Ευτυχώς υπάρχουν τα τιμητικά Όσκαρ «της παρηγοριάς» για να διορθώνουν τις αδικίες της «επίσημης» τελετής

Ευτυχώς υπάρχουν τα τιμητικά Όσκαρ «της παρηγοριάς» για να διορθώνουν τις αδικίες της «επίσημης» τελετής Facebook Twitter
«Ευχαριστώ την Ακαδημία και όλους όσους με βοήθησαν στην πορεία μου», είπε απλά ο Ντέιβιντ Λιντς, πριν απευθυνθεί προς το ίδιο το αγαλματίδιο: «Έχεις πολύ ωραίο πρόσωπο. Καληνύχτα».
0

Δεδομένου του πόσο απασχολεί την επιτροπή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η χρονική διάρκεια της τελετής απονομής των Όσκαρ κάθε Φλεβάρη, θα έπρεπε να έχουν δώσει προ πολλού ένα βραβείο στον Ντέιβιντ Λιντς. Στα χθεσινά Βραβεία Governors – την παράπλευρη ειδική τελετή τιμητικής επιβράβευσης «έργου ζωής» και ανθρωπιστικής προσφοράς – ο μεγάλος σκηνοθέτης έλαβε το πρώτο Όσκαρ στην καριέρα του και ο λόγος του υπήρξε υποδειγματικά λιτός και σύντομος. «Ευχαριστώ την Ακαδημία και όλους όσους με βοήθησαν στην πορεία μου», είπε απλά, πριν απευθυνθεί προς το ίδιο το αγαλματίδιο: «Έχεις πολύ ωραίο πρόσωπο. Καληνύχτα».

Ο 73χρονος σκηνοθέτης – προσωπικότητα με τιτάνια επίδραση στο σύγχρονο κινηματογράφο – έχει υπάρξει τέσσερις φορές υποψήφιος στην καριέρα του και την μία από τις φορές που έχασε το βραβείο, είχε συλληφθεί από την κάμερα να τον συλλυπείται ένα άλλος αιώνιος χαμένος στις επίσημες τελετής απονομής των Όσκαρ, ο Ρόμπερτ Όλτμαν, ο οποίος επίσης παρέλαβε το τιμητικό βραβείο «της παρηγοριάς» το 2006, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του. Για πολλά χρόνια, το τιμητικό βραβείο λειτουργούσε ως καθυστερημένη αναγνώριση του έργου σημαντικών δημιουργών που δεν νίκησαν ποτέ στον επίσημο συναγωνισμό, αλλά τα φετινά Βραβεία Governor έμοιαζαν ιδιαιτέρως προσανατολισμένα στην διόρθωση αδικιών και λαθών του παρελθόντος εκ μέρους της Ακαδημίας.

Για πολλά χρόνια, το τιμητικό βραβείο λειτουργούσε ως καθυστερημένη αναγνώριση του έργου σημαντικών δημιουργών που δεν νίκησαν ποτέ στον επίσημο συναγωνισμό, αλλά τα φετινά Βραβεία Governor έμοιαζαν ιδιαιτέρως προσανατολισμένα στην διόρθωση αδικιών και λαθών του παρελθόντος εκ μέρους της Ακαδημίας.

Μέχρι και πριν μια δεκαετία, το τιμητικό Όσκαρ αποτελούσε τμήμα της επίσημης τελετής του Φεβρουαρίου. Ήταν το επιβλητικό κομμάτι της μετάδοσης και περιλάμβανε μια μακρά εισαγωγή, ένα βίντεο με αποσπάσματα από το έργο του τιμώμενου προσώπου και συχνά μια φλύαρη, ασυνάρτητη και φορτισμένη συγκινησιακά ομιλία του υπερήλικα συνήθως νικητή. Υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις σ' αυτόν τον κανόνα, όπως η περίπτωση του Άλφρεντ Χίτσκοκ που δεν είχε πάρει κανένα Όσκαρ πριν το τιμητικό βραβείο του 1968, και όταν ανέβηκε στη σκηνή να το παραλάβει είπε απλά «Ευχαριστώ». Το 2009 όμως, ο προβληματισμός της επιτροπής σχετικά με τη μακρά διάρκεια της τελετής, οδήγησε στη δημιουργία των Βραβείων Governors, της τελετής που γίνεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στο Grand Ballroom του Hollywood and Highland Center και δεν μεταδίδεται τηλεοπτικά.

Ευτυχώς υπάρχουν τα τιμητικά Όσκαρ «της παρηγοριάς» για να διορθώνουν τις αδικίες της «επίσημης» τελετής Facebook Twitter
Η άλλη σπουδαία μορφή της έβδομης τέχνης που τιμήθηκε φέτος με το τιμητικό Όσκαρ είναι η 91χρονη σκηνοθέτρια Λίνα Βερτμίλερ η οποία εκφώνησε τον λόγο της στα ιταλικά και τον ρόλο της μεταφράστριας ανέλαβε η Ιζαμπέλα Ροσελίνι (αριστερά).

Η άλλη σπουδαία μορφή της έβδομης τέχνης που τιμήθηκε φέτος με το τιμητικό Όσκαρ είναι η 91χρονη σκηνοθέτρια Λίνα Βερτμίλερ, η πρώτη γυναίκα που είχε κερδίσει υποψηφιότητα για το Όσκαρ σκηνοθεσίας το 1976 για την ταινία της «Επτά καλλονές», αλλά είχε χάσει τότε από τον σκηνοθέτη του πρώτου "Rocky", Τζον Αβίλντσεν. Η Βερτμίλερ, η οποία εκφώνησε τον λόγο της στα ιταλικά – τον ρόλο της μεταφράστριας ανέλαβε η Ιζαμπέλα Ροσελίνι – αστειεύτηκε ότι έχει φτάσει η στιγμή να δημιουργηθεί μια θηλυκή εκδοχή του αγαλματίδιου.

«Θα ήθελε να πάρει το όνομα 'Άννα'», είπε εκ μέρους της Βερτμίλερ η Ροσελίνι. «Γυναίκες στην αίθουσα, φωνάξτε παρακαλώ όλες μαζί: 'Θέλουμε την Άννα, τον θηλυκό Όσκαρ!».

Το βραβείο στην Βερτμίλερ παραδόθηκε από την Τζέιν Κάμπιον και την Γκρέτα Γκρέτα Γκέργουιγκ – οι τρεις τους, μαζί με την Σοφία Κόπολα και την Κάθριν Μπίγκελοου, παραμένουν οι μοναδικές γυναίκες που έχουν κερδίσει υποψηφιότητα για το Όσκαρ σκηνοθεσίας (η Μπίγκελοου είναι η μοναδική νικήτρια, to 2010 με το "The Hurt Locker"). «Πώς διορθώνεις τις αδικίες αιώνων πατριαρχικής κυριαρχίας;» ρώτησε η Κάμπιον παραδίδοντας το βραβείο, για να δώσει η ίδια την απάντηση: «Ξεκινώντας από την Λίνα Βερτμίλερ».

Με στοιχεία από το Atlantic.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ