Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο; Facebook Twitter
Εικόνα από το άλλοτε κραταιό Θεατρικό Μουσείο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η ιστορία του Θεατρικού Μουσείου στη χώρα μας αποτελεί μια διαχρονική περιπέτεια. Για αρκετά χρόνια, οι πολύτιμες συλλογές του Θεατρικού Μουσείου απειλούνταν από τις φθορές και την αδιαφορία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η επιβίωσή του τέθηκε σε κίνδυνο. Χρονίζοντα προβλήματα, νομικά και οικονομικά θέματα, στασιμότητα, ατελείωτη ταλαιπωρία αλλά και ανεδαφικές λύσεις συνέθεταν τη δυσάρεστη πραγματικότητα αυτής της κιβωτού του νεοελληνικού πολιτισμού. 

Μετά από πολυετείς εκκρεμότητες, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε το «πράσινο φως» στην οριστική μελέτη για την αποκατάσταση της οικίας του Αλέξανδρου Σούτσου. Το εμβληματικό οικοδόμημα βρίσκεται στην οδό Σταδίου 47 και αποτελεί ένα κτίριο-τεκμήριο για την εξέλιξη του εμπορικού-ιστορικού κέντρου της πόλης κατά το δεύτερο μισό του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Εκεί αναμένεται να φιλοξενηθεί το αρχείο και η θεατρική βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου. Πλέον, η συλλογή, το αρχείο και η βιβλιοθήκη έχουν περάσει στην κυριότητα του υπουργείου Πολιτισμού, έναντι του ποσού των 1.200.000 ευρώ, που διατέθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ. Πρόκειται για την πλουσιότερη συλλογή θεατρικού υλικού στην Ελλάδα, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει θεατρικές εκδόσεις και ανέκδοτα θεατρικά έργα ή χειρόγραφα, ελληνικές και ξένες θεατρολογικές εκδόσεις και μελέτες, αρχείο αποκομμάτων Τύπου, θεατρολογικά και καλλιτεχνικά περιοδικά, λευκώματα, ποικίλες εκδόσεις γενικότερου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, αφίσες παραστάσεων, προγράμματα θεάτρων, τις οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, ακόμη και μία επιστολή του Νικηταρά προς τον Ιωάννη Καποδίστρια. Σε ποια φάση βρισκόμαστε; Τι προβλέπεται να περιέχουν οι χώροι του τριώροφου νεοκλασικού της οδού Σταδίου; Έχει γίνει καταγραφή ολόκληρου του υλικού που ανήκει στο Θεατρικό Μουσείο; Με τη συλλογή που φιλοξενούνταν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων υπάρχει κάποια εξέλιξη και πότε αναμένεται να είναι έτοιμο το κτίριο της οδού Σταδίου;  

Το Θεατρικό Μουσείο αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση μουσείου στην κατηγορία του, αφού τα περισσότερα αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού διαθέτουν συλλογές και αρχεία μεμονωμένων θιάσων.

— Σε ποια φάση βρισκόμαστε με το Θεατρικό Μουσείο; 
Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, θα ήθελα να διευκρινίσω τι σημαίνει Θεατρικό Μουσείο. Τι συγκροτεί το Θεατρικό Μουσείο; Η απάντηση είναι η μουσειακή συλλογή –φωτογραφίες ηθοποιών και παραστάσεων, προσωπικά αντικείμενα προσωπικοτήτων του θεάτρου, σκηνογραφικές και ενδυματολογικές μακέτες, σχέδια θεατρικών κοστουμιών και κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα και εξαρτήματα, προσωπογραφίες κ.ά.−, το αρχείο –υλικό από διάφορα είδη θεάτρου, εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος που αποτελούν τεκμήρια έργων όλων των φάσεων και των ειδών της παγκόσμιας ιστορίας του θεάτρου− και η βιβλιοθήκη − εκδόσεις σχετικές με το ελληνικό και ξένο θέατρο, οι οποίες χρονολογούνται από το 1736, καθώς και πλούσια συλλογή χειρογράφων από το 1860 και εξής. Η συλλογή, το αρχείο και η βιβλιοθήκη, το 2021, κατόπιν αγοράς από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο, περιήλθαν στην ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού. Από τότε μέχρι σήμερα, το υλικό αυτό έχει καταγραφεί και έχει δεχθεί την πρώτη φροντίδα των συντηρητών μας. Έχουμε ήδη δρομολογήσει την εγκατάστασή του αρχείου και της βιβλιοθήκης στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, επί της Σταδίου 47, που με την αποκατάστασή της θα γίνει ένας ιδανικός χώρος. Για τη θεατρική συλλογή καθαυτή είμαστε πολύ κοντά στο να καταλήξουμε για το πού θα στεγαστεί οριστικά. Παράλληλα, δρομολογούμε τη μεταφορά της συλλογής σε χώρο όπου θα είναι δυνατή η οριστική συντήρηση των αντικειμένων. 

Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο; Facebook Twitter
Φωτογραφία του κτιρίου το 2018.
Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο; Facebook Twitter
Φωτορεαλιστική απεικόνιση της όψης του κτιρίου επί της Σταδίου 47.

— Με τη συλλογή που φιλοξενούνταν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων υπάρχει κάποια εξέλιξη; Θα παραμείνει εκεί ή θα γίνουν άλλες ενέργειες; 
Με τον Κώστα Μπακογιάννη είχαμε συνεργαστεί άριστα και συστηματικά για την εξεύρεση χώρων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το Θεατρικό Μουσείο. Στη σκέψη μας ήταν ότι η συλλογή του Θεατρικού Μουσείου θα μπορούσε να εκτεθεί και στο Πνευματικό Κέντρο, με τη διάθεση και αξιοποίηση μεγαλύτερων χώρων –ενδεχομένως και του συνόλου του κτιρίου ή με την προσθήκη κάποιων χώρων− για την έκθεσή της. Είναι σαφές –λόγω και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, δεδομένου ότι από το 2016 οι συλλογές του Θεατρικού Μουσείου κηρύχθηκαν μνημεία και προστατεύονται από τον νόμο για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς− ότι η διασφάλιση και η ακεραιότητα των συλλογών αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση του υπουργείου Πολιτισμού και των αρμοδίων υπηρεσιών του. Το Θεατρικό Μουσείο αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση μουσείου στην κατηγορία του, αφού τα περισσότερα αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού διαθέτουν συλλογές και αρχεία μεμονωμένων θιάσων. Όπως ήδη σας είπα, είμαστε πολύ κοντά στο να καταλήξουμε στον χώρο στον οποίο θα φιλοξενηθεί οριστικά το Θεατρικό Μουσείο, χώρο κατάλληλο, που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού. 

— Έχει εμπλουτιστεί η συλλογή; Έχουν καταγραφεί όλα όσα ανήκουν σ’ αυτήν; Κι αν ναι, μιλήστε μας για μερικά από αυτά. 
Η συλλογή είναι πάντοτε πρόσφορη προς εμπλουτισμό. Όμως, αυτό που επείγει σήμερα είναι η οριστική στέγαση και έκθεσή της. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει έναυσμα για νέες δωρεές θεατρικών κειμηλίων που θα πλαισιώσουν τον πυρήνα της συλλογής, τον οποίο είχε συγκροτήσει ο Γιάννης Σιδέρης. Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού έχει ήδη προβεί στη φωτογραφική τεκμηρίωση, την προληπτική συντήρηση και τη συσκευασία όλων των εκθεμάτων, του αρχείου και του εξοπλισμού του Θεατρικού Μουσείου. Διαθέτει πλήρες φωτογραφικό αρχείο και λεπτομερείς καταλόγους. Πρόκειται για πλουσιότατη συλλογή, μοναδική στη χώρα μας, που περιέχει ένα πλήθος αντικειμένων συνυφασμένων με ολόκληρες δεκαετίες θεατρικής πράξης. Απαριθμώ, εντελώς ενδεικτικά, ορισμένα από τα μουσειακά αντικείμενα: το πρόγραμμα της πρώτης αναπαράστασης της «Αντιγόνης», επ’ ευκαιρία των βασιλικών γάμων του 1867, με την παρθενική χρήση του Ηρωδείου ως θεάτρου. Το πρόγραμμα της «Ορέστειας» του Βασιλικού Θεάτρου το 1903, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν τα «Ορεστειακά». Τις αυθεντικές μάσκες από την παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» το 1927, στο πλαίσιο των Α’ Δελφικών Εορτών του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού. Φιγούρες από το θέατρο σκιών του Ευγένιου Σπαθάρη, αλλά και κοστούμια των «Ορνίθων» του Γιάννη Τσαρούχη, από την περίφημη παράσταση του Κάρολου Κουν, το 1959.

Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο; Facebook Twitter
Κατάσταση της Οικίας Σούτσου μετά την κατάρρευση της στέγης από την πυρκαγιά του 2020.

— Η Θεατρική Βιβλιοθήκη, η οποία παραμένει αποθηκευμένη σε χώρο της ΕΡΤ, από τι απαρτίζεται; Και γιατί δεν μπορεί να είναι επισκέψιμη μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο νεοκλασικό της οδού Σταδίου; 
Η Θεατρική Βιβλιοθήκη, που θα στεγαστεί στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, απαρτίζεται από χιλιάδες τόμους, που χρονολογούνται από το 1736, καθώς και θεατρικά έργα και χειρόγραφα που ανατρέχουν πίσω στο 1860, αλλά και από τη μεγαλύτερη συλλογή αποκομμάτων Τύπου σχετικά με το θέατρο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι περιλαμβάνει θεατρικές εκδόσεις και έργα, ακόμη και ανέκδοτα, θεατρολογικά και καλλιτεχνικά περιοδικά, λευκώματα και έργα γενικού ενδιαφέροντος. Το πρωτογενές υλικό του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα έχει, μάλιστα, ψηφιοποιηθεί, και περιλαμβάνει 26.915 ψηφιακά τεκμήρια. Σημαντικότατο είναι και το έτερο σκέλος της συλλογής, των οπτικοακουστικών τεκμηρίων, που υπερβαίνουν τις 1.000 ώρες. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται μακράν για τη σημαντικότερη κιβωτό εκδόσεων και τεκμηρίων σχετικά με το ελληνικό θέατρο. Και μπορεί να είναι επισκέψιμη μόνο σε εγκαταστάσεις οι οποίες αφενός θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές προστασίας και ασφάλειας του υλικού, αφετέρου θα παρέχουν κάθε διευκόλυνση για τη μελέτη τους. Αυτό θα διασφαλισθεί μόνον όταν αποκατασταθεί το κτίριο και η μεταστέγαση εκεί του πολύτιμου αυτού αρχείου. 

— Το κτίριο πότε προβλέπεται να παραδοθεί; Και από ποιους παράγοντες εξαρτάται η παράδοσή του; 
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε θετικά, προ δύο μηνών, επί της μελέτης αποκατάστασης. Το έργο προβλέπεται να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μέχρι το φθινόπωρο, οπότε θα δρομολογηθούν από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΠΟ οι διαδικασίες για το έργο της αποκατάστασής του. Μετά από πολύχρονη εγκατάλειψη, το ορόσημο αυτό της νεότερης Αθήνας παίρνει τον δρόμο της αποκατάστασης, ώστε όχι μόνο να αναδειχθεί στην αρχική λαμπρή μορφή του, αλλά και να αποκτήσει νέα χρήση, αντάξια της ιστορίας του και της επιθυμίας του Αλέξανδρου Σούτσου. 

Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο; Facebook Twitter
Άποψη της ξύλινης κλίμακας πριν την πυρκαγιά.
Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο; Facebook Twitter
Άποψη της ξύλινης κλίμακας μετά την πυρκαγιά.

— Τέλος, μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι θα γίνει με τα περίφημα καμαρίνια των ηθοποιών; Θα εκτεθούν εκεί ή σε άλλον χώρο; Και το αναφέρω γιατί δηλώσατε ότι θα εκτεθεί εκεί μόνον μέρος της συλλογής. 
Η οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, τυπικό δείγμα κτιρίου αστικού κλασικισμού, με πλούσιο μορφολογικό διάκοσμο, επαρκεί για τη φιλοξενία του αρχείου και της βιβλιοθήκης, καθώς θα πρέπει, επιπροσθέτως, να διαθέτει αναγνωστήριο για τους μελετητές και κατάλληλους χώρους εργασίας για το προσωπικό. Στον χώρο αυτό προβλέπεται να εκτεθούν ορισμένα εμβληματικά αποκτήματα της συλλογής, λόγου χάρη κοστούμια, πρωτίστως για να τονίζεται η συλλειτουργία της με τη βιβλιοθήκη, αλλά σε καμία περίπτωση ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για τα καμαρίνια, που απαιτούν πολύ χώρο ώστε να εκτεθούν σωστά. 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ