αυτοί που συνωστίστηκα μαζί τους στο νοσοκομείο. Οι σωματικά άρρωστοι γιατί έχουν στο μάτι τους το θάνατο, και έτσι αμφισβητούν την καθημερινή πραγματικότητα που θέλει να μας πείσει ότι είμαστε αθάνατοι. Και οι ψυχικά άρρωστοι γιατί το μάτι τους αμφισβητεί την τάξη της καθημερινής πραγματικότητας. Μας θυμίζει το μάτι τους ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς. Η αμφισβήτηση της επίπλαστης αθανασίας και της τάξης είναι στοιχεία που έχει ένας αληθινός ποιητής. Γι’ αυτό με έχουν πάνω απ’ όλα γοητεύσει οι ποιητές, τα έργα τους και η ζωή.

Δημιουργώ σημαίνει ακούω καθαρά την έμπνευση. Η λέξη δημιουργώ είναι λάθος. Και η έμπνευση δεν μας ανήκει. Όταν μας επισκέπτεται εμείς ανήκουμε σ’ αυτήν. Κατατασσόμαστε στην έμπνευση. Είναι ένα άλλο είδος στρατού, που τον υπηρετούν οι καλλιτέχνες. Παλιά το όνομα του ζωγράφου δεν έμπαινε πάνω στον πίνακα. Η συμβολή του καλλιτέχνη είναι απλά η πάλη που κάνει για να κατασιγάσει τη ματαιοδοξία του και να ακούσει την έμπνευση καθαρά. Αλλά για να έχεις έμπνευση κάτι πρέπει να σε καίει.

Πρέπει να μάθουμε απ’ τα σκυλιά και τις γάτες μας, απ’ τα πουλιά και τα δέντρα. Αυτά ζούνε χωρίς όνομα, και χωρίς τεχνολογική πρόοδο. Πρώτα είμαστε ζώα και μετά άνθρωποι. Και όταν λέω «ζώα» δεν το εννοώ με αρνητική έννοια, εννοώ ότι πρώτα ανήκουμε στη ζωή, και μετά η ζωή μάς ανήκει. Η ταινία είναι ένα κρυπτογραφημένο μανιφέστο εναντίον του εγωκεντρισμού και του τεχνολογικού ναρκισσισμού.

Όχι, οι αληθινοί καλλιτέχνες δεν υπηρετούν τον εαυτό τους. Αντίθετα, είναι ταπεινοί, γιατί στην ουσία είναι υπηρέτες της έμπνευσης που τους δίνεται. Η πίστη στην έμπνευσή τους όμως είναι πάρα πολύ δυνατή, και αυτό παρεξηγείται.

Η προσήλωση στον κινηματογράφο και την ποίηση με απομονώνει πολύ. Ο κόσμος δεν ασχολείται με την πάλη που κάνεις μέχρι να τελειώσει ένα έργο. Ο κόσμος ασχολείται με το αποτέλεσμα, με τη φήμη σου, με τα βραβεία. Δεν κάνω «εσωτερικά ταξίδια» αλλά εσωτερικούς πολέμους με τη ματαιοδοξία μου, την ηλιθιότητα και την άγνοιά μου. Δεν φεύγω «ταξιδάκι». Όταν παλεύω με το «δράκο», όπως λέει ο Βαλαής, μετά επιστρέφω πολλές φορές λαβωμένος, αλλά οι γύρω μου δεν το καταλαβαίνουν κατ’ ανάγκη ότι είμαι λαβωμένος. Κάνω και τον τραυματιοφορέα και τον τραυματία. Δεν είναι μοναχικό αυτό;

Τι σημαίνει για σένα η επιλογή της ταινίας σου στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κανών;
Μου άρεσε που κάποιοι κατάλαβαν τη γλώσσα και την προβληματική της ταινίας. Ας μην ξεγελιόμαστε όμως. Μπορεί να υπάρχουν καλύτερες ταινίες που να μην έχουν επιλεγεί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Μυθολογίες / «Αγάπησα τόσο τη "Lola Rennt" που βάσισα το καλλιτεχνικό μου όνομα πάνω της»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Λάρι Κλαρκ, Μίκαελ Χάνεκε, «Στρέλλα», «Κυνόδοντα» και Κωνσταντίνο Γιάνναρη περιλαμβάνει η δεκάδα αγαπημένων ταινιών του φωτογράφου Spyros Rennt.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ