Το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ επιστρέφει για έκτη χρονιά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Η φετινή διοργάνωση θα επιχειρήσει κάτι αρκετά τολμηρό, με την πρωτοτυπία, την εξωστρέφεια και τον αυτοσχεδιασμό να είναι οι λέξεις που τη χαρακτηρίζουν.
Για τρεις βραδιές θα ενώσει για πρώτη φορά Έλληνες και ξένους μουσικούς δημιουργούς, με στόχο αυτές οι μουσικές συνευρέσεις να δώσουν αφορμή για τη δημιουργία νέων έργων που θα αφήσουν το στίγμα τους, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες.
Αρχικά, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου τρεις αναγνωρισμένοι πιανίστες που έχουν καταξιωθεί σε διεθνές επίπεδο θα δώσουν ένα ρεσιτάλ τζαζ αυτοσχεδιασμού επί σκηνής, με σκοπό να καταγραφεί. Ο Γιώργος Κοντραφούρης θα συμπράξει μουσικά με τον Aki Rissanen και τον 25χρονο Νίκο Αναδολή. Ο Γιώργος Κοντραφούρης δεν είναι ένα τυχαίο όνομα στον χώρο της ελληνικής τζαζ. Δεξιοτέχνης στο πιάνο και καθηγητής Τζαζ στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, είναι γνωστός από τα τζαζ σχήματά του, Baby Trio και Timo Lassy. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάει τον Νίκο Αναδολή. Μικρότερος ηλικιακά από τους τρεις, ο Νίκος Αναδολής, στα 25 του, θεωρείται ένα από τα πιο ανερχόμενα ταλέντα που έχουν ξεπηδήσει από τη διεθνή σκηνή τον τελευταίο καιρό. Αν και μόλις 19 χρονών, έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο στον σημαντικό γαλλικό διαγωνισμό «Martial Solal» για τις ικανότητές του στο πιάνο, ενώ από τότε έχει ταξιδέψει και εμφανιστεί σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Κορέα και η Νέα Υόρκη. Με τον Κοντραφούρη έπαιξαν ξανά μαζί σε τρίο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Lost in Jazz, στην Τσαγκαράδα του Πηλίου το 2015. Είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται με τον Aki Rissanen στο πλαίσιο ενός τέτοιου πρότζεκτ.
Ο Aki Rissanen θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πιανίστες της γενιάς του στη σκανδιναβική και ευρύτερα ευρωπαϊκή τζαζ σκηνή. Με καταγωγή από τη Φινλανδία, οι επιρροές του προέρχονται από τον μινιμαλισμό και έχει στο βιογραφικό του σπουδαίες συνεργασίες με διάσημους μουσικούς, όπως ο Dave Liebman και ο τρομπετίστας Verneri Pohjola.
Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, τη σκηνή καταλαμβάνουν οι Grix. Οι Grix είναι ένα αυτοσχεδιαστικό τζαζ τρίο που σχηματίστηκε από τους Φλώρο Φλωρίδη (reeds, πνευστά), Γιώργο Δημητριάδη (τύμπανα) και Αντώνη Ανισέγκο (πιάνο). Το σχήμα έχει την έδρα του στο Βερολίνο. Ο Φλώρος Φλωρίδης, όπως και ο Γιώργος Δημητριάδης, έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη free jazz. O Φλωρίδης ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του '70 και σήμερα θεωρείται από τους κορυφαίους αυτοσχεδιαστές στην Ελλάδα, ενώ ο Γιώργος Δημητριάδης σπούδασε στη Βοστώνη με μορφές του είδους, όπως ο Alan Dawson και ο Bob Moses, και έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο στυλ παιξίματος. Ιδιαίτερο στυλ παιξίματος έχει όμως και ο νεότερος της παρέας, ο Αντώνης Ανισέγκος, που παίζει λες και το σώμα του είναι προέκταση του πιάνου. Από νωρίς έδειξε την έφεσή του στη μουσική περφόμανς, ενώ το ενδιαφέρον του ξεπερνάει τα όρια της τζαζ, μια και παράλληλα ασχολείται με την ορχηστρική μουσική, τη μουσική δωματίου και τη μουσική για το θέατρο. Για τη συγκεκριμένη εμφάνισή τους, οι Grix προσκαλούν τη Λουκία Παλαιολόγου να αναλάβει τα φωνητικά, με αρκετή διάθεση για πειραματισμό.
Τέλος, το Πανόραμα κλείνει με το τρίο του Σπύρου Μάνεση, ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα τζαζ σχήματα διεθνώς, που έχει ξεχωρίσει λόγω του συνδυασμού της μελωδικότητας, της δεξιοτεχνίας και της συνθετικής ικανότητας των μελών του. Ο Σπύρος Μάνεσης (πιάνο) γνώρισε τον Πορτογάλο João Hasselberg (κοντραμπάσο) και τον Λετονό Kaspars Kurdeko (ντραμς) στο Άμστερνταμ όταν φοιτούσαν στην ίδια μουσική ακαδημία. Μαζί δημιούργησαν το 2010 ένα αρκετά δεμένο σχήμα που προσπαθεί να ενώσει τον mainstream αυτοσχεδιασμό με τις επιρροές τους από την κλασική και ρομαντική παράδοση, με αρκετά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι εμφανίσεις τους φημίζονται για τη δυναμική τους, τη μοναδική χημεία που αναπτύσσεται μεταξύ των μουσικών και το ατόφιο αυτοσχεδιαστικό τους πνεύμα.
Info:
2-4/12, 6o Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, λεωφ. Συγγρού 107, είσοδος: €5-15
σχόλια