Ναταλία Τσαλίκη Facebook Twitter
Ήρθε η ώρα που μας ξεπέρασαν τα πράγματα, βγήκαν σε κοινή θέα, οπότε δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ναταλία Τσαλίκη: «Επειδή είμαστε διεστραμμένοι, είμαστε και μεγάλοι καλλιτέχνες; Κάτσε, ρε φίλε»

0

«Δεν βάζουμε μυαλό εύκολα, χρειαζόμαστε πολλά χτυπήματα και πολλά τραύματα για να καταλάβουμε. Ζούμε στην εποχή που η ευγένεια, η αξιοπρέπεια, η καλοσύνη, όλα αυτά τα εκλεπτυσμένα συναισθήματα, θεωρούνται ντεμοντέ, που η αίσθηση της αγωγής και τη γενικής καλλιέργειας είναι ξεπερασμένη. Δύσκολα ξυπνάει ένας λαός που έχει αποδεχτεί αυτό το κλίμα».

Με αυτά τα λόγια ξεκινά η συζήτησή μας με τη Ναταλία Τσαλίκη, μια ηθοποιό με γενναία στάση, καθαρή φωνή και προσωπικότητα, με ξεκάθαρη θέση για τις σχέσεις που πρέπει να δημιουργούνται μέσα στο εργασιακό περιβάλλον ενός θεάτρου, την εξουσία, την εκπαίδευση αλλά και την υπόθαλψη της αλαζονείας και την αποδοχή της κακής συμπεριφοράς, που έμειναν κρυμμένα για πολλά χρόνια μέσα στη σιωπή. 

«Πίστευα ότι η κρίση θα μας βάλει μυαλό, δεν μας έβαλε, είμαι λίγο πιο αισιόδοξη με την πανδημία, επειδή κινδύνευσε η ζωή μας και όχι μόνο η οικονομική μας κατάσταση, αλλά κερδισμένοι θα βγούμε όσοι ήταν να βγούμε, άντε και λίγο περισσότεροι» λέει η Ναταλία Τσαλίκη, που πέρασε την καραντίνα με πολλές βόλτες στον Υμηττό, πολύ διάβασμα και παρακολουθώντας τη συζήτηση που γίνεται με αφορμή τις κακοποιήσεις στον χώρο στον οποίο ζει εργάζεται, με την ελπίδα να ανοίξει μια συζήτηση ουσιαστική, ανάμεσα σε ίσους και ελεύθερους ανθρώπους, χωρίς φόβο.

Δεν πιστεύω καθόλου στους καταραμένους καλλιτέχνες και δεν μπορώ άλλο αυτή την καραμέλα, όσο πιο περίεργος, λοξός, παράξενος, με προβλήματα, τόσο πιο μεγάλος καλλιτέχνης είσαι. Δεν είμαστε όλοι Ρεμπό, ούτε Τσάπλιν, αυτοί είναι εξαίρεση στον κανόνα. Επειδή είμαστε περίεργοι και διεστραμμένοι, είμαστε και μεγάλοι καλλιτέχνες; Κάτσε, ρε φίλε, έχουμε χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια. Είμαι έξαλλη με αυτή την κατάσταση.

— Τι ήταν αυτό που σου έλειψε περισσότερο αυτόν τον χρόνο μακριά από το θέατρο; 

Έχω σκεφτεί πολλές φορές ότι ένας καλλιτέχνης σε άλλο πεδίο, ένας πιανίστας, ένας οργανοπαίκτης, έχει το όργανο στο σπίτι του, εξασκείται, το ίδιο και ένας τραγουδιστής, ένα ζωγράφος. Εμείς με ποιο όργανο θα εξασκηθούμε;

Όταν είσαι νέος, έχεις ανάγκη να βγεις να παίξεις, να εξασκήσεις την τεχνική σου κάθε μέρα αν μπορείς, σε μια ηλικία μεγαλύτερη το όργανό σου είσαι εσύ και η ζωή. Είναι τα συναισθήματα και οι εμπειρίες και όλα όσα έχεις στη φαρέτρα σου και τα κάνεις πράξη επάνω στη σκηνή. Με αυτή την έννοια η πανδημία ήταν «χρήσιμη», αν μπορείς κάθε δυστοπική εμπειρία να την κάνεις πράξη και να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να λειτουργήσεις και σε αυτή την κατάσταση. Αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά τα ανοιχτά θέατρα, την επαφή με τον κόσμο.

Ναταλία Τσαλίκη Facebook Twitter
Χρόνια ολόκληρα εκθειάζονται άνθρωποι και παραστάσεις που το κοινό την επόμενη μέρα όχι μόνο τις ξέχναγε αλλά αναρωτιόταν για την ίδια του τη νοημοσύνη. Είναι μια αρρώστια χρόνων. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Αυτός ο χρόνος απελευθέρωσε και κάποια πράγματα που αναρωτιέμαι αν θα είχαν συμβεί με τα θέατρα ανοιχτά. Συντέλεσε, τελικά, η πανδημία σε αυτή την αφύπνιση;

Θα ξεκινήσω με κάτι γενικότερο. Όταν βλέπαμε αυτά που γίνονταν στη Γουχάν και νομίζαμε ότι ήταν ταινία επιστημονικής φαντασίας και έναν μήνα μετά ήταν στην πόρτα μας, πάθαμε σοκ ομαδικό και καταλάβαμε αμέσως ότι είμαστε όλοι ένα με τη ζωή και τη φύση.

Αυτό για μένα ήταν το μεγαλύτερο μάθημα, το δίδαγμα που έπρεπε να πάρει όλη η ανθρωπότητα. Νιώσαμε αμέσως ότι είμαστε στην ίδια κατάσταση, είχαμε τον ίδιο φόβο μην αρρωστήσουμε, μη και δεν προσέξουμε και έχει επίπτωση η πράξη μας στον άλλον. Άρα, ήρθαν τα πράματα έτσι ώστε μας έδωσαν να καταλάβουμε την ολότητα, την ενότητα. Είναι πολύ βαθύ αυτό το μάθημα για μένα, αλλά πρέπει να έχεις λίγο τις κεραίες σου ανοιχτές και μια ανησυχία συνεχή και σχεδόν νεανική που να σε διακατέχει ως άνθρωπο για να το συνειδητοποιήσεις. 

Όσο γι’ αυτό που με ρωτάς, δεν νομίζω αυτές οι αποκαλύψεις να γινόντουσαν αν βρισκόμασταν σε περίοδο δουλειάς, όχι, γιατί όλο αυτό μάς απομόνωσε και μας έκανε να στραφούμε προς τα μέσα λιγάκι. Και νομίζω ότι αν δεν έβγαινε η Σοφία Μπεκατώρου, με τη γενναιότητά της, δεν θα απλωνόταν ούτε στον χώρο μας αυτή η ενέργεια.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται και μπορεί να θεωρηθούν και συμπτώσεις. Εγώ δεν πιστεύω στις συμπτώσεις. Πιστεύω ότι τα πράγματα γίνονται τη στιγμή που πρέπει και εναρμονιζόμαστε όλοι γύρω από αυτά για κάποιο λόγο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, με τα απτά μέσα που διαθέτουμε.

Γύρω από αυτή την πολύ γενναία γυναίκα συνταχθήκαμε και ξέσπασε αυτό το μεγάλο τσουνάμι, όταν βγήκε η Ζέτα Δούκα και μίλησε. Όλοι καταλάβαμε πόσο μεγάλη ανάγκη υπήρχε να εκφορτίσουμε αυτό το βάρος και να απελευθερωθούμε, να αναπνεύσουμε. Για μένα, όσο βαρύ και επώδυνο είναι για τα ίδια τα θύματα αλλά και για εμάς, που τα ακούγαμε και τα μοιραζόμασταν, τόσο φωτεινό μπορεί να γίνει στο τέλος και αιτία μιας κάθαρσης.

— Τι βλέπατε νωρίτερα από αυτά που συνέβησαν; 

Χρόνια το λέω αυτό, χρόνια λέω ότι νιώθαμε μια αρρώστια, μια καθίζηση. Ήταν κάτι άλλο, πριν από την κακοποίηση, ήταν η έπαρση, ο ναρκισσισμός, η επίδειξη τεχνικής, η φιγούρα, να δείξουμε στο κοινό, η απουσία υποκριτικής κάθε ηθοποιού με μόνη τη σφραγίδα ενός σκηνοθέτη, μιας αυθεντίας, να υπάρχει στη σκηνή. Χρόνια ολόκληρα εκθειάζονται άνθρωποι και παραστάσεις που το κοινό την επόμενη μέρα όχι μόνο τις ξέχναγε αλλά αναρωτιόταν για την ίδια του τη νοημοσύνη. Είναι μια αρρώστια χρόνων.

Όμως, αυτή η γενιά που μόλις βγήκε από τις σχολές ‒όχι μόνο στο θέατρο‒, που είχε μια φούρια για τη ζωή και της κόπηκαν τα φτερά απότομα, και από την οικονομική κρίση και από την πανδημία, και περνάει μεγάλο ζόρι, έχει τη μεγάλη ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τα πράγματα, να τα πάρει στα χέρια της και να χτίσει από την αρχή όλα αυτά που εμείς γκρεμίσαμε. 

Χρόνια ολόκληρα εκθειάζονται άνθρωποι και παραστάσεις που το κοινό την επόμενη μέρα όχι μόνο τις ξέχναγε αλλά αναρωτιόταν για την ίδια του τη νοημοσύνη. Είναι μια αρρώστια χρόνων.

Η δική μου η γενιά, που ανέχτηκε όλες αυτές τις κυβερνήσεις χωρίς καμία κουλτούρα και πνευματικότητα, η δική μας γενιά και η επόμενη, τους χαλάσαμε τη ζωή. Πρέπει να ξαναχτίσουν με όλες τις δυσκολίες με τις οποίες προχωράει ο άνθρωπος και όχι με την προστασία των γονιών, να αυτονομηθούν και να προχωρήσουν μόνοι τους, να βγουν από τη γυάλα που εμείς φτιάξαμε και τους την προσφέραμε για να τους χειραγωγήσουμε τελικά και να τους κακοποιήσουμε.

Natalia Tsaliki Melisses Facebook Twitter
Η Ναταλία Τσαλίκη ως μαντάμ Κούλα στις «Άγριες Μέλισσες». Φωτ: Κλεοπάτρα Χαρίτου

— Η κόρη σου είναι ηθοποιός. Τι σε ρωτούν συνήθως;  

Με έχουν ρωτήσει πολλές φορές, και μου κάνει τρομερή εντύπωση, «γιατί έχω αφήσει το παιδί μου να γίνει ηθοποιός», αφού είναι τόσο δύσκολη δουλειά. Θα προσπεράσω το πόση εντύπωση μου κάνει το «αφήνω το παιδί μου», για να πω πόση εντύπωση μου κάνει το «δύσκολη δουλειά». Δηλαδή, μόνο τα εύκολα επιλέγουμε; Και, εν πάση περιπτώσει, τι σημαίνει δύσκολο; Από τις δυσκολίες προχωράς. 

Υπάρχει αυτή η πελώρια παρεξήγηση ‒ ευθυνόμαστε πιθανότατα γιατί δίνουμε την εντύπωση ότι το θέατρο είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει η συζήτηση «γιατί θέλεις να κάνεις θέατρο»; Μήπως έρχονται όλοι αυτοί οι νέοι επειδή έχουν αποτύχει σε άλλες σχολές και το θεωρούν διέξοδο, πιο εύκολο; Δεν είναι τυχαίο πως από τα δεκαπέντε παιδιά ξεχωρίζουν τα δύο σε μια τάξη δραματικής σχολής. 

— Διδάσκεις σε δραματική σχολή. Πόσο χειραφετημένα είναι τα παιδιά που έρχονται;

Θα το επαναλάβω, πιστεύουν πως οι σχολές είναι εύκολες, ενώ για να γίνεις μουσικός π.χ. πρέπει να σου βγει η Παναγία στο σολφέζ. Αυτή είναι μια ιδέα που δεν τους έχει μπει στο κεφάλι γιατί δεν έχουν αναρωτηθεί ποτέ, διαβάζοντας, για παράδειγμα, πόσο έχει ταλαιπωρηθεί κάποιος να γράψει ένα λογοτεχνικό κείμενο.

Έρχονται ανέτοιμα τα παιδιά, γιατί δεν έχουν κάτσει με τον γονιό τους ή έναν δάσκαλο να συζητήσουν και να συνειδητοποιήσουν ότι η τέχνη είναι κάτι πολύπλοκο. Δεν έχουν νιώσει ότι η επιθυμία να κάνω θέατρο είναι κάτι που με διαπερνά και με ξεπερνά και τότε αποφασίζω να πάω σε μια σχολή, αλλιώς θα φάω τζάμπα τρία χρόνια. Και είναι φυσικό, μετά, να τελειώνουν και να τοποθετούνται στη μεγάλη φουρνιά των άνεργων ηθοποιών. 

— Εσείς ως καθηγητές το δείχνετε αυτό;

Εμένα η δουλειά μου είναι να εξηγήσω τη δυσκολία και το πραγματικό υλικό της δουλειάς. Έρχονται παιδιά που δυσκολεύονται να διαβάσουν και δεν ξέρεις πόσο χρόνο ξοδεύω για να μάθουν να συντάσσουν μια πρόταση. Κάνω τα πάντα για να μάθουν να μιλούν με τον άλλον, να μάθουν να κατανοούν τα συναισθήματά τους για να βγουν στη σκηνή.

Όμως εκεί ξεκινά το πρόβλημα. Υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι που πασχίζουν αληθινά με τα παιδιά. Αλλά δεν είναι όλοι σαν εμένα και μερικούς άλλους. Τα παιδιά που δεν έχουν οργανωμένο χαρακτήρα είναι θύματα της επίδειξης ενός δάσκαλου ‒ αυτό συμβαίνει συχνά στις σχολές. Κακοποιούνται σωματικά και λεκτικά, υπάρχουν καθηγητές που τα ειρωνεύονται και κάνουν κάθε λεπτό κατάχρηση εξουσίας.

Εγώ έφυγα από μια σχολή όπου δίδασκα γιατί τα παιδιά μού είπαν ότι πήγαν για μάθημα στο σπίτι ενός καθηγητή κι εκείνος τα κλότσαγε. Και μετά περιμένουμε από αυτά τα παιδιά που βγαίνουν από αυτό το κλίμα του εκφοβισμού και την κατάχρηση εξουσίας, τα ευνουχισμένα αυτά παιδιά, να έχουν αυτοπεποίθηση και να αντισταθούν στην όρεξη κάθε σκηνοθέτη που ποιος ξέρει τι μυαλά έχει. Γίνονται βούτυρο στο ψωμί του να τα κακομεταχειριστεί, αφού τα παιδιά αυτά έχουν πειστεί ότι πρέπει να υποστούν τα χίλια μύρια για να είναι άξια της τέχνης τους, άξια να ανεβούν στη σκηνή, γιατί βλέπουν ότι ο «θεατράνθρωπος» που συμπεριφέρεται έτσι έχει τον Τύπο να τον χαϊδεύει και κανέναν να τον κρίνει.

Σε αυτά τα παιδιά κανένας δεν έχει πει το αντίθετο, κανένας δεν έχει πει «δεν είναι σωστό αυτό». Έτσι γίνονται θύματα, εύκολα. Είναι η νοοτροπία που τους κάνει βουβά πρόσωπα, να μην επιτρέπεται καμία συζήτηση, να μην μπορεί κανένας να διεκδικήσει τη γνώμη του, να μην έχει εισακουστεί ποτέ η άποψή του από έναν σκηνοθέτη. Όμως, για να συμβεί αυτό, πρέπει να έχεις προετοιμαστεί από το σπίτι, την κοινωνία, το σχολείο, από τη σχολή σου, από παντού. Κι αυτό δεν συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα.

Ναταλία Τσαλίκη Facebook Twitter
Εγώ θυμάμαι ότι, όταν βγήκα από τη σχολή, έπαιξα σε μια παράσταση με μεγάλους ηθοποιούς. Έκανα μια αντικατάσταση και με ρώτησαν πώς ένιωθα στη σκηνή με αυτά τα ιερά τέρατα και είπα «σαν ίση προς ίσον». Τους σέβομαι, τους εκτιμώ, αλλά πάνω στη σκηνή είμαστε ίσοι, κάνουμε κάποιον ρόλο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Εσύ, όταν ξεκίνησες, είχες αυτοπεποίθηση;

Εγώ θυμάμαι ότι, όταν βγήκα από τη σχολή, έπαιξα σε μια παράσταση με μεγάλους ηθοποιούς. Έκανα μια αντικατάσταση και με ρώτησαν πώς ένιωθα στη σκηνή με αυτά τα ιερά τέρατα και είπα «σαν ίση προς ίσον». Τους σέβομαι, τους εκτιμώ, αλλά πάνω στη σκηνή είμαστε ίσοι, κάνουμε κάποιον ρόλο. Αυτό όμως ήταν η αυτοπεποίθηση και η ορμή της νιότης που είχα, πίστευα στην αξία μου.

Αυτό συμβαίνει λιγότερο σήμερα. Υπάρχει το «βούλωσ’ το, κάνε αυτό που σου λένε για να προχωρήσεις στο επάγγελμα». Και αυτό δεν αφορά μόνο τα παιδιά. Ακόμα και επαγγελματίες και ταλαντούχοι συνάδελφοι πίστευαν ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος επάνω στη σκηνή, ο σωστός τρόπος της πρόβας, να σε αρρωσταίνει η αυθεντία του σκηνοθέτη, να κάνεις ακροβατικά ψυχής και σώματος και πως οι ηθοποιοί έπρεπε να σκύψουν το κεφάλι. Αυτό είναι μια ψευτιά και μια υποκρισία που καλλιεργήθηκε και πέρασε στην επόμενη γενιά και μόνο υγεία και διάθεση για προσωπική εξέλιξη δεν έχει.

— Τι πιστεύεις για το θέατρο;

Πάντα πίστευα, και πάντα πιστεύω, ότι το θέατρο είναι μια συλλογική δουλειά, μια συνεργασία όλων πάνω και κάτω από τη σκηνή. Υπό την μπαγκέτα του σκηνοθέτη συνεργάζονται όλοι για να βγάλουν αυτό που λέει ο καημένος ο συγγραφέας, που πολλές φορές μόνο αυτόν δεν βλέπουμε σε μια παράσταση. Η αρρώστια που χρόνια ταλαιπώρησε το θέατρο είναι η απαξίωση της έννοιας της συγκίνησης, το μοίρασμα των συναισθημάτων, δηλαδή το να ταρακουνηθείς από την καρέκλα σου, να πας λίγο παραπέρα, να ταραχτείς.

Για μένα θέατρο είναι να ανταλλάξουμε εμπειρίες, τις ρωγμές, τις αδυναμίες μας. Πίσω από τα λόγια κάθε ήρωα να σου δείξω τι έχω περάσει και πόσο αγωνιώ και καταφέρνω να συνεχίζω να αγωνίζομαι, αλλά αυτήν τη στιγμή αυτό που έχω το αποδέχομαι και το μοιράζομαι μαζί σου. Αυτό είναι το θέατρο για μένα. Όχι να δείξω ότι είμαι έξυπνος αλλά ότι ο ηθοποιός είναι σφυρηλατημένος, έχει αφεθεί στη ζωή να τον ταλαιπωρήσει με ερωτήματα, έχει αφήσει τις εμπειρίες να γράψουν επάνω του και όλο αυτό το φορτίο μας το δείχνει. Μας δείχνει ότι η μοίρα μας είναι κοινή. Αυτό λέει στο κοινό, αυτό οφείλει να πει, γιατί το κοινό δεν μπορεί να αντισταθεί, δεν μπορεί να μιλήσει.

Ναταλία Τσαλίκη: «Δεν πιστεύω καθόλου στους καταραμένους καλλιτέχνες» Facebook Twitter
Με έχουν ρωτήσει πολλές φορές, και μου κάνει τρομερή εντύπωση, «γιατί έχω αφήσει το παιδί μου να γίνει ηθοποιός», αφού είναι τόσο δύσκολη δουλειά. Θα προσπεράσω το πόση εντύπωση μου κάνει το «αφήνω το παιδί μου», για να πω πόση εντύπωση μου κάνει το «δύσκολη δουλειά». Δηλαδή, μόνο τα εύκολα επιλέγουμε; Και, εν πάση περιπτώσει, τι σημαίνει δύσκολο; Από τις δυσκολίες προχωράς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Τι περιμένεις να βγει από αυτή την ιστορία;

Χαίρομαι που σπάει αυτό το σπυρί τώρα και βλέπουν όλοι ότι δεν είναι αυτό το θέατρο, δεν είναι αυτοί οι ηθοποιοί. Η σκηνή είναι χώρος άνθησης και φωτός. Δεν πιστεύω καθόλου στους καταραμένους καλλιτέχνες και δεν μπορώ άλλο αυτή την καραμέλα, όσο πιο περίεργος, λοξός, παράξενος, με προβλήματα, τόσο πιο μεγάλος καλλιτέχνης είσαι. Δεν είμαστε όλοι Ρεμπό, ούτε Τσάπλιν, αυτοί είναι εξαίρεση στον κανόνα. Επειδή είμαστε περίεργοι και διεστραμμένοι, είμαστε και μεγάλοι καλλιτέχνες; Κάτσε, ρε φίλε, έχουμε χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια. Είμαι έξαλλη με αυτή την κατάσταση.

— Πιστεύεις ότι σε αυτό το περιβάλλον κακοποιήθηκαν περισσότερο γυναίκες παρά αγόρια;

Όχι, κακοποιήθηκαν εξίσου. Η κακοποίηση είναι μοιρασμένη εξίσου και δεν έχει να κάνει με το φύλο αλλά με άτομα αδύναμα και άτομα πολύ ναρκισσιστικά, αλαζονικά, που διευκολύνονται από την κατάσταση και συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Επαναστατώ με την αδικία, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα ανήλικα, μικρής ηλικίας. Το θεωρώ το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορεί να διαπράξει κάποιος.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει βιώσει κάποιου είδους κακοποίηση είτε από τους γονείς, είτε από το περιβάλλον, είτε από τον εργασιακό χώρο. Λίγη ενσυναίσθηση να έχεις καταλαβαίνεις πόσο μεγάλο φορτίο είναι να κουβαλάς μέσα σου ένα τέτοιο τραύμα και πόσο μεγάλη εκτόνωση και απελευθέρωση είναι να το μοιράζεσαι δημοσίως. Οπότε, δεν μπορείς να μη νιώσεις τη γενναιότητα αυτών των ανθρώπων, να μην τους συμπαρασταθείς και να μην τους στηρίξεις δημοσίως. Το θεωρώ το μικρότερο καθήκον. Ήρθε η ώρα που μας ξεπέρασαν τα πράγματα, βγήκαν σε κοινή θέα, οπότε δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε.

Αυτό θα συμπαρασύρει πολλές παθογένειες. Ακόμα και το να μην υπάρχουν 1.500 παραστάσεις και ένα θέατρο σε κάθε γειτονιά ή το να μπορούν να γίνουν όλοι ηθοποιοί ‒γιατί όλοι μέσα μας έχουμε έναν ηθοποιό, έτσι φαίνεται, δεν έχουμε έναν αστροναύτη ή έναν χειρούργο‒, ακόμα και το να γνωρίζουν ότι το επάγγελμα είναι απαιτητικό.

— Παρακολουθείς το Διαδίκτυο και θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου για τη λειτουργία του.

Παλιά, αν δεν ήσουν επώνυμος, δεν μπορούσες να πεις μια άποψη. Έπρεπε να σε θέλει μια εφημερίδα, που αν δεν σε ήθελε, δεν είχες φωνή. Τώρα είναι μια αποκάλυψη, με ό,τι σημαίνει αυτό. Θεωρώ ότι όλο αυτό θα βγει σε καλό. Μακροπρόθεσμα, νομίζω, η εναλλαγή και ανταλλαγή απόψεων, ακόμα και οι τοξικές που εκφράζονται, μας κάνουν να βγάζουμε πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Το Διαδίκτυο έπαιξε πολύ σοβαρό ρόλο στις κακοποιήσεις και είδαμε ότι βοήθησε όχι μόνο σε αποκαλύψεις αλλά και σε μια σύμπνοια και στο να ομονοήσουν οι άνθρωποι σε μερικά βασικά ζητήματα. Χαίρομαι που μπορούμε να εκτεθούμε και να κριθούμε και πιστεύω ότι στο τέλος θα υπερισχύσουν οι φωνές οι πιο ψύχραιμες, οι πιο συνετές. Έχω αυτή την αίσθηση και ελπίζω να μη διαψευστώ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ηρώ Μπέζου δεν νιώθει ότι έγινε καλή ηθοποιός επειδή κέρδισε το βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Θέατρο / Η Ηρώ Μπέζου δεν νιώθει ότι έγινε καλή ηθοποιός επειδή κέρδισε το βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Η νεαρή ηθοποιός έχει κατακτήσει επάξια μια θέση στο ελληνικό θέατρο, ενώ ετοιμάζεται να ερμηνεύσει τον διπλό ρόλο της Γερτρούδης και του Οράτιου στο σαιξπηρικό «Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας», σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 

Θέατρο / «Αν κλάψω με ένα έργο, είμαι σε καλό δρόμο»

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία δύο έργα φέτος, του Βιριπάγιεφ και της Αναγνωστάκη, εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρουν τα κείμενα που μιλάνε στον άνθρωπο σήμερα, ακόμα κι αν σε αυτά ακούγονται ακραίες απόψεις που ενοχλούν και τον ίδιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Να είσαι γκέι στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / «Η Κληρονομιά μας»: Τι αποκομίσαμε από την εξάωρη παράσταση στο Εθνικό

«Μία ποπ queer saga, παραδομένη πότε στη μέθη των κοκτέιλ Μανχάταν και πότε στο πένθος μιας αλησμόνητης συλλογικής απώλειας» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει τον εαυτό του;      

Θέατρο / Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει επιτυχημένα τον εαυτό του;      

«Αν θες να αναμετρηθείς με κάτι, αν θες να πας στην ουσία, πρέπει να πονέσεις» – Κριτική για την πολυσυζητημένη παράσταση «Merde!» των Βασίλη Μαγουλιώτη και Γιώργου Κουτλή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ο Γιάννος Περλέγκας βρίσκει τη χαρά της δημιουργίας στη φλόγα για συνύπαρξη

Θέατρο / «Έχω νιώσει ακατάλληλος και παρωχημένος δεινόσαυρος μέσα στο θεατρικό τοπίο που αλλάζει»

Με αφορμή το έργο του Μπέρνχαρντ «Η δύναμη της συνήθειας», ο Γιάννος Περλέγκας μιλά με ταπεινότητα και πάθος για το θέατρο, με το οποίο συνεχίζει να παλεύει και που διαρκώς τον νικά. Αυτό, όμως, είναι που τον κρατά ζωντανό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ