Ο ΑΛΑΣΝΤΕΡ ΓΚΡΕΪ ΗΤΑΝ ΕΝΑ από τα πιο ξεχωριστά δημιουργικά ταλέντα της Σκωτίας. Ο σημαντικός καλλιτέχνης και συγγραφέας από την Γλασκόβη, που πέθανε το 2019, εξυμνούσε τη γενέθλια πόλη του σε ιστορίες που συνδύαζαν τη φαντασία με τον σκοτεινό αστικό ρεαλισμό και σε πίνακες που αναπαρήγαγαν με ζωντανή λεπτομέρεια τη ζωή της πόλης.
Έγραψε μεταξύ άλλων το Lanark, ένα από τα σπουδαιότερα βρετανικά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα, στόλισε πολλά μπαρ, εστιατόρια και σταθμούς της πόλης με τις χαρακτηριστικές του τοιχογραφίες και ενέπνευσε μια γενιά νεότερων Σκωτσέζων συγγραφέων, όπως ο Ίαν Μπανκς και ο Ίρβιν Γουέλς.
«Ήταν ένας σύγχρονος Γουίλιαμ Μπλέικ», λέει η συγγραφέας Άλι Σμιθ. Είναι για τη Γλασκόβη ό,τι είναι ο Ντίκενς για το Λονδίνο ή ο Τζόις για το Δουβλίνο. Ωστόσο, το έργο του, το όραμα, η φωνή του, δεν είναι όσο αναγνωρισμένα θα έπρεπε εκτός Σκωτίας. Και πολλοί φανατικοί αναγνώστες του πίστεψαν ότι αυτό θα άλλαζε με την πρώτη μεγάλη κινηματογραφική εκδοχή ενός από τα έργα του, του μυθιστορήματος Poor Things (στα ελληνικά είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νεφέλη με τον τίτλο «Χαμένα Κορμιά» και τον υπότιτλο «Επεισόδια από τη νεανική ζωή ενός γιατρού του Δημόσιου Οργανισμού της Σκωτίας).
«Το βιβλίο είναι ένα μοναδικά σκωτσέζικο έργο», λέει ο επιμελητής Gavin Lundy σ' ένα βίντεο του YouTube καναλιού Ossian Scotland με τίτλο The Poor Things Problem. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν γυρίστηκε καθόλου στη Γλασκόβη ή στη Σκωτία και ούτε ένα μέλος του βασικού καστ δεν είναι Σκωτσέζος ή Σκωτσέζα.
Το Poor Things είναι μια νουβέλα γεμάτη προκλήσεις: μια βικτοριανή, φεμινιστική εκδοχή του μύθου του Φρανκενστάιν που περιλαμβάνει επίσης σατιρικές αιχμές για τη μυθοπλασία του 19ου αιώνα, την αποικιοκρατία και την ιατρική ηθική. Επιπλέον, η ιστορία της Μπέλα Μπάξτερ –που στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου υποδύεται η Έμα Στόουν– και της βιολογικής της αφύπνισης είναι στενά συνδεδεμένη με πραγματικές τοποθεσίες. Το σπίτι της Μπέλα αναφέρεται ως 18 Park Circus, μια πραγματική διεύθυνση της Γλασκόβης, όπως και η εκκλησία Lansdowne, όπου πηγαίνει για να παντρευτεί.
Χάρτες της πόλης –πολλοί από τους οποίους σχεδιασμένοι από τον ίδιο τον συγγραφέα– περιλαμβάνονται στο βιβλίο καθοδηγώντας τον αναγνώστη στην αφήγηση. Το Poor Things μυρίζει Γλασκόβη. Αλλά όχι η ταινία. Η προβολή της στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου τον περασμένο Οκτώβριο αποκάλυψε ότι κάθε αναφορά στην πόλη έχει απαλειφθεί από τον Λάνθιμο και αντ' αυτού εμφανίζεται μια περίεργη steampunk εκδοχή του Λονδίνου ως το βασικό σκηνικό της ταινίας. Για πολλούς θα είναι σαν να βλέπουν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών χωρίς τη Μέση Γη ή τον Τιτανικό χωρίς το παγόβουνο.
«Το βιβλίο είναι ένα μοναδικά σκωτσέζικο έργο», λέει ο επιμελητής Gavin Lundy σ' ένα βίντεο του YouTube καναλιού Ossian Scotland με τίτλο The Poor Things Problem. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν γυρίστηκε καθόλου στη Γλασκόβη ή στη Σκωτία και ούτε ένα μέλος του βασικού καστ δεν είναι Σκωτσέζος ή Σκωτσέζα.
Ο Λάνθιμος από την μεριά του λέει ότι θα ήταν «εντελώς ανειλικρινές» εκ μέρους του, ως Έλληνας, να δημιουργήσει ένα κινηματογραφικό έργο για τη Σκωτία, ενώ οι παραγωγοί της ταινίας Εντ Γκίνεϊ και Άντριου Λόου δήλωσαν ότι η απόφαση να πλαισιωθεί η ταινία αποκλειστικά γύρω από την οπτική της Μπέλα Μπάξτερ επέβαλε «κάποια επεξεργασία» που περιλάμβανε την αντικατάσταση της Γλασκόβης με το Λονδίνο.
«Διατηρήσαμε ωστόσο τον Γκόντγουιν Μπάξτερ (τον οποίο υποδύεται ο Γουίλεμ Νταφόε) ως έναν επιστήμονα από τη Γλασκόβη», λένε στον Observer. «Η μεταφορά παραμένει πιστή στο πνεύμα του έργου του Άλασντερ».
Με στοιχεία από The Observer