Sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια - Mια από τις πρώτες εταιρείες που εφάρμοσαν το minimal design στην Ελλάδα

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
0

Μέσα στα τελευταία εξήντα χρόνια η οικογένεια Σκλαβενίτη μετράει ήδη δυο γενιές που έχουν περάσει από τα ηνία της εταιρείας Sklavenitis SA . Η Έφη Σκλαβενίτη έχει αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των έργων, κάνοντας τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα κοντά στον πατέρα της, και ο αδελφός της Σπύρος Σκλαβενίτης, πολιτικός μηχανικός, το construction management και την ανάπτυξη ακινήτων. Και τα δυο αδέλφια, έχοντας μεγαλώσει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας , έχουν εμποτιστεί με το πάθος της συνεχούς αναζήτησης για νέες φόρμες, υλικά και τεχνολογίες που αφορούν την αρχιτεκτονική και την κατασκευή κτιρίων. Αυτά που τους χαρακτηρίζουν είναι ο χειμαρρώδης λόγος, η μεγάλη αγάπη για τη ζωή και η συνεχής ήττα του μυαλού, όταν αυτό βρίσκεται σε αναμέτρηση με την καρδιά. Πιστεύουν ότι αν δεν κάνεις το επάγγελμα με την καρδιά σου, δεν μπορείς να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

— Πού θα θέλατε να σας οδηγήσει η έβδομη δεκαετία της ζωής της εταιρείας;

Είμαστε από τους πρώτους που καθιερώσαμε το minimal design στα νότια προάστια, όταν όλοι οι άλλοι κατασκευαστές είχαν συντηρητική προσέγγιση. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να έχουμε ευχαριστημένους τους πελάτες μας, εξελίσσοντας όμως τον σχεδιασμό, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται και διατηρώντας αδιαπραγμάτευτη την ποιότητα στην κατασκευή. Καθοριστικό, επίσης, ρόλο έχει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ιδιοκτητών και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής μας. Με την είσοδο της τρίτης  γενιάς στην εταιρεία τα επόμενα χρόνια, ευελπιστούμε τα έργα μας να εισέλθουν σε μια νέα περίοδο δημιουργικότητας.

Οι κατοικίες που κατασκευάσαμε ήταν οι πρώτες στο νησί που υλοποιήθηκαν σε μίνιμαλ ύφος, επιτυγχάνοντας παράλληλα ομαλή ένταξη στο φυσικό τοπίο, λαμβάνοντας υπόψη τον προσανατολισμό και τη μορφολογία του εδάφους, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή στο νησί και συγκεντρώνοντας τα βλέμματα πολλών ξένων επισκεπτών και επενδυτών.

— Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η ανάπτυξη πολυτελών ιδιωτικών κατοικιών αποτελούν μια σταθερά στην ιστορία της εταιρείας, και αν ναι, γιατί;

Το 1958, που ξεκίνησε η εταιρεία στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας από τον πατέρα μας, είχε ήδη πρότζεκτ σαν αυτά που περιγράφετε με την ερώτησή σας, πάντα με ιδιώτες και κατά το πλείστον για πολυτελείς κατοικίες. Τα τελευταία σαράντα τρία χρόνια συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε κατοικίες τέτοιου είδους στα νότια προάστια αλλά και εξοχικές κατοικίες στα νησιά και κυρίως στο Μεγανήσι, τόπο καταγωγής μας. Η πιο σημαντική σταθερά όμως, που δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι η καρδιά, που τη βάζουμε σε κάθε έργο. Τα έργα σηματοδοτούν εμάς και όχι εμείς τα έργα μας. Οι κατασκευές μας είναι διαχρονικές, αντέχουν στον χρόνο και όσον αφορά την αισθητική αλλά και λόγω των προηγμένων μεθόδων κατασκευής που χρησιμοποιούσαμε από την αρχή της δημιουργίας της εταιρείας μας.

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
Η Έφη και ο Σπύρος Σκλαβενίτης

— Ποιο είναι το πιο πετυχημένο case study του γραφείου σας;

Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο έργο που ολοκληρώσαμε πρόσφατα βρίσκεται στο Μεγανήσι. Η πρόκληση ήταν ότι έπρεπε να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο ιδιωτικό έργο σε ένα πολύ μικρό νησί χωρίς υποδομές στο σύντομο χρονικό διάστημα των δεκαεννέα μηνών. Οι κατοικίες που κατασκευάσαμε ήταν οι πρώτες στο νησί που υλοποιήθηκαν σε μίνιμαλ ύφος, επιτυγχάνοντας παράλληλα ομαλή ένταξη στο φυσικό τοπίο, λαμβάνοντας υπόψη τον προσανατολισμό και τη μορφολογία του εδάφους, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή στο νησί και συγκεντρώνοντας τα βλέμματα πολλών ξένων επισκεπτών και επενδυτών.

Mάλιστα, το πρότζεκτ αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον της συζύγου του εκλιπόντος Στιβ Τζομπς, Λορέν Τζομπς, που βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω κατοικίες διαθέτουν οικολογικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων.

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter

— Πώς έβρισκε ο πατέρας τη δουλειά σας;

Ο πατέρας μας αναζητούσε πάντα την τελειότητα στις κατασκευές του. Γι' αυτό ήθελε πάντα και από εμάς να εξελισσόμαστε και να αντιμετωπίζουμε κάθε νέο έργο από την αρχή , σαν να σχεδιάζουμε σε λευκό χαρτί. Κάθε κτίριο θα πρέπει να έχει τη δική του αρχιτεκτονική ταυτότητα, μας έλεγε, ώστε το αποτέλεσμα να είναι μοναδικό!

— Έχει απομείνει κάτι από τα παιδικά σας χρόνια που σας καθοδηγεί μέχρι τώρα;

Έχουμε την εικόνα του πατέρα μας να είναι μονίμως στο εργοτάξιο. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Στα δεκαοκτώ χρόνια που δραστηριοποιήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ολοκλήρωσε τριάντα εννιά πολυτελείς κατοικίες με πισίνες και δέκα μαγαζιά και συνέχισε την κατασκευαστική του δραστηριότητα στα νότια προάστια (αθηναϊκή Ριβιέρα) έως το 1997. Είμαστε Έλληνες της ομογένειας, που σημαίνει ότι θυσιάσαμε την οικονομική ευρωστία που είχε ο πατέρας μας στην Αυστραλία για να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πατρίδα και να τη βοηθήσουμε, και δεν το μετανιώσαμε. 

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter

www.sklavenitis.co

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ