Μεγάλα αλλά και μικρότερα μουσεία απ όλο τον κόσμο εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους εργαζομένους της πρώτης γραμμής που δουλεύουν με αυταπάρνηση για να σώσουν ζωές αναρτώντας στα social media έργα που παραπέμπουν στο ιατρικό λειτούργημα.
Η εκστρατεία -με το hashtag #MuseumsThankHeroes– οργανώθηκε από τις Mara Kurlandsky και Adrienne Poon του National Museum of Women in the Arts της Ουάσινγκτον. Την 1η Απριλίου, το μουσείο ανέβασε στο Twitter τη φωτογραφία «Nurses Working, Novartis – China» την οποία τράβηξε το 2012 η Mary Ellen Mark. Τη συνόδευσε με τη λεζάντα «Ευχαριστώ» σε όλους τους επαγγελματίες ιατρο-νοσηλευτές και το προσωπικό της πρώτης γραμμής που δουλεύουν 24 ώρες επτά μέρες την εβδομάδα για να μας έχουν υγιείς και ασφαλείς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Today, we're joining museums around the world for #MuseumsThankHealthHeroes! Thank you to all the healthcare workers and frontline staff who are working 24/7 to keep us healthy and safe during this difficult time. ❤️
— Women in the Arts (NMWA) (@WomenInTheArts) April 1, 2020
?: #MaryEllenMark, "Nurses Working, Novartis - China," 2012 pic.twitter.com/AfIT0JICqZ
Έπειτα ακολούθησε το Μουσείο Whitney με τον πίνακα «Study of a Nurse and Child Walking in the Park» του Edward Hopper, προσθέτοντας: «Σήμερα συμμετέχουμε στην κοινότητα των μουσείων για να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τους φροντιστές, τους νοσηλευτές συντήρησης νοσοκομείων και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του COVID-19».
Today we join the museum community to thank the healthcare workers, caretakers, hospital maintenance workers, and all who are on the front lines of the COVID-19 crisis. We're sharing this #EdwardHopper drawing of a nurse and child in the park for #MuseumsThankHealthHeroes today. pic.twitter.com/aQGV0fqKGK
— Whitney Museum (@whitneymuseum) April 1, 2020
Το μουσείο High Museum of Art της Ατλάντα συμμετείχε στην εκστρατεία με την φωτογραφία της Doris Derby του 1968 "Νοσοκόμος και γιατρός, Κλινική Υγείας στο Δέλτα του Μισισιπή". Η Derby, που ζει στην Ατλάντα, είναι εκπαιδευτικός, ανθρωπολόγος και φωτορεπόρτερ.
Παράλληλα ορισμένα μουσεία έκαναν τα δικά τους φωτογραφικά αφιερώματα σε νοσηλευτές και γιατρούς ενώ άλλα ιδρύματα τίμησαν τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης με εκθέματα ιατρικού εξοπλισμού και στολών. Για παράδειγμα, το Καναδικό Ιστορικό Μουσείο μοιράστηκε μια εικόνα με μια λεπτομέρεια από την καρφίτσα που είχαν τα καπέλα των νοσοκόμων από την Καναδικό αρχείο για την ιστορία της νοσηλευτικής. Το First Corps of Cadets Museum της Βοστώνης παρουσίασε την εικόνα ενός χειρουργικού κιτ του 19ου αιώνα και το Museum at FIT, ένα μουσείο μόδας στη Νέα Υόρκη, μοιράστηκε την εικόνα της στολής των νοσοκόμων από την ίδια περίοδο.
We're joining the #MuseumsThankHealthHeroes initiative in expressing our deepest gratitude to the healthcare workers on the frontlines of COVID-19.
— Guggenheim Museum (@Guggenheim) April 1, 2020
Pictured: Albert Gleizes, “Portrait of a Military Doctor” (1914-15); © 2018 Artists Rights Society (ARS), New York/ADAGP, Paris. pic.twitter.com/t1zuMt9U09
Το Μουσείο Guggenheim μοιράστηκε ένα πιο αφηρημένο έργο, το «Πορτρέτο ενός στρατιωτικού γιατρού» του Albert Gleizes (1914-15) ενώ η γκαλερί Albright-Knox δημοσίευσε το μονόχρωμο ζωγραφικό πίνακα του Georges Seurat «La nourrice» (1884-85) ( «Η Νοσοκόμα»).
Από τα ελληνικά μουσεία και ιδρύματα μέχρι στιγμής στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα "Β. Παπαντωνίου" με την φωτογραφία εθελόντριας νοσοκόμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. «Τους ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν ζωές και να μας κρατήσουν ασφαλείς. Σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά!» όπως σημειώθηκε και στην λεζάντα της ανάρτησης.
Όμως και το Μουσείο Μπενάκη είπε το δικό του «ευχαριστώ» αναρτώντας μια φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου στην οποία εικονίζεται μια νοσοκόμα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στη Αθήνα του 1945 από το φωτογραφικό αρχείο του μουσείου. «Σήμερα συμμετέχουμε και εμείς στο #MuseumsThankHealthHeroes, μία πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής, για να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάζονται ακούραστα για να σώσουν ζωές και να εξασφαλίσουν τη δική μας ασφάλεια. Από όλους εμάς στο Μουσείο Μπενάκη σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά και #μένουμεσπιτι!» σημειώνεται στην λεζάντα.
Ο κατάλογος συνεχίζεται με περισσότερα μουσεία από όλο τον κόσμο που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες της ημέρας.
σχόλια