Στις πρόβες του Μαδαφάκα

Στις πρόβες του Μαδαφάκα Facebook Twitter
0

Στις πρόβες του Μαδαφάκα Facebook Twitter
«Ο Μαδαφάκας με το καπέλο» είναι ένα σύγχρονο αμερικάνικο έργο του 2011, που μιλάει για έναν τύπο, αλκοολικό, που βγαίνει από την φυλακή και πάει στο σπίτι του να δει την κοπέλα του και βρίσκει ένα αντρικό καπέλο που του γίνεται εμμονή. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Είναι μεσημέρι Σαββάτου, ο καιρός είναι μουντός και οι δρόμοι ακόμη υγροί από τη βροχή της νύχτας. Στο μικρό και απρόσμενα ωραίο θέατρο Skrow οι ηθοποιοί Ορφέας Αυγουστίδης, Αντρέας Κοντόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Ειρήνη Μπούνταλη, Ειρήνη Φαναριώτη είναι έτοιμοι για την πρόβα του «Ο Μαδαφάκας με το καπέλο», μία μαύρη κωμωδία σε σκηνοθεσία Θάνου Τοκάκη. Τους πετύχαμε την ώρα που έκαναν το μακιγιάζ. Μπλε χείλη, πράσινη σκιά και πολύ ρουζ στα μάγουλα, έντονα μαύρο στα μάτια. Ήταν όλοι ντυμένοι με τα κοστούμια της παράστασης, χαλαροί και ευδιάθετοι, έκαναν μασάζ ο ένας στον άλλο. Ο Θάνος Τοκάκης καθόταν σε μια καρέκλα και τους παρατηρούσε προσεκτικά και με ήρεμο αλλά ευθύ τρόπο τους έλυνε τις απορίες που είχαν για την άρθρωση ή την κίνηση. Ο Μαδαφάκας είναι η δεύτερη σκηνοθετική του δουλειά.

«Ο Μαδαφακας με το καπέλο» είναι ένα σύγχρονο αμερικάνικο έργο του 2011, που μιλάει για έναν τύπο, αλκοολικό, που βγαίνει από την φυλακή και πάει στο σπίτι του να δει την κοπέλα του και βρίσκει ένα αντρικό καπέλο που του γίνεται εμμονή. Εκεί που περιμένει να ξεκινήσει μια νέα ζωή του έρχονται τα πάνω κάτω, όταν παθαίνει μανία να ανακαλύψει σε ποιον ανήκει αυτό το καπέλο. «Ουσιαστικά η αναζήτηση του καπέλου είναι μία αναζήτηση του εαυτού του», λέει ο Θάνος Τοκάκης, ενώ οι ηθοποιοί ετοιμάζονται για το πέρασμα της σκηνής 9. «Όλοι οι χαρακτήρες του έργου αυτό κάνουν. Το καπέλο είναι μία ευκαιρία να ξεκινήσουν την αναζήτηση. Ο χαρακτήρας επιλέγει να ψάξει τι είναι αυτό το καπέλο. Θα μπορούσε να το βάλει στην άκρη και να μην ασχοληθεί καθόλου. Η αναζήτηση αυτή συνδέεται με ερωτήματα όπως το τι είμαστε, τι θέλουμε τι είναι η ευτυχία τι είναι έρωτας, τι είναι μια σχέση, τι σημαίνει να υπάρχουμε σε μία σχέση, τι είναι η φιλία». «Προσπάθησα και λίγο να το «απαμερικανοποιήσω». Αν και είμαστε – εγώ είμαι τριάντα πέντε - μια γενιά που έχει μεγαλώσει πολύ με τα αμερικάνικα, την δεκαετία του '90 φάγαμε όλο το Μπέβερλι Χιλς. Μεγαλώσαμε με όλες αυτές τις σειρές και τις ταινίες όποτε όλα αυτά τα αμερικάνικα κλισέ μας είναι αναγνωρίσιμα και μου αρέσει να τα χρησιμοποιώ στην σκηνοθεσία. Τα έφερα λίγο στα δικά μας δεδομένα για να είναι και πιο ευρέως αναγνωρίσιμα. Είναι φτιαγμένη στο πλαίσιο, ότι είναι ο δικός μου κόσμος και των παιδιών που παίζουν στην παράσταση, έτσι το βλέπουμε το θέμα. Ίσως στατιστικά και μόνο επειδή είναι πολλά τα παιδιά που παίζουν ο κόσμος να ταυτιστεί».

Η τέχνη θεωρείται σαν ματαιοδοξία όμως και αυτό είναι το πιο άσχημο στον πολιτιστικό τομέα. Και στο σινεμά και σε όλα. Κάνεις δεν θέλει να δώσει λεφτά για αυτά. Είναι άσχημη αυτή η νοοτροπία. Σημαίνει κατάρρευση. Μια σήψη κοινωνική. Δεν ξέρω που θα μας βγάλει αλλά το παλεύουμε πάρα πολύ.

Παρατηρώ τους ηθοποιούς που είναι ντυμένοι περίεργα: αδιάβροχο σκουφάκι, μανίκια με tattoo, ένας ηθοποιός φοράει μία μπλούζα που έχει το λογότυπο της Chiquita αλλά λέει Chipipa, παντόφλες με κάλτσες, καπέλο του σεφ. «Δεν ήθελα να το προσεγγίσω νατουραλιστικά και ρεαλιστικά, κούνησα αρκετά το έργο. Το αντιμετώπισα με μία μεγαλύτερη ένταση γιατί είναι ο τρόπος που προσεγγίζω τα πράγματα στην ζωή μου αυτόν τελευταίο καιρό. Όχι κουφή ένταση, θέλω να εμπνέομαι από πράγματα που όντως συμβαίνουν και είναι γεμάτα. Δεν πιστεύω πολύ στον αφηγηματικό τρόπο».

Στις πρόβες του Μαδαφάκα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ένα από τα θέματα που αγγίζει η παράσταση είναι η αντρική φιλία τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή; «Είμαι 35 χρονών και οι κολλητοί μου φίλοι είναι από το σχολείο», λέει ο Θάνος Τοκάκης. Το θεωρώ πολύ σημαντικό. Η ανδρική φιλία είναι κάτι το ανομολόγητο και είναι κάπως κρυφό και πολύ ισχυρό. Είναι διαφορετική από αυτή των γυναικών έχω δει πολλές φορές να σπάνε γυναικείες φιλίες μακροχρόνιες. Στους άντρες γίνεται πιο σπάνια. Δεν το λέω για καλό ή για κακό αλλά νομίζω ότι οι άντρες μπορούνε πιο εύκολα να μιλήσουν και να λύσουν τα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ τους. Υπάρχει αυτή η χαλαρότητα «Μαλάκα γιατί τι έκανες αυτό;» «Για αυτό και για αυτό» «Ε, εντάξει τότε» και αποσυμπιέζεται κάπως το πράγμα» Ο έρωτας; «Είναι μια τρέλα και μια δίνη που αν μπεις μέσα δεν θες να φύγεις από την άλλη ίσως θες. Το βλέπω σαν ένα κολλάζ έρχονται φάπες με φιλιά ταυτόχρονα. Ένας χαμός ένα λούνα παρκ, υπάρχει μόνο η ένταση στον έρωτα. Η προδοσία, ο έρωτας, η απόρριψη όλα είναι ένταση. Ο έρωτας φεύγει και είναι λογικό να φεύγει και αλλά μένουν άλλα πράγματα. Υποκαθίστανται από σεβασμό, στοιχεία αγάπης που για τον καθένα είναι υποκειμενικά, υπάρχει μεγαλύτερη επαφή, συνεννόηση. Ο έρωτας εξελίσσεται σε μια άλλη μορφή.

Η κουβέντα πάει αλλού. «Πώς βλέπεις τα πράγματα;», ρωτάω. «Πως να τα βλέπω. Χάλι μαύρο», λέει κάπως χλευαστικά. «Κάνω τρεις δουλειές και δεν πληρώνομαι από καμία. Περιμένουμε τα εισιτήρια. Είναι χάλια και το ξέρω ότι είναι παντού έτσι, είμαστε μια χώρα σε πλήρη κατάρρευση, πλήρη και προσπαθούμε να κρατηθούμε με τέτοια πράγματα. Η τέχνη θεωρείται σαν ματαιοδοξία όμως και αυτό είναι το πιο άσχημο στον πολιτιστικό τομέα. Και στο σινεμά και σε όλα. Κάνεις δεν θέλει να δώσει λεφτά για αυτά. Είναι άσχημη αυτή η νοοτροπία. Σημαίνει κατάρρευση. Μια σήψη κοινωνική. Δεν ξέρω που θα μας βγάλει αλλά το παλεύουμε πάρα πολύ».

Στις πρόβες του Μαδαφάκα Facebook Twitter
Αν και είμαστε μια γενιά που έχει μεγαλώσει πολύ με τα αμερικάνικα, την δεκαετία του '90 φάγαμε όλο το Μπέβερλι Χιλς. Μεγαλώσαμε με όλες αυτές τις σειρές και τις ταινίες όποτε όλα αυτά τα αμερικάνικα κλισέ μας είναι αναγνωρίσιμα και μου αρέσει να τα χρησιμοποιώ στην σκηνοθεσία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το 2011, ο Θάνος Τοκάκης πήρε το βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στον ρόλο του Σερ Άντριου, στην «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Μοσχόπουλου. Πώς είναι η ζωή μετά το βραβείο Χορν; «Έχει περάσει τόσος καιρός. Καλά είναι δεν ξέρω τι ήταν το πριν και το μετά. Είναι ωραία. Σε όλους θα άρεσε κάτι τέτοιο πιστεύω. Δεν το σκέφτομαι παραπάνω. Ίσως το ότι το έχουν πάρει και τόσοι άλλοι η ηθοποιοί και ότι είναι η αναγνώριση της δουλειάς. Η δουλειά είναι το πιο σημαντικό αν θέλεις να πετύχεις».

«Τι σου δίνει χαρά;», ρωτάω τον Θάνο, ενώ η ηθοποιοί χορεύουν μπροστά μας. Είναι το κλείσιμο του έργου. «Όσο μεγαλώνω είναι όλο και πιο πολύ οι στιγμές, οι μικρές. Τα ταξίδια είναι τεράστια ευτυχία. Μια ταινία ένα καλό φαΐ μπορούν να με κάνουν χαρούμενο. Πραγματικά ευτυχισμένα πέρασα στις διακοπές μου. Πήγα στα Κύθηρα και στο Κουφονήσι. Παρόλα τα προβλήματα και όλα όσα συνέβαιναν μου έδωσε μία αίσθηση τρομερή. Τα ταξίδια γενικά είναι ένα άνοιγμα και η φύση σε κάνει να ανοίγεις και να καταλαβαίνεις πόσο μικρός είσαι. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Δεν έχει σημασία τίποτα. αν κάτι δεν πετύχει δεν πειράζει. Αν δούμε μια κακή παράσταση ή αν φτιάξουμε μία κακή παράσταση δεν πειράζει. Δεν είμαστε χειρουργοί. Θα κάνουμε άλλα καλύτερα».

Στις πρόβες του Μαδαφάκα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στις πρόβες του Μαδαφάκα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στις πρόβες του Μαδαφάκα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στις πρόβες του Μαδαφάκα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στις πρόβες του Μαδαφάκα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info:

Η παράσταση «Ο Μαδαφάκας με το καπέλο» κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Skraw (Αρχελάου 5, Παγκράτι) την Κυριακή 1 Νοεμβρίου και θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 10.30 μ.μ και Δευτέρα, Τρίτη στις 9.00 μ.μ.

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κρίτσης

Σκηνοθεσία: Θάνος Τοκάκης

Σκηνικά/Κοστούμια: Ερμίνα Αποστολάκη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Ταμπακάκης

Εκτέλεση παραγωγής: Ιωάννα Μυλοπούλου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Φαίδρα Τσολίνα, Δέσποινα Φούντα

Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός

Κατασκευή Σκηνικού: Ελένη Παπαδάκη

Χορογραφίες: Χαρά Κότσαλη, Ελένη Κότζιλα

Μουσικές Εκτελέσεις: Λήδα Μανιατάκου

Επιμέλεια Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μύτα

Ηθοποιοί: Ορφέας Αυγουστίδης, Αντρέας Κοντόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Ειρήνη Μπούνταλη, Ειρήνη Φαναριώτη

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ