Ντιμπέιτ

Ντιμπέιτ Facebook Twitter
0
Γιατί διαλέξατε τους ήρωες του Ντ.Χ. Λόρενς από τις «Ερωτευμένες Γυναίκες», ένα μυθιστόρημα του 1920, για να φτιάξετε τους δικούς σας; 

Οι Ερωτευμένες Γυναίκες γράφτηκαν σε μια εποχή που η αγγλική κοινωνία έχει μόλις βγει από τον πιο αιματηρό -και τον τελευταίο σώμα με σώμα- πόλεμο του 20ού αιώνα. Αιματηρές, σώμα με σώμα, είναι και οι συγκρούσεις μεταξύ των τεσσάρων ηρώων αυτού του μυθιστορήματος. Οι κοινωνικές τάξεις, η οικογένειά τους, παλιές ιδέες, πολιτικές ιδεολογίες, οι προσωπικές τους φιλοδοξίες είναι τα προπύργια που η πανίσχυρη ερωτική τους επιθυμία θα κομματιάσει. Οι ήρωες ξέρουν καλά ότι η ευτυχία τους βρίσκεται στα χέρια του «άλλου» και αυτό θα τους κάνει όχι μόνο να τον αγαπήσουν περισσότερο αλλά και να τον μισήσουν πιο εύκολα. Σήμερα οι ερωτευμένες γυναίκες -και άντρες- του Ντιμπέιτ διεκδικούν τον έρωτα αλλά και την πολιτική εξουσία μιας χώρας που διαλύεται. Το Ντιμπέιτ είναι μια ολική διεκδίκηση. Άνθρωποι σε συνεχή σύγκρουση με τον κόσμο.


Τι ηλικία έχουν οι ήρωες στο έργο σας;

Έχουν τη δική μας ηλικία. Είναι ήρωες, ακριβώς σαν κι εμάς. 


Ποια είναι η διαφορά του δικού σας «Ντιμπέιτ» από όλες αυτές τις αντιπαραθέσεις που παρακολουθούμε σήμερα; 

Ότι, ενώ παίζεται από ηθοποιούς που διεκδικούν (όπως και οι πολιτικοί) μέχρι τελικής πτώσεως τη συμφωνία, είναι γραμμένο από ανθρώπους που δεν πιστεύουν καθόλου σε αυτήν. Ως ηθοποιοί, η Διώνη Κουρτάκη, ο Μιχάλης Οικονόμου, ο Σύλλας Τζουμέρκας κι εγώ, πνιγμένοι μέσα στις πολιτικές και ιδεολογικές κοινοτοπίες της εποχής, υποδυόμαστε χαρακτήρες που προσπαθούν με κάθε μέσο ν’ αποσπάσουν μια συμφωνία επειδή πιστεύουν ότι αυτή θα τους εξασφαλίσει τη νίκη στο «ντιμπέιτ», την κατάκτηση της ευτυχίας. Ως συγγραφείς και σκηνοθέτες, μαζί με τον Σύλλα, κάνουμε το παν για να τους υπονομεύσουμε, σε κάθε βήμα αυτής της προσπάθειας. Ένα Big Brother με πολιτικούς.


Γράφετε ότι ο Ντ.Χ. Λόρενς διαλύει τις ανθρώπινες σχέσεις στα εξ ων συνετέθησαν. Τον ακολουθείτε;

Εκτός από τις ίδιες τις Ερωτευμένες Γυναίκες και τις σχέσεις των ηρώων, θέλουμε να διαλύσουμε την απόσταση ανάμεσα στον δημόσιο πολιτικό λόγο και τον ακραία προσωπικό ή ερωτικό, καθώς και την παρεξήγηση ότι υπάρχει πολιτική διαμάχη που δεν καθορίζεται από το μίσος. Την εμπιστοσύνη ότι ξέρουμε την αλήθεια, την εμπιστοσύνη στα ίδια μας τα λόγια. Και φυσικά να δούμε καθαρά ότι δεν υπάρχει έστω μια περίπτωση στο εκατομμύριο να μιλήσουμε δημόσια για το «τι πρέπει να γίνει», «τι είναι το σωστό», χωρίς να εκτεθούμε προσωπικά και ανεπανόρθωτα.


Πόσα κοινά έχουν οι σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους εκείνης της εποχής και του σήμερα; 

Το κοινό τους γνώρισμα είναι ότι αποτελούν σχέσεις σε μια κοινωνία που διαλύεται από τους πόνους. Είναι σχέσεις ανθρώπων χωρίς έλεος που στρέφονται ενάντια στα πιο κοντινά τους πρόσωπα γιατί νιώθουν ότι πρέπει να τα αλλάξουν -να τα στραγγαλίσουν, αν χρειαστεί- για ν’ αλλάξει αυτό που βλέπουν γύρω τους. Ξέρουν από έρωτα, πολιτική, προδοσία, παράλογο, τρόμο, απόλαυση, ευθύνη, οργή, απόγνωση. Και όλοι μαζί, ζητώντας μια ριζική αλλαγή, φτάνουν και σε μια ριζική διαφωνία

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ