Αναζητώντας το duende

Αναζητώντας το duende Facebook Twitter
0
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο εμφανίζεστε μαζί με τον κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη στο θέατρο Αργώ. Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί;

Πρόκειται για μια μουσική παράσταση με τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Αγγλία, και βέβαια με τραγούδια μεγάλων συνθετών της Ελλάδας, τα οποία και παρουσιάζουμε με απόλυτα φυσικό ήχο, χωρίς καμιά μικροφωνική ενίσχυση, με την απόλυτη δύναμη της φωνής και της κιθάρας. Επίσης, θελήσαμε, εφόσον θα εμφανιζόμασταν σε θεατρική σκηνή, να συνδυάσουμε κάποια απ’ τα τραγούδια με μικρά αποσπάσματα από ποιήματα του Λόρκα, μια κι εκείνος αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης των παραστάσεων αλλά και της δισκογραφικής δουλειάς που κάναμε με τον Παναγιώτη. Eπιπλέον, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ένα απλό αλλά πολύ όμορφο σκηνικό που επιμελήθηκαν η εικαστικός Παρασκευή Γαρδέλη κι η φωτογράφος Renee Revah. Σε συνδυασμό με τους φωτισμούς του Περικλή Μαθιέλη, δημιουργείται το κλίμα που θέλαμε για την παράσταση.

 

Δώσατε στις παραστάσεις σας το όνομα «duende», μια λέξη που προέρχεται από την ανδαλουσιάνικη διάλεκτο, ενώ αποτελεί και τον τίτλο του δίσκου που κυκλοφορήσατε φέτος, μαζί με τον Παναγιώτη Μάργαρη. Τι ακριβώς σημαίνει το duende και γιατί σας έχει επηρεάσει τόσο;

Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι αρκετά με ρεπερτόριο απ’ τη διεθνή μουσική σκηνή. Μέσα από αυτά τα τραγούδια ανακάλυψα πτυχές που δεν ήξερα ότι διαθέτω. Ο Λόρκα, ο οποίος επινόησε την έννοια του duende, ανάμεσα σε άλλα, λέει πως αυτό δεν βρίσκεται στον λαιμό, άλλα ανεβαίνει από τις γυμνές πατούσες των ποδιών! Είναι το συναίσθημα, το πάθος, η ανείπωτη συγκίνηση που σε κάνει ν’ ανατριχιάζεις, να χαμογελάς, να κλαις, όταν το σώμα αντιδρά σε μια καλλιτεχνική έκφραση, στο τραγούδι, στο χορό, στη μουσική! Κάποια απ’ τα τραγούδια που έχουμε επιλέξει για την παράσταση αλλά και για τη δισκογραφική δουλειά, ενώ είναι γραμμένα σε γλώσσες που δεν μιλώ και δεν γνωρίζω, έχουν τη δύναμη να με συγκινούν και να με κάνουν να υπερβαίνω τις δυνάμεις μου. Έχουν κάτι το μαγικό. Με μεταμορφώνουν! Κυριεύομαι κι εγώ απ’ το duende.

 

Το συνολικό ύφος του duende είναι κάτι που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν. Υπάρχουν κι άλλα διαφορετικά μουσικά μονοπάτια στα οποία θα θέλατε να περιπλανηθείτε;

Πριν από μερικά χρόνια έκανα κάποιες παραστάσεις βασισμένες στο τάνγκο, και συγκεκριμένα στην υπέροχη μουσική του Astor Piazzolla. Όσο μεγαλώνω, ψάχνω, μαθαίνω και παθιάζομαι ακόμα περισσότερο με νέα ακούσματα. Νιώθω ότι συνεχώς μου ανοίγονται νέοι δρόμοι στον κόσμο της μουσικής. Δεν διανοούμαι ότι θα μπορούσα να μετατρέψω τη μουσική σε ρουτίνα! Αν γίνει αυτό, τότε όλα θα έχουν τελειώσει για μένα.

 

Διαπιστώνετε μεγάλες διαφορές στην ερμηνευτική και τη συνολικότερη μουσική εμπειρία μεταξύ θεάτρου και μουσικής σκηνής;

Στη μουσική σκηνή τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, πιο επικοινωνιακά, στο θέατρο αναγκαστικά πιο σκηνοθετημένα. Δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει το ένα περισσότερο από το άλλο. Άλλη η αίσθηση σε μια μουσική σκηνή, άλλη σε θεατρική. Προσωπικά, έχω την ανάγκη έκφρασης με κάθε τρόπο.


Στη δισκογραφική σας δουλειά έχετε συνεργαστεί μ’ έναν απ’ τους μεγαλύτερους κιθαρίστες παγκοσμίως, τον Αl Di Meola. Με τι εντυπώσεις σας άφησε αυτή η συνεργασία;

 Για μένα, οι μεγάλοι καλλιτέχνες είναι αυτοί που έχουν γενναιόδωρη ψυχή! Αυτοί που είναι απαλλαγμένοι από περίεργα συμπλέγματα και που βάζουν στην άκρη το τεράστιο εγώ που σου δημιουργεί η έκθεση στον κόσμο, που παραμένουν άνθρωποι. Έτσι ένιωσα μετά τη γνωριμία μου με το Al. Παρόλο που τον συναναστράφηκα λίγο, μου έδωσε την εντύπωση ότι ζει για τη μουσική του και δεν φοβάται να προσφέρει τη γνώση του απλόχερα. Μας φέρθηκε γενναιόδωρα. Και οι δυο βραδιές στο Gazarte αλλά και οι στιγμές που περάσαμε κατά την ηχογράφηση των τραγουδιών θα μου μείνουν αξέχαστες!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελένη Ράντου: «Η Ελληνίδα μάνα είναι τεράστιο κεφάλαιο για την ψυχιατρική»

Portraits 2025 / «Το "δημοφιλής" είναι ό,τι πιο προσβλητικό έχουν πει για μένα»

Με την παράσταση-φαινόμενο «Το πάρτυ της ζωής μου» η Ελένη Ράντου ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» με φόντο τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και αναζητά τους λόγους που αξίζει να ζεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ