Οι Μοdulus Architecture δημιούργησαν έναν νέο υπέροχο χώρο για το hippy chic στη Λάρισα

modulus architects Facebook Twitter
Για το hippy chic στη Λάρισα, το πιο πρόσφατο έργο τους, το ζητούμενο ήταν η διαμόρφωση ενός νέου εξωτερικού χώρου, με στόχο την επέκταση και την ανάδειξη του υπάρχοντος καταστήματος.
0

Μια από τις πιο σύνθετες προκλήσεις στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό είναι το να πετύχει να αφηγηθεί ιστορίες με δυναμική, εξωστρέφεια και διαχρονικό αποτύπωμα, χωρίς όμως να επαναλαμβάνεται.

Το hippy chic στο φρούριο της Λάρισας, μια πόλη με ουσιαστική και ποικιλόμορφη κουλτούρα σε καταστήματα cafe και διασκέδαση, αποτελεί ακριβώς μια τέτοια περίπτωση. Φέροντας την υπογραφή των MODULUS ARCHITECTURE, ενός γραφείου που εστιάζει στο πώς μια δημιουργική διαδικασία που σχηματίζεται από ένα όραμα θα δημιουργήσει με τη σειρά της μια πρωτότυπη και αισθητικά άρτια χωρική εμπειρία, η επέκταση του hippy chic δεν μοιάζει με τίποτε άλλο.

Πίσω από το MODULUS ARCHITECTURE, βρίσκονται οι τρεις ιδρύτριές του, Βασιλική Δερμιτζάκη, Κατερίνα Στρίκη-Μαγιάκη και Κατερίνα Τσιτσιβά, οι οποίες με δυναμισμό και κοινή αγάπη για την αρχιτεκτονική, πέτυχαν σύντομα να τοποθετηθούν ανάμεσα στα φρέσκα γραφεία με άποψη και σημαντικό πορτφόλιο που περιλαμβάνει έργα  όπως κατοικίες, εμπορικά και ξενοδοχεία σε Αθήνα, Νάξο, Μύκονο, Λάρισα, Μήλο.

Για το hippy chic στη Λάρισα, το πιο πρόσφατο έργο τους, το ζητούμενο ήταν η διαμόρφωση ενός νέου εξωτερικού χώρου, με στόχο την επέκταση και την ανάδειξη του υπάρχοντος καταστήματος.

Το φυσικό υλικό, η χειροποίητη πλέξη και τα σχήματα δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό με ταυτόχρονα χαλαρή και πολυτελή διάθεση.

Προτεραιότητα για την ομάδα των MODULUS ARCHITECTURE ,ήταν η κατανόηση της λειτουργίας και του ύφους του hippy chic. Ένα, lounge bar με hippy ατμόσφαιρα, gourmet finger food, χρώματα και θέα το ηλιοβασίλεμα του φρουρίου. «Έχοντας να διαχειριστούμε έναν αρκετά μικρό χώρο, καταλήξαμε πως η πιο δυναμική επιλογή θα ήταν να δημιουργηθεί ένα μπαρ το οποίο θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τη συγκεκριμένη γωνιά του καταστήματος. Θέλαμε ένα καινούργιο στοιχείο που θα "ζωντάνευε" με τον κόσμο, ένα καινούργιο meeting point  Η σύνθεση του μπαρ ξεκινά με μια καμπύλη η οποία διατρέχει τον χώρο. Η αρχή αυτής της καμπύλης σχηματίζει αρχικά τον χώρο για την κάβα και στη συνέχεια χαμηλώνει και δημιουργεί το μπαρ», εξηγούν για το πιο πρόσφατο έργο τους.

modulus architects Facebook Twitter
hippy chic | MODULUS ARCHITECTURE

Όμως πέρα από το μπαρ, αυτό που κερδίζει θαυμασμό στο νέο κόνσεπτ το ανακαλύπτεις όταν στρέψεις λίγο πιο ψηλά το βλέμμα. Εκεί δεσπόζει να από τα πιο ιδιαίτερα και εντυπωσιακά στοιχεία: η οροφή στην οποία πρωταγωνιστεί μια περίτεχνη πλέξη bamboo. Το σχέδιο της οροφής προκύπτει από την κάτοψη και τις γραμμές του μπαρ αλλά και από την αποδόμηση των σχημάτων και των μορφών του logo του hippy chic. Το φυσικό υλικό, η χειροποίητη πλέξη και τα σχήματα δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό με ταυτόχρονα χαλαρή και πολυτελή διάθεση. Η πρόσοψη του νέου μπαρ λειτουργεί σαν ένα κάδρο, στο οποίο διαδραματίζεται ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς που μέσα από τα σχήματα της οροφής έρχεται σε αντίθεση με το σκοτεινό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

modulus architects Facebook Twitter
hippy chic | MODULUS ARCHITECTURE

Οι καμπύλες μορφές του μπαρ συνεχίζουν και στα φυτεμένα τμήματα που περιστοιχίζουν το χώρο. Για το στοιχείο αυτό επιλέχθηκαν φυτά που φέρνουν στο νου τροπικές εικόνες όπως αλοκάσια, στερλίτσια κ.α. ενώ οι συστάδες μπαμπού ολοκληρώνουν την αγκαλιά της φύτευσης. Τέλος, οι περιμετρικές τοιχοποιίες, με τσιμεντοκονία πράσινου χρώματος, έρχονται να ενώσουν όλη την ατμόσφαιρα συνδεόμενες με το φόντο του εσωτερικού χώρου.

Το υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα που θυμίζει εξωτικό κήπο ολοκληρώνουν tailor-made αντικείμενα και έπιπλα όπως τα stools του μπαρ, τα οποία σχεδιάστηκαν αντλώντας έμπνευση από τη μορφή των τυμπάνων.


Πόσο δημιουργική μπορεί να γίνει η δημιουργία ενός χώρου εστίασης

Για έναν αρχιτέκτονα, οι προκλήσεις ενός έργου ξεκινούν σχεδόν από την αρχή των συζητήσεων με τον πελάτη. Συχνά, μάλιστα, η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο είναι και η καθοριστική καθώς θα κρίνει το αν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συνδεθούν στον κοινό στόχο. Η ομάδα των MODULUS ARCHITECTURE, ακολουθεί μια διαδικασία που εξασφαλίζει την επιτυχία και τη δημιουργία ενός αποτελέσματος που θα ξεχωρίσει.

modulus architects Facebook Twitter
hippy chic | MODULUS ARCHITECTURE
modulus architects Facebook Twitter
hippy chic | MODULUS ARCHITECTURE
modulus architects Facebook Twitter
hippy chic | MODULUS ARCHITECTURE

«Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε πρωτίστως τις ανάγκες, το όραμα και τον στόχο του πελάτη/συνεργάτη ώστε κάθε σημείο του χώρου που συντίθεται αρχιτεκτονικά να υπηρετεί και να ανταποκρίνεται σε όλα τα ζητούμενα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός project που αφορά σε επαγγελματικό περιβάλλον όπως είναι ένας χώρος εστίασης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει ο χαρακτήρας και η ταυτότητα του χώρου, η οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τον διαφοροποιεί από παρόμοια καταστήματα. Μέσα από τα δικά μας μάτια και και την εμπειρία μας, το πρώτο βήμα είναι να βοηθήσουμε τον πελάτη να αποσαφηνίσει το όραμα του ώστε να χτίσουμε γύρω από αυτά ένα περιβάλλον με ισχυρή ταυτότητα. Αυτή, λοιπόν, είναι και η βασικότερη πρόκληση, το να κατανοήσουμε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, να εμπνευστούμε από αυτές και να τις μεταφράσουμε σε σύνθεση χωρικών μορφών» λένε οι MODULUS ARCHITECTURE.

modulus architects Facebook Twitter
hippy chic | MODULUS ARCHITECTURE
Οι Μοdulus Architecture δημιούργησαν ένα νέο υπέροχο χώρο για το hippy chic στη Λάρισα Facebook Twitter

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το project αφορά στην επέκταση ενός ήδη καταστήματος εστίασης που λειτουργούσε ήδη για κάποια χρόνια. Εδώ, λοιπόν, παρότι υπήρχε μία έτοιμη βάση, στόχος ήταν το νέο “κομμάτι του παζλ” να δένει, αλλά παράλληλα και να ξεχωρίζει. Το αποτέλεσμα των MODULUS ARCHITECTURE, «γέννησε» ένα νέο focal point που προσελκύει νέο κόσμο και την ίδια ώρα ανανέωσε την ισχυρή ταυτότητα του hippy chic.

Οι τρεις αρχιτεκτόνισσες των MODULUS ARCHITECTURE

Οι Μοdulus Architecture δημιούργησαν ένα νέο υπέροχο χώρο για το hippy chic στη Λάρισα Facebook Twitter
Οι τρεις ιδρύτριές του Μοdulus Architecture, Βασιλική Δερμιτζάκη, Κατερίνα Στρίκη-Μαγιάκη και Κατερίνα Τσιτσιβά

Συνοδοιπόροι από το πρώτο έτος της φοίτησής τους στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, η Βασιλική Δερμιτζάκη, η Κατερίνα Στρίκη-Μαγιάκη και η Κατερίνα Τσιτσιβά ενώθηκαν αρχικά από το αντικείμενο σπουδών, αλλά και από την κοινή οπτική σχετικά με την αρχιτεκτονική. Χαράζοντας η κάθε μια το δικό της δρόμο σε μεγάλα και αναγνωρισμένα αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας, απόκτησαν πολύτιμη εμπειρία μέσα από έργα μεγάλης κλίμακας. Γνώριζαν, όμως, ότι αυτοί οι δρόμοι θα διασταυρώνονταν και θα ενώνονταν σε μία κοινή πορεία, τη δημιουργία του δικού τους αρχιτεκτονικού γραφείου.

Κάπως έτσι, το καλοκαίρι του 2020, μεταξύ πανδημίας και εσωτερικών αναζητήσεων, οι τρεις αρχιτεκτόνισσες πήραν την απόφαση να δοκιμάσουν την τύχη τους μαζί, σαν ομάδα. Και το όραμά τους «γέννησε» τους MODULUS ARCHITECTURE, όπου μέσα στο δυναμικό περιβάλλον της Αρχιτεκτονικής λειτουργούν ως μια σταθερά, (modulo) με στόχο μια ισορροπημένη σύνθεση ιδεών και ένα άρτιο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα.

Αρχιτεκτονική ταυτότητα

«Αρχίζοντας τη συνθετική διαδικασία, είτε πρόκειται για κτιριακό έργο, είτε για interior design, αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση ως μοναδική, με στόχο τη δημιουργία μιας ξεχωριστής χωρικής εμπειρίας. Στοχεύουμε στην αρχιτεκτονική με μια ανθρωποκεντρική ματιά, που δεν εστιάζει αποκλειστικά στη μορφή, αλλά μέσω αυτής δίνει έμφαση στη λειτουργία και τoν χώρο. Ο χώρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους ανθρώπους που τον χρησιμοποιούν, αφού αυτοί του δίνουν ζωή. Εστιάζουμε λοιπόν, στη δημιουργία χωρικών εμπειριών, ώστε κάθε περιβάλλον α έχει τη δική του ταυτότητα, να διηγείται μία ιστορία και να δημιουργεί αναμνήσεις» εξηγούν οι MODULUS ARCHITECTURE καθώς αναλύουν τη δική τους φιλοσοφία και αρχιτεκτονική ταυτότητα. Μία ταυτότητα που έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε σήμα κατατεθέν. 

EΡΓΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜODULUS ARCHITECTURE

modulusarchitecture.gr

Facebook: Modulus Architecture

Instagram: modulus_architecture

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ