ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΟΙ open air κινηματογραφικές προβολές στην Αθήνα κατέχουν σημαντική θέση στις καρδιές των σινεφίλ εδώ και δεκαετίες, αποτελώντας ιδανικό καταφύγιο τις ζεστές νύχτες του Μαΐου, του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Τον Αύγουστο που η πόλη αδειάζει είναι, εκτός των άλλων, κι ένα φιλόξενο απάγκιο για όσους μένουν πίσω, είτε προβάλλουν ταινίες α’ προβολής είτε επανεκδόσεις.
Κι ενώ η Αθήνα έχει την πρωτοκαθεδρία σε αυτήν τη συνήθεια, ειδικά όσον αφορά τις επανεκδόσεις αγαπημένων ταινιών, όλη η Ελλάδα διαθέτει θερινά σινεμά, τα περισσότερα από τα οποία παίζουν πλέον ταινίες α’ προβολής που τα γραφεία διανομής κρατούν για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μερικά από αυτά είναι ξακουστά και έχουν κατά καιρούς συμπεριληφθεί σε λίστες διεθνών μέσων με τα καλύτερα στον κόσμο, όπως το Καμάρι στη Σαντορίνη και η Μαντώ στη Μύκονο (διακρίσεις που προφανώς σχετίζονται και με τα ίδια τα νησιά), ενώ άλλα, όπως το Cine Naxos, το Άνεσις στην Αίγινα, ο Κήπος στα Χανιά, ο Άλεξ στην Άνδρο και ο Ορφέας στην Κω, βρίσκονται σε αντίστοιχες λίστες με τα εγχώρια καλύτερα. Τα περισσότερα διαθέτουν και πολύ προσεγμένο μπαρ με κοκτέιλ, δροσερές μπίρες και διάφορες επιλογές για τσιμπολόγημα, ακόμα και ντόπια προϊόντα.
Τα τελευταία χρόνια η θερινή φεστιβαλική δραστηριότητα επεκτείνεται και εκτός Αθήνας. Στις Σπέτσες, στο Τιτάνια, για παράδειγμα, βρέθηκαν πρόσφατα η σκηνοθέτις Μάγκι Τζίλενχαλ και οι συντελεστές της ταινίας Η χαμένη κόρη που γυρίστηκε στο νησί. Στη Μύκονο και στη Σέριφο διοργάνωσε, για πρώτη φορά, προβολές το Athens Open Air Film Festival, με ταινίες όπως ο Μεγάλος Λεμπόφσκι των αδερφών Κοέν, το Moulin Rouge του Μπαζ Λούρμαν, το All that jazz του Μπομπ Φόσι και οι Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Οι προβολές έγιναν στην παραλία Αγίας Άννας στη Χώρα Μυκόνου και στον Αυλόμωνα, στο Λιβάδι της Σερίφου.
Κι ενώ η Αθήνα έχει την πρωτοκαθεδρία σε αυτήν τη συνήθεια, ειδικά όσον αφορά τις επανεκδόσεις αγαπημένων ταινιών, όλη η Ελλάδα διαθέτει θερινά σινεμά, τα περισσότερα από τα οποία παίζουν πλέον ταινίες α’ προβολής που τα γραφεία διανομής κρατούν για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Συνώνυμη των open air κινηματογραφικών προβολών έχει γίνει πλέον και η Σύρος που δεν διαθέτει ένα αλλά δύο μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ διεθνούς ενδιαφέροντος. Το Syros International Film Festival φέτος θα γιορτάσει δέκα χρόνια παρουσίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, από τις 28 έως τις 31 Ιουλίου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει σπάνιες προβολές ταινιών, οπτικοακουστικές live περφόρμανς, εργαστήρια, ομιλίες και παράλληλες εκδηλώσεις. Μάλιστα, το SIFF αξιοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού πραγματοποιώντας προβολές και δράσεις σε επιλεγμένα σημεία της Σύρου που ανοίγουν πάντα διάλογο με την ιστορία του τόπου, όπως το Ναυπηγείο Ταρσανάς και ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς.
Για τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένο το καθιερωμένο ραντεβού των σινεφίλ με το Animasyros. To Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων επιστρέφει φέτος για 15η χρονιά (20-25/9) και περιλαμβάνει επίσης open air προβολές σε εμβληματικά σημεία του νησιού. Τον Σεπτέμβριο, επίσης, παραδοσιακά, κάποιες από τις προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα είναι και φέτος open air (5-11/9).
Τις προηγούμενες μέρες διεξήχθη στις Σπέτσες για 11η χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου. Για τη φετινή έκδοση η διοργάνωση επέλεξε ταινίες που πραγματεύονται ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ επικεντρώθηκε στην ανάδειξη γυναικείων φωνών και αφηγήσεων, δίνοντας ηχηρά μηνύματα μέσα από την προβολή εξήντα δύο ταινιών.
Παράλληλα, το κινηματοθέατρο Ρόδον της Ρόδου φιλοξένησε μερικές από τις ταινίες που ξεχώρισαν στο 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας με το Νησί των Ιπποτών.
Για 7η χρονιά πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες και το Partenώn Film Festival - Σινεμά στο Χωριό, ένα εντελώς DIY μίνι φεστιβάλ στον Παρθενώνα Χαλκιδικής με ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στο ταξίδι.
Τέλος, με επιτυχία στέφθηκε και η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Evia Film Project, που πραγματοποιήθηκε για πέντε μέρες τον Ιούνιο, για πρώτη φορά στην Αιδηψό, στη Λίμνη και στην Αγία Άννα. Προβολές, ανάπτυξη νέων κινηματογραφικών σχεδίων, πράσινες δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές και συναυλίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτού του νεοσύστατου φεστιβάλ που φιλοδοξεί να αποτελέσει καλοκαιρινό προορισμό και εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.