Ο πιο ακριβός σιδηροδρομικός σταθμός που έγινε ποτέ

Ο πιο ακριβός σιδηροδρομικός σταθμός που έγινε ποτέ Facebook Twitter
7

 

Ο πιο ακριβός σιδηροδρομικός σταθμός που έγινε ποτέ Facebook Twitter

 

[Επιμέλεια: Αλέξανδρος Διακοσάββας]

Το Ground Zero στο Μανχάταν είναι αναμφίβολα μία τοποθεσία-πρόκληση για τους σύγχρονους αρχιτέκτονες. Οι απόψεις ποικίλλουν για το τι είναι κατάλληλο να ανεγερθεί σε ένα σημείο επιφορτισμένο με τόσο μεγάλη πολιτική, κοινωνική και οικονομική σημασία.

Η φήμη του Σαντιάγο Καλατράβα βασίζεται στην πομπώδη, συμβολική αρχιτεκτονική του. Η ανάθεσή σε αυτόν της κατασκευής του νέου σιδηροδρομικού σταθμού του Ground Zero θα είχε ως αποτέλεσμα ένα εκθαμβωτικό κατασκεύασμα, αλλά η διαδικασία υλοποίησής του θα ήταν εξαρχής φορτωμένη με ένα σωρό τεχνικές δυσκολίες και φυσικά, πολύ υψηλό κόστος. Πράγματι, από το 2004 οπότε και έγινε η πρώτη παρουσίαση του σχεδίου και έπειτα, το κόστος έχει ξεφύγει. Συμβιβασμοί στο αρχικό όραμα του αρχιτέκτονα ήταν αναπόφευκτοι, ενώ, όπως και με τη δημιουργία του νέου One World Trade Center, υπάρχει μια διάχυτη παράνοια αναφορικά με τα standards ασφάλειας που πρέπει να τηρηθούν μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο πιο ακριβός σιδηροδρομικός σταθμός που έγινε ποτέ Facebook Twitter
Ο πιο ακριβός σιδηροδρομικός σταθμός που έγινε ποτέ Facebook Twitter

Ενώ λοιπόν το αρχικό μπάτζετ του σιδηροδρομικού σταθμού υπολογιζόταν στα 2 δις δολάρια, έπειτα από πολλαπλές καθυστερήσεις και αλλαγές στον προγραμματισμό, το συνολικό κόστος υπολογίζεται ότι έχει ανέλθει στα 3,94 δις, σύμφωνα με το Architizer. Με άλλα λόγια, λίγο περισσότερο από τα 3,9 δις που κόστισε η κατασκευή του One World Trade Center, του ψηλότερου ουρανοξύστη στο δυτικό ημισφαίριο! Εντωμεταξύ, ο συγκεκριμένος σταθμός δεν συγκαταλέγεται καν ανάμεσα στους 10 πιο πολυπληθείς της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών του μετρό.

Αυτό που απομένει να δούμε είναι τι άλλο θα συμβεί στον τερματικό του World Trade Center, του οποίου η ανάθεση της κατασκευής στον Καλατράβα μάλλον ήταν επιλογή βασισμένη στο συναίσθημα και όχι στη λογική, μετά τα τραγικά γεγονότα του 2001.

Ο πιο ακριβός σιδηροδρομικός σταθμός που έγινε ποτέ Facebook Twitter
Ο πιο ακριβός σιδηροδρομικός σταθμός που έγινε ποτέ Facebook Twitter
Design
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
τι πανεμορφο..ιδιο με ολα τα αλλα που κανει ειναι..πως καταφερνει και χωνεται παντου ο τυπος, κανει ακριβως τα ιδια, και παιρνει και τρελά λεφτα΄δεν το χω καταλαβει
Φιλε μου εχω ακριβως την ιδια απορια. Οχι μονο για αυτον αλλα γενικοτερα για πολλα ατομα σε τομεις της τεχνης του αθλητισμου. Πως και γιατι κανουν καριερα;
δεν θα το γενικευα τόσο πολύ , αλλά ο συγκεκριμένος ειναι τρανταχτό παραδειγμα..επισης στο ground zero εχει και δευτερο projectτην εκκλησια του αγιου νικολαου..