Videodrome

Videodrome Facebook Twitter
FACE TO FACE Η σχέση των βίντεο με την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή στη σκηνή είναι περισσότερο διαδραστική, γιατί οι εικόνες δεν λειτουργούν απλά ως συνοδευτικό εφέ, αλλά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της παράστασης. Ο ηθοποιός συνομιλεί με τον εαυτό του στο βίντεο.
0

Το ραντεβού με τον Γιώργο Σκεύα ήταν σε μια από τις πιο «ευρωπαϊκές» στοές του κέντρου, τη Στοά της «Όπερας» στην Ακαδημίας, ένα χώρο που θυμίζει περισσότερο τα στενά γύρω από τη Leicester Square παρά Αθήνα, ένα μέρος γεμάτο δισκάδικα κλασικής μουσικής και... όπερας. «Είμαι σκηνοθέτης», μου λέει, «παρ' όλο που οι πρώτες μου σπουδές δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο. Έχω μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που θύμιζε το Σινεμά ο Παράδεισος, ο πατέρας μου έκανε προβολές ταινιών και διάλεγε ένα-ένα τα καρέ -δεν ήταν ούτε γι' αυτόν δουλειά αλλά μεράκι, άλλο ήταν το επάγγελμά του- έτσι υποσυνείδητα ήταν αυτό που με διαμόρφωσε. Και η ροκ μουσική. Η ροκ μουσική με έκανε να θέλω να γίνω σκηνοθέτης».

Τα τελευταία 9 χρόνια δουλεύει για το Παρασκήνιο της ελληνικής τηλεόρασης, φτιάχνει ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ των Active Member και των Βαβυλώνα. Δύο από τις μικρού μήκους ταινίες του έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού (Το τσιμέντο δεν λυπάται, ένα 15λεπτο φιλμ με μουσική των Active Member για τους ερασιτέχνες μπασκετμπολίστες στο Πέραμα -το οποίο έχει «δανειστεί τον τίτλο του Δ. Πολιτάκη από ένα αντίστοιχο θέμα του "01"» μου εξηγεί- και το Ψυχοσάββατο). «Είμαι τυχερός γιατί δεν έχω υπογράψει τίποτα που δεν θα ήθελα», προσθέτει, «και τα επόμενα σχέδιά μου περιλαμβάνουν ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας για τον Δημήτρη Μητρόπουλο, με γυρίσματα στη Νέα Υόρκη».

Σχολιάζουμε τις μικρού μήκους ταινίες, πολύ αδικημένες σε σχέση με τις μεγάλου μήκους, επειδή δεν μπορεί να τις βρει κανείς από τη στιγμή που προβάλλονται σε κάποιο φεστιβάλ. Συμφωνεί ότι το YouTube είναι πια η καλύτερη λύση: μπορεί να δώσει την ευκαιρία να φτάσουν σε μεγάλο μέρος του κοινού ταινίες που μένουν κρυμμένες στα αρχεία των δημιουργών τους.

Ο Γιώργος έχει σκηνοθετήσει τα βίντεο για τη νέα δουλειά του Λευτέρη ΒογιατζήΗ Ήμερη, σε μια παράσταση που άρχισε να προετοιμάζεται πριν από τέσσερα χρόνια. «Η ιδέα ξεκίνησε το 2003 μετά από πρόταση του Λευτέρη» λέει. «Είχαμε δουλέψει ξανά άλλες δύο φορές, στο Τέφρα και Σκιάτου Πίντερ και στο Σε σας που με ακούτετης Λούλας Αναγνωστάκη. Δουλεύαμε κατά διαστήματα, η διασκευή μας πήρε πάρα πολύ καιρό, αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το προετοιμάζαμε πιο εντατικά. Είναι μια παράσταση για έναν ηθοποιό που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Ντοστογιέφσκι, με δυο προβολικά συστήματα και τέσσερα LCD μόνιτορ να προβάλλουν το 4ωρο υλικό που προέκυψε: ασπρόμαυρες ειδικά επεξεργασμένες εικόνες που συνοδεύουν τον ηθοποιό σε ολόκληρη τη διάρκεια της παράστασης. Η σχέση των βίντεο με την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή στη σκηνή είναι περισσότερο διαδραστική, γιατί οι εικόνες δεν λειτουργούν απλά ως συνοδευτικό εφέ, αλλά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της παράστασης. Ο ηθοποιός συνομιλεί με τον εαυτό του στο βίντεο, γι' αυτό και το υλικό των visuals προετοιμάστηκε πρώτο και δουλευόταν για τόσο καιρό. Προσπαθήσαμε να μείνουμε -όσο περισσότερο γινόταν- πιστοί στο πρωτότυπο κείμενο».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω οι χορευτές να επιστρατεύουν τη φαντασία τους, όχι να εκτελούν απλώς μια κίνηση»

Portraits 2025 / «Θέλω οι χορευτές να επιστρατεύουν τη φαντασία τους, όχι να εκτελούν απλώς μια κίνηση»

Εδώ και δέκα χρόνια ο Χρήστος Παπαδόπουλος χορογραφεί εικόνες γαλήνιες ή ανησυχητικές, με το μινιμαλιστικό του λεξιλόγιο να εκφράζει τη δύναμη της ανθρώπινης επαφής, την προσωπική ελευθερία στη συνθήκη της κοινής εμπειρίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζαβαλάς Καρούσος: Η θυελλώδης ζωή του ηθοποιού που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Πέθανε Σαν Σήμερα / Τζαβαλάς Καρούσος: Ο ηθοποιός που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Ηθοποιός, μεταφραστής, αγωνιστής της αριστεράς, ο Τζαβαλάς Καρούσος που πέθανε σαν σήμερα το 1969 είχε ως στόχο του τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του και τη δικαίωση του καθημερινού τους μόχθου μέσα από τον σοσιαλισμό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Το "δημοφιλής" είναι ό,τι πιο προσβλητικό έχουν πει για μένα»

Portraits 2025 / Η Ελένη Ράντου κάνει το πάρτυ της ζωής της. Και στο τέλος ξεσπά σε λυγμούς.

Με την παράσταση-φαινόμενο «Το πάρτυ της ζωής μου» η Ελένη Ράντου ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» με φόντο τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και αναζητά τους λόγους που αξίζει να ζεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ