On the floor

Facebook Twitter
12

Το 2009, το αρχιτεκτονικό γραφείο .27 architects ανέλαβε την ανακαίνιση ενός παλαιού διαμερίσματος στην Θεσσαλονίκη. Λόγω του μικρού προϋπολογισμού (15.000 ευρώ), οι νεαροί αρχιτέκτονες επικεντρώθηκαν στην ανασύσταση των υπαρκτών στοιχείων του εσωτερικού χώρου, και, αντί ν' ακολουθήσουν τον δρόμο της ανακατασκευής, επένδυσαν στην αναδιαμόρφωση. 

Έτσι, η κύρια επέμβαση που έγινε στο διαμέρισμα, είναι το καινούριο ξύλινο πάτωμα, το οποίο κατασκευάστηκε σε ύψος 40 εκατοστών πάνω από το ήδη υπάρχον μαρμάρινο δάπεδο, επιτρέποντας την ''μεταφορά'' ορισμένων λειτουργιών σε αυτόν τον νέο κενό χώρο. Κάπως έτσι προέκυψε, ομολογουμένως έξυπνα, το καθιστικό-lounge και μια βιβλιοθήκη στο έδαφος.

Ιδιαιτέρως όμορφο, θα έλεγα!

Design
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.

σχόλια

9 σχόλια
Καλό το design αλλα ξεχάσανε την πρακτικότητα. Όταν γυρνάς σπίτι θέλες να βουλιάξεις στον καναπέ κ όχι να κάθεσαι σε ενα ξύλινο παγκάκι... Όσο για την βιβλιοθηκη, δεν σηκώνει καν σχολιασμό! Εδώ στο τελευταίο ράφι κανονικής βιβλιοθήκης και γεμίζουν σκόνη, πόσο μάλλον εκεί μέσα! Άσε που πρέπει να μπαίνεις με αλματάκια για να μην πατήσεις τα βιβλία!
Είναι αρκετά ωραίο. Βρίσκεται στην οδό Σααδη Λεβη και είχα την τύχη να το επισκεφθώ κατα το open houses Thessaloniki 2013. Εχει αρκετές έξυπνες εργονομίες, παρ ολ αυτά δεν είναι ενα σπίτι στο οποίο μπορεί να ζήσει ο καθένας. Ιδιεταιρα για κάποιον ανω των 50 ειναι σχεδον απαγορευτικό λόγω ακριβώς αυτών των εργονομιων-καινοτομιων.
Είναι πολύ ωραία δουλεια και μάλιστα για τοσο μικρό budget. Το πως θα χρησιμοποιούν το χώρο τους θα το βρουν στην πορεία αυτοί που μένουν εκει! Μπράβο στους .27 !
Για τη φωτογράφιση καλό είναι!!Τις υπόλοιπες μέρες που βάζουν οι ένοικοι τα πράγματά τους; Στην κάτοψη δεν φαίνονται πολλά ντουλάπια!Όσο για τα επιδαπέδια ντουλάπια, δεν ξέρω πόσο εύχρηστα μπορεί να είναι! Επιπλέον μικραίνουν δραματικά το ύψος του σαλονιού!!!
Δε θα το αποκαλούσα ιδιαίτερα φουτουριστικό. Ειδικά στο σαλόνι, τα κλασσικά λευκά κουφώματα ταιριάζουν διότι ο χώρος έχει στοιχεία που παραπέμπουν σε ύφος ρετρό (μοτίβο και χρώματα της μοκέτας, μοτίβο ταπετσαρίας, χρώμα τοίχου, γούνα στον "καναπέ", ελαφρά λουστραρισμένο ξύλο).
Τα βιβλία στη μέση της "βιβλιοθήκης" μόνο με λαβίδα μπορείς να τα πιάσεις (δεν προβλέφθηκε μονοπάτι πρόσβασης)... για να διαβάζονται τυπώθηκαν, δεν είναι πλακάκια για ντεκόρ!Επίσης στον ξύλινο καναπέ, χωρίς ίχνος από μαξιλάρι, πιάνεται και ο κώλος Σουηδού (και κώλοι αυτωνών είναι από τσιμέντο, αν δει κανείς τα έπιπλα τους).Κάνα σεμεδάκι ρε παιδιά... στη μεσόγειο ζούμε! Λίγο χαρακτήρα!
Η αρχή και το τέλος των βιβλίων δεν ακουμπάνε το ένα το άλλο οπότε μια χαρά πιάνονται! Τουλάχιστον στη φωτογραφία έτσι φαίνεται.. Οσο για τον καναπέ, όταν εσυ νοικιάζεις ένα σπίτι, σου δίνουν και την προίκα τους? Σεντόνια,πετσέτες κα?? Ας πάει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης να πάρει μαξιλάρια και σεμεδάκια αν δε θέλει να παγώσει ο κώλος του!