Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Ένα προπαγανδιστικό πόστερ της Β. Κορέας για τη χρήση της τεχνολογίας στις καλλιέργειες.
10

Tην προηγούμενη εβδομάδα η Βόρειος Κορέα ξεκίνησε το πρώτο 3G δίκτυο δεδομένων. Σε αυτό το δίκτυο οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση ενώ οι ξένοι έχουν, γεγονός που επέτρεψε στην ρεπόρτερ Jean H. Lee να είναι ο πρώτος άνθρωπος που έστειλε Tweet μέσα από την χώρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, αν αναλογιστούμε ότι το 2008, όταν η Lee πρωτοπήγε στην Β. Κορέα, αναγκάστηκε, όπως και άλλοι ξένοι, να αφήσει το smartphone της στο αεροδρόμιο.

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Το πρώτο Instagram της Lee για την Βόρειο Κορέα.

Οι ξένοι και οι ντόπιοι στην Βόρειο Κορέα ζουν σε δύο παράλληλους κόσμους και είναι παράνομο ακόμα και να επικοινωνήσουν. Οι ξένοι έχουν πρόσβαση σε ταχύτατο ευρυζωνικό δίκτυο χωρίς περιορισμούς ενώ οι ντόπιοι έχουν ένα δίκτυο intranet το οποίο είναι ελεγχόμενο από το κράτος.

Το intranet περιορίζεται στην επικοινωνία μεταξύ των ντόπιων και στην σύνδεση με τα εσωτερικά site της Βορείου Κορέας. Οι Βορειοκορεάτες μπορούν να κατεβάσουν βιβλία στα tablets του ενώ υπάρχει και ένα είδος κοινωνικού δικτύου κυρίως για τα Πανεπιστήμια. Κατά κύριο λόγο η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας καθιστά δυνατή την απευθείας σύνδεση με τα μέσα ώστε οι άνθρωποι να είναι "ενημερώνονται" με την πιο πρόσφατη προπαγάνδα.

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Ένας γενέθλιος χαιρετισμός στον πίνακα ανακοινώσεων του Intranet στη Βόρειο Κορέα.


Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Το Πανεπιστήμιο Pyongyang's Kim Chaek έχει βιβλία σχετικά με το internet και το intranet.

Σύμφωνα με τη Lee οι Βορειοκορεάτες είναι ενθουσιασμένοι με τα gadgets ενώ όλο περισσότερα tablets και υπολογιστές εισάγονται στην χώρα.

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Samjiyon tablet κατασκευασμένο στην Κίνα για την Βόρειο Κορέα.

Η πρόσβαση στο "Παγκόσμιο Internet" όπως ονομάζεται, είναι παράνομη για τους ντόπιους, με ελάχιστες εξαιρέσεις - για παράδειγμα αυτούς που έχουν πρόσβαση στα πανεπιστημιακά εργαστήρια.

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
To Android (υποθέτουμε) τηλέφωνο του Kim Jong-Un
Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Οι Βορειοκορεάτες κατεβάζουν βιβλία στα Samjiyon tablets τους.

"Οι Βορειοκορεάτες έχουν περιορισμούς όσον αφορά το τι επιτρέπεται να δημοσιεύουν στο intranet, ωστόσο υπάρχει και ένα είδος "αυτο-λογοκρισίας", αφού και οι ίδιοι προσέχουν τι λένε και τι μοιράζονται. Το καθεστώς του φόβου στη Βόρειο Κορέα υπάρχει ακόμα" είπε χαρακτηριστικά η Lee ενώ συμπλήρωσε "Αυτά -τα είδη επικοινωνίας- είναι μικρά βήματα. Απέχουν πάρα πολύ από την ελεύθερη και ανοιχτή συζήτηση. Είχαν έναν πολύ αυστηρό περιορισμό των πληροφοριών. Ο,τι αυξάνει αυτή την ροή των πληροφοριών αποτελεί ακόμα ενα βήμα στο σωστό δρόμο"

[via]

Φωτογραφία
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Ενώ σε πλήρη αντίθεση από την άλλη, στην φιλελεύθερη Ελλάδα (trololol), το κόψιμο του Euronews δεν αποτελεί προσπάθεια διατήρησης του δικού μας παράλληλου σύμπαντος. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν ακόμα ανεξάρτητες, ψύχραιμες και έγκυρες πηγές ενημέρωσης που αντιστέκονται και έτσι μπορείτε όλοι να σχηματίζετε τις ανεξάρτητες απόψεις σας, με το γνωστό κριτικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο έλληνα. Όπως το tromaktiko, η ελεύθερη ώρα, ο ριζοσπάστης, το άστρα και όραμα, το παιδί μου και εγώ. (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)
Είπε ο τελευταίος ανεξάρτητος και ελεύθερα σκεπτόμενος Ελληνας δείχνοντας με το δάχτυλο τους καθυστερημένους συμπολίτες του και αφού, από την ένταση του δράματος της στιγμής, στροβιλίστηκε με το χέρι του στο κούτελο γύρω απο τα 2.000 κόκκινα κεριά που είχε στήσει στο πάτωμα, ξαναβυθήστηκε στα κείμενα του Κάντ και του Σοπενχάουερ.
Και τα κορεάτικα και τα κινέζικα χρησιμοποιούν ιδεογράμματα, αλλά είναι διαφορετικές γλώσσες.Μια επίσκεψη στο translate.google.com θα λυσει την απορία σε 10 δευτερόλεπτα.
Ιδεόγραμμα είναι κάθε σύμβολο που εκφράζει κάτι. Το καταλαβαίνω διότι αν λίγο έχει κάποιος παρατηρήσει τις γνωστές Ασιατικές γραφές(π.χ. κινέζικα, ιαπωνικά, κορεάτικα) που χρησιμοποιούν ιδεογράμματα, θα παρατηρήσει ότι δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους.Τα κορεάτικα στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πολύ πιο τετραγωνισμένα.