Ίσως δεν ξαναδείτε ποτέ το φαγητό με το ίδιο μάτι, αν κρυφοκοιτάξετε μέσα στις σελίδες του βιβλίου μαγειρικής «Les Diners de Gala» που γράφει και εικονογραφεί ο σουρεαλιστής Σαλβαδόρ Νταλί.
«Όταν ήμουν έξι, ήθελα να γίνω μάγειρας», είχε πει σε μια συνέντευξη ο Σαλβαδόρ Νταλί, ήταν όμως μόλις στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα, όταν ο μεγάλος καλλιτέχνης, διοχέτευσε την παιδική φαντασίωση του στο βιβλίο «Les Diners de Gala», ένα βιβλίο μαγειρικής πλούσιο σε εικόνες, που δημοσιεύεται αρχικά το 1973 και χαρακτηρίζεται από τα έντονα ερωτικά χαρακτικά και τους πίνακες του Νταλί.
Το βιβλίο περιλαμβάνει δώδεκα κεφάλαια, το καθένα καλύπτει μια συγκεκριμένη κατηγορία πιάτων - από μαθήματα μαγειρικής για εξωτικά πιάτα με ψάρια και οστρακοειδή, μέχρι τα λαχανικά - και αποδίδονται με μια σουρεαλιστική ένταση, τόσο γαστριμαργικά όσο και αισθητικά. Η ένταση είναι μεγαλύτερη στο δέκατο κεφάλαιο, που είναι αφιερωμένο στα αφροδισιακά.
Συνταγή του Νταλί για τονωτικό κοκτέιλ
Αυτό είναι κοκτέιλ ιδανικό όταν νιώθετε εξάντληση ή υπερκόπωση.
Όπως λέει ο Νταλί, κανείς δεν πρέπει ξινίζει το πρόσωπό του, όταν θα ρουφάει το ποτό.
CASANOVA COCKTAIL
Χυμός από 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας bitters (Campari)
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας παλαιωμένο κονιάκ
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
Εκτέλεση
Στο κάτω μέρος ενός ποτηριού, βάζουμε το πιπέρι και το τζίντζερ. Ρίχνουμε τα bitter στην κορυφή, στη συνέχεια, το κονιάκ και το παλαιωμένο κονιάκ.
Διατηρείται στο ψυγείο ή το βάζετε στην κατάψυξη.
Τριάντα λεπτά αργότερα, ανακατέψτε το χυμό του πορτοκαλιού μέσα στο παγωμένο ποτήρι.
Η δράση του κοκτέιλ, είναι ταχύτατη.
σχόλια