Κάτι φανταστικό θα συμβεί αύριο στο Γαλάζιο Αγόρι του Γκένσμπορο

Κάτι φανταστικό θα συμβεί αύριο στο Γαλάζιο Αγόρι του Γκένσμπορο Facebook Twitter
0

To Πορτρέτο ενός Νεαρού Κυρίου είναι ένα από τα εμβληματικότερα και πιο δημοφιλή έργα του Τόμας Γκένσμπορο, ένας πίνακας που έγινε παγκοσμίως γνωστός ως το "Γαλάζιο Αγόρι". Αυτός ο πίνακας που δημιουργήθηκε το 1770, αύριο αναμένεται για πρώτη φορά να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο και συντήρηση από τους ειδικούς της Βιβλιοθήκης του Huntington, πράγμα που σημαίνει ότι ο πίνακας για πρώτη φορά θα αποκαθηλωθεί από την αίθουσα που βρίσκεται εδώ και 100 χρόνια στην ονομαστή βιβλιοθήκη του Σαν Μαρίνο στην Καλιφόρνια.

Η πρώτη φάση των εργαστηριακών ελέγχων θα ολοκληρωθεί την 1η Νοεμβρίου του 2017 και στη συνέχεια, βάσει των αποτελεσμάτων που θα συλλέξουν οι ειδικοί θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της συντήρησης του πίνακα που αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από 2 χρόνια, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο, το θεαματικό στο όλο εγχείρημα συντήρησης του πίνακα είναι ότι αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί μακριά από τα μάτια του κοινού: οι επισκέπτες της πινακοθήκης του Thornton, λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τους επιστήμονες και τους συντηρητές να δίνουν δεύτερη ζωή στο "στέμμα" των πολύτιμων αντικειμένων της Βιβλιοθήκης του Huntington.

Γι' αυτό το αγόρι με το εκθαμβωτικό μπλε κοστούμι έχουν σημειωθεί μάχες μεταξύ των ιστορικών τέχνης, καθώς η ταυτότητα του παιδιού για χρόνια έμενε άγνωστη, με τη μία σχολή ιστορικών να υποθέτει ότι επρόκειτο για το πορτρέτο κάποιου ευγενούς γόνου και την άλλη να επιμένει ότι επρόκειτο για τον νεαρό Jonathan Buttal, γιο ενός ισχυρού εμπόρου της εποχής που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Τόμας Γκένσμπορο.

Σύμφωνα με την Christina O'Connell, καλλιτέχνι και κορυφαία στο είδος της συντηρήτρια έργων τέχνης και επικεφαλής του εγχειρήματος για λογαριασμό της Βιβλιοθήκης του Huntington, αισθητικοί, αλλά και ουσιαστικοί λόγοι επιβάλλουν τη συντήρηση του πίνακα στην παρούσα χρονική στιγμή. "Μέχρι πρότινος, αρκούμασταν σε πρόχειρες θεραπείες: μερικές στρώσεις βερνικιού, που αποκαθιστούσαν τις φθορές που έχει προκαλέσει ο χρόνος και ο αέρας στο ζωγραφικό έργο. Πλέον, όμως, το γεγονός ότι τα άλλοτε ολοζώντανα χρώματα του πίνακα έχουν αποκτήσει μία μουντάδα που σχεδόν αποσιωπά τις πολύτιμες λεπτομέρειες του έργου, καθιστά αναγκαία τη σοβαρή μελέτη της διάρθρωσης του πίνακα και εν συνεχεία της αποκατάστασης του", εξηγεί η ίδια με ενθουσιασμό.

Επίσης, όπως εξηγεί, σε αρκετά σημεία, ο πίνακας έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει και να αποχρωματίζεται, γεγονός που κινητοποίησε επιμελητές και συντηρητές έργων τέχνης σε μία πιο σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτού του ανεκτίμητου ζωγραφικού έργου, που ναι μεν άντεξε, αλλά πλέον δίνει μάχη με τις φθορές που ο χρόνος του έχει προξενήσει. Και φυσικά, ας σημειωθεί, ότι η πρώτη φάση των εργαστηριακών αναλύσεων αναμένεται να δώσει απαντήσεις και στους ιστορικούς τέχνης για την τεχνοτροπία του Γκένσμπορο που χάριζε τόση ζωντάνια και αληθοφάνεια στα πορτρέτα που δημιουργούσε.

Ας σημειωθεί, ότι γι' αυτό το αγόρι με το εκθαμβωτικό μπλε κοστούμι έχουν σημειωθεί μάχες μεταξύ των ιστορικών τέχνης, καθώς η ταυτότητα του παιδιού για χρόνια έμενε άγνωστη, με τη μία σχολή ιστορικών να υποθέτει ότι επρόκειτο για το πορτρέτο κάποιου ευγενούς γόνου και την άλλη να επιμένει ότι επρόκειτο για τον νεαρό Jonathan Buttal, γιο ενός ισχυρού εμπόρου της εποχής που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Τόμας Γκένσμπορο. Ο καλλιτέχνης ήθελε να ενθουσιάσει τους φιλότεχνους και τη Βασιλική Ακαδημία του 1770 με τον συγκεκριμένο πίνακα -και φυσικά τα κατάφερε, κυρίως λόγω της έκφρασης και του ολοζώντανου χρώματος του κοστουμιού του παιδιού- όμως και πάλι υπήρχε ένα μυστήριο. Γιατί πορτρέτο;

Ο Γκένσμπορο ήταν γνωστός για τα υπέροχα τοπία και τις νεκρές φύσεις του, αυτή ήταν η θεματολογία που λάτρευε. Ιστορικοί αναφέρουν ότι πορτρέτα αναλάμβανε να δημιουργήσει, όταν είχε ανάγκη από χρήματα. Γιατί, λοιπόν, να θέλει να εντυπωσιάσει με τέτοια δημιουργία; Πλέον, οι ειδικοί αναμένουν απαντήσεις και σ' αυτά τα ερωτήματα, μέσα από τη μελέτη και τις αναλύσεις που θα ξεκινήσουν πάνω σ' αυτό το έργο τέχνης από αυτόν τον Αύγουστο.

Με στοιχεία από το Ηuntington.org

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Τι είμαι για τον περισσότερο κόσμο; Μια μηδαμινότητα ή ένας αλλόκοτος αντιπαθητικός άνθρωπος"

Εικαστικά / "Τι είμαι για τον περισσότερο κόσμο; Μια μηδαμινότητα ή ένας αλλόκοτος αντιπαθητικός άνθρωπος"

Σαν σήμερα, πεθαίνει ο Βίνσεντ βαν Γκογκ. Aυτά είναι μερικά αποσπάσματα από τα σπαρακτικά γράμματα που έγραφε σε όλη του τη ζωή στον αδελφό του Τεό
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Σοφία Ροζάκη / Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Εικαστικά / Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Μια έκθεση εργαστηριακού χαρακτήρα με εκθέματα καλούπια, εργαλεία, προπλάσματα, ημιτελή έργα, σχέδια αλλά και ολοκληρωμένα έργα που για πρώτη φορά βγαίνουν από το εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Pulp Fiction / Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλά με τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη για το αθέατο σύμπαν του ασυνείδητου στο σινεμά, το οποίο υπηρέτησε και απογείωσε ο Λιντς μέσα από το απαράμιλλο έργο του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ