Οι 10 σπουδαίες ελληνικές ταινίες που διάλεξε το BFI

Οι 10 σπουδαίες ελληνικές ταινίες που διάλεξε το BFI Facebook Twitter
Chevalier
1

Η Christina Newland επιλέγει για το site του BFI δέκα ελληνικές ταινίες που αξίζει να ψάξει κάποιος από το ελληνικό σινεμά, κυρίως ταινίες που έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. «Το ελληνικό εθνικό σινεμά ως business και ως τέχνη χαρακτηρίζεται από αντιξοότητες και από αγωνιώδεις προσπάθειες τα τελευταία 50 χρόνια» γράφει. «Ενώ άλλα εθνικά σινεμά άνθισαν, -συχνά παρόλα τα δικτατορικά καθεστώτα και το χάος κατά τις περιόδους πολέμου- η κινηματογραφική βιομηχανία στην Ελλάδα δεν κατάφερε να ακμάσει. Χωρίς οικονομική στήριξη από την πολιτεία και αυστηρά ελεγχόμενο για προπαγανδιστικούς σκοπούς, το πολιτικό τοπίο πρόσφερε πολλές απογοητεύσεις ακόμα και για τους πιο αποφασισμένους κινηματογραφιστές. Ένα χρόνο μετά την λήξη της ναζιστικής κατοχής, το έθνος βούτηξε σε έναν βάναυσο  εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους βασιλικούς και τους κομμουνιστές. Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 υπήρξε μια δημιουργική περίοδος για το «νέο ελληνικό σινεμά». Με δάνεια από τον ιταλικό νεορεαλιστικό κινηματογράφο σκηνοθέτες όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Νίκος Κούνδουρος και ο Αλέξης Δαμιανός ηγήθηκαν μιας νέας στυλιστικής αναγέννησης. Αυτή η δυναμική σταμάτησε απότομα το 1967, όταν ένα πραξικόπημα οδήγησε στην στρατιωτική χούντα που κράτησε σχεδόν μια δεκαετία, με καταπίεση και σκληρή λογοκρισία. Τα στούντιο κατέρρευσαν, οι ελληνικές ταινίες δεν κατάφερναν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα και ελάχιστες ταινίες έφταναν σε αγγλόφωνο κοινό. Τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε δραστικά. Μια γενιά avant-garde δημιουργών με ταινίες πολύ μικρού προϋπολογισμού άρχισε να εμφανίζεται στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Το 2009 ο Γιώργος Λάνθιμος κέρδισε τα Βραβεία Ένα Κάποιο Βλέμμα (Un Certain Regard) και Νεότητας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών με τον εμπνευσμένο Κυνόδοντα.

Παρόλο που η οικονομική κρίση του 2008 συνεχίζει να δημιουργεί πολιτικό διχασμό, έχει προκαλέσει την ανεξέλεγχτη αναρχία ενός νέου είδους σινεμά –που χοντρικά ταξινομήθηκε σε ένα νεο είδος: το weird wave (το κύμα του αλλόκοτου). Οι σκηνοθέτες του weird wave έχουν πάει κόντρα στην επικρατούσα κινηματογραφική παράδοση: την τάση να κοιτούν προς τα μέσα, επικεντρώνοντας στην ελληνική ιστορία και την ταυτότητα, αντιμετωπίζοντας το αυστηρά λογοκριμένο παρελθόν.

Ανάμεσα στους αντιπροσώπους του είναι και η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη η ταινία της οποίας –το Chevalier- χαρακτηρίστηκε ως «καλύτερη ταινία» στο περσινό BFI London Film Festival. Το Chevalier μόλις βγήκε στις αγγλικές αίθουσες.

Tι ακριβώς γράφει το BFI για τις ελληνικές ταινίες:

Στέλλα (1955)

Του Μιχάλη Κακογιάννη

Οι 10 σπουδαίες ελληνικές ταινίες που διάλεξε το BFI Facebook Twitter
Στέλλα

Ο σκηνοθέτης της Μιχάλης Κακογιάννης (του Ζορμπά, 1964) είναι ίσως ο πιο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης στο αγγλόφωνο κοινό. Η Στέλλα (Μελίνα Μερκούρη) είναι ένα ελεύθερο πνεύμα που δέχεται -παρά τη θέλησή της να μην δεσμευτεί- να παντρευτεί έναν ποδοσφαιριστή. Η συνέχεια θυμίζει ελληνική τραγωδία με δάνεια από τον ιταλικό νεορεαλισμό.

Ο Δράκος (1956)

Του Νίκου Κούνδουρου

Οι 10 σπουδαίες ελληνικές ταινίες που διάλεξε το BFI Facebook Twitter
Ο Δράκος

Θαυμάσιο ελληνικό noir, με αναφορές σε έναν διαβόητο Έλληνα γκάνγκστερ. Ο δύστυχος Θωμάς (ο Ντίνος Ηλιόπουλος στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του) μοιάζει με έναν δράκο που έχει αναστατώσει την Αθήνα. Στην αρχή τρομάζει, αλλά μετά καταλαβαίνει ότι αυτό έχει και τα οφέλη του.

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Του Ζυλ Ντασέν

Οι 10 σπουδαίες ελληνικές ταινίες που διάλεξε το BFI Facebook Twitter
Ποτέ την Κυριακή

Η πρώτη ταινία της Μελίνας ως σύζυγος του Ζυλ Ντασέν, σε μια ταινία που την έκανε μία από τις πιο διάσημες Ελληνίδες όλων των εποχών. Η πόρνη με την καλή καρδιά που προσπαθεί να αλλάξει ο Αμερικάνος γίνεται ένα ειρωνικό –και λίγο αδέξιο- σχόλιο για την αμερικάνικη κυριαρχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Θίασος (1975)

Του Θεόδωρου Αγγελόπουλου

Οι 10 σπουδαίες ελληνικές ταινίες που διάλεξε το BFI Facebook Twitter
Ο Θίασος

Η περιπλάνηση ενός μπουλουκιού από το 1939 στην ελληνική επαρχία και μέσα από τον εμφύλιο είναι ένα έπος με την ιστορία της Ελλάδας να περνάει μέσα από τα γεγονότα 50 χρόνων. Αργά πλάνα, ελληνικά τοπία και το χαρακτηριστικό στυλ ενός δημιουργού που για τους ξένους ταυτίστηκε για χρόνια με το ελληνικό σινεμά.

Ρεμπέτικο (1983)

Του Κώστα Φέρρη

Οι 10 σπουδαίες ελληνικές ταινίες που διάλεξε το BFI Facebook Twitter
Ρεμπέτικο

Η ιστορία του ρεμπέτικου μέσα από την μυθιστορηματική ζωή της Μαρίκας Νίνου, και παράλληλα μια απεικόνιση της Ελλάδας από την αρχή του αιώνα μέχρι τη δεκαετία του ’50. «Καμία άλλη μοντέρνα δημιουργία δεν ξυπνάει τόσο άμεσα και αυτόματα την ψυχη του Έλληνα, τον επαναστάτη που έχει ο κάθε Έλληνας μέσα του» λέει ο σκηνοθέτης.

Ταξίδι στα Κυθηρα (1984)

Του Θεόδωρου Αγγελόπουλου

Οι 10 σπουδαίες ελληνικές ταινίες που διάλεξε το BFI Facebook Twitter
Ταξίδι στα Κύθηρα

Η πρώτη ταινία της «τριλογίας της σιωπής» (μαζί με τον «Μελισσοκόμο» και το «Τοπίο στην Ομίχλη»). Ο Μάνος Κατράκης επιστρέφει στο σπίτι του μετά από 35 χρόνια στην εξορία.  

Κυνόδοντας (2009)

Του Γιώργου Λάνθιμου

Οι 10 σπουδαίες ελληνικές ταινίες που διάλεξε το BFI Facebook Twitter
Κυνόδοντας

Εμπνευσμένος, ενοχλητικός, βίαιος, αλλόκοτος, ο Κυνόδοντας είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του νέου κύματος του ελληνικού σινεμά. Μια οικογένεια προβληματική, με τους γονείς να κρατούν φυλακισμένα τα παιδιά τους. Έφτασε μέχρι τα Όσκαρ και άνοιξε το δρόμο για όλα αυτά που ακολούθησαν.

Ακαδημία Πλάτωνος (2009)

Του Φίλιππου Τσίτου

Οι 10 σπουδαίες ελληνικές ταινίες που διάλεξε το BFI Facebook Twitter
Ακαδημία Πλάτωνος

Λιγότερη γνωστή από τις πρόσφατες βραβευμένες ταινίες του ελληνικού σινεμά που σχολιάζει με χιούμορ και συγκίνηση τον εθνικισμό και την πολυ-πολιτισμικότητα που αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη και κάνουν τα ακροδεξιά κόμματα να κερδίζουν έδαφος. Ένας Ελληνάρας που αράζει όλη μέρα στο ψιλικατζίδικό του ανακαλύπτει ότι έχει Αλβανικό αίμα.    

Attenberg (2010)

Της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη

Οι 10 σπουδαίες ελληνικές ταινίες που διάλεξε το BFI Facebook Twitter
Attenberg

Η ταινία που προηγήθηκε του Chevalier, με δάνεια από Αντονιόνι, δράμα για την σεξουαλική σύγχυση, την σύγχρονη αποξένωση και την γυναικεία φιλία. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Μαρίνα, η οποία είναι κλεισμένη μαζί με τον άρρωστο πατέρα της σε ένα ευρύχωρο σπίτι και περνάει το χρόνο της βλέποντας ντοκιμαντέρ του David Attenborough.  

ΟΧΙ: An Act of Resistance (2014)

Του Ken McMullen

Οι 10 σπουδαίες ελληνικές ταινίες που διάλεξε το BFI Facebook Twitter
ΟΧΙ: An Act of Resistance

Μια φιλοσοφική απάντηση στην ελληνική οικονομική κρίση από έναν ξένο, σε ένα ευρύτερο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο. Από τον πόλεμο του ’40 μέχρι το πρόσφατο «όχι» (που χρονικά επακολούθησε της ταινίας) είναι μια ποιητική προσέγγιση με φανταστικά αποσπάσματα που κάνουν την ταινία ενδιαφέρουσα.  

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ