Η «Κόκκινη Κίνα» του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν

Η «Κόκκινη Κίνα» του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν Facebook Twitter
1

Η «Κόκκινη Κίνα» του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν Facebook Twitter
Το εξώφυλλο του LIFE, που κυκλοφόρησε στις 5 Ιανουαρίου 1959, με έγχρωμη φωτογραφία από τον Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν. Μάλιστα, το όνομα του θρυλικού φωτογράφου δεν φαίνεται πουθενά στο εξώφυλλο.

 

[Επιμέλεια: Αλέξανδρος Διακοσάββας]

Ο Γάλλος φωτογράφος Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν (1908-2004) ήταν από τους πιο επιδραστικούς στην ιστορία της όγδοης τέχνης. Το φωτορεπορτάζ, έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, χρωστάει πολλά από τα χαρακτηριστικά του στη δουλειά του Καρτιέ Μπρεσόν τη δεκαετία του '30 και ειδικότερα στη μεθοδολογία που ανέπτυξε μαζί με τους Ρόμπερτ Κάπα και Ντέβιντ Σίμουρ («Chim»): ατέλειωτα ταξίδια πάντα με την κάμερα ανά χείρας, η αναζήτηση νοήματος τόσο σε στιγμές αναταραχής όσο και στην καθημερινή ηρεμία και ένα αδιάκοπο κυνήγι για στιγμιότυπα που δεν επαναλαμβάνονται, ενσταντανέ και κινήσεις που λένε απλά μία ιστορία την οποία καμία κινούμενη εικόνα ή γραπτό κείμενο δεν μπορεί να περιγράψει καλύτερα. Η λεγόμενη «αποφασιστική στιγμή», εκείνο το κλάσμα του δευτερολέπτου όπου μια ζωντανή σκηνή παρουσιάζεται στον φωτογράφο και αυτός βασίζεται στο ένστικτο και την εμπειρία του για να ξέρει πότε πρέπει να πατήσει το κλικ.

Μάλιστα, ο Καρτιέ Μπρεσόν σπάνια τραβούσε φωτογραφίες σε έγχρωμο φορμά, ενώ φρόντιζε να καταστρέφει όλα τα έγχρωμα αρνητικά του, αφήνοντας πίσω του μια σχεδόν αποκλειστικά ασπρόμαυρη κληρονομιά σε όλους τους επιγόνους του. Η αποκάλυψη ότι υπήρχαν και έγχρωμες επαγγελματικές δουλειές του λοιπόν έχει τεράστια σημασία. 

Η «Κόκκινη Κίνα» του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν Facebook Twitter
Το άρθρο «Η Κόκκινη Κίνα στοιχηματίζει για ένα μέλλον», με φωτογραφίες από τον Καρτιέ Μπρεσόν
Η «Κόκκινη Κίνα» του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν Facebook Twitter
Η «Κόκκινη Κίνα» του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν Facebook Twitter

Ένα από τα σημαντικότερα έγχρωμα πρότζεκτ του καλλιτέχνη είναι μία ανάθεση του 1958 από το περιοδικό LIFE. Ένα τετράμηνο ταξίδι 7.000 μιλίων μέσα στην αχανή κομμουνιστική Κίνα, την περίοδο που η χώρα έκανε σπασμωδικά όσο και αποφασιστικά βήματα μπροστά, καθώς εισαγόταν στη βιομηχανοποίηση και τον κολεκτιβισμό υπό την ηγεσία του Μάο. «Με τη διορατικότητα που τον έκανε διάσημο, ο Καρτιέ Μπρεσόν παρουσιάζει πώς οι Κινέζοι δρουν και ζουν σε ατομικό επίπεδο, μέσα στο καταπιεστικό καθεστώς που τους έχει επιβληθεί», εξηγούσε το συνοδευτικό κείμενο του LIFE.

Το μήνυμα του περιοδικού προς τους αναγνώστες του στις αρχές του 1959 είναι σαφές: Οι φωτογραφίες του Καρτιέ Μπρεσόν, έγχρωμες ή ασπρόμαυρες, αποδεικνύουν ότι ο καλλιτέχνης στη μακρόχρονη καριέρα του πάντα έψαχνε και πάντα έβρισκε εκείνες τις ανεπανάληπτες «αποφασιστικές στιγμές».

Η «Κόκκινη Κίνα» του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν Facebook Twitter
Εορτασμοί για την ολοκλήρωση του φράγματος στους τάφους των Μινγκ. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον ίδιο τον Καρτιέ Μπρεσόν, από την κορυφή του φράγματος.
Η «Κόκκινη Κίνα» του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν Facebook Twitter
(Αριστερά:) Βουδιστές με άνθη λωτού γιορτάζουν την ένατη επέτειο από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Κίνας, σε παρέλαση στο Πεκίνο
Η «Κόκκινη Κίνα» του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν Facebook Twitter
Η «Κόκκινη Κίνα» του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν Facebook Twitter
Η «Κόκκινη Κίνα» του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν Facebook Twitter
Η «Κόκκινη Κίνα» του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν Facebook Twitter

[via]

Design
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.
Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια