Η Λίλιαν Λιν σχεδίασε ένα γλυπτό σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο στο King's Cross

Temenos Facebook Twitter
Η δομή «Temenos» δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τη Λιν το 1992 ως μια εξερεύνηση στον τρόπο με τον οποίο ένας κύκλος μπορεί να αναδιαταχθεί και να αλλάξει.
0

Η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Λίλιαν Λιν σχεδίασε μια αφηρημένη λαμπερή εγκατάσταση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου στο King's Cross που αποτελείται από πολύχρωμους, νέον στύλους φωτισμού.

Η Λίλιαν Λιν είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνις που εργάστηκε με κινητική τέχνη, εξερευνώντας το φως ήδη από το 1962.

Χρησιμοποιώντας πρωτότυπους συνδυασμούς βιομηχανικών υλικών και καλλιτεχνικών τεχνικών, η Λιν αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος στην αλληλεπίδραση της τέχνης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανατολικής φιλοσοφίας και της γυναικείας μυθολογίας. Η ίδια έχει δηλώσει ότι πρωτίστως επέλεξε «να δει τον κόσμο με όρους φωτός και ενέργειας».

Η Λιν φαντάστηκε την εγκατάσταση ως έναν μαγικό κύκλο και χώρο που προωθεί την προστατευτική ενέργεια, αντλώντας την έμπνευσή της από τη σημασία των δικτύων υποστήριξης μετά τους πρωτοφανείς 18 μήνες που πέρασαν όλοι οι κάτοικοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με το όνομα «Temenos», η εγκατάσταση ύψους 11,3 μέτρων βρίσκεται στην πλατεία Granary, έξω από το πανεπιστήμιο Central Saint Martins στην περιοχή King's Cross του Λονδίνου. Η δομή αποτελείται από 19 κίτρινους και πορτοκαλί πόλους νέον διατεταγμένους σε κωνικό σχήμα.

liliane lijn Facebook Twitter
Η Λιν, που ζει στο Λονδίνο, έχει, όπως λέει, παρακολουθήσει με ενθουσιασμό, τη γέννηση της ανάπτυξης του King’s Cross.

Η διάταξη των πόλων φωτός σχηματίζει ένα άνοιγμα κατά μήκος της άκρης του δέντρου, το οποίο διπλασιάζεται ως σημείο εισόδου επιτρέποντας στους επισκέπτες να περπατήσουν μέσα στο Temenos και να περικυκλωθούν με φως νέον.

Το εξωτερικό του χριστουγεννιάτικου δέντρου εκπέμπει λαμπερές αποχρώσεις του κίτρινου, του πορτοκαλί και του κόκκινου, ενώ το εσωτερικό, το οποίο είναι επενδυμένο με λωρίδες φωτισμού, εκπέμπει διαφορετικά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός λαμπερού πράσινου.

Η Λιν, που ζει στο Λονδίνο, έχει, όπως λέει, παρακολουθήσει με ενθουσιασμό την ανάπτυξη του King’s Cross. «Η περιοχή έχει μετατραπεί πλήρως από μια περιοχή με αποθήκες σε έναν ζωντανό δημόσιο προορισμό κατοικιών, καταστημάτων και εστιατορίων, με το Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Λονδίνου καθώς και διαμορφωμένους πεζόδρομους για περίπατο κατά μήκος του καναλιού και δημόσια έργα τέχνης σε πλατείες για να τα απολαμβάνουν κάτοικοι και επισκέπτες.

temenos Facebook Twitter

Η Λιν φαντάστηκε την εγκατάσταση ως έναν μαγικό κύκλο και χώρο που προωθεί την προστατευτική ενέργεια, αντλώντας την έμπνευσή της από τη σημασία των δικτύων υποστήριξης μετά τους πρωτοφανείς 18 μήνες που πέρασαν όλοι οι κάτοικοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η δομή «Temenos» δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τη Λιν το 1992 ως μια εξερεύνηση στον τρόπο με τον οποίο ένας κύκλος μπορεί να αναδιαταχθεί και να αλλάξει. Η καλλιτέχνιδα ξανασκέφτηκε την ιδέα για να την πραγματοποιήσει ως μια φυσική εορταστική εγκατάσταση που θα εκτίθεται στην πλατεία Granary μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Η Granary Square φιλοξενεί κάθε χρόνο μια σειρά από έργα τέχνης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

kings cross christmas tree Facebook Twitter
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.
Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ