Οφείλουμε πάντα να ψάχνουμε

Οφείλουμε πάντα να ψάχνουμε Facebook Twitter
0
Για ποιον λόγο αποφασίσατε να ανεβάσετε ξανά αυτό το έργο;

Είχα κάνει την ίδια παράσταση πριν από πέντε χρόνια στο Θέατρο Ροές και την είχα συνεχίσει για λίγο στο Άνεσις. Είχα κάνει και μια μικρή περιοδεία τότε στην Κρήτη, την Καλαμάτα και την Κέρκυρα. Τώρα η φιλοδοξία ήταν να κάνουμε ένα νέο ανέβασμα μέσα σε αυτό τον καταπληκτικό χώρο της Θόλου, που είναι σαν ένα μικρό πλανητάριο. Στο τωρινό ανέβασμα μας δόθηκε η δυνατότητα να προβάλουμε ψηφιακές αναπαραστάσεις της κίνησης των ηλεκτρονίων και των πλανητών κατά τη διάρκεια της παράστασης. Αξίζει να σημειώσω ότι είναι η πρώτη φορά που παίζεται θεατρική παράσταση σε αυτόν το χώρο και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που εγκαινιάζεται με τη δική μας παράσταση. Πέρα όμως από αυτές τις παραστάσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, η φιλοδοξία μου είναι ότι θα πάμε και σε εικοσιπέντε περίπου πόλεις στην επαρχία. Πιστεύω ότι εκεί υπάρχει κόσμος που διψά για να δει κάτι διαφορετικό.

Έχετε μελετήσει αρκετά το έργο του Φάυνμαν. Θέλετε να μου πείτε λίγα πράγματα γι' αυτήν τη σημαντική φυσιογνωμία;

Ήταν μια μεγαλειώδης προσωπικότητα. Από πολύ μικρός ήταν ένα πολύ μεγάλο ταλέντο στη φυσική. Ένας άνθρωπος που στα είκοσι πέντε του είχε ακροατές στις διαλέξεις του όπως ο Αϊνστάιν. Περίπου στην ίδια ηλικία τον είχαν καλέσει στο Μανχάταν Πρότζεκτ, στην κατασκευή της ατομικής βόμβας. Όπως λέει και ο ίδιος «Τότε κάναμε αγώνα δρόμου με τον Χίτλερ ποιος θα φτιάξει πρώτος τη βόμβα. Αν την έφτιαχνε πρώτος αυτός ίσως να ήταν αλλιώς τα πράγματα». Αυτό ήταν που τον έκανε να συμμετέχει στην κατασκευή της. Ενώ είχε τιμηθεί με Νόμπελ δεν είχε πάρει ποτέ τίποτα στα σοβαρά. Ήταν από τη μια νομπελίστας και από την άλλη έπαιζε ντραμς, παραβίαζε χρηματοκιβώτια, ήταν μεγάλος γυναικάς. Είχε επίσης αποκρυπτογραφήσει τα ιερογλυφικά των Μάγια. Ήταν ένας άνθρωπος που είχε ένα πολύ υψηλό βαθμό περιέργειας για τα πάντα. Ένας αναγεννησιακός άνθρωπος στη σημερινή εποχή. Ένας μεγάλος δάσκαλος και φοβερός ρήτορας. Είναι γνωστά τα σχεδιαγράμματα Φάυνμαν που έχουν τη μορφή ιερογλυφικών της σύγχρονης φυσικής και σε αυτά βασίζει η κβαντική ηλεκτροδυναμική τους υπολογισμούς της.

Υπάρχει επιπλέον δυσκολία για έναν ηθοποιό να υποδυθεί ένα υπαρκτό πρόσωπο;

Είναι σίγουρα δυσκολότερο. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο να παίζεις μια υπαρκτή μεγαλοφυΐα.

Πώς ασχοληθήκατε με αυτό το έργο;

Τον Φάυνμαν τον ήξερα και πριν δω αυτό το έργο. Είχα διαβάσει ένα-δύο βιβλία του διότι μου αρέσει πολύ η φυσική, είναι η επιστήμη των επιστημών. Είδα λοιπόν πριν από έξι χρόνια στη Νέα Υόρκη αυτή την παράσταση. Έπαιζε ένας εξαιρετικός ηθοποιός, ο Άλαν Άλντα, ο οποίος γνώριζε τον Φάυνμαν. Με συγκίνησε τρομερά. Το είδα μαζί με έναν φίλο μου φυσικό, τον Γιάννη Μήλιο που ζει στην Αμερική, και παρέα αποφασίσαμε να το μεταφράσουμε στα ελληνικά.

Με ποιον τρόπο σας έχει επηρεάσει ο Φάυνμαν;

Αυτό που μου έχει μάθει είναι ότι οφείλουμε πάντα να ψάχνουμε. Ο Φάυνμαν κάθισε και ανακάλυψε από την αρχή πράγματα που είχαν ανακαλυφθεί στη Φυσική γιατί αυτός έλεγε είναι ο μόνος τρόπος που είχε για να τα κατανοήσει σε βάθος. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία βρήκε καινούργια πράγματα. Επίσης, έχω επιβεβαιώσει κάποιες δικές μου στάσεις απέναντι στη ζωή. Δεν το έχαψα ποτέ το παραμύθι της Βίβλου και της δημιουργίας, για παράδειγμα. Δέχομαι τον Δαρβίνο και την ιστορία της εξέλιξης. Λέγοντας κάποια πράγματα κάθε μέρα στις παραστάσεις, μου έχουν επιβεβαιωθεί κάποια πράγματα που πίστευα κι εγώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ