Νυχτερίδες, σκελετοί και φαντάσματα: Το 1896 ο Ζορζ Μελιές φτιάχνει το πρώτο φιλμ τρόμου

Νυχτερίδες, σκελετοί και φαντάσματα: Το 1896 ο Ζορζ Μελιές φτιάχνει το πρώτο φιλμ τρόμου Facebook Twitter
Το Le manoir du diable (Το Κάστρο του Διαβόλου) διαρκεί κάτι λιγότερο από 200 δευτερόλεπτα και χωράει μέσα του ό,τι μπορούσε να σπείρει ανατριχίλες τον 19ο αιώνα.
0

Είναι τόσο διαφορετικό το μέγεθος της προκατάληψης με την οποία έβλεπε κάποιος μια εικόνα 122 χρόνια πριν, σε σχέση με σήμερα, που μεταποιεί αντίστοιχα την έννοια και το συναίσθημα του τρόμου. Η ταύτιση κάθε μεταφυσικής ανησυχίας με κάτι φρικώδες και η αρνητική ενέργεια που συνόδευε τη λέξη μαγεία, μια προσβολή ακόμη τότε προς κάθε απόκληρο της κοινωνίας που συνοδεύονταν με τον στιγματισμό του ως εκπρόσωπο του Κακού, έφεραν τις σχετικές εικονογραφήσεις που έστελναν μικρούς και μεγάλους κάτω από τις κουβέρτες τους, φοβούμενοι οτιδήποτε σκοτεινό – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ο διασημότερος εξ αυτών, ο Ζορζ Μελιές έφτιαξε το 1896 αυτό που αποκαλείται σήμερα «το πρώτο φιλμ τρόμου» αν μπορείς να θεωρήσεις πια ότι η εναλλαγή εικόνων μιας νυχτερίδας, ενός τσουκαλιού, τριών ανθρώπων μέσα σε σεντόνια και ενός σκελετού προκαλούν τρόμο σήμερα.


Οι κινούμενες εικόνες, που ξεκίνησαν επίσημα στο τέλος του 1895 ήταν από μόνες τους ένα τρομακτικό θέαμα. Η περίφημος μύθος πως οι θεατές άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι βλέποντας ένα τρένο να έρχεται κατά πάνω τους στην πρώτη προβολή των αδερφών Λιμιέρ, δε μοιάζει υπερβολικός, καθώς χρειάζονταν χρόνος για να συνηθίσουν τα μάτια των θεατών το καινούριο θέαμα. Λίγους μήνες μετά, ο υπό διαμόρφωση ακόμη κινηματογράφος έβρισκε τους πιονέρους του οι όποιοι, με άγνοια κινδύνου, δοκίμαζαν ό,τι ιδέα είχαν στο μυαλό τους.


Ο διασημότερος εξ αυτών, ο Ζορζ Μελιές έφτιαξε το 1896 αυτό που αποκαλείται σήμερα «το πρώτο φιλμ τρόμου» αν μπορείς να θεωρήσεις πια ότι η εναλλαγή εικόνων μιας νυχτερίδας, ενός τσουκαλιού, τριών ανθρώπων μέσα σε σεντόνια και ενός σκελετού προκαλούν τρόμο σήμερα. Τότε όμως είχαν τη δύναμη να στείλουν κάποιον στο ψυχιατρείο.


Το Le manoir du diable (Το Κάστρο του Διαβόλου) διαρκεί κάτι λιγότερο από 200 δευτερόλεπτα και χωράει μέσα του ό,τι μπορούσε να σπείρει ανατριχίλες τον 19ο αιώνα. Του αξίζει κάποια στιγμή μια αποκατάσταση, όπως έχει γίνει και σε άλλες ταινίες του Γάλλου δημιουργού (με διασημότερη αυτή στο Ταξίδι στη Σελήνη), λόγω της ιστορικής σημασίας του.

 

Le manoir du diable 1896

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε το δρόμο για τα Όσκαρ 

Daily / Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε τον δρόμο για τα Όσκαρ

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι αυτή η εκπληκτική ταινία που εκθέτει με αποκαλυπτικό τρόπο τη μεταχείριση της αφρόκρεμας της τζαζ μουσικής ως «βιτρίνας» για την καθαίρεση και τη δολοφονία του ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
125 λεπτά με την Πόπη Διαμαντάκου/ Πόπη Διαμαντάκου: «Δεν με αγγίζουν οι επιθέσεις, δεν κάνω δημόσιες σχέσεις, δεν γλείφω»

Media / «Δεν υπάρχει τηλεκριτική σήμερα, όλα είναι δημόσιες σχέσεις»

Η γνωστή τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου μιλά στη LiFO για τη μακρά επαγγελματική της διαδρομή, την τηλεόραση του χθες και του σήμερα και απαντά για πρώτη φορά στα επικριτικά σχόλια που προκαλούν κατά καιρούς τα κείμενα της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ