Το It's the end of the f***ing world επέστρεψε και είναι ακόμα καλύτερο

Το It's the end of the f***ing world επέστρεψε και είναι ακόμα καλύτερο Facebook Twitter
Αυτό που είναι εκπληκτικό με τη σειρά είναι το χιούμορ που υπάρχει πικρό και αμήχανο σε κάθε σχεδόν σκηνή, ένα χιούμορ που σπάνια σου επιτρέπει να γελάσεις, γιατί είναι κρυμμένο μέσα στην θλίψη και την απελπισία που βιώνουν οι ήρωες.
1

Από την πρώτη σκηνή καταλαβαίνεις ότι δεν μπορούσε να υπάρξει πιο ιδανική εισαγωγή για τον δεύτερο κύκλο του «It's the end of the fucking world», μιας σειράς που βασίστηκε στο ομώνυμο κόμικ του Charles Forsman και ακολούθησε την πλοκή του μέχρι το φινάλε. Ο Τζέιμς και η Αλίσα δημιουργούν μία αλλόκοτη σχέση, αυτός την προσεγγίζει με σκοπό να την σκοτώσει (επειδή νομίζει ότι είναι «κοινωνιοπαθής» και γεννημένος δολοφόνος), αυτή θέλει να το σκάσει από το σπίτι της επειδή η μάνα της παντρεύεται έναν αντιπαθητικό Ινδό, έτσι βρίσκονται μαζί σε μία ιστορία περιπλάνησης που περιλαμβάνει και έναν φόνο που τους σημαδεύει για πάντα.

Η σχέση τους στην πορεία παίρνει μια απρόβλεπτη τροπή (από κάθε άποψη), ερωτεύονται, κάνουν την μία παρανομία μετά την άλλη (α λα Θέλμα και Λουίζ) και στο τέλος, καταλήγοντας στο τροχόσπιτο του πατέρα της Αλίσα, η αστυνομία τους εντοπίζει και πυροβολεί τον Τζέιμς. Η τελευταία σκηνή του πρώτου κύκλου δείχνει τον Τζέιμς να τρέχει να ξεφύγει στους αμμόλοφους και κλείνει με τον ήχο ενός πυροβολισμού. Αν τελείωνε εκεί η σειρά (όπως τελειώνει και το βιβλίο), ο Τζέιμς θα πέθαινε χτυπημένος από τις σφαίρες και το μέλλον της Αλίσα θα ήταν στη φυλακή.

Η σειρά που προβλήθηκε στο βρετανικό Channel 4 και έκανε παγκόσμια αίσθηση ένα χρόνο αργότερα, όταν αγόρασε τα δικαιώματα το Netflix, ολοκληρωνόταν σε 8 επεισόδια, όμως, η τεράστια επιτυχία και το φανατικό κοινό που απέκτησε, ανάγκασαν τους δημιουργούς της να φτιάξουν και δεύτερη σεζόν, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο ρίσκο.

Η σειρά που προβλήθηκε στο βρετανικό Channel 4 και έκανε παγκόσμια αίσθηση ένα χρόνο αργότερα, όταν αγόρασε τα δικαιώματα το Netflix, ολοκληρωνόταν σε 8 επεισόδια, όμως, η τεράστια επιτυχία και το φανατικό κοινό που απέκτησε, ανάγκασαν τους δημιουργούς της να φτιάξουν και δεύτερη σεζόν, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο ρίσκο. Να επινοήσουν τη συνέχεια, προσπαθώντας να συνεχίσουν το στόρι, χωρίς τη δυναμική που του έδινε το πολύ πετυχημένο κόμικ, αναδημιουργώντας τη θλιμμένη, απελπισμένη ατμόσφαιρα και το δηλητηριώδες χιούμορ που είχε αποτυπώσει στα καρέ του ο Forsman. Ήταν μεγάλη πρόκληση και όταν ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζεται δεύτερη σεζόν υπήρξαν αρκετοί που ήταν επιφυλακτικοί για το αποτέλεσμα.


Παρόλα αυτά, η δεύτερη σεζόν, συστήνοντας ένα νέο πρόσωπο, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο σασπένς και γίνεται ένα θρίλερ καταστάσεων που στην πορεία έχει πιο μεγάλο ενδιαφέρον από τις καταστάσεις που έζησαν οι δυο ήρωες στην πρώτη (θρυλική) σεζόν. Η Μπόνι –που εμφανίζεται υπό τους ήχους του «How glad I am» της Nancy Wilson- είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέει το τραγούδι, ένα κορίτσι με μια βαθιά θλίψη, τσακισμένο από τον θάνατο του αγαπημένου της, μεγαλωμένο από μία βάναυση μάνα που την βάζει να φάει το κραγιόν, να απομνημονεύσει πρωτεύουσες κρατών και της μαθαίνει ότι «η τιμωρία συμβαίνει από αγάπη», μία αληθινή «κοινωνιοπαθής» και όχι κατά φαντασίαν όπως ήταν ο Τζέιμς.

Το It's the end of the f***ing world επέστρεψε και είναι ακόμα καλύτερο Facebook Twitter
H δεύτερη σεζόν, συστήνοντας ένα νέο πρόσωπο, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο σασπένς και γίνεται ένα θρίλερ καταστάσεων που στην πορεία έχει πιο μεγάλο ενδιαφέρον από τις καταστάσεις που έζησαν οι δυο ήρωες στην πρώτη (θρυλική) σεζόν.

Η Μπόνι συστήνεται μεταφέροντας την υπόθεση της σειράς πίσω στο χρόνο, πριν τον σημαδιακό φόνο των δύο παιδιών, παρουσιάζοντας τη σχέση της με τον άνθρωπο που δολοφονούν αμυνόμενοι, έναν βιαστή και δολοφόνο κοριτσιών που είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο όπου η Μπόνι δουλεύει ως βιβλιοθηκάριος. Αφού την αποπλανεί και την γεμίζει ψέματα, την κάνει όχι απλά να την ερωτευτεί, αλλά να πάθει ψύχωση μαζί του, δημιουργώντας μία σχέση εξάρτησης, γιατί είναι ο μοναδικός άνθρωπος που της δίνει σημασία. Όταν τον παρακολουθεί τυχαία από το παράθυρο του σπιτιού του να κάνει ακριβώς τα ίδια –όσα έκαναν στο πρώτο ραντεβού- με μία φοιτήτριά του παθαίνει αμόκ και αποφασίζει να την βγάλει από τη μέση, πέφτοντας πάνω της με το αυτοκίνητο. Και την σκοτώνει.

 


Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν μας μεταφέρει στο παρόν, η Μπόνι μόλις έχει βγει από τη φυλακή και επισκέπτεται το μαγαζί ενός βενζινάδικου όπου πετυχαίνει στο ταμείο έναν παλιό συμμαθητή της. Του ζητάει έναν σουγιά και σε μία σκηνή που θυμίζει έντονα Wes Anderson, γίνεται ένας καταπληκτικός διάλογος:

«Μπόνι, εσύ είσαι; Ο Ρέι είμαι από το Σεντ Τζόζεφ. Ήμασταν συμμαθητές. Φορούσα κάλυμμα στο μάτι για ένα διάστημα».

«Ω, ναι. Δώσε μου και έναν σουγιά».

«Πώς είσαι; Έχεις παιδιά;»

«Όχι».

«Παντρεύτηκες;»

«Όχι».

«Τι έκανες λοιπόν;»

«Φυλακή».

«Μάλιστα... Γιατί ήσουν... Τι έκανες;»

«Σκότωσα κάποιον. Επίτηδες».

Το It's the end of the f***ing world επέστρεψε και είναι ακόμα καλύτερο Facebook Twitter
Είναι αδύνατο να μην έρχονται στο μυαλό σου οι ταινίες του Wes Anderson.


Η Μπόνι στέλνει με το ταχυδρομείο σφαίρες στον Τζέιμς και την Αλίσα και ξεκινάει ένα ταξίδι για να τους βρει και να τους σκοτώσει, για να πάρει εκδίκηση για τον φόνο του αγαπημένου της. Αυτό που είναι εκπληκτικό με τη σειρά είναι το χιούμορ που υπάρχει πικρό και αμήχανο σε κάθε σχεδόν σκηνή, ένα χιούμορ που σπάνια σου επιτρέπει να γελάσεις, γιατί είναι κρυμμένο μέσα στην θλίψη και την απελπισία που βιώνουν οι ήρωες. Η Αλίσα με τη μητέρα της και τα δίδυμα αδέρφια της έχουν εγκαταλείψει το σπίτι τους και έχουν καταφύγει στην ετεροθαλή αδερφή της μητέρας που ζει στην εξοχή, σε ένα επαρχιακό εστιατόριο. Εκεί δέχεται να παντρευτεί τον πρώτο νεαρό που γνωρίζει και ετοιμάζεται για τον γάμο, δηλώνει ευτυχισμένη και προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της, αλλά τα μάτια της προδίδουν την δυστυχία της (η Τζέσικα Μπάρντεν είναι εξαιρετική στο ρόλο της Αλίσα).

Στο μεταξύ, ο Τζέιμς που έχει επιβιώσει από τον πυροβολισμό και δεν μπορεί να περπατήσει, καταφέρνει μετά από χειρουργεία και φυσιοθεραπεία να σηκωθεί στα πόδια του. Του έχουν απαγορέψει να βλέπει την Αλίσα, αλλά μόλις χάσει τον πατέρα του ξεκινάει να πάει να τη βρει, γιατί είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει στον κόσμο. Και τη βρίσκει, λίγο πριν την τελετή του γάμου, και λίγο πριν συναντήσουν την Μπόνι.

 


Ο δεύτερος κύκλος είναι βαθιά συναισθηματικός, οι ήρωες είναι ενήλικες πια, κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι και τιμωρημένοι για τα λάθη του παρελθόντος. Η σκηνή του φόνου τους κυνηγάει καθημερινά και η Μπόνι εμφανίζεται για να φέρει τη λύτρωση. Η Ναόμι Άκι που παίζει την Μπόνι είναι καταπληκτική, η σειρά είναι γεμάτη από νοσταλγική μουσική και πονεμένα τραγούδια περασμένων δεκαετιών που συνδέονται με απίθανο τρόπο με τις σκηνές, τρυφερές και σκληρές, και ο Graham Coxon έχει γράψει ένα σάουντρακ που κάνει τις σκηνές επιβλητικές, - είναι αδύνατο να μην έρχονται στο μυαλό σου οι ταινίες του Wes Anderson.


Όχι μόνο δεν έχασε ίχνος από την ατμόσφαιρα του κόμικ η δεύτερη σεζόν, αλλά είναι ίσως, ανώτερη, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συνέχεια.

 

The End Of The Fucking World 2 Official Trailer.

Οθόνες
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

OSCARS 2025 / H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

Ο Σον Μπέικερ έσπασε τα κοντέρ κερδίζοντας 4 προσωπικά Όσκαρ για την άγρια κωμικοτραγική κινηματογραφική του χειροτεχνία. Η Μάϊκι Μάντισον χάλασε το πάρτι της Ντέμι Μουρ. Και η ιστορία της σεξεργάτριας, έδωσε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη του σινεμά να φτιάχνει ταινίες θαρραλέες και αυθεντικές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching

Οθόνες / 11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching (και πού να τις δείτε)

Καθώς πλησιάζει η 97η απονομή των Όσκαρ, επιλέγουμε 11 νικήτριες του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που μπορείτε να βρείτε σε streaming πλατφόρμες και στη συνδρομητική τηλεόραση, για να κάνετε προθέρμανση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
CHECK Gene Hackman 1930-2025

Απώλειες / Τζιν Χάκμαν (1930-2025): Ο πιο ευαίσθητος σκληρός του αμερικανικού σινεμά

Ήθελε να τον θυμούνται ως τίμιο ηθοποιό, που έντυσε με ειλικρίνεια τους χαρακτήρες που υποδύθηκε. Ο Τζιν Χάκμαν πέτυχε πολύ περισσότερα, αφού κατάφερε να γίνει ο σπουδαιότερος καρατερίστας του αμερικανικού σινεμά από την εποχή του Σπένσερ Τρέισι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη

Οθόνες / «Η καρδιά του ταύρου»: Ένα ντοκιμαντέρ για την πίστη στην ψευδαίσθηση

Σε παραγωγή Onassis Culture, η Εύα Στεφανή επιχειρεί μια κατάδυση στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Παπαϊωάννου και της προετοιμασίας της παράστασής του «Εγκάρσιος Προσανατολισμός».
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Oscar stories: Οι «ξένοι» στα Όσκαρ

Pulp Fiction / Οι «ξένοι» στα Όσκαρ

Από το αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ μέχρι τη σαρωτική διάκριση της Εμίλια Πέρεζ με τις 13 υποψηφιότητες, η πορεία των ξενόγλωσσων ταινιών στα Όσκαρ είναι γεμάτη από σταθμούς που αμφισβητούν και αναμορφώνουν τα όρια του κινηματογράφου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μετά τα 35 κατάλαβα τον Αντονιόνι»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Βεσλεμέ

Μυθολογίες / «Μετά τα 35 κατάλαβα τον Αντονιόνι»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Βεσλεμέ

Παραγνωρισμένα διαμάντια, ένας Σουηδός ημίθεος και χαρακτήρες που ξεπερνούν τα βιβλία από τα οποία γεννήθηκαν: ο σκηνοθέτης μοιράζεται τις ταινίες που τον σημάδεψαν καθώς και την αγαπημένη του αφίσα για καθεμιά από αυτές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
12 ταινίες κάτω των 90 λεπτών για streaming

Οθόνες / 12 ταινίες κάτω των 90 λεπτών για streaming

Για όσους δεν έχουν αρκετό χρόνο, αλλά θέλουν να τηρήσουν τη σινεφιλική τους δίαιτα, και για παραπονούμενους ότι η διάρκεια των ταινιών «έχει μεγαλώσει πολύ», ξεψαχνίσαμε τις πλατφόρμες και τους καταλόγους τους και παρουσιάζουμε 12 ταινίες που δεν υπερβαίνουν τη μιάμιση ώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η μυθώδης Μαριόν Κοτιγιάρ είναι η βασίλισσα του χιονιού στο εικαστικά υποβλητικό, παγωμένο Ice Tower της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς

Berlinale 75 / «Τhe Ice Tower»: Η μυθώδης Μαριόν Κοτιγιάρ είναι η βασίλισσα του χιονιού

Η Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς σπάει αθόρυβα την ψευδαίσθηση του παραμυθιού, δημιουργώντας μια τεράστια, παγωμένη φιλμική επιφάνεια με στραφταλιστές αντανακλάσεις και κενή ψυχή, όπως ακριβώς είναι στην ουσία της η snow queen.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια