Videodrome

Videodrome Facebook Twitter
FACE TO FACE Η σχέση των βίντεο με την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή στη σκηνή είναι περισσότερο διαδραστική, γιατί οι εικόνες δεν λειτουργούν απλά ως συνοδευτικό εφέ, αλλά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της παράστασης. Ο ηθοποιός συνομιλεί με τον εαυτό του στο βίντεο.
0

Το ραντεβού με τον Γιώργο Σκεύα ήταν σε μια από τις πιο «ευρωπαϊκές» στοές του κέντρου, τη Στοά της «Όπερας» στην Ακαδημίας, ένα χώρο που θυμίζει περισσότερο τα στενά γύρω από τη Leicester Square παρά Αθήνα, ένα μέρος γεμάτο δισκάδικα κλασικής μουσικής και... όπερας. «Είμαι σκηνοθέτης», μου λέει, «παρ' όλο που οι πρώτες μου σπουδές δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο. Έχω μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που θύμιζε το Σινεμά ο Παράδεισος, ο πατέρας μου έκανε προβολές ταινιών και διάλεγε ένα-ένα τα καρέ -δεν ήταν ούτε γι' αυτόν δουλειά αλλά μεράκι, άλλο ήταν το επάγγελμά του- έτσι υποσυνείδητα ήταν αυτό που με διαμόρφωσε. Και η ροκ μουσική. Η ροκ μουσική με έκανε να θέλω να γίνω σκηνοθέτης».

Τα τελευταία 9 χρόνια δουλεύει για το Παρασκήνιο της ελληνικής τηλεόρασης, φτιάχνει ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ των Active Member και των Βαβυλώνα. Δύο από τις μικρού μήκους ταινίες του έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού (Το τσιμέντο δεν λυπάται, ένα 15λεπτο φιλμ με μουσική των Active Member για τους ερασιτέχνες μπασκετμπολίστες στο Πέραμα -το οποίο έχει «δανειστεί τον τίτλο του Δ. Πολιτάκη από ένα αντίστοιχο θέμα του "01"» μου εξηγεί- και το Ψυχοσάββατο). «Είμαι τυχερός γιατί δεν έχω υπογράψει τίποτα που δεν θα ήθελα», προσθέτει, «και τα επόμενα σχέδιά μου περιλαμβάνουν ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας για τον Δημήτρη Μητρόπουλο, με γυρίσματα στη Νέα Υόρκη».

Σχολιάζουμε τις μικρού μήκους ταινίες, πολύ αδικημένες σε σχέση με τις μεγάλου μήκους, επειδή δεν μπορεί να τις βρει κανείς από τη στιγμή που προβάλλονται σε κάποιο φεστιβάλ. Συμφωνεί ότι το YouTube είναι πια η καλύτερη λύση: μπορεί να δώσει την ευκαιρία να φτάσουν σε μεγάλο μέρος του κοινού ταινίες που μένουν κρυμμένες στα αρχεία των δημιουργών τους.

Ο Γιώργος έχει σκηνοθετήσει τα βίντεο για τη νέα δουλειά του Λευτέρη ΒογιατζήΗ Ήμερη, σε μια παράσταση που άρχισε να προετοιμάζεται πριν από τέσσερα χρόνια. «Η ιδέα ξεκίνησε το 2003 μετά από πρόταση του Λευτέρη» λέει. «Είχαμε δουλέψει ξανά άλλες δύο φορές, στο Τέφρα και Σκιάτου Πίντερ και στο Σε σας που με ακούτετης Λούλας Αναγνωστάκη. Δουλεύαμε κατά διαστήματα, η διασκευή μας πήρε πάρα πολύ καιρό, αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το προετοιμάζαμε πιο εντατικά. Είναι μια παράσταση για έναν ηθοποιό που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Ντοστογιέφσκι, με δυο προβολικά συστήματα και τέσσερα LCD μόνιτορ να προβάλλουν το 4ωρο υλικό που προέκυψε: ασπρόμαυρες ειδικά επεξεργασμένες εικόνες που συνοδεύουν τον ηθοποιό σε ολόκληρη τη διάρκεια της παράστασης. Η σχέση των βίντεο με την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή στη σκηνή είναι περισσότερο διαδραστική, γιατί οι εικόνες δεν λειτουργούν απλά ως συνοδευτικό εφέ, αλλά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της παράστασης. Ο ηθοποιός συνομιλεί με τον εαυτό του στο βίντεο, γι' αυτό και το υλικό των visuals προετοιμάστηκε πρώτο και δουλευόταν για τόσο καιρό. Προσπαθήσαμε να μείνουμε -όσο περισσότερο γινόταν- πιστοί στο πρωτότυπο κείμενο».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ