Πέρα από την ποπ και το μέινστριμ: Τα καλύτερα ελληνικά άλμπουμ του 2023

Τα καλύτερα ελληνικά άλμπουμ του 2023, πέρα από την ποπ και το μέινστριμ Facebook Twitter
Σε κάθε είδος μουσικής υπάρχουν τα «άριστα», τα «πολύ καλά», τα «καλά» και τα «αδιάφορα» άλμπουμ ή τραγούδια. Αυτές οι κατηγορίες δεν αλλάζουν, ασχέτως αν η πληθυσμιακή κατανομή τους μπορεί να μεταβάλλεται ελαφρώς από χρονιά σε χρονιά.
0


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ στην παραγόμενη μουσική, ούτε στη διεθνή ούτε στην ελληνική. Δουλειές πάντα έβγαιναν, βγαίνουν και θα βγαίνουν και μάλιστα σε ποσότητες που δεν είναι εύκολο να «καταναλωθούν» από τον μέσο ακροατή. Ψηφιακές ή φυσικές οι δουλειές θα είναι πάντα πολλές, και κυρίως θα αφορούν σε όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα είδη. Από τη «σύγχρονη κλασική», την avant-garde και την πειραματική μουσική (με ηλεκτρονικά ή άλλα στοιχεία), μέχρι το ροκ (ελληνόφωνο ή αγγλόφωνο), την τζαζ, την ποπ και την λαϊκοπόπ, έως το χιπχόπ φυσικά και όλα τα παρακλάδια του.

Σε κάθε είδος μουσικής υπάρχουν τα «άριστα», τα «πολύ καλά», τα «καλά» και τα «αδιάφορα» άλμπουμ ή τραγούδια. Αυτές οι κατηγορίες δεν αλλάζουν, ασχέτως αν η πληθυσμιακή κατανομή τους μπορεί να μεταβάλλεται ελαφρώς από χρονιά σε χρονιά. Πάντα θα είναι λίγα τα «άριστα» και τα «πολύ καλά» άλμπουμ, ενώ πάντα τα περισσότερα θα είναι από «καλά» και προς τα κάτω.

Κάθε κατηγορία απ’ αυτές έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η μουσική είναι οπωσδήποτε και μέθεξη και επικοινωνία –αν και όχι πια συνδεμένη μ’ ένα όραμα γύρω από τον επαναπροσδιορισμό όλων των υφιστάμενων σχέσεων μέσα στην κοινωνία, όπως συνέβη στο δεύτερο μισό των σίξτις–, όμως όλα αυτά (η μέθεξη και η επικοινωνία) μπορεί να συμβούν και σε λιγότερο αχανείς χώρους.

Τα «Άριστα», που μας απασχολούν εδώ, σημαίνει άλμπουμ που καινοτομούν. Που επιχειρούν να πάνε τη μουσική λίγο παραπέρα. Να την μετατοπίσουν κατά τι από το προφανές και το αναμενόμενο. Άλμπουμ που έχουν να προτείνουν νέους ήχους και νέες διασυνδέσεις των ήχων, που δεν λυγίζουν μπροστά στο πείραμα, έχοντας όμως κατακτήσει κι ένα μέτρο, ώστε το πείραμα να μην μετατρέπεται σε αυτοσκοπό. Είναι τα άλμπουμ, τελικά, που επιχειρούν να εκφράσουν έναν ιδιόμορφο λόγο, που να είναι ταυτοχρόνως σοβαρός, στιβαρός, ρηξικέλευθος και προχωρημένος, και που δεν είναι άλλος, βασικά, από το λόγο των δημιουργών τους.

ΕΠΕΞ Τα καλύτερα ελληνικά άλμπουμ του 2023, πέρα από την ποπ και το μέινστριμ Facebook Twitter
Η Άννα Στερεοπούλου. Φωτ.: Vangelis Patsialos/ Technopolis City of Athens

Η ποπ και τα παρακλάδια της στόχο έχουν τις πωλήσεις, κι έτσι, επειδή είναι δημοφιλής η ποπ, μπορεί και επηρεάζει τις μάζες. Κάτι πολύ σημαντικό από μόνο του. Μέσα στην ποπ χωράει και το πείραμα, αλλά σε πολύ συγκεκριμένες ποσότητες, προκειμένου να γίνεται αποδεκτό αυτό από το πλατύ κοινό. Η ποπ από μόνη της δεν πειραματίζεται. Απλώς δανείζεται πειραματικά στοιχεία από άλλες μουσικές, τα ενσωματώνει και τα διοχετεύει οπουδήποτε.

Υπάρχει όμως και η αντίστροφη πορεία. Δηλαδή η «δύσκολη» μουσική να δανείζεται στοιχεία από την ποπ. Και αυτό έχει ενδιαφέρον. Να ακούς, ας πούμε, τζαζ ή πειραματικούς δίσκους, που να προβάλλουν ποπ αναφορές. Γενικά, υπάρχει μια επικοινωνία ανάμεσα στις μουσικές καταστάσεις, που ενέχει ορισμένες φορές την έκπληξη και άλλες (μάλλον τις περισσότερες) την αδιαφορία ή την απογοήτευση. Σε κάθε περίπτωση είναι οι μουσικοί με το μεγάλο ταλέντο και το όραμα, που τα καταφέρνουν καλά σε όλα, και που ξέρουν να ζυγίζουν τις επιρροές και τις αναφορές τους.  

Τις πιο πολλές φορές οι αληθινά ριζοσπάστες δημιουργοί (συνθέτες, τραγουδοποιοί, παραγωγοί κ.λπ.) ποτέ δεν θα γίνουν το ίδιο δημοφιλείς με τους ποπίστες. Θα μείνουν στη σκιά της εμπορικότητας, απολαμβάνοντας την εκτίμηση ενός μικρότερου κοινού, που είναι πρόθυμο να αφεθεί στη μουσική με όρους διαφορετικούς από τους συνήθεις. Και σε σχέση με τη δισκογραφία, εκεί όπου οι μουσικόφιλοι επιθυμούν ν’ ακούσουν το «άλλο», μα και σε σχέση με τη μαζική διασκέδαση, σε μιαν «αρένα» ή σε μια συναυλία ανοιχτού χώρου.  

Η μουσική είναι οπωσδήποτε και μέθεξη και επικοινωνία –αν και όχι πια συνδεμένη μ’ ένα όραμα γύρω από τον επαναπροσδιορισμό όλων των υφιστάμενων σχέσεων μέσα στην κοινωνία, όπως συνέβη στο δεύτερο μισό των σίξτις–, όμως όλα αυτά (η μέθεξη και η επικοινωνία) μπορεί να συμβούν και σε λιγότερο αχανείς χώρους. Σε μια μικρή σκηνή, εκεί όπου έχουν πρόσβαση διάφοροι άξιοι μουσικοί και συγκροτήματα, με αληθινά σπουδαίο ρεπερτόριο.

Έτσι λοιπόν, και με βάση όλα τα προηγούμενα, εγώ δεν θα επιλέξω από την ποπ και το μέινστριμ, αλλά από είδη που δεν χαίρουν ιδιαίτερης δημοτικότητας. Και λέμε πάντα για ελληνικούς δίσκους, που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2023 και οι οποίοι μού έκαναν εντύπωση.

Ένα χαρακτηριστικό των δίσκων αυτών είναι πως στην πλειονότητά τους δεν έχουν τραγούδια στις στροφές τους. Είναι, όπως τους λέμε, instrumental.

ΕΠΕΞ Τα καλύτερα ελληνικά άλμπουμ του 2023, πέρα από την ποπ και το μέινστριμ Facebook Twitter
Οι Harper Trio.

Άκουσα, όμως, και καλά τραγούδια μέσα στο ’23 – και «έντεχνα» και ροκ. Θα ξεχώριζα από τα πρώτα, από τα «έντεχνα», εκείνα του Γιώργου Καγιαλίκου από τον δίσκο «Δοξάζοντας το Τώρα» [Μετρονόμος], όπως και τα ανάλογα του Ανδρέα Παπαδήμα από τον δίσκο του «Στο Πριν και στο Μετά» [Β-OtherSide Records], ενώ μου άρεσαν πολύ τα ροκ (με την ευρεία έννοια) άλμπουμ των Notowns (το “Joyride” στην Inner Ear), των Diesel Cindy (το “Spill the Dirt” στην Sound Effect Records), του Jon Voyager (το “Monsters” στην One Little Victory Records), των Basements (το “Sounds of Yesterday” στην Lost in Tyme Records) και των Youth Valley (το “Lullabies for Adults” στην Make Me Happy Records).

Από ’κει και κάτω βλέπω το «διαφορετικό», το «αναπάντεχο» και το «κάτι που έρχεται» (ασχέτως αν θα φθάσει ή όχι...) στους κάτωθι έξι δίσκους, τους οποίους και επιλέγω ως τους «καλύτερους του 2023». Ως έβδομο τοποθετώ την ελληνική «επανέκδοση της χρονιάς», που δεν ήταν άλλη από την «Αυταπάτη» της Ηδύλης Τσαλίκη. 

Η σειρά είναι αλφαβητική, κατά το ελληνικό αλφάβητο (Βένους Βόλκανισμ, Γιάγκος Χαιρέτης, Χάρπερ Τρίο κ.λπ.).

1.

VENUS VOLCANISM: Tissue [Submersion Records]

Venus Volcanism - Resuscitation's Ostinato (Official Video)

2.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ: Γέρμα [Same Difference Music]

Ηλίας Καμπάνης - Γέρμα

3.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γεννηθήκαμε Χτες [Puzzlemusik]

Μπάμπης Παπαδόπουλος - Πάθος σε Ροή

4.

ANNA STEREOPOULOU: Awe [PRS for Music]

Anna Stereopoulou - Villa Veta

5.

ΓΙΑΓΚΟΣ Χ. / ΚΟΤΙ Κ. / Π.Κ. ΤΣΙΚΟ: Ριζικό Φαντασιακό [Same Difference Music]

Coti K.-Yiagos Hairetis-Panos "Tsiko" Katsikiotis - Δυτικός Άνεμος (Western Wind)

6.

HARPER TRIO: Passing By [Little Yellow Man Records]

Safe Place (feat. Maria-Christina Harper, Josephine Davies & Evan Jenkins)

7.

ΗΔΥΛΗ ΤΣΑΛΙΚΗ: Αυταπάτη [Veego Records]

Ηδύλη Τσαλίκη - Αυταπάτη

Για τους δίσκους των Ηλία Καμπάνη, Μπάμπη Παπαδόπουλου, Άννας Στερεοπούλου (που του δίνω ένα μικρό προβάδισμα στην εξάδα, ως ό,τι πιο σημαντικό άκουσα μέσα στο ’23) και Γιάγκου Χ. / Κότι Κ. / Π.Κ. Τσίκο έχω γράψει αναλυτικές κριτικές παρουσιάσεις εδώ στο LiFO.gr, στις 14 Μαΐου, 2 Απριλίου, 10 Ιουλίου και 25 Ιουνίου αντιστοίχως, ενώ για τους δίσκους της Venus Volcanism και των Harper Trio, που είναι πολύ πρόσφατοι, φιλοδοξώ να γράψω σε κάποιο επόμενο άρθρο.

Το απολογιστικό αυτό κείμενο, όμως, δεν θα κλείσει έτσι.

Μέσα στο 2023 συνέβησαν και άλλα γεγονότα ευχάριστα και δυσάρεστα, που έχουν τη σημασία τους για την ελληνική μουσική και το τραγούδι. Ας ξεκινήσω λοιπόν από τα δυσάρεστα, για να κλείσω με τα ευχάριστα.

ΕΠΕΞ Τα καλύτερα ελληνικά άλμπουμ του 2023, πέρα από την ποπ και το μέινστριμ Facebook Twitter
Στις 10 Ιουνίου 2023 θα έφευγε από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες συνθέτες από το 1960 και μετά. Φωτ.:

Στις 10 Ιουνίου 2023 θα έφευγε από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες συνθέτες από το 1960 και μετά. Η απώλεια είναι τεράστια και δεν αναπληρώνεται.

Έφυγαν επίσης από τη ζωή, εντός του 2023, και άλλα σημαντικά ονόματα του χώρου. Ανάμεσά τους ο άξιος συνθέτης Νότης Μαυρουδής και ο συνάδελφός του Άκης Δαούτης, ο μουσουργός Χάρης Ξανθουδάκης, οι τραγουδιστές Χρόνης Αηδονίδης, Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Ξανθόπουλος, Γιάννης Φλωρινιώτης και Βασίλης Καρράς, οι τραγουδίστριες Ρένα Κουμιώτη, Λιζέτα Νικολάου, Άντζελα Ζήλεια, Μαίρη Αλεξοπούλου, Μαίρη Μαράντη και Γιώτα Γιάννα, οι στιχουργοί Μιχάλης Μπουρμπούλης και Λευτέρης Χαψιάδης, όπως και ο μουσικολόγος Μάρκος Φ. Δραγούμης.  

Το 2023, όμως, γιορτάστηκαν και τα 60 χρόνια στη σκηνή και τη δισκογραφία τού ακάματου συνθέτη τού «έντεχνου» Χρήστου Λεοντή, και ακόμη τα 50χρονα του τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της τραγουδίστριας Άννας Βίσση, όπως και τα 40χρονα του δίσκου «Ρεμπέτικο» των Σταύρου Ξαρχάκου-Νίκου Γκάτσου (σάουντρακ της ταινίας με τον ίδιο τίτλο του Κώστα Φέρρη), ενώ, συναυλιακά, ο ΛΕΞ με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, κάνουν εκείνο που έκαναν παλιά οι Τρύπες και οι Πυξ Λαξ, αλλά πλέον με όρους... ποδοσφαιρικούς (παίζουν σε γήπεδα με χιλιάδες κόσμο, σε κοινό οπαδών, που κρατάνε καπνογόνα κ.λπ.).

Μακάρι το 2024 να μην έχουμε απώλειες (ή έστω να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες) και να έχουμε μόνον εορταστικές επετείους και καλές συναυλίες. Και βεβαίως πολλούς και καλούς ελληνικούς δίσκους.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ