Requiem aeternam dona eis, Domine!

Requiem aeternam dona eis, Domine! Facebook Twitter
Φωτό: Χάρης Ακριβιάδης
0

Στην πρώτη λέξη της νεκρώσιμης ακολουθίας της Καθολικής Εκκλησίας («Requiem aeternam dona eis, Domine») που παρακαλεί τον Θεό να χαρίσει αιώνια ανάπαυση στους κεκοιμημένους οφείλεται η ονομασία του μουσικού είδους του ρέκβιεμ. Η εξάρτησή του από την τυπολογία (στη δομή, τη μορφή και τη γλώσσα) της εκκλησιαστικής λειτουργίας δεν εμπόδισε σπουδαίους συνθέτες να ασχοληθούν με αυτό. Κάποια από τα πιο σημαντικά έργα της μπαρόκ, της κλασικής και της ρομαντικής περιόδου της συμφωνικής μουσικής είναι ρέκβιεμ, με πλέον χαρακτηριστικά αυτά του Μότσαρτ και του Βέρντι.

Η ιδέα ενός ρέκβιεμ απασχολούσε τον Βέρντι τουλάχιστον από το 1868-9, όταν πρότεινε σε Ιταλούς συνθέτες της εποχής του να γράψουν μαζί ένα «συλλογικό» έργο στη μνήμη του Ροσίνι. O ίδιος είχε αναλάβει το καταληκτικό μέρος («Libera me») του άτυχου, τελικά, σχεδίου. Εκ νέου δουλέμενο, ωστόσο, εκείνο το «Libera me» κλείνει το ρέκβιεμ που συνέθεσε μόνος του πια ο Βέρντι στη μνήμη του ρομαντικού συγγραφέα και Ιταλού πατριώτη Alessandro Manzoni (1785-1873).

«Ο Βέρντι είχε ήδη μεγάλη εμπειρία στην όπερα όταν έγραψε το “Ρέκβιεμ”, ένα έργο μοναδικό στην ιστορία της μουσικής γιατί συνδυάζει την κατάνυξη, την εσωτερικότητα και την υπαρξιακή αγωνία μιας λειτουργίας με τη δραματικότητα μιας όπερας. Έχει πολύ μεγάλες αντιθέσεις που συναρπάζουν και καθηλώνουν ακόμα και τον πιο αμύητο ακροατή. Έχει, δηλαδή, μέρη που τραγουδιούνται ψιθυριστά από τη χορωδία και την ορχήστρα να παίζει τόσο απαλά, σαν η μουσική να βγαίνει από τα μύχια της ψυχής, όπως και το περίφημο χορωδιακό “Dies Irae” (“Ημέρα Οργής”) που σε συγκλονίζει με τη δύναμη, η οποία ξεχειλίζει. Εδώ το πνεύμα του λόγου (αναφέρεται στην τρομερή οργή του Θεού προς τους αδίκους) αποτυπώνεται ευθέως στη μουσική: όλοι παίζουν όσο πιο δυνατά μπορούν, και η γκρανκάσα και όλα τα κρουστά και τα χάλκινα πνευστά και η χορωδία! Γι’ αυτό και το “Ρέκβιεμ” του Βέρντι συγκινεί όχι μόνο το κοινό αλλά και τους μουσικούς που το ερμηνεύουν» λέει ο Βασίλης Χριστόπουλος, ο διευθυντής και μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Βασίλης ΧριστόπουλοςΕίναι μια καλή στιγμή για την πρώτη τη τάξει ορχήστρα της χώρας. Κατά την περίοδο 2012-13 είχε αύξηση 45% των εσόδων από τα εισιτήρια σε σχέση με το 2011-2. «Το κοινό αναγνώρισε την άνοδο του καλλιτεχνικού επιπέδου της ορχήστρας αλλά και την προσπάθεια που κάνουμε για ενδιαφέροντα προγράμματα (που έχουν πια μια δραματουργική συνοχή, με θεματικούς κύκλους μέσα στην ίδια σεζόν αλλά και με συνδετικό άξονα σε κάθε συναυλία, ώστε να μην είναι απλώς ωραία έργα, τυχαίως συνδυασμένα). Επιδιώκουμε με κάθε τρόπο τη βελτίωση της συνολικής εικόνας της ΚΟΑ, με υπέρβαση, συχνά, των σωματικών και ψυχικών αντοχών μας» σχολιάζει ο ο 38χρονος αρχιμουσικός και αναφέρεται στον θεσμό των εισαγωγικών ομιλιών που δίνονται (δωρεάν) πριν από τις τακτικές συναυλίες της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής, τον οποίο και καθιέρωσε ο ίδιος, αλλά και στην πολιτική χαμηλών ως προς το κόστος εισιτηρίων. « Ένα μέσο εισιτήριο είναι της τάξης των 15 ευρώ. Το φοιτητικό είναι 5 ευρώ, που σημαίνει ότι για να ακούσει ο φοιτητής την καλύτερη ορχήστρα της χώρας του ζωντανά πληρώνει λιγότερο απ’ όσο για να δει μια ταινία στο σινεμά» εξηγεί.

Η ΚΟΑ ανταμείβεται από το κοινό για την κοπιώδη προσπάθειά της να γίνει καλύτερη εν μέσω κρίσης, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Το ταμείο της είναι άδειο, καθώς ακόμα δεν έχει πάρει κάποια δόση από τη, μειωμένη στο μισό, επιχορήγηση του 2013! Ας θυμίσουμε στον κ. Τζαβάρα, μήπως και δείξει έστω και καθυστερημένα την αναγκαία έγνοια, ότι σε όλες τις χώρες οι ορχήστρες συμφωνικής μουσικής επιχορηγούνται γιατί είναι αδύνατον, όσο χρηστή κι αν είναι η διαχείριση των οικονομικών της, να συντηρηθεί χωρίς την υποστήριξη της πολιτείας.

«Η ορχήστρα είναι το πιο περίπλοκο δημιούργημα του ανθρώπινου πολιτισμού. Δεν υπάρχει κάτι πιο δύσκολο από το να ζητάς από 60, 80, 90 ανθρώπους να είναι άριστα προετοιμασμένοι, να βάλει ο καθένας την ψυχή και την προσωπικότητά του στην ερμηνεία του μουσικού έργου και την ίδια στιγμή όλοι μαζί να παραμερίσουν την προσωπική τους άποψη και να προσαρμοστούν στην άποψη του μαέστρου και στον τρόπο και τον ήχο του διπλανού τους! Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό όταν έχεις 16 πρώτα βιολιά, πόσο μάλλον στο “Ρέκβιεμ”, που θα είναι 30! Με άλλα λόγια, μια πολυπληθής ομάδα πρέπει να παίξει ταυτόχρονα, με την ίδια ταχύτητα στο δοξάρι, με την ίδια δυναμική στον ήχο και το ίδιο ηχόχρωμα, με την ίδια άρθρωση. Απαιτείται από αυτούς το εξής σχιζοφρενικό: να παραμερίσουν το εγώ τους χάριν της συλλογικής προσπάθειας και την ίδια στιγμή να μην είναι άβουλοι, να μην υπακούουν απλώς σε εντολές –γιατί τότε η μουσική θα βγει άνευρη! Ωστόσο, παρά κάποιες διαφορές και διαφωνίες που μπορεί να σημειωθούν στις πρόβες, τελικά, όλοι συμπλέουμε στην επιθυμία να βγει καλή η συναυλία» καταλήγει ο Β.Χριστόπουλος.

Με τέσσερις σπουδαίους λυρικούς καλλιτέχνες, τη Ρουμάνα υψίφωνο Τσέλια Κοστέα, τη Γαλλίδα μεσόφωνο Ζεραλντίν Σωβέ, τον Αυστραλό τενόρο Στιβ Ντέιβισλιμ και τον Ρώσο βαθύφωνο Γιούρι Βορομπιόφ, και με τρεις χορωδίες (της ΕΡΤ, του Δήμου Αθηναίων και τη Μητροπολιτική Χορωδία της Σόφιας!) το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι από την ΚΟΑ στο Ηρώδειο φαίνεται πως θα είναι μια θεσπέσια, πραγματικά γενναιόδωρη εμπειρία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ