Ένα μικρό και "ήσυχο" μουσείο της πόλης, με ταπεινά μέσα στη διάθεση του και δωρεάν είσοδο, επιμένει να αρθρώνει την βαθιά επιθυμία του να μας παρουσιάσει το έργο ενός σημαντικότατου ζωγράφου. Το Μουσείο Μπουζιάνη, στα έξι χρόνια λειτουργίας του, φροντιζει να διοργανώνει συνεκτικές και ελκυστικές για το κοινό εκθέσεις που αναδεικνύουν το σύνολο της δημιουργίας του καλλιτέχνη εστιάζοντας σε κάθε περίπτωση σε διαφορετικές πτυχές του έργου του, υπογραμμίζοντας τις εκλεκτικές συγγένειες και τις υπόγειες διαδρομές του.
Σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου - Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή και σημαντικούς Έλληνες συλλέκτες, το Μουσείο Μπουζιάνη παρουσιάζει τη νέα έκθεση του με τίτλο "Η προσωπογραφία στο έργο του Μπουζιάνη: Εξέλιξη και Επιρροές". Οι προσωπογραφίες καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος του έργο του ζωγράφου, και εδώ επιλέχθηκαν ελαιογραφίες του ιδίου και των δασκάλων που τον επηρέασαν, προκειμένου να αναδειχθεί η πορεία του από τις κλασσικές επιρροές, στην αβεβαιότητα του σχήματος.
Οι πίνακες του χαρακτηρίζονται από την ιδιότυπη χειρονομία, την διαδοχική μετάπλαση του υλικού και κυρίως από τους θερμούς, χθόνιους τόνους που δημιουργεί.
Ο Μπουζιάνης δεν στέκεται στα χαρακτηριστικά των προσώπου, τις ανατομικές ιδιαιτερότητες ή την προσωπική ιστορία των μοντέλων του. Εκείνο που αποζητά είναι να νοηματοδοτήσει ηθικά και μεταφυσικά τα πορτραίτα του, εκφράζοντας το ίδιο το δράμα της ύπαρξης του ανθρώπου. Οι πίνακες του χαρακτηρίζονται από την ιδιότυπη χειρονομία, την διαδοχική μετάπλαση του υλικού και κυρίως από τους θερμούς, χθόνιους τόνους που δημιουργεί.
Στην έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 22 Νοεμβρίου 2016 έως τις 19 Ιανουαρίου 2017, οι επιμελητές Ελένη και Φοίβος Κυπραίος επέλεξαν να ακολουθήσουν την ανυπότακτη θέση του δημιουργού. Στο σπίτι του καλλιτέχνη στη Δάφνη εκτίθενται ελαιογραφίες που δημιουργήθηκαν από το 1913 ως το 1945, ωστόσο τα έργα δεν παρουσιάζονται χρονολογικά. Η έκθεση έχει στηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει στον επισκέπτη να αναγνώσει και να αντιληφθεί την ελληνική ιστορία της προσωπογραφίας από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου (ο Μπουζιάνης έφυγε από την ζωή το 1959), μέσα από την αμφισβήτηση του Γ. Μπουζιάνη για τους δασκάλους του: ρίχνοντας μια ματιά σε έναν τοίχο, από τον ακαδημαϊσμό περνάμε στον εξπρεσιονισμό και τέλος στην αφαίρεση. Τα έργα θα πλαισιώνονται με επεξηγηματικά κείμενα ώστε ο θεατής να έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί τις αλλαγές στο έργο και τη διάθεση του καλλιτέχνη, από τα σπουδαστικά χρόνια ως την εξπρεσιονιστική περίοδο του ζωγράφου. Παράλληλα εκτίθενται προσωπογραφίες των ''δασκάλων'' που επηρέασαν τον καλλιτέχνη μέσα από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ελαιογραφίες των Συμεών Σαββίδη, Νικηφόρου Λύτρα, Περικλή Πανταζή, Νικόλαου Κουνελάκη και Πολυχρόνη Λεμπέση αποτυπώνουν τις διαφορές και ομοιότητες στην προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής τον 19ο και 20ο αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο διαχωρισμός των πορτρέτων ανά φύλο, αριστερά στον χώρο του Μουσείου εκτίθενται οι γυναικείες μορφές ενώ οι ανδρικές μας κοιτάζουν από την δεξιά πλευρά της κατοικίας Μπουζιάνη.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις στο αμφιθέατρο με ομιλητές σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες που γνώρισαν, ή επηρεάστηκαν από τον μεγάλο εξπρεσιονιστή.
Ιnfo:
Μουσείο Μπουζιάνη
Γ. Μπουζιάνη 27 - 31, Δάφνη, 210 90 28 455 / 6942 48 06 48
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 12:00 - 19:00