Οι καλλιτέχνες του Onassis AiR παρουσιάζουν την έρευνά τους στο πρώτο Open Day

Ονάσις αιρ Facebook Twitter
70 καλλιτέχνες και δημιουργοί υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος Tailor-made Fellowships που υιοθετεί μια ανοιχτή μορφή για να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ερευνητικές ανάγκες των συμμετεχόντων.
0

Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΥΑΛΙΝΗ ΠΡΟΣΟΨΗ στην οδό Λεοντίου, στην πίσω μεριά των γραφείων της Στέγης στον Νέο Κόσμο, αποκαλύπτει τον καινούργιο χώρο του Onassis AiR (Artists-in-Residence) που έχει μετακινηθεί από το γνώριμο νεοκλασικό της Πλάκας εδώ, στην καρδιά των πολύβουων γραφείων.

Στο ισόγειο, βιβλιοθήκες και τραπέζια εργασίας και μια εσωτερική αυλή αμφιθεατρική, μυστική και ευχάριστη, όπως φαντάζεται κανείς ότι θα μπορούσαν ιδανικά να είναι όλοι οι ακάλυπτοι των οικοδομικών τετραγώνων, συνδέουν κτίρια και ζωές μέσα από έναν εσωτερικό κήπο που ενισχύει την κοινωνικότητα και την αλληλεπίδραση. Αυτό το μικρό αρχιτεκτονικό και κοινωνικό οικοσύστημα που έχει γεννηθεί εδώ ταιριάζει με όλο το καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.

Η μετακίνηση του Onassis AiR σε αυτές τις νέες εγκαταστάσεις με τα δωμάτια, τα εργαστήρια και τους χώρους παρουσιάσεων φέρνει κοντά στους υπάρχοντες residents που συμμετείχαν στα προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας τα τρία τελευταία χρόνια, μέσω διαφορετικών open calls, καλλιτέχνες που με ανάθεση συνεχίζουν απρόσκοπτα το ερευνητικό τους ταξίδι.

Εδώ ο σκοπός είναι αρχικά η συνάντηση, η ώσμωση και η αλληλεπίδραση παλαιών και νέων δημιουργών. Το Onassis AiR επενδύει εδώ και χρόνια στη διαδικασία και στη δυναμική που απελευθερώνουν διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι που συναντιούνται για να πυροδοτήσουν συζητήσεις και να προκαλέσουν ερωτήματα.

Εδώ ο σκοπός είναι αρχικά η συνάντηση, η ώσμωση και η αλληλεπίδραση παλαιών και νέων δημιουργών. Το Onassis AiR επενδύει εδώ και χρόνια στη διαδικασία και στη δυναμική που απελευθερώνουν διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι που συναντιούνται για να πυροδοτήσουν συζητήσεις και να προκαλέσουν ερωτήματα.

Περνώντας από τους νέους χώρους, λοιπόν, μπορεί να δει κανείς τον Πρόδρομο Τσινικόρη να προετοιμάζει το νέο του πρότζεκτ πίσω από ένα λάπτοπ, τον Ευριπίδη Λασκαρίδη να κάνει πρόβα στη διπλανή αίθουσα, κάποιον άλλον να δοκιμάζει μια χορευτική κίνηση ή να αυτοσχεδιάζει σε έναν μονόλογο στην αυλή.

Από τον Θανάση Δεληγιάννη και την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη μέχρι τον Victor Ehikhamenor και τη Μαρίνα Γιώτη, από τον Odydoze και τον Νίκο Καραθάνο έως τη Χρυσάνθη Κουμιανάκη και τη Sister Sylvester, καλλιτέχνες κάθε γενιάς και από διαφορετικά σημεία του πλανήτη απαρτίζουν μια δυναμική κοινότητα δημιουργών.

Η Νεφέλη Μυρωδιά με ξεναγεί στους χώρους και μου εξηγεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023 το Onassis AiR υποστηρίζει τις υπάρχουσες συνεργασίες και τα μέλη του ευρύτερου συστήματος του Ιδρύματος Ωνάση μέσα από το πρόγραμμα υποτροφιών Tailor-made Fellowships, μια σειρά ατομικών ερευνητικών υποτροφιών με ανοιχτή μορφή που προσφέρουν χώρο και χρόνο σε καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διοργάνωση εργαστηρίων και σεμιναρίων επαγγελματικής εξέλιξης, την ανταλλαγή δεξιοτήτων και εποικοδομητικής κριτικής μεταξύ των συμμετεχόντων, περιηγήσεις και ερευνητικά ταξίδια, καθώς και τη γνωριμία και ανταλλαγή με άλλους οργανισμούς και μέλη της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας.

Ονάσις αιρ Facebook Twitter
Το Onassis AiR (Artists-in-Residence) έχει μετακινηθεί από το γνώριμο νεοκλασικό της Πλάκας στην καρδιά των πολύβουων γραφείων της Στέγης.

Εβδομήντα καλλιτέχνες και δημιουργοί υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος Tailor-made Fellowships που υιοθετεί μια ανοιχτή μορφή για να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ερευνητικές ανάγκες των συμμετεχόντων.

«Μας αρέσουν οι μακροχρόνιες σχέσεις», λέει η Νεφέλη Μυρωδιά. «Φέτος θα δούμε στο πρόγραμμα των Fellows ότι κάποιοι επιστρέφουν ξανά. Καλέσαμε όλους όσοι έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα και ενδιαφέρονται να επιστρέψουν για να λάβουν έξτρα υποστήριξη και να συνεχίσουν την έρευνά τους, αν έχει κάποια εξέλιξη, ή σε κάποιο εντελώς καινούργιο έργο.

Ο καθένας παίρνει τον χρόνο του για την έρευνά του. Οι καλλιτέχνες έρχονται εδώ καθημερινά στον δικό τους χώρο, στο στούντιο, και κάνουν την εργασία τους ή συγκεντρώνονται στον κοινόχρηστο αυτόν χώρο. Εδώ κάνουμε προβολές, αλλά ο χώρος θα χρησιμοποιείται και για άλλα προγράμματα. Το ισόγειο έχει γίνει ένα hub του Onassis AiR και, φυσικά, εκτός από την παρουσίαση της δουλειάς των καλλιτεχνών, κάνουμε workshops, κατά τη διάρκεια των οποίων έρχονται σε επαφή με άλλους καλλιτέχνες αναγνωρισμένους, και έχουμε και μια κοινή δραστηριότητα – η αίσθηση της κοινότητας είναι πολύ ισχυρή και ζωτική.

Πάμε σε εκθέσεις και παραστάσεις, παρακολουθούμε τις δραστηριότητες της Στέγης και θέλουμε και το κοινό να μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καλλιτέχνες. Υποστηρίζουμε τη χρηματοδότηση στο ερευνητικό κομμάτι, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, και δίνουμε χρόνο. Δημιουργείται ένα δίκτυο ανθρώπων που αλληλοϋποστηρίζονται. Έχουμε δει πολλές φορές καλλιτέχνες που έχουν γνωριστεί εδώ να συνεχίζουν να συνεργάζονται και εκτός του AiR. Χτίζουμε μια τέτοια κοινότητα καλλιτεχνών και είναι σημαντικό να ενισχύει αυτό το πρόγραμμα ένας οργανισμός σαν το Onassis AiR».

Ονάσις αιρ Facebook Twitter
Onassis AiR

Εδώ, λοιπόν, βρισκόμαστε στο πρώτο Open Day, το πρώτο από μια σειρά εκδηλώσεων ανοιχτών στο κοινό που θα πραγματοποιούνται μηνιαία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με επιμελητές, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες, επισκέπτες και φυσικά τους ανθρώπους που μόλις ξεκίνησαν έρευνα. Οι τελευταίοι μάς παρουσιάζουν την πορεία της καλλιτεχνικής τους έρευνας, δείχνουν δείγματα της δουλειάς τους, γνωρίζονται και συνομιλούν με επαγγελματίες του χώρου αλλά και με το κοινό για την έρευνα και την πρακτική τους.

Η Μαρίνα Γιώτη δείχνει ένα φιλμ καθώς και υλικό από την έρευνά της· ο Nuno Cassola παρουσιάζει οπτικό υλικό και ένα mixtape με μουσική από τη δεκαετία του 1970· ο Marc Delalonde κάνει μια σειρά από αστρολογικές συνεδρίες με τη μορφή speed dating· η Άλκηστη Ευθυμίου παρουσιάζει μια βιντεοπροβολή με αρχείο ερασιτεχνικού οπτικοακουστικού υλικού από την Ελλάδα και τη Χιλή· ο Ryan Ferko κάνει μια βιντεοπροβολή και εγκατάσταση· η Μαργαρίτα Πήτα παρουσιάζει ένα εμβυθιστικό ηχητικό έργο για δύο άτομα κάθε φορά· ο Πρόδρομος Τσινικόρης έχει σχεδιάσει μια ηχητική εμπειρία με αποσπάσματα από την ελληνική εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Βαυαρίας· η Miriam Simun παρουσιάζει ένα νέο βιντεο-δοκίμιο και ένα zine, ενώ η Amanda Vincelli δειχνει ένα βίντεο με αρχειακό υλικό από το Banff Centre for Arts and Creativity του Καναδά.

Το πρόγραμμα βασίζεται στη συνεχή υποστήριξη της καλλιτεχνικής έρευνας και πρακτικής, ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται διαρκώς και κρατάει σταθερά στον πυρήνα του τους καλλιτέχνες, με τους Onassis Artists-in-Residence να είναι εκφραστές του σύγχρονου πολιτισμού, ταξιδευτές σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

Ονάσις αιρ Facebook Twitter
Onassis AiR

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Tailor-made Fellowships από τα open calls προηγούμενων ετών είναι οι: Noor Abed, Μαργαρίτα Αθανασίου, Ορέστης Αθανασόπουλος, Γιώτα Αργυροπούλου, Νικόλας Βεντουράκης, Tristan Bera, Khaleb Brooks, Federica Bueti, Δανάη Γιαννόγλου, Μαρίνα Γιώτη, Nuno Cassola, Marc Delalonde, Αναστασία Διαβαστή, Dennis Dizon, Bryony Dunne, Άλκηστη Ευθυμίου, Moriah Evans, Ιωάννα Ζούλη, Ryan Ferko, Dorota Gawęda & Eglė Kulbokaitė, Arshia Fatima Haq, Samuel Hertz, Julian Hetzel, Daniel Hui, Στέλλα Ιωαννίδου, Harry Isra Muhammad, Laure Jaffuel, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Χριστίνα Κωτσιλέλου, Vishal Kumaraswamy, Latent Community (Σωτήρης Τσίγκανος & Ιώνιαν Μπισάι), Joey Lubitz, Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη, Inés Muñozcano, Λυδία Ξυνογαλά, Aslı Özdoyuran, Kenneth Pietrobono, Μαργαρίτα Πήτα, Paz Ponce, Θοδωρής Προδρομίδης, Will Rawls, Miriam Simun, Sumugan Sivanesan, Λητώ Σκοπελίτη, Felipe Steinberg, Πρόδρομος Τσινικόρης, Κώστας Τσιούκας, Amanda Vincelli, Μαριάννα Χριστοφίδου και Σταύρος Χρυσαφίδης.

Στο Onassis AiR εντάσσονται φέτος με fellowships μέσω ανάθεσης οι: Πατρίσια Απέργη, Θανάσης Δεληγιάννης και Γιάννης Μιχαλόπουλος, Viktor Ehikhamenor, Νίκος Καραθάνος, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ζακλίν Λέντζου, Οδυσσέας Μανωλούδης (Οdydoze), Γιολάντα Μαρκοπούλου, Νέγρος του Μοριά, Γιάννης Νικολαΐδης, Aristide Rontini, Σπύρος Στάβερης, Φωτεινή Σταματελοπούλου, Sister Sylvester (aka Kathryn Hamilton), Nadja Verena Marcin.

Ονάσις αιρ Facebook Twitter
Onassis AiR
Ονάσις αιρ Facebook Twitter
Onassis AiR
Ονάσις αιρ Facebook Twitter
Onassis AiR
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για το Saristra αξίζει να πας μέχρι την Κεφαλονιά

Μουσική / Saristra 2022: Ένας αξέχαστος τριήμερος διονυσιασμός στην Κεφαλονιά

Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, αυτό το μοναδικό φεστιβάλ που γίνεται κάθε καλοκαίρι σε ένα χωριό-φάντασμα κοντά στη Σάμη επέστρεψε, μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο από ποτέ, με καλλιτεχνικές δράσεις, μουσικά live και DJ sets που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM