On the floor

Facebook Twitter
12

Το 2009, το αρχιτεκτονικό γραφείο .27 architects ανέλαβε την ανακαίνιση ενός παλαιού διαμερίσματος στην Θεσσαλονίκη. Λόγω του μικρού προϋπολογισμού (15.000 ευρώ), οι νεαροί αρχιτέκτονες επικεντρώθηκαν στην ανασύσταση των υπαρκτών στοιχείων του εσωτερικού χώρου, και, αντί ν' ακολουθήσουν τον δρόμο της ανακατασκευής, επένδυσαν στην αναδιαμόρφωση. 

Έτσι, η κύρια επέμβαση που έγινε στο διαμέρισμα, είναι το καινούριο ξύλινο πάτωμα, το οποίο κατασκευάστηκε σε ύψος 40 εκατοστών πάνω από το ήδη υπάρχον μαρμάρινο δάπεδο, επιτρέποντας την ''μεταφορά'' ορισμένων λειτουργιών σε αυτόν τον νέο κενό χώρο. Κάπως έτσι προέκυψε, ομολογουμένως έξυπνα, το καθιστικό-lounge και μια βιβλιοθήκη στο έδαφος.

Ιδιαιτέρως όμορφο, θα έλεγα!

Design
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
Καλό το design αλλα ξεχάσανε την πρακτικότητα. Όταν γυρνάς σπίτι θέλες να βουλιάξεις στον καναπέ κ όχι να κάθεσαι σε ενα ξύλινο παγκάκι... Όσο για την βιβλιοθηκη, δεν σηκώνει καν σχολιασμό! Εδώ στο τελευταίο ράφι κανονικής βιβλιοθήκης και γεμίζουν σκόνη, πόσο μάλλον εκεί μέσα! Άσε που πρέπει να μπαίνεις με αλματάκια για να μην πατήσεις τα βιβλία!
Είναι αρκετά ωραίο. Βρίσκεται στην οδό Σααδη Λεβη και είχα την τύχη να το επισκεφθώ κατα το open houses Thessaloniki 2013. Εχει αρκετές έξυπνες εργονομίες, παρ ολ αυτά δεν είναι ενα σπίτι στο οποίο μπορεί να ζήσει ο καθένας. Ιδιεταιρα για κάποιον ανω των 50 ειναι σχεδον απαγορευτικό λόγω ακριβώς αυτών των εργονομιων-καινοτομιων.
Είναι πολύ ωραία δουλεια και μάλιστα για τοσο μικρό budget. Το πως θα χρησιμοποιούν το χώρο τους θα το βρουν στην πορεία αυτοί που μένουν εκει! Μπράβο στους .27 !
Για τη φωτογράφιση καλό είναι!!Τις υπόλοιπες μέρες που βάζουν οι ένοικοι τα πράγματά τους; Στην κάτοψη δεν φαίνονται πολλά ντουλάπια!Όσο για τα επιδαπέδια ντουλάπια, δεν ξέρω πόσο εύχρηστα μπορεί να είναι! Επιπλέον μικραίνουν δραματικά το ύψος του σαλονιού!!!
Δε θα το αποκαλούσα ιδιαίτερα φουτουριστικό. Ειδικά στο σαλόνι, τα κλασσικά λευκά κουφώματα ταιριάζουν διότι ο χώρος έχει στοιχεία που παραπέμπουν σε ύφος ρετρό (μοτίβο και χρώματα της μοκέτας, μοτίβο ταπετσαρίας, χρώμα τοίχου, γούνα στον "καναπέ", ελαφρά λουστραρισμένο ξύλο).
Τα βιβλία στη μέση της "βιβλιοθήκης" μόνο με λαβίδα μπορείς να τα πιάσεις (δεν προβλέφθηκε μονοπάτι πρόσβασης)... για να διαβάζονται τυπώθηκαν, δεν είναι πλακάκια για ντεκόρ!Επίσης στον ξύλινο καναπέ, χωρίς ίχνος από μαξιλάρι, πιάνεται και ο κώλος Σουηδού (και κώλοι αυτωνών είναι από τσιμέντο, αν δει κανείς τα έπιπλα τους).Κάνα σεμεδάκι ρε παιδιά... στη μεσόγειο ζούμε! Λίγο χαρακτήρα!
Η αρχή και το τέλος των βιβλίων δεν ακουμπάνε το ένα το άλλο οπότε μια χαρά πιάνονται! Τουλάχιστον στη φωτογραφία έτσι φαίνεται.. Οσο για τον καναπέ, όταν εσυ νοικιάζεις ένα σπίτι, σου δίνουν και την προίκα τους? Σεντόνια,πετσέτες κα?? Ας πάει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης να πάρει μαξιλάρια και σεμεδάκια αν δε θέλει να παγώσει ο κώλος του!