ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Τι σχέση έχει ο Τζόκερ με τον περιφρονημένο γιο του Βιζυηνού;

Τι σχέση έχει ο Τζόκερ με τον περιφρονημένο γιο του Βιζυηνού; Facebook Twitter
0

O ένας από τους σκηνοθέτες της ομάδας «Όχι παίζουμε» μας μιλά για τον Mockob Selim C, τον ήρωα του πιο προκλητικού έργου του Γ. Βιζυηνού, και την ιδιότυπη «παντρειά» του με τον Τζόκερ. 

Τι σχέση έχει ο Τζόκερ με τον περιφρονημένο γιο του Βιζυηνού;

Σημαδεμένος, με χαραγμένο χαμόγελο, ο Τζόκερ εδώ και χρόνια μετατρέπει το επίπονο στίγμα του σε διασκεδαστικό θέαμα. Για να μη σκοτώσει τον θεατή, τον καθηλώνει. Για να μη βάλει βόμβα, παίζει δυνατά επί σκηνής, εκπυρσοκροτεί με αιχμηρά νούμερα τσίρκου. Είναι η μαύρη συνέπεια της περιφρόνησης. Ο Τζόκερ βρήκε τον Τούρκο βετεράνο στρατιώτη Μοσκώβ-Σελήμ στην Καϊνάρτζα της Θράκης, όπου τον είχε αφήσει ο Βιζυηνός. Τον έκανε πρωταγωνιστή στο περιπλανώμενο τσίρκο του. Αναζητώντας ακόμα αποδοχή από τον πατέρα του, ο παράδοξος Τούρκος επιδεικνύει κάθε νύχτα στη χωμάτινη αρένα τις ηρωικές περιπέτειες της ζωής του. Είναι βέβαιος ότι ανάμεσα στους θεατές βρίσκεται ο πατέρας του και θα του δώσει τελικά ένα χάδι. Του έχει πλέον στρίψει, είναι η λευκή συνέπεια της περιφρόνησης. Και ο Τζόκερ τού βάζει τρικλοποδιές και δοκιμασίες με τη φονική παιχνιδιάρικη διάθεσή του προς όλους: τον εαυτόν του, τον Μοσκώβ, τους θεατές. Μοσκώβ-Σελήμ και Τζόκερ, δύο πληγωμένα σκυλιά που, αν δεν έφτιαχναν θίασο, θα 'ταν κουφάρια στους δρόμους του Ελαιώνα.

Ασχολείστε με τον χορό και το θέατρο. Πού τέμνονται αυτά τα δύο;

Αυτό ερευνούμε με κάθε παραγωγή της ομάδας μας από το 2005.

Τι καθιστούσε το έργο του Βιζυηνού τόσο προκλητικό για την εποχή του;

Αν μιλάμε για το Μοσκώβ-Σελήμ, το εξηγεί ο Μισέλ Φάις: «Εγώ, ο Γ.Μ. Βιζυηνός, κάτοικος του Δρομοκαϊτείου, με πλήρη συνείδηση της αστρικής μοναξιάς μου, δηλώνω ομογάλακτος του αγιασμένου αυτού Τούρκου και αβάσταχτα ξένος με τον ξιπασμένο ελλαδισμό της Αθήνας».

Γιατί ο ήρωας του έργου, ο Μοσκώβ Σελήμ, αναζητά τόσο επίμονα την αναγνώριση;

Γιατί δεν την πήρε ποτέ από κανέναν, του τη στέρησαν βίαια, οι ίδιοι του οι γονείς πρώτα απ' όλους. Του την έδωσε απλόχερα ο μισητός εχθρός της χώρας του. Μετεβλήθη εντός του ο ρυθμός του κόσμου και από τότε η εμμονή έγινε αλλόκοτη δύναμη.

Σε ποιο σημείο η επιμονή, από σημάδι ηρωισμού, γίνεται σημάδι γελοιότητας;

Όταν χτυπάς διαρκώς και ανελέητα το κεφάλι σου στον ίδιο τοίχο με τον ίδιο τρόπο. Εκτός του γελοίου και του τραύματος, αν κάτι άλλο μπορεί να προκύψει από τα χτυπήματα αυτά, είναι τέχνη: χορογραφία, δράμα, τσίρκο κ.λπ. Εμείς κάναμε κάτι ανάμεσα σε αυτά.

 

=====

Mockob Selim C

Κάθε Πέμπτη & Παρασκευή, 21:00

Βυρσοδεψείο, Ορφέως 174, 210 3453203

Θέατρο
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι δυο Ιφιγένειες του Ντμίτρι Τσερνιακόφ

Όπερα / Οι δυο βραβευμένες Ιφιγένειες του Ντμίτρι Τσερνιακόφ ανεβαίνουν σε περίοδο πολέμου

Λίγο πριν σηκωθεί η αυλαία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τις δύο εμβληματικές όπερες του Γκλουκ, ο σημαντικός Ρώσος σκηνοθέτης εξηγεί τις σύγχρονες παραμέτρους της θυσίας της αρχαίας τραγικής ηρωίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ήμουν το νο. 7 από τους 100 άντρες που χώρισε η Γουλιώτη στη Στέγη

Θέατρο / Ήμουν το νο. 7 από τους 100 άντρες που χώρισε η Γουλιώτη στη Στέγη

Περίπου στις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου τόλμησα να ανέβω στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για να συμμετάσχω σε έναν αδιανόητο 24ωρο θεατρικό μαραθώνιο, πλάι στο θηρίο υποκριτικής που ονομάζεται Στεφανία Γουλιώτη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Στο Σώμα της

Θέατρο / Ένα έργο στο Εθνικό Θέατρο για την περίοδο, την εμμηνόπαυση, την κλειτορίδα και τον γυναικείο αυνανισμό

Μαζί με άλλες 22 γυναίκες, η Ελένη Ευθυμίου, η Σοφία Ευτυχιάδου και η Νεφέλη Μαϊστράλη ανεβάζουν ένα έργο για ζητήματα που θεωρητικά μπορούν να συζητηθούν ανοιχτά, αλλά στην πραγματικότητα όχι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σπύρος Παπαδόπουλος: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι, κι ας κατέληξα να παίζω μπροστά σε κόσμο»

Θέατρο / Σπύρος Παπαδόπουλος: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι, κι ας κατέληξα να παίζω μπροστά σε κόσμο»

Παρά τις προσπάθειές του να το αποφύγει, μια σειρά από συμπτώσεις τον οδήγησε στο θέατρο. Οι «Απαράδεκτοι» δεν συνεχίστηκαν λόγω δικής του απόφασης, το «Στην υγειά μας, ρε παιδιά» σταμάτησε όταν κουράστηκε ψυχολογικά. Ο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Οι θρυλικοί Trocks στην Αθήνα για την επέτειο των 50 χρόνων της ομάδας τους

Χορός / Trocks: Η θρυλική και διαφορετική ομάδα μπαλέτου έρχεται στην Αθήνα

Άντρες χορευτές ντυμένοι με τουτού και πουέντ ερμηνεύουν μεγάλα κλασικά αλλά και μοντέρνα μπαλέτα, παρωδώντας τις πολύπλοκες χορογραφίες και τις παραξενιές των μπαλαρίνων της παλιάς, αλλά και της νέας, εποχής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιώργος Καραμίχος: Αν δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, αρρωσταίνουμε 

Θέατρο / Γιώργος Καραμίχος: «Αν δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, αρρωσταίνουμε»

Στο θέατρο υποδύεται έναν συγγραφέα που επιστρέφει στον τόπο του για να δηλώσει ανοιχτά την ταυτότητά του στην οικογένειά του. Θα αλλάξει η ζωή και η πορεία των ανθρώπων που αγαπά;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Alvin Ailey: Ο συναρπαστικός καλλιτέχνης που άλλαξε για πάντα τον σύγχρονο χορό

Χορός / Alvin Ailey: Ο συναρπαστικός καλλιτέχνης που άλλαξε για πάντα τον σύγχρονο χορό

Η ζωή, το έργο και η κληρονομιά του Alvin Ailey, του πρώτου μαύρου χορογράφου σύγχρονου χορού, παρουσιάζονται στην πρώτη μεγάλης κλίμακας μουσειακή έκθεση προς τιμήν του στο Whitney Museum of American Art.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ