Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας

 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
0
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Édouard and Marie-Louise.Pailleron

Μια σημαντική έκθεση των έργων ενός από τους διασημότερους ζωγράφους πορτρέτων στον κόσμο, του John Singer Sargent, ανοίγει στην National Portrait Gallery, σήμερα (Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου του 2015).

Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, και συγκεντρώνει, για πρώτη φορά, μια συλλογή από προσωπικά και ανεπίσημα πορτρέτα του καλλιτέχνη και του εντυπωσιακά μικρού κύκλου φίλων του, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, ο Κλοντ Μονέ και ο Ογκίστ Ροντέν.

Η έκθεση έχει τίτλο Πορτρέτα των καλλιτεχνών και των φίλων. Εξερευνά τον καλλιτέχνη ως ζωγράφο, στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων κινημάτων της εποχής του, στις  τέχνες, τη μουσική, τη λογοτεχνία και το θέατρο, αποκαλύπτοντας την σε βάθος εκτίμησή του για τον πολιτισμό και τις στενές φιλίες του με πολλούς από τους κορυφαίους καλλιτέχνες, ηθοποιούς και συγγραφείς της εποχής.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει αξιόλογα δάνεια από ιδιωτικές συλλογές, πολλά από τα οποία εκτίθενται σπάνια, αλλά και μεγάλα μουσεία του κόσμου, όπως  το Μουσείο Ροντέν, τα Μουσεία Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο, το Ορσέ, το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο και το Ινστιτούτο Τεχνών της Μινεάπολης.

Η έκθεση ακολουθεί χρονολογικά τις περιπλανήσεις του Σάρτζεντ στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, καθώς και τα ταξίδια του στην ιταλική και αγγλική ύπαιθρο.

Στην έκθεση υπάρχουν για πρώτη φορά επανενωμένα και τα πορτρέτα της οικογενείας Παγιερόν τα οποία προέρχονται από συλλογές στο Παρίσι, την Ουάσιγκτον και την Αϊόβα.

Ο Σάρτζεντ είναι ένας από τους λίγους Αμερικανούς ζωγράφους της γενιάς του που έγιναν γνωστοί και δημοφιλείς στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τα πορτρέτα του. Σπούδασε στο Παρίσι και εγκαταστάθηκε αργότερα στο Λονδίνο, όπου έγινε περιζήτητος προσωπογράφος. Στις αρχές του 20ού αιώνα, θέλοντας να ξεφύγει από τον κλοιό των παραγγελιών με τις οποίες τον πολιορκούσαν οι κοσμικοί, άρχισε να κάνει συχνά ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου -Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Μέση Ανατολή, Αμερική- και να ζωγραφίζει έργα που τεκμηρίωσαν με συναρπαστικό τρόπο τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του. Από αυτά τα ταξίδια προκύπτει και η εξαιρετική συλλογή υδατογραφιών του.

Τα έργα που εκτίθενται στην National Portrait Gallery είναι αισθητά πιο οικεία, πνευματώδη και ριζοσπαστικά από τα πορτρέτα που έχει κατά παραγγελία ζωγραφίσει και στην ουσία αμφισβητούν την παραδοσιακή μας άποψη για τον καλλιτέχνη. Όπως τα δυο σωζόμενα πορτρέτα του φίλου του  και συγγραφέα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά μαζί από τότε που είχαν ζωγραφιστεί, το 1880.

Στην έκθεση υπάρχουν για πρώτη φορά επανενωμένα και τα πορτρέτα της οικογενείας Παγιερόν τα οποία προέρχονται από συλλογές στο Παρίσι, την Ουάσιγκτον και την Αϊόβα. Ο μποέμ συγγραφέας Εντουάρ Παγιερόν και η σύζυγός του ήταν από τους παλαιότερους προστάτες του Σάρτζεντ, στους οποίους  ο νεαρός καλλιτέχνης οφείλει σε μεγάλο βαθμό την πρόωρη επιτυχία του. Οι ατομικές προσωπογραφίες τους εμφανίζονται παράλληλα με τα πορτρέτα των παιδιών τους, Εντουάρ και Μαρί Λουίζ, που εκτίθενται για πρώτη φορά μαζί σε περισσότερο από έναν αιώνα.

Στα υπόλοιπα σημαντικά έργα της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται το πορτρέτο του δασκάλου του Carolus-Duran (1879), ο οποίος έπειξε σημαντικό ρόλο στην καριέρα του το σχέδιο σε κάρβουνο του περίφημου ποιητή Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς (1908) και τρία  από τα μεγαλύτερα θεατρικά πορτρέτα που φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ του 1889 και 1890: Την Ellen Terry ως Λαίδη Μάκβεθ, Edwin Booth και La Carmencita, την άγρια Ισπανίδα χορεύτρια.

Ο John Singer Sargent (1856 - 1925) ήταν ο γιος ενός Αμερικανού γιατρού και γεννήθηκε στη Φλωρεντία. Σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία και τη Γαλλία, και το 1884 προκάλεσε αίσθηση στο Σαλόνι του Παρισιού με το έργο του Μαντάμ Χ (κυρία Pierre Gautreau).

Ο Σάρτζεντ ενθουσιαζόταν με  όλα τα νέα και συναρπαστικά πράγματα. Ήταν ένας ατρόμητος υπέρμαχος του έργου των νεότερων καλλιτεχνών. Ήταν όχι μόνο ένας σπουδαίος ζωγράφος αλλά και ένας διανοούμενος, γνώστης της μουσικής και λογοτεχνικά πολυμαθής. 

 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Νιζίνσκι
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Ellen Terry ως Λαίδη Μακμπέθ
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Self-Portrait - John Singer Sargent
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
John Singer Sargent 'Claude Monet Painting by the Edge of a Wood'
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ