Moving Silence 2016: Το φεστιβάλ της βωβής κινούμενης εικόνας και του πειραματικού ήχου επιστρέφει στην Αθήνα

Moving Silence 2016: Το φεστιβάλ της βωβής κινούμενης εικόνας και του πειραματικού ήχου επιστρέφει στην Αθήνα Facebook Twitter
The Lost
0


Η διοργάνωση Moving Silence που καθιερώθηκε ως «φεστιβάλ της βωβής κινούμενης εικόνας και του πειραματικού ήχου» έρχεται και φέτος στην Αθήνα για 7η χρονιά και προτείνει ασυνήθιστες εικαστικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις συνοδεία ζωντανής μουσικής ενώ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Reynold Reynolds.


Η πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών Moving Silence ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Marco Brosolo και τον κινηματογραφιστή Matthias Fritsch με σκοπό να συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών. Σήμερα διοργανώνει εκδηλώσεις σ' όλον τον κόσμο, συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες της εκάστοτε χώρας. Το δίκτυο της Μoving Silence μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και διεθνούς χώρου διευρύνεται ολοένα και πιο πολύ. Κι αυτό δεν θα 'ταν εφικτό χωρίς το κέφι, τη δημιουργικότητα και τον επαγγελματισμό των συνεργατών, καλλιτεχνών, κινηματογραφιστών, μουσικών, τεχνικών από τις συμμετάσχουσες χώρες.
Το τρίπτυχο της φετινής διοργάνωσης Moving Silence περιλαμβάνει:


— Μια καινοτόμο μορφή «κινηματογραφικής έκθεσης/εγκατάστασης» με ζωντανή μουσική: Πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα της ταινίας «The Lost» (USA/DE, 1933-2015) του διεθνούς φήμης κινηματογραφιστή και εικαστικού καλλιτέχνη Reynold Reynolds.

— Εργαστήριο για ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές, φοιτητές κινηματογράφου και καλών τεχνών υπό τη διεύθυνση του Reynold Reynolds με θέμα «Time Lapse Athens».

— Κινηματογραφικό κοντσέρτο με ένα διεθνές πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους του σήμερα συνοδεία ζωντανής μουσικής από μουσικούς και sound artists από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:


13 – 16 Απριλίου 2016

Κινηματογραφική εγκατάσταση/έκθεση με πολλαπλές οθόνες

«The Lost» (USA/DE, 1933-2015) του Reynold Reynolds
Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Εγκαίνια: 13 Απριλίου 2016, 19:00 με εισήγηση του Reynold Reynolds
Ώρες λειτουργίας: 16:00 -21:00

The Lost (η ταινία)

«Αναβίωση» μιας γερμανικής ταινίας της δεκαετίας του 1930 που θα μπορούσε να έχει υπάρξει και ποτέ δεν υπήρξε. Απόπειρα ν' ανοιχτεί μια ξεχασμένη χρονοκάψουλα και να γραφεί εκ νέου ένα χαμένο κομμάτι ιστορίας του κινηματογράφου. Η ταινία, γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ και εμφανισμένη στο χέρι, βασίζεται στη γερμανική παραγωγή του 1933 «Die Verlorenen» (Οι Χαμένοι) που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί απαγορεύτηκε από το ανερχόμενο τότε ναζιστικό καθεστώς. Ό,τι βρέθηκε από την ταινία αυτή ήταν παλιά σενάρια, κάποιες σημειώσεις από το σκριπτ και φιλμικό υλικό από τις πρώτες ημέρες των γυρισμάτων.


O R. Reynolds ανακάλυψε την ταινία, τη γύρισε εκ νέου και την ολοκλήρωσε από το 2011 έως το 2013. Τα γυρίσματα έγιναν σε δημόσιους χώρους τέχνης (π.χ. Haus der Kulturen der Welt, Berlin, Dejavu/Nosadella due Bologna, Christopher Grimes Gallery Los Angeles), όπου το κοινό μπορούσε να παρακολουθήσει τη διαδικασία της κινηματογράφησης ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έγινε και μέρος της ταινίας. Η ταινία αφηγείται ένα κομμάτι της ζωής του νεαρού Άγγλου συγγραφέα Christopher Isherwood, που φτάνει στο Βερολίνο το 1929 και μετακομίζει στο καμπαρέ Troika, στο οποίο ζουν νεαροί ηθοποιοί, χορευτές, καλλιτέχνες και μουσικοί. Εκεί ο Christopher ανακαλύπτει την ομοφυλοφιλική του πλευρά και γίνεται μάρτυρας μυστηριωδών πειραμάτων που εξερευνούν τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου. Η πλοκή της ταινίας, δοσμένη από τη σκοπιά του πρωταγωνιστή, συνυφαίνεται όλο και περισσότερο με τις παραισθήσεις των πρωταγωνιστών της.


The Lost: Έκθεση και ζωντανή μουσική 16 Απριλίου 2016

Το Σάββατο 16 Απριλίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η έκθεση θα συνοδεύεται για 4 ώρες (18:00 – 22:00) από ζωντανή μουσική. Η μουσική περφόρμανς θα ξεκινά κάθε ολόκληρη ώρα.

18:00 – 19:00, 19:00 – 20:00, 20:00 – 21:00, 21:00 -22:00


Οι μουσικοί:
Gerhard Bouwhuis, πιάνο
Heleen Verhulst, Violine

Moving Silence 2016: Το φεστιβάλ της βωβής κινούμενης εικόνας και του πειραματικού ήχου επιστρέφει στην Αθήνα Facebook Twitter
Reynold Reynolds

14 – 17 Απριλίου 2016

Εργαστήριο «Time Lapse Athens»

Χώρος: Goethe-Institut Athen

Ο Reynold Reynolds θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στη δημιουργία σεκάνς «time lapse». Το εργαστήριο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με animation. Τα έργα που θα παραχθούν θα παρουσιαστούν δημόσια συνοδεία ζωντανής μουσικής στις 17 Απριλίου.

Πρόγραμμα

14/4 16:00 – 20:00 Σεμινάριο με τον Reynold Reynolds

15/4 Γυρίσματα στην πόλη

16/4 Γυρίσματα και postproduction

17/4 Postproduction και στις 21:00 δημόσια παρουσίαση των παραχθέντων έργων συνοδεία ζωντανής μουσικής.


Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί σε αγγλική γλώσσα. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο [email protected]


Περισσότερα για το εργαστήριο: http://technoviking.tv/movingsilence.net/archiv/2016-athen/2016-04-14-workshop.html
https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/ath/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=20730653

15 Απριλίου 2016, 20:30

Το καθιερωμένο πια πρόγραμμα της Moving Silence με ταινίες μικρού μήκους και μουσικούς και sound artists από την Ελλάδα και το εξωτερικό να εναλλάσσονται στη σκηνή.

Χώρος: Goethe-Institut Athen

Φέτος θα παρουσιαστούν 10 ταινίες από το διεθνή χώρο.

Παίζουν 13 μουσικοί:


Από την Ελλάδα: DUO VIOLONCELLI (Τζίνα Δημητρίου, Γιώργος Ταμιολάκης), QUETEMPO, BASSILHS & LODO (Βασίλης Παπασταμόπουλος, Λέανδρος Φράτνικ), ΤΖΕΛΙΝΑ ΠΑΛΛΑ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΨΑΡΑΔΑΚΗΣ, TENO-TAR (Mary Voit, Γιώργος Σπανουδάκης), ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΥΔΗ


Από τη Γερμανία: ANN WELLER


Από την Ολλανδία: DUO HULST-BOUWHUIS (Heleen Hulst, Gerard Bouwhuis)

17 Απριλίου 2016, 21:00

Παρουσίαση των παραχθέντων στο εργαστήριο έργων συνοδεία ζωντανής μουσικής από το μουσικό σύνολο MINIMAXIMUM IMPROVISION και τη Γερμανίδα μουσικό ANN WELLER

Χώρος: Goethe-Institut Athen

Info

Η Moving Silence Αθήνα 2016 είναι μια παραγωγή του Goethe-Institut Athen και της πλατφόρμας Moving Silence (Βερολίνο) σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Mondriaan Fund, Άμστερνταμ. Για την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος Moving Silence 2016 φροντίζει ο κινηματογραφιστής Matthias Fritsch, για την επιμέλεια του μουσικού μέρους της διοργάνωσης η αρχιτέκτων και μουσουργός Θάλεια Ιωαννίδου, για τον ήχο και την εικόνα ο Νίκος Δημητρακάκος.


Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Για το εργαστήριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.


Περισσότερες πληροφορίες:

www.goethe.de/athen
www.art-tounta.gr
http://technoviking.tv/movingsilence.net/

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ