Project X στα Σπάτα: Ένα από τα πιο υπερβατικά έργα της Potiropoulos+Partners

Project X: Ένα από τα πιο υπερβατικά έργα της Potiropoulos+Partners Facebook Twitter
0

Έχοντας κλείσει πάνω από τριάντα χρόνια ως ένα από τα κορυφαία και πιο δημιουργικά αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής της Ελλάδας, ποιες νέες προκλήσεις έθεσε για εσάς το μεγάλης κλίμακας σύνθετο έργο για λογαριασμό της ELPEN Α.Ε.;

Πέρα από την κύρια λειτουργία του ως ερευνητικού κέντρου, που ήδη αποτελεί πρόκληση, στο συγκεκριμένο έργο μας απασχόλησε η μείξη των λειτουργιών, καθώς εισάγει μια διαφορετική αντίληψη ως προς την προγραμματική ποικιλία, αφενός των ενοτήτων του ερευνητικού και εκπαιδευτικού, που είθισται να συνυπάρχουν, αφετέρου του συνεδριακού, και ειδικότερα του αθλητικού, που δεν θα περίμενε κάποιος να τα συναντήσει στη συγκεκριμένη τυπολογία. Έτσι, μας δόθηκε η ευκαιρία να σχεδιάσουμε ένα συγκρότημα λειτουργικά σύμμεικτο, όπου η χωρική εμπειρία ολοκληρώνεται μέσα από την πολυεπίπεδη διαδραστική σχέση που αναπτύσσουν οι επί μέρους λειτουργίες μεταξύ τους αλλά και οι χρήστες με αυτές, είτε την ώρα της δουλειάς τους είτε παρακολουθώντας μια πολιτιστική εκδήλωση, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή πίνοντας απλώς ένα φλιτζάνι καφέ.

— Γιατί πιστεύετε ότι ξεχωρίζει το έργο αυτό και ποιες καινοτομίες εισάγει στην εγχώρια αρχιτεκτονική σκηνή;

Πρόκειται για μια σχεδιαστική προσέγγιση που επιχειρεί να υπερβεί την καθιερωμένη αντιμετώπιση του «τυπικού κτιριολογικού αντικειμένου» –αν ο όρος αυτός μπορεί να θεωρηθεί δόκιμος–, διαπραγματευόμενη τη θεμελιώδη έννοια της εξέλιξης, αλλά και εκείνη της ευελιξίας. Στις μέρες μας ανακύπτει στην αρχιτεκτονική ένα ζήτημα μετάβασης από το σημερινό στάτους, όπου το κτίριο λειτουργεί με συμβατικά δεδομένα, σε ένα μελλοντικό, που θα λειτουργεί βάσει αγνώστων σ’ εμάς παραμέτρων, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας αλλά και των εκάστοτε κοινωνικοπολιτικών συνθηκών. Όλα αυτά προσφέρουν γόνιμο πεδίο για να σκεφτούμε ότι βαδίζουμε προς μια αρχιτεκτονική με την οποία δεν έχουμε έρθει ακόμη αντιμέτωποι. Το Project X δίνει ακριβώς την ευκαιρία, και λόγω της προγραμματικής συνθετότητας που έχει, να διερευνηθούν πιθανές σχέσεις που εισάγονται στην αρχιτεκτονική σκέψη και έκφραση από άλλα, πιο ελαστικά χωρικά συστήματα οργάνωσης.

Για μας, η αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο μορφή, ή μόνο λειτουργία, ή μόνο ύλη, ούτε βέβαια μόδα. Πιστεύουμε ότι η αρχιτεκτονική σκέψη μπορεί να σκηνογραφήσει χωρικά βιώματα που συμπυκνώνουν μέσα τους βαθύτερες προθέσεις με μεγάλη δύναμη, διευρύνοντας τα όρια, πέρα από την υλική υπόσταση του κτιρίου, ανάμεσα στο νοηματικό στοιχείο και το υλικό, το οργανωμένο και το φαντασιακό, το τεχνητό και το φυσικό, ωθώντας τα πάντοτε προς νέους δρόμους.

— Ποια είναι όμως, τελικά, τα έργα που πραγματικά αγαπάτε περισσότερο μετά από τρεις δεκαετίες;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω εύκολα κάποια… Ίσως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο, το νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής στην Αθήνα και, από τα πιο τελευταία, το Glade House και το The Wave.

Δημήτρης Ποτηρόπουλος Facebook Twitter
Δημήτρης Ποτηρόπουλος.

— Ποιες είναι οι προκλήσεις που φέρνει το μέλλον στην αρχιτεκτονική; Υπάρχουν πλέον περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η καινούργια κρίση της πανδημίας, οι επί μέρους κοινωνικοπολιτικές συνθήκες κ.λπ. Επηρεάζουν, τελικά, όλα αυτά τον τρόπο που δημιουργείτε, την αρχιτεκτονική γενικότερα ή, έστω, τον τρόπο του ο κόσμος αντιλαμβάνετε τα έργα σας;

Για μας, η αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο μορφή, ή μόνο λειτουργία, ή μόνο ύλη, ούτε βέβαια μόδα. Πιστεύουμε ότι η αρχιτεκτονική σκέψη μπορεί να σκηνογραφήσει χωρικά βιώματα που συμπυκνώνουν μέσα τους βαθύτερες προθέσεις με μεγάλη δύναμη, διευρύνοντας τα όρια, πέρα από την υλική υπόσταση του κτιρίου, ανάμεσα στο νοηματικό στοιχείο και το υλικό, το οργανωμένο και το φαντασιακό, το τεχνητό και το φυσικό, ωθώντας τα πάντοτε προς νέους δρόμους. Σήμερα η αρχιτεκτονική καλείται να επανερμηνεύσει τα πολλαπλά δυναμικά πεδία που γεννά η ίδια η εξέλιξη του σύγχρονου τρόπου ζωής, εξετάζοντας πιο βαθιές οπτικές γωνίες νοηματοδότησης του αρχιτεκτονικού χώρου και εκδήλωσης της φαντασίας, ώστε να μπορεί να αφουγκράζεται τις δυνάμει αλλαγές μιας ανοιχτής πλέον κοινωνίας και να τις μεταφράζει σε έναν αρχιτεκτονικό λόγο πιο ποιητικό, πιο διερευνητικό, ευαισθητοποιημένο απέναντι στις ανθρώπινες ανάγκες και φιλικό προς το φυσικό περιβάλλον. Η αρχιτεκτονική αυτή μπορεί να προσφέρει μοναδικά συναισθήματα, παράγοντας μια ζωντανή βιωματική εμπειρία, και παράλληλα κινητοποιεί τη σκέψη, είναι χρήσιμη.

681
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

— Το γραφείο σας συγκαταλέγεται στα κορυφαία ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία και έχει διακριθεί επανειλημμένως, κερδίζοντας εγχώρια και διεθνή βραβεία. Μιλήστε μας για μερικές από αυτές τις διακρίσεις.

Ενδεικτικά, να αναφέρω το βραβείο Architizer A+ για το νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών το 2016 και για την Beach Front Villa - Navarino Residence το 2017. Επίσης, το γραφείο μας έχει προταθεί από το Ίδρυμα Mies van der Rohe για το βραβείο Mies van der Rohe 2015 - Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική, ενώ έχει βραβευτεί με τα Special Mention και Winner των German Design Awards 2018, όπως και με το Winner των German Design Awards 2020, του έγκριτου οργανισμού German Design Council. Σχετικά πρόσφατα βραβεύτηκε με τα World Architecture Community Awards 2018 για τα έργα: Βeach Front Villa - Navarino Residence, Touristic Development of Luxury Suites in Kavouri και Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, ενώ το πρότζεκτ του γραφείου, Mykonos White Boxes Resort, απέσπασε το χάλκινο βραβείο στα A’ Design Awards κ.ά.

Project X Σπάτα Facebook Twitter

Project X

Project X, ένα διεθνούς εμβέλειας, καινοτόμο έργο, του οποίου η κατασκευή έχει αρχίσει ήδη στο Επιχειρηματικό Πάρκο Σπάτων. Το ερευνητικό, εκπαιδευτικό, συνεδριακό και αθλητικό κέντρο της ELPEN Α.Ε., μέσα από την πρωτοποριακή σχεδίαση του πολυβραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners, πρόκειται να αποτελέσει ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό και επιστημονικό ορόσημο για την χώρα μας, που θα προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τι λένε οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες για την «ιδέα» του:

Η αφετηρία του σχεδιασμού βασίζεται στην εισαγωγή αναφορών σε σχέση με την ερμηνευτική τους μεταφορά, που προκύπτουν από την ανάλυση των συνδυασμένων λειτουργιών και του τόπου. Βασική συνθετική επιλογή αποτέλεσε η επινόηση χειρονομιών που αντιμετωπίζουν το κτίριο όχι ως λειτουργία με τη στενή της έννοια αλλά ως ένα σύνολο πολλαπλών διαδραστικών εμπειριών.

Project X Facebook Twitter

Στο πλαίσιο αυτό, οι έννοιες του χρωμοσώματος (Χ) και αντίστοιχα του εγκεφάλου ως πρωταρχικών μερών κάθε ζώντος οργανισμού ενσωματώνονται αλληγορικά στην επεξεργασία της «ιδέας» μέσα από τη ρευστότητα/διάδραση των διαφορετικών χώρων-ενοτήτων. Προσέγγιση η οποία παραπέμπει στη θέση ότι ο αρχιτεκτονικός χώρος, καθώς ανανεώνεται, επαναχρησιμοποιείται και μετασχηματίζεται, δεν είναι ουδέτερος ούτε αδρανής, αλλά σε δυναμική κατάσταση. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, η κλιμακωτή απόληξη της τραπεζοειδούς στέψης/ορόφου του κτιριακού όγκου θυμίζει εδώλια αρχαίου θεάτρου και ταυτόχρονα κερκίδα γηπέδου, θεματοποιώντας τις δράσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την άθληση. Η διάσταση αυτή, του πολιτιστικού και αθλητικού ιδεώδους –πάντα παρούσα στη δημόσια συζήτηση, αλλά όχι και στον υλικό χώρο–, όφειλε να είναι πρόδηλη στον συνθετικό χειρισμό. Σε τρίτη ανάγνωση, οι δύο οφιοειδείς υποκείμενοι όγκοι, με τα φυτεμένα δώματα, παραπέμπουν σε εδαφικές εξάρσεις, τις οποίες διαχωρίζει ένα «φαράγγι-επίμηκες αίθριο», που έλκει τη φύση βαθιά στο εσωτερικό του κτιρίου.

Στην αρχιτεκτονική «ιδέα» τα επί μέρους συνδυάζονται με τρόπο ώστε οι δημιουργούμενες συνδέσεις να μπορούν να χαρακτηριστούν ευέλικτες. Τα μέρη πλέκονται μεταξύ τους, αφού έχει προηγηθεί μια διαδικασία ιεράρχησης, σύμφωνα με τις λειτουργίες που εξυπηρετούν. Η σύνθεση εξελίσσεται σε ένα σύμπλεγμα τριών όγκων, εκ των οποίων οι δύο υποκείμενοι συνομιλούν με το εδαφικό ανάγλυφο, αποτελώντας συνέχειά του, ενώ ο τρίτος, λειτουργώντας ως συνεκτικό στοιχείο, ξεδιπλώνεται σε ανώτερο επίπεδο, παράγοντας ένα τεθλασμένο σχήμα, σαν ιδεόγραμμα. Προτεραιότητα του σχεδιασμού αποτέλεσε η διάρθρωση των κατόψεων, και αντίστοιχα του κτιριακού σώματος, σε διακριτές, συμπληρωματικές μεταξύ τους δομές, υπακούοντας σε ένα σύστημα ελεύθερων χαράξεων που προσδίδουν μια αίσθηση ροής.

Project X Potiropoulos+Partners Facebook Twitter

Το Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό, Συνεδριακό και Αθλητικό Κέντρο της ELPEN δίνει την ευκαιρία να εξεταστούν σχέσεις που εισάγονται στον σχεδιασμό από άλλες, πιο «ελαστικές» μορφές οργάνωσης. Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική που υπερβαίνει την καθιερωμένη προσέγγιση του τυπικού κτιριολογικού αντικειμένου, διαπραγματευόμενη τη θεμελιώδη έννοια της εξέλιξης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η μείξη των χρήσεων, αφενός των ενοτήτων του ερευνητικού και εκπαιδευτικού –που είθισται να συνυπάρχουν–, αφετέρου του συνεδριακού, και ειδικότερα του αθλητικού, που εισάγουν μια διαφορετική αντίληψη ως προς την προγραμματική ποικιλία ώστε να δημιουργηθεί μια εγκατάσταση σύγχρονη και λειτουργικά σύμμεικτη, όπου οι άνθρωποι θα εργάζονται, θα οργανώνουν εκδηλώσεις, θα αθλούνται και θα περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Η χωρική εμπειρία ολοκληρώνεται μέσα από τη διαδραστική σχέση που αναπτύσσουν οι χρήστες με τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος αλλά και μεταξύ τους, είτε κατά την εργασία τους, είτε παρακολουθώντας πολιτιστικά δρώμενα ή έναν αγώνα ποδοσφαίρου, είτε πίνοντας απλώς ένα φλιτζάνι καφέ.

Project X Facebook Twitter
Project X Facebook Twitter

Αρχιτέκτονες:

Potiropoulos+Partners

Project Management: 0508 Five Eight

Στατική Μελέτη: ΟΜΕΤΕ Α.Ε.

Μελέτη ΗΜ Εγκαταστάσεων: HM Εngineering A.E

Μελέτη Τοπίου: H. Pangalou & Associates Landscape Architects

Μελέτη Φωτισμού: ASlight

Κυκλοφοριακός Σχεδιασμός: Δρόμος Σύμβουλοι Μελετητές ΕΠΕ

Ακουστική Μελέτη: Timagenis Architects Acoustics Design Consultants

Περιβαλλοντική Μελέτη: Δ. Αργυρόπουλος και Συνεργάτες Ο.Ε.

3D Visualization: Batis Studio

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Potiropoulos+Partners: Ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής της Ελλάδας γιορτάζει τα 30 του χρόνια με νέα, εντυπωσιακά πρότζεκτ

Design / Potiropoulos+Partners: Ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής της Ελλάδας γιορτάζει τα 30 του χρόνια με νέα, εντυπωσιακά πρότζεκτ

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος και η Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου διερευνούν, μέσα από τα έργα τους, νέα πεδία δημιουργίας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Πύργος Πειραιά

Design / Oκτώ μεγάλα έργα που ξεκινούν ή ολοκληρώνονται στην Αττική το επόμενο διάστημα

Επενδυτικά σχέδια, κατασκευαστικά έργα, αξιοποιήσεις εκτάσεων, κτιρίων και περιοχών, στρατηγικές παρεμβάσεις και αστικές αναπλάσεις αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στην πρωτεύουσα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μικρά και λειτουργικά: Τα νέα, έξυπνα σπίτια της Αθήνας

Design / Μικρά και λειτουργικά: Τα νέα, έξυπνα σπίτια της Αθήνας

Όταν οι αρχιτέκτονες καλούνται να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις της καθημερινότητας σε λίγα τετραγωνικά, δημιουργούνται κατοικίες που μας εντυπωσιάζουν με την ευρηματικότητα του σχεδιασμού τους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ιωάννης Βικέλας

Design / Ιωάννης Βικέλας: Ο αρχιτέκτονας του πρώτου ουρανοξύστη της Αθήνας μιλά στη LIFO

Μερικά από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης φέρουν την υπογραφή του. Δημιούργησε οικοδομήματα που καθόρισαν την ταυτότητα ολόκληρων περιοχών. Έχει σχεδιάσει πάνω από 900 κτίρια στην 60ετή καριέρα του. Σήμερα συνεχίζουν μαζί με τον γιο του, Αλέξη, την πολυετή επιτυχημένη πορεία τους και παραχωρούν στη LiFO μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ