Η γυμνή αλήθεια για τα '60s

Facebook Twitter
0

Πες μου λίγα λόγια για την ταινία. Για τι ακριβώς πρόκειται;
Είναι μια ταινία που ο αγγλικός τίτλος της είναι 8 Miles High και αφορά μια γυναίκα που τη δεκαετία του ‘60 ήταν πολύ διάσημο μοντέλο. Ήταν πολύ διάσημη στη Γερμανία από τις φωτογραφίσεις της. Ήταν επίσης γνωστή για τις σχέσεις της με τον Mick Jagger, τον Keith Richards και τον Jimmy Hendrix - η ταινία αναφέρεται στη ζωή και στους έρωτές της. Είναι μια ερωτική ιστορία για την αγάπη για ζωή στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70, που διαδραματίζεται στο Μεξικό, στην Ινδία, στη Γερμανία και παρουσιάζει τρεις περιόδους της ζωής της: τη νεότητά της και τη σχέση της με μια διάσημη πολιτική ομάδα που ονομαζόταν Kommune 1. Ζούσαν όλοι μαζί σε ένα πολύ μεγάλο δωμάτιο, κοιμόνταν σε ένα μεγάλο στρώμα και συζητούσαν για πολιτική και για επανάσταση. Η τρίτη περίοδος είναι ο πιο μεγάλος της έρωτας, η σχέση της με τον Dieter Bockhorn. Έφτιαξε ένα λεωφορείο για χάρη της, για να της δείξει πόσο την αγαπούσε και στη συνέχεια ταξίδεψαν παντού στον κόσμο, κάτι που σήμερα είναι αρκετά συνηθισμένο, αλλά τη δεκαετία του ‘60 το να ταξιδεύεις στο Μεξικό, στην Τουρκία και στην Ινδία ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα στοιχεία που κάνουν την ιστορία της Uschi Obermaier ενδιαφέρουσα 40 χρόνια μιετά και τι είναι αυτό που συντηρεί το μύθο της; Για ποιο λόγο να πάει κάποιος να δει μια ταινία γι' αυτή;
Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολο να πάει κάποιος όσο είναι στη Γερμανία, επειδή οι Γερμανοί γνωρίζουν ποια είναι. Οι Έλληνες θα μπορούσαν να πάνε να τη δουν επειδή είναι μια ωραία ερωτική ιστορία. Περιέχει τόσα πολλά στοιχεία, δείχνει ολόκληρο τον κόσμο, όλα τα ταξίδια της, όλες τις άσχημες καταστάσεις που είχε να ξεπεράσει, για παράδειγμα το χαμό του παιδιού της ή τις εμπειρίες της με τα ναρκωτικά, τη μουσική. Οι άνθρωποι, ειδικά η γενιά μας -είμαι 27-, μπορούν να πάρουν μια ιδέα για το πώς ήταν τα πράγματα στη δεκαετία του ‘60. Πόσο εύκολα ήταν. Ο χίπικος τρόπος ζωής και η φιλοσοφία της μουσικής, το ότι προσπαθούσαν να τα δοκιμάσουν όλα, χωρίς την πίεση του σχολείου ή της δουλειάς. Όλα ήταν τόσο όμορφα και εύκολα. Σήμερα δεν είναι.

Πέρασε από τόσες κακουχίες, υπάρχει κάποιο μάθημα μετά από όλα αυτά;
Υπάρχει.
Είναι μια πολύ δυνατή γυναίκα. Σήμερα είναι 60 χρονών και στην ταινία την παρακολουθούμε από τα 18 ως τα 35 της. Έχει χάσει κάποιον. Κάποιος πέθανε. Δεν θέλω να πω ποιον, πρέπει να πάτε να δείτε την ταινία, έχασε δυο σημαντικά για τη ζωή της πρόσωπα. Έχει σχέση με τον έρωτα. Το να μην μπορείς να αποφασίσεις ανάμεσα σε τρία πρόσωπα που αγαπάς ποιο να επιλέξεις. Βλέπεις απλά πόσο ελεύθερη γυναίκα ήταν, πόσο δυνατή.

Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, πιστεύεις ότι έχασε ή κέρδισε εν τέλει από όλες αυτές τις σχέσεις;
Φυσικά και έχασε. Πρώτα απ’ όλα, με τη σχέση της με τον πολιτικοποιημένο τύπο έχασε τον εαυτό της επειδή δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική. Όταν πήγε, ένα απλό κοριτσάκι, σε εκείνους τους ανθρώπους που ήταν πολύ πνευματικοί και έξυπνοι, έπρεπε να παλέψει πολύ σκληρά για να αποδείξει ότι δεν ήταν ανόητη -παρ’ όλο που δεν ήταν και τόσο έξυπνη- και έμαθε πολλά από τις σχέσεις της και όλες τις αποφάσεις που έχει πάρει. Ίσως ειδικά για τις γυναίκες θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δουν πώς μπορεί να γίνει το όνειρο μιας πολύ δυνατής γυναίκας πραγματικότητα. Όλα όσα ονειρεύεσαι μπορούν να πραγματοποιηθούν εάν τα πιστέψεις πραγματικά και αυτό είναι και το μήνυμα της ταινίας.

Πιστεύεις ότι γίνεται κάτι ανάλογο με την Kommune 1 σήμερα στην τηλεόραση των reality; Όπως δείχνει η ταινία, είναι ένα μέρος που δεν υπάρχουν πόρτες ούτε ρούχα.
Νομίζω ότι δεν ήθελαν να χάσουν τα όριά τους. Δεν ήθελαν να έχουν τη σχέση των δυο ανθρώπων επειδή τα πάντα ήταν ανοιχτά. Έμεναν σε ένα μεγάλο δωμάτιο και έπρεπε να μιλάς για τα προβλήματά σου, έπρεπε να τα εκθέτεις μπροστά σε όλους. Έπρεπε να μοιράζεσαι τα πάντα και αυτό δεν είναι εύκολο. Σήμερα με το θέμα του Big Brother είναι σχεδόν το ίδιο. Έχεις μια κάμερα και υπάρχουν άνθρωποι που εκτίθενται, βλέπεις τα προβλήματά τους, αλλά το θέμα δεν είναι πολιτικό. Είχαν πολιτικές δραστηριότητες στην Kommune 1.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του γερμανικού κοινού; Τους άρεσε η ταινία;
Ήταν πολύ αντιφατικές. Σε μερικούς άρεσε πάρα πολύ. Στη γενιά του ‘60 άρεσε. Η νέα γενιά που δεν ήξερε αυτή τη γυναίκα ήταν δύσκολο να καταλάβει τα πάντα.

Ποιος είναι ο πιο μεγάλος σου φόβος για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η ταινία;
Δεν έχω φόβους. Καθόλου, επειδή ο πιο σκληρός κριτής ήταν η ίδια η Uschi και μου είπε ότι της άρεσε. Βλέπει τον εαυτό της σε μένα και στον τρόπο που την υποδύομαι στην ταινία. Δεν μπορούν να μου πουν οι άλλοι ότι δεν έχω σχέση με την Uschi, επειδή μου το έχει πει η ίδια.

Υπάρχει κανένα στοιχείο στον χαρακτήρα που υποδύεσαι που μοιάζει με το δικό σου;
Μοιραζόμαστε την ίδια δίψα και αγάπη για ζωή, μας αρέσουν τα ζώα, έχουμε κι οι δυο την ίδια αίσθηση του χιούμορ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ