Τα μουσεία λένε «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μέσα από ένα έργο τέχνης

Τα μουσεία λένε «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μέσα από ένα έργο τέχνης Facebook Twitter
Φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου. Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, Αθήνα 1945. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη .
0

Μεγάλα αλλά και μικρότερα μουσεία απ όλο τον κόσμο εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους εργαζομένους της πρώτης γραμμής που δουλεύουν με αυταπάρνηση για να σώσουν ζωές αναρτώντας στα social media έργα που παραπέμπουν στο ιατρικό λειτούργημα.

Η εκστρατεία -με το hashtag #MuseumsThankHeroes– οργανώθηκε από τις Mara Kurlandsky και Adrienne Poon του National Museum of Women in the Arts της Ουάσινγκτον. Την 1η Απριλίου, το μουσείο ανέβασε στο Twitter τη φωτογραφία «Nurses Working, Novartis – China» την οποία τράβηξε το 2012 η Mary Ellen Mark. Τη συνόδευσε με τη λεζάντα «Ευχαριστώ» σε όλους τους επαγγελματίες ιατρο-νοσηλευτές και το προσωπικό της πρώτης γραμμής που δουλεύουν 24 ώρες επτά μέρες την εβδομάδα για να μας έχουν υγιείς και ασφαλείς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Έπειτα ακολούθησε το Μουσείο Whitney με τον πίνακα «Study of a Nurse and Child Walking in the Park» του Edward Hopper, προσθέτοντας: «Σήμερα συμμετέχουμε στην κοινότητα των μουσείων για να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τους φροντιστές, τους νοσηλευτές συντήρησης νοσοκομείων και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του COVID-19». 

 

Το μουσείο High Museum of Art της Ατλάντα συμμετείχε στην εκστρατεία με την φωτογραφία της Doris Derby του 1968 "Νοσοκόμος και γιατρός, Κλινική Υγείας στο Δέλτα του Μισισιπή". Η Derby, που ζει στην Ατλάντα, είναι εκπαιδευτικός, ανθρωπολόγος και φωτορεπόρτερ.

Παράλληλα ορισμένα μουσεία έκαναν τα δικά τους φωτογραφικά αφιερώματα σε νοσηλευτές και γιατρούς ενώ άλλα ιδρύματα τίμησαν τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης με εκθέματα ιατρικού εξοπλισμού και στολών. Για παράδειγμα, το Καναδικό Ιστορικό Μουσείο μοιράστηκε μια εικόνα με μια λεπτομέρεια από την καρφίτσα που είχαν τα καπέλα των νοσοκόμων από την Καναδικό αρχείο για την ιστορία της νοσηλευτικής. Το First Corps of Cadets Museum της Βοστώνης παρουσίασε την εικόνα ενός χειρουργικού κιτ του 19ου αιώνα και το Museum at FIT, ένα μουσείο μόδας στη Νέα Υόρκη, μοιράστηκε την εικόνα της στολής των νοσοκόμων από την ίδια περίοδο.

Το Μουσείο Guggenheim μοιράστηκε ένα πιο αφηρημένο έργο, το «Πορτρέτο ενός στρατιωτικού γιατρού» του Albert Gleizes (1914-15) ενώ η γκαλερί Albright-Knox δημοσίευσε το μονόχρωμο ζωγραφικό πίνακα του Georges Seurat «La nourrice» (1884-85) ( «Η Νοσοκόμα»).

Από τα ελληνικά μουσεία και ιδρύματα μέχρι στιγμής στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα "Β. Παπαντωνίου" με την φωτογραφία εθελόντριας νοσοκόμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. «Τους ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν ζωές και να μας κρατήσουν ασφαλείς. Σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά!» όπως σημειώθηκε και στην λεζάντα της ανάρτησης.

View this post on Instagram

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Β. Παπαντωνίου” συμμετέχει στην πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής, στέλνοντας ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Τους ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν ζωές και να μας κρατήσουν ασφαλείς. Σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά! Με την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε ότι συνεχίζουμε να “μένουμε σπίτι” και οι χώροι του Ιδρύματος λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφαλείας! ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ, ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ”! Φωτογραφία εθελόντριας νοσοκόμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) Today we join museums around the world sending heartfelt gratitude to the doctors, nurses and all healthcare workers on the front lines of the crisis. On behalf of all of us at the Peloponnesian Folklore Foundation thank you for your great service to the community! Photo of a nurse of the Hellenic Red Cross, Balkan Wars (1912-1913) #ΠελοποννησιακόΛαογραφικόΙδρυμα, #ΠΛΙ, #Μένουμεσπίτι, #PeloponnesianFolkloreFoundation, #PFF, #MuseumsThankHealthHeroes

A post shared by Kanari 4 (@kanari4pli) on

Όμως και το Μουσείο Μπενάκη είπε το δικό του «ευχαριστώ» αναρτώντας μια φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου στην οποία εικονίζεται μια νοσοκόμα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στη Αθήνα του 1945 από το φωτογραφικό αρχείο του μουσείου. «Σήμερα συμμετέχουμε και εμείς στο #MuseumsThankHealthHeroes, μία πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής, για να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάζονται ακούραστα για να σώσουν ζωές και να εξασφαλίσουν τη δική μας ασφάλεια. Από όλους εμάς στο Μουσείο Μπενάκη σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά και #μένουμεσπιτι!» σημειώνεται στην λεζάντα.

View this post on Instagram

#MuseumFromHome (Following in English) Σήμερα συμμετέχουμε και εμείς στο #MuseumsThankHealthHeroes, μία πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής, για να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάζονται ακούραστα για να σώσουν ζωές και να εξασφαλίσουν τη δική μας ασφάλεια. Από όλους εμάς στο Μουσείο Μπενάκη σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά και #μένουμεσπιτι! . . ?Φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου. Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, Αθήνα 1945. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη . . ?H ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ, ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"! -------------- Taking a moment today to join museums everywhere in thanking all the healthcare workers and frontline staff who are working tirelessly to save lives and keep us all safe. On behalf of all of us at the Benaki Museum, thank you for your great service to the community! #MuseumsThankHealthHeroes . . . ?Photograph by Voula Papaioannou, Sismanoglio General Hospital, Athens 1945. #BenakiMuseum #PhotoArchive. . . #covid #stayhome #stayhealthy #stayathome #healthcareworkers #thankyou @lifomag @athculturenet @athenscitymuseum @cycladic_museum @nationalgalleryathens @byzantineandchristianmuseum @theacropolismuseum @nationalarchaeologicalmuseum @emstathens @momus_museums @begoulandrisfoundation @theocharakis_foundation @nhmuseum_of_athens @athensvoice @culturenowgr @elculture @ta_nea_tis_polis @theartnewspaper @artnewsgr @forfree.gr @gmitropoulos @kanesti @m.adamopulu @falida

A post shared by Benaki Museum (@thebenakimuseum) on

Ο κατάλογος συνεχίζεται με περισσότερα μουσεία από όλο τον κόσμο που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες της ημέρας.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δύο παναθηναϊκοί αμφορείς στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Το Μεγάλο Ελληνικό Μουσείο / Δύο παναθηναϊκοί αμφορείς στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, δρ. Ανθή Μπάτζιου, και η αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Ευαγγελία Σταμέλου, μας αφηγούνται την ιστορία δύο πολύτιμων εκθεμάτων του μουσείου.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Εικαστικά / Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Η Tate Modern φέρνει στις αίθουσές της μια έκθεση για έναν «larger than life» περφόρμερ. Η πορεία του νεαρού αγοριού από το ήσυχο προάστιο Sunshine της Μελβούρνης που έγινε παγκοσμίως διάσημη προσωπικότητα στον χώρο του πολιτισμού, χάρη στον εξωφρενικό, πολύπλοκο και δημιουργικό χαρακτήρα του και άφησε ανεξίτηλο και αδιαμφισβήτητο αποτύπωμα στη σύγχρονη τέχνη και πέρα από αυτήν. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ