«Ομάδα Αυτοκτονίας»: 5 ταινίες που επηρέασαν τη νέα ταινία - βουτιά στον σκοτεινό κόσμο της DC

«Ομάδα Αυτοκτονίας»: 5 ταινίες που επηρέασαν τη νέα ταινία - βουτιά στον σκοτεινό κόσμο της DC Facebook Twitter
0

 

Tο διευρυμένο κινηματογραφικό σύμπαν της DC ξεκινά το ταξίδι του στις οθόνες μας με πρωταγωνιστές για τους οποίους μάλλον θα ντρέπονταν οι κλασικοί ήρωες της εταιρείας, ο Batman και ο Superman. Η «Ομάδα Αυτοκτονίας», ένα σύνολο από αντι-ήρωες που άθελά τους θα δουλέψουν για την αμερικανική κυβέρνηση με πιθανό αντάλλαγμα την ελευθερία τους, σε οποιαδήποτε άλλη ταινία μάλλον θα έπαιζαν τον ρόλο του κακού. Εδώ όμως είναι αναγκαίοι και μετατρέπουν τις τάσεις τους για ανυπακοή και καταστροφή σε ηρωισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει τέτοιες ιστορίες στο σινεμά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνδέσεις με σπουδαία φιλμ του παρελθόντος, κάτι που προσπάθησε να κάνει ο σκηνοθέτης Ντέβιντ Άγιερ, μη θέλοντας να μείνει κολλημένος μόνο σε κόμικ αναφορές. Πέρα από κάποια αναμενόμενα κλεισίματα του ματιού στις ταινίες της DC (το «Batman v Superman» και το επερχόμενο «Justice League»), οι 5 παρακάτω ταινίες φαίνεται πως τον επηρέασαν, η καθεμιά με τον τρόπο της.

Και οι 12 ήταν καθάρματα (1967)

Δεν το λέμε εμείς, το υποστήριζε για καιρό ο σκηνοθέτης της ταινίας. Στα γυρίσματα μιλούσε συχνά για εκδοχή της κλασικής ταινίας του Όλντριτζ στον κόσμο των κόμικς, καθώς στις περισσότερες συνεντεύξεις τη χρησιμοποιούσε ως παράδειγμα για να περιγράψει το έργο του – και δεν έχει άδικο. Το concept είναι παρόμοιο (βαρυποινίτες επιστρατεύονται ως μια επιλογή ρίσκου για το εθνικό συμφέρον) και οι τοποθεσίες εξίσου αφιλόξενες, από τα πεδία μάχης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ως το δυστοπικό Γκόθαμ.

Απόδραση από τη Νέα Υόρκη (1981)

Η μεγάλη ταινία του Κάρπεντερ έχει ακόμη περισσότερες ομοιότητες με την «Ομάδα Αυτοκτονίας». Τοποθετείται στο μέλλον, αναφέρει τη Νέα Υόρκη ως Γκόθαμ και φυσικά έχει τον σεναριακό κορμό. Ο Κερτ Ράσελ εκεί πρέπει να σώσει τον Αμερικανό Πρόεδρο που παγιδεύεται από τους φυλακισμένους (η πόλη είναι πλέον μια τεράστια φυλακή υψίστης ασφαλείας), όντας και ο ίδιος ένας από αυτούς, σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν όπου δεν υπάρχει ξεκάθαρος «καλός».

Pink Floyd The Wall (1982)

Εδώ προφανώς δεν υπάρχουν σεναριακές συνδέσεις, αλλά μια συγκεκριμένη σκηνή – ο Άγιερ αναφέρθηκε συχνά σε αυτή. Παρά το θέμα με τη μειωμένη συμμετοχή του Joker, μέσα στην ταινία υπάρχουν αξιομνημόνευτες στιγμές που εξερευνούν τον διαταραγμένο κόσμο του ήρωα. Σε μία από αυτές βρίσκεται ξαπλωμένος ανάσκελα σε χώρο που φαίνεται να είναι άδειος, όταν η κίνηση της κάμερας αποκαλύπτει μια σειρά από μαχαίρια και άλλα κοφτερά αντικείμενα, τοποθετημένα με φροντίδα και ακρίβεια, σαν να είναι η μοναδική του συντροφιά. Η σκηνή που ενέπνευσε τον Άγιερ υπάρχει στο «The Wall», όπου ο Pink βρίσκεται μόνος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και το άνοιγμα του πλάνου δείχνει μια σειρά αντικειμένων που σχετίζονται με τον ίδιο και υποδεικνύουν την ψυχολογική του κατάσταση.

Απόδραση στον αέρα (1997)

Δεν είναι η αναφορά στις φυλακές, ούτε ακόμη πως ένας φυλακισμένος θα ψάξει να βρει συμμάχους μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση για να σώσει πρώτα το τομάρι του και μετά τη χώρα. Είναι κάτι ουσιαστικότερο που έχει να κάνει με την όλη προσέγγιση του Άγιερ στην ταινία, που τη διαφοροποιεί κάπως από τις υπόλοιπες ταινίες με υπερήρωες της εποχής και τη στέλνει περίπου 20 χρόνια πίσω, καθώς στις περισσότερες στιγμές της υπάρχει η αύρα μιας καλογυρισμένης '90s περιπέτειας – και δεν ήταν λίγες αυτές τότε. Η διάσημη, στην εποχή της, ταινία του Σάιμον Γουέστ διαθέτει μάλιστα και αρκετούς extravagant χαρακτήρες που ταιριάζουν με την τρέλα των αντίστοιχων της «Ομάδας Αυτοκτονίας», κάνοντας τις φαινομενικά αταίριαστες 2 ταινίες μέχρι και συγγενικές, πιθανόν και ένα ιδιαίτερο double-bill για μια βραδιά.

Οι φύλακες του Γαλαξία (2014)

Ο Άγιερ δεν έκρυψε την απέχθειά του για τον τρόπο, με τον οποίο διαχειρίζεται η Marvel το κινηματογραφικό της σύμπαν. Προσπάθησε να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό στην ταινία του, παίρνοντας το ρίσκο να αντιμετωπίσει το τείχος των κριτικών που τα τελευταία χρόνια συμπορεύονται με τις συνήθως άχρωμες ταινίες της Marvel. Και δεν είναι τυχαίο που αν η «Ομάδα Αυτοκτονίας» μοιάζει με μια ταινία της αντίπαλης εταιρείας, είναι με την πιο «κουφή» της. Η απροσάρμοστη ομάδα του γέμισε τις αίθουσες το καλοκαίρι του 2014 έχει πολλά κοινά με τους βαρυποινίτες της DC, η αφηγηματική δομή που παίρνει ήρωες εχθρικούς μεταξύ τους μέχρι που καταλήγουν φίλοι, ακόμη και μεμονωμένοι χαρακτήρες που έχουν παρόμοιο ρόλο στις ταινίες – ο Killer Croc, για παράδειγμα, ταιριάζει κάπως με τον Groot.

Η «Ομάδα Αυτοκτονίας» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 25 Αυγούστου από την Tanweer.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ