O Mπραντ Πιτ σώζει το «Bullet Train» από τον εκτροχιασμό

O Mπραντ Πιτ σώζει το «Bullet Train» από τον εκτροχιασμό Facebook Twitter
Η περσόνα του Πιτ δίνει την απαραίτητη ένεση φρεσκάδας και βοηθά στη γεφύρωση των αντικρουόμενων τόνων ανάμεσα στις συντρέχουσες ιστορίες.
0

Από το «World War Z», πέρα από το κατόρθωμα του Μαρκ Φόρστερ να δώσει ένταση και σκληρότητα σε μια ταινία με ζόμπι όπου δεν χύνεται σταγόνα αίματος, κρατήσαμε την κατά Μπραντ Πιτ εκδοχή του ήρωα δράσης. Η πινελιά του στο συγκεκριμένο πρότυπο είναι μια ζεν κατάσταση, μια διαρκής αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά.

Όχι, όμως, με τρόπο σαν εκείνο του Ρότζερ Μουρ ως 007. Ο Αμερικανός σταρ δεν υποδύεται τον χαρακτήρα με μια υπεράνω, οριακά αυτοπαρωδική στάση, σαν να αναγνωρίζει τη συνθήκη που έχει υπογραφεί με το κοινό πως όποια αναποδιά κι αν προκύψει ο ήρωας θα την αντιμετωπίσει. Η ψυχραιμία του, που θα ήταν η υπερδύναμή του αν ήταν υπερήρωας, είναι εντελώς ενδοκινηματογραφική, δεν βγαίνει ποτέ εκτός χαρακτήρα.

Τον ξαναείδαμε για λίγα λεπτά στον Μάρτιο στο «Lost City» και τώρα ο Πιτ δανείζει ή ευλογεί, αν θέλετε, με αυτή την περσόνα ακόμα μία ταινία δράσης, το «Bullet Train». 

Το φιλμ, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιαπωνέζου Κόταρο Ισάκα, εξελίσσεται σε ένα από τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ιαπωνία, τα οποία φέρουν το προσωνύμιο «bullet train» επειδή κινούνται με την ταχύτητα της σφαίρας – πάντα μεταφορικά μιλώντας. Σε ένα από τα βαγόνια του τρένου επιβιβάζεται ο Ladybug, ένας εκτελεστής που επανέρχεται στην ενεργό δράση μετά από διάλειμμα, αναλαμβάνοντας να εκτελέσει μια απλή και φαινομενικά ακίνδυνη αποστολή: να κλέψει έναν χαρτοφύλακα και να τον παραδώσει στη χειρίστριά του, με την οποία επικοινωνεί τακτικά στο τηλέφωνο – η Σάντρα Μπούλοκ ανταποδίδει το εκτεταμένο γκεστ του Πιτ στο «Lost City».

Στο τηλέφωνο ο ήρωας παραπονιέται διαρκώς για τη συστηματική κακή του τύχη. Τα γεγονότα φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν, καθώς στο τρένο βρίσκονται άλλοι τέσσερις εκτελεστές, οι οποίοι θέλουν επίσης τον χαρτοφύλακα, καθένας για τους δικούς του σκοπούς. 

Το «Bullet Train» είναι ένα χωνευτήρι ειδών και αναφορών, ταξιδεύει στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, όπου το στυλιζάρισμα, οι εύπεπτες φιλοσοφικές αναζητήσεις και η εξωφρενική βία του manga συναντούν την εφετζίδικη, macho εκδοχή δράσης και την εξυπνακίστικη πρόζα του Γκάι Ρίτσι.

Αν έχεις δει λίγες ταινίες παραπάνω, ξέρεις ότι εκείνα που ενώνουν τους χαρακτήρες θα αποδειχτούν περισσότερα, σημασία όμως δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι – τα λέει κι ο Καβάφης.

Το «Bullet Train» είναι ένα χωνευτήρι ειδών και αναφορών, ταξιδεύει στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, όπου το στυλιζάρισμα, οι εύπεπτες φιλοσοφικές αναζητήσεις και η εξωφρενική βία των manga συναντούν την εφετζίδικη, macho εκδοχή δράσης και την εξυπνακίστικη πρόζα του Γκάι Ρίτσι.

O Mπραντ Πιτ σώζει το «Bullet Train» από τον εκτροχιασμό Facebook Twitter
H Σάντρα Μπούλοκ ανταποδίδει το εκτεταμένο γκεστ του Πιτ στο «Lost City».

Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο Ντέιβιντ Λιτς, ο πρώην κασκαντέρ που στο παρελθόν έχει αναλάβει να αντικαταστήσει τον Μπραντ Πιτ σε δύσκολα stunts. Ο Λιτς συνυπέγραψε μαζί με τον συνάδελφό του Τσαντ Σταχέλσκι τον «John Wick» και από κει και πέρα καθένας τράβηξε τον δρόμο του. Ο δεύτερος συνέχισε την εποποιία του «John Wick», ο πρώτος γύρισε το «Atomic Blonde» και το «Deadpool 2».

Αν κάτι πρόσφεραν στο σινεμά δράσης της εποχής μας οι δυο τους, αυτό συνίσταται στην επαναφορά της αναλογικότητας και της χορογράφησης της δράσης εντός του πλάνου.

Το «Bullet Train» προσθέτει λίγη (ή μάλλον αρκετή) παραπάνω πλοκή στο μείγμα, εκεί που οι προαναφερθείσες ταινίες χαρακτηρίζονται από τη σεναριακή απλότητά τους και την πριμοδότηση της δράσης. Έχει, φυσικά, κασκάντες και εντυπωσιακή χορογραφία, έστω κι αν είτε λόγω του περιορισμένου χώρου είτε λόγω της έγνοιας για το attention span του κοινού του το μοντάζ του είναι πολύ πιο παρεμβατικό.

Σκηνή με βιρτουοζιτέ ανάλογη εκείνου του δεκάλεπτου μονοπλάνου στο «Atomic Blonde» δεν θα βρεις, αλλά ευτυχώς δεν λείπουν τα ευρήματα, με τον χαρακτήρα του Μπραντ Πιτ, ο οποίος δεν πιστεύει στα όπλα, να χρησιμοποιεί πάσης φύσεως αντικείμενα ώστε να αποτρέψει τις επιθέσεις που δέχεται.

Η περσόνα του Πιτ δίνει την απαραίτητη ένεση φρεσκάδας και βοηθά στη γεφύρωση των αντικρουόμενων τόνων ανάμεσα στις συντρέχουσες ιστορίες – στην υποπλοκή των Βρετανών διδύμων υπάρχει ακόμα και αναφορά στο «Weekend at Bernie’s», ενώ εκείνη του πατέρα που παλεύει για τη σωτηρία του γιου του αποτελεί κανονικότατο crime μελόδραμα.

O Mπραντ Πιτ σώζει το «Bullet Train» από τον εκτροχιασμό Facebook Twitter
Αν κάτι πρόσφεραν στο σινεμά δράσης της εποχής μας οι δυο τους, αυτό συνίσταται στην επαναφορά της αναλογικότητας και της χορογράφησης της δράσης εντός του πλάνου.

O έμπειρος πρωταγωνιστής θα πουλήσει με όση ελαφρότητα χρειάζεται όσα έχει να πει περί τύχης και μοίρας το έργο, χωρίς ποτέ να τα διακωμωδεί, έστω κι αν στο φινάλε αποκαλύπτεται το κουσούρι που άφησε στον Λιτς η εμπλοκή του στο «Deadpool», τόσο λόγω της ολίγον meta και καταφανώς περιπαιχτικής εξήγησης του επιμύθιου όσο και της καρτουνιστικής CGI κορύφωσης.

Χωρίς αυτόν το «Bullet Train» γίνεται μια υπερφορτωμένη, άνιση αναβίωση ενός σινεμά που έκανε θραύση στις αρχές των ’00s με κύρια χαρακτηριστικά την πόζα, τις εξυπνάδες, την εξεζητημένη πλοκή με τα συνεχή twists, που συνήθως κάλυπταν μια απλή ιστορία εκδίκησης, και την αμοραλιστική βία.

Με αυτόν το φιλμ γίνεται μια fun περιπέτεια που μοιάζει να προσπαθεί λιγότερο απ’ όσο παιδεύεται στην πραγματικότητα για να μας εντυπωσιάσει –και, πιστέψτε μας, παιδεύεται πολύ, κατά τα άλλα‒, μετατρέπεται σε ένα θέαμα μεγάλου κοινού και μεγαλύτερου εκτοπίσματος.

Φαντάζεστε πώς θα ήταν η ταινία με τον (καλό εδώ) Άαρον Τέιλορ Τζόνσον στη θέση του Μπραντ Πιτ; Γι’ αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε τους σταρ, γιατί βοηθούν τις ταινίες να μεγαλώσουν. Έστω κι αν καμιά φορά το προσωπικό τους μέγεθος υπερβαίνει κατά πολύ το πραγματικό μέγεθος των ταινιών στις οποίες πρωταγωνιστούν.

Η ταινία «Bullet Train» κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 4 Αυγούστου.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Μυθολογίες / «Αγάπησα τόσο τη "Lola Rennt" που βάσισα το καλλιτεχνικό μου όνομα πάνω της»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Λάρι Κλαρκ, Μίκαελ Χάνεκε, «Στρέλλα», «Κυνόδοντα» και Κωνσταντίνο Γιάνναρη περιλαμβάνει η δεκάδα αγαπημένων ταινιών του φωτογράφου Spyros Rennt.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ