Η Λίλιαν Λιν σχεδίασε ένα γλυπτό σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο στο King's Cross

Temenos Facebook Twitter
Η δομή «Temenos» δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τη Λιν το 1992 ως μια εξερεύνηση στον τρόπο με τον οποίο ένας κύκλος μπορεί να αναδιαταχθεί και να αλλάξει.
0

Η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Λίλιαν Λιν σχεδίασε μια αφηρημένη λαμπερή εγκατάσταση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου στο King's Cross που αποτελείται από πολύχρωμους, νέον στύλους φωτισμού.

Η Λίλιαν Λιν είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνις που εργάστηκε με κινητική τέχνη, εξερευνώντας το φως ήδη από το 1962.

Χρησιμοποιώντας πρωτότυπους συνδυασμούς βιομηχανικών υλικών και καλλιτεχνικών τεχνικών, η Λιν αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος στην αλληλεπίδραση της τέχνης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανατολικής φιλοσοφίας και της γυναικείας μυθολογίας. Η ίδια έχει δηλώσει ότι πρωτίστως επέλεξε «να δει τον κόσμο με όρους φωτός και ενέργειας».

Η Λιν φαντάστηκε την εγκατάσταση ως έναν μαγικό κύκλο και χώρο που προωθεί την προστατευτική ενέργεια, αντλώντας την έμπνευσή της από τη σημασία των δικτύων υποστήριξης μετά τους πρωτοφανείς 18 μήνες που πέρασαν όλοι οι κάτοικοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με το όνομα «Temenos», η εγκατάσταση ύψους 11,3 μέτρων βρίσκεται στην πλατεία Granary, έξω από το πανεπιστήμιο Central Saint Martins στην περιοχή King's Cross του Λονδίνου. Η δομή αποτελείται από 19 κίτρινους και πορτοκαλί πόλους νέον διατεταγμένους σε κωνικό σχήμα.

liliane lijn Facebook Twitter
Η Λιν, που ζει στο Λονδίνο, έχει, όπως λέει, παρακολουθήσει με ενθουσιασμό, τη γέννηση της ανάπτυξης του King’s Cross.

Η διάταξη των πόλων φωτός σχηματίζει ένα άνοιγμα κατά μήκος της άκρης του δέντρου, το οποίο διπλασιάζεται ως σημείο εισόδου επιτρέποντας στους επισκέπτες να περπατήσουν μέσα στο Temenos και να περικυκλωθούν με φως νέον.

Το εξωτερικό του χριστουγεννιάτικου δέντρου εκπέμπει λαμπερές αποχρώσεις του κίτρινου, του πορτοκαλί και του κόκκινου, ενώ το εσωτερικό, το οποίο είναι επενδυμένο με λωρίδες φωτισμού, εκπέμπει διαφορετικά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός λαμπερού πράσινου.

Η Λιν, που ζει στο Λονδίνο, έχει, όπως λέει, παρακολουθήσει με ενθουσιασμό την ανάπτυξη του King’s Cross. «Η περιοχή έχει μετατραπεί πλήρως από μια περιοχή με αποθήκες σε έναν ζωντανό δημόσιο προορισμό κατοικιών, καταστημάτων και εστιατορίων, με το Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Λονδίνου καθώς και διαμορφωμένους πεζόδρομους για περίπατο κατά μήκος του καναλιού και δημόσια έργα τέχνης σε πλατείες για να τα απολαμβάνουν κάτοικοι και επισκέπτες.

temenos Facebook Twitter

Η Λιν φαντάστηκε την εγκατάσταση ως έναν μαγικό κύκλο και χώρο που προωθεί την προστατευτική ενέργεια, αντλώντας την έμπνευσή της από τη σημασία των δικτύων υποστήριξης μετά τους πρωτοφανείς 18 μήνες που πέρασαν όλοι οι κάτοικοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η δομή «Temenos» δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τη Λιν το 1992 ως μια εξερεύνηση στον τρόπο με τον οποίο ένας κύκλος μπορεί να αναδιαταχθεί και να αλλάξει. Η καλλιτέχνιδα ξανασκέφτηκε την ιδέα για να την πραγματοποιήσει ως μια φυσική εορταστική εγκατάσταση που θα εκτίθεται στην πλατεία Granary μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Η Granary Square φιλοξενεί κάθε χρόνο μια σειρά από έργα τέχνης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

kings cross christmas tree Facebook Twitter
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ