Τα καλύτερα, τα χειρότερα και τα αλλόκοτα των χτεσινών Όσκαρ

Τα καλύτερα, τα χειρότερα και τα αλλόκοτα των χτεσινών Όσκαρ Facebook Twitter
2

Η 90η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ, με παρουσιαστή τον Τζίμι Κίμελ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είχε λίγο από όλα- εντυπωσιακούς καλεσμένους και εμπνευσμένους ευχαριστήριους λόγους, αμήχανα στιγμιότυπα και ένα αμφιλεγόμενο σκηνικό αλλά και μερικές άκρως κωμικές έως απόλυτα αλλόκοτες στιγμές. 

Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες, τις χειρότερες αλλά και τις πιο «περίεργες» στιγμές της χθεσινής βραδιάς:

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Η ασπρόμαυρη έναρξη με «άρωμα» παλιού Χόλιγουντ

Προς τιμήν της φετινής 90ης επετείου των βραβείων, η χθεσινή τελετή ξεκίνησε με ένα ασπρόμαυρο βίντεο που πρόβαλε πλάνα από παλαιότερες απονομές της δεκαετίας του '40 με τον Τζίμι Κίμελ να κάνει μια τύπου ραδιοφωνική αφήγηση, κάνοντας αναφορά σε μερικούς από τους καλεσμένους, ανάμεσά τους την Μέριλ Στριπ, τον Γκάρι Όλντμαν, την Σάλμα Χάγιεκ και την Λουπίτα Νιόνγκο. 

 

 

Η εισαγωγή του Τζίμι Κίμελ και τα πολιτικά μηνύματα

Ο Τζίμι Κίμελ στον εναρκτήριο μονόλογό του κατάφερε με απόλυτη μαεστρία να περάσει από το περσινό φιάσκο με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και το μπέρδεμα επί σκηνής ανάμεσα στα «Moonlight» και «La La Land» σε ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας στο Χόλιγουντ, χωρίς ωστόσο να προσβάλλει άμεσα οποιονδήποτε.

Για να τονίσει τα λεγόμενά του, δε δίστασε μάλιστα να χρησιμοποιήσει και το ίδιο το αγαλματίδιο του Όσκαρ, σχολιάζοντας: «Ο Όσκαρ είναι ο πιο αγαπητός και αξιοσέβαστος άντρας του Χόλιγουντ και υπάρχει καλή εξήγηση. Απλώς κοιτάξτε τον. Έχει τα χέρια του σε σημείο που μπορείς να τα δεις, ποτέ δεν μιλάει αγενώς και κυρίως δεν έχει καθόλου πέος». 

 

 

Το βραβείο για τον συντομότερο ευχαριστήριο λόγο

Στον εναρκτήριό του μονόλογο ο Τζίμι Κίμελ, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τη διάρκεια της βραδιάς όσο γίνεται μικρότερη, είπε πως οι ευχαριστήριοι λόγοι θα χρονομετρούνται και ο πιο σύντομος θα κερδίσει ένα ολοκαίνουργιο τζετ σκι. Και για να αποδείξει πως σοβαρολογεί, άνοιξε το πίσω μέρος της σκηνής αποκαλύπτοντας το δώρο, με την Έλεν Μίρεν να εμφανίζεται απαστράπτουσα και να παίζει το ρόλο του μοντέλου που το παρουσιάζει.

 

 

Η Ρίτα Μορένο αλά 1962

Η 86χρονη πρωταγωνίστρια του «West Side Story» ήταν αναμφισβήτητα μία από τις μεγάλες νικήτριες της χτεσινής βραδιάς, χωρίς να είναι καν υποψήφια σε κάποια κατηγορία. Η διάσημη ηθοποιός εμφανίστηκε με το ίδιο ακριβώς φόρεμα που φορούσε όταν κέρδισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου το 1962, βολτάροντας στα παρασκήνια με ένα ποτήρι σαμπάνιας στο χέρι. 

 

 

Η ατάκα της Άλισον Τζάνεϊ

Η Άλισον Τζάνεϊ κέρδισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου και η πρώτη ατάκα που είπε όταν ανέβηκε στη σκηνή για να το παραλάβει είναι σήμερα από τις πιο πολυσυζητημένες. «Το κατάφερα όλο μόνη μου», είπε η πρωταγωνίστρια του «I, Tonya» ευχαριστώντας στη συνέχεια συγγενείς και φίλους. Αυτή ήταν η πρώτη της υποψηφιότητα και νίκη. 

 

Ο απίστευτος λόγος της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ

Η διάσημη ηθοποιός επέστρεψε χτες σπίτι της με το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» και εκμεταλλεύτηκε την βράβευσή της για να κάνει μια σημαντική δήλωση επί σκηνής. 

Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ ζήτησε αρχικά από κάθε γυναίκα υποψήφια για Όσκαρ, που βρισκόταν στο κοινό, να σηκωθεί όρθια. Στη συνέχεια απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα, ζητώντας παράλληλα από κάθε στέλεχος που παρακολουθεί να βοηθήσει της γυναίκες παραγωγούς ταινιών και τις σταρ να αφηγηθούν τις ιστορίες τους στη μεγάλη οθόνη. Τελείωσε την ομιλία της με τη φράση «Inclusion rider», έναν όρο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ηθοποιοί στο συμβόλαιό τους κι οποίος απαιτεί από την παραγωγή να υπάρχει diversity στο καστ και τη λοιπή ομάδα. αλλιώς να μπορούν να φύγουν από την ταινία. 

 

Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο που τσέκαρε το φάκελο για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Όταν ο Γούορεν Μπίτι και η Φέι ΝΤάναγουεϊ απένειμαν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο «The Shape of Water», ο νικητής Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο αφού πήρε στα χέρια του το χρυσό αγαλματίδιο στη συνέχεια τσέκαρε επίσης τον φάκελο με την ανακοίνωση, χαμογελώντας στο κοινό. Απολύτως λογικό μετά το περσινό μπέρδεμα με τα «Moonlight» και «La La Land».

 

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Το περίεργο σκηνικό πάγου επί σκηνής

Κάθε χρόνο στα Βραβεία Όσκαρ δοκιμάζονται επί σκηνής διάφορα κόνσεπτ σχετικά με το design των σκηνικών, αλλά φέτος η ιδέα δεν ενθουσίασε πολύ αφού το θέαμα κατέληξε να παραπέμπει περισσότερο στην ταινία «Frozen» παρά σε φαντασμαγορική τελετή απονομής. Πολλοί μάλιστα σχολίασαν πως κάθε φορά που κάποιος ανέβαινε επί σκηνής έμοιαζε σαν να ήταν έτοιμος να κατασπαραχθεί από έναν τεράστιο καρχαρία, του οποίου τα δόντια είχαν αντικατασταθεί με διαμάντια. 

Τα καλύτερα, τα χειρότερα και τα αλλόκοτα των χτεσινών Όσκαρ Facebook Twitter

Ο Κίμελ που έφερε στην σκηνή τον 9χρονο εαυτό του (!)

Το συγκεκριμένο αστείο προκάλεσε γενικά μια αμηχανία και η προσπάθεια να βγει γέλιο από τον διάλογο του παρουσιαστή με τον εαυτό του σαν παιδί, ήταν εντελώς αποτυχημένη. Στη συνομιλία τους αντάλλαξαν μερικά αστεία για το πώς δείχνει ο Κίμελ σήμερα, με το παιδί να υποθέτει πως κουβεντιάζει με τον μελλοντικό του εαυτό στα 60 και το όποιο κωμικό στοιχείο χάθηκε στη μετάφραση. 

 

ΤΑ ΑΛΛΟΚΟΤΑ

O Κιθ Στάνφιλντ να προσπαθεί να «τρομάξει» το κοινό

Εκτός από το δώρο του τζετ σκι, ο Τζίμι Κίμελ για να αποτρέψει τους νικητές να μιλήσουν πολύ είπε πως σε περίπτωση που το κάνουν θα τους κυνηγήσει ο Κιθ Στάνφιλντ, που βγήκε στη σκηνή ενσαρκώνοντας τον ρόλο του στο «Get Out» -φορούσε μέχρι και τα ίδια ακριβώς ρούχα- κι άρχισε να ουρλιάζει «Get out!». Το αποτέλεσμα ήταν για ελάχιστα δευτερόλεπτα λίγο αστείο περνώντας πολύ γρήγορα στην κατηγορία «awkward» και κανείς δεν ξέρει αν αυτός ήταν ο στόχος ή απλώς το πείραμα απέτυχε. 

 

 

Ο προσχεδιασμένος αιφνιδιασμός των θεατών του «A Wrinkle in Time»

Πέρυσι ο Τζίμι Κίμελ είχε φέρει τυχαίο κόσμο από το δρόμο μέσα το Dolby Theatre για να γνωρίσουν μεγάλους σταρ της βραδιάς. Φέτος αποφασίστηκε να κάνει το αντίστροφο, πήρε διάσημους μέσα από την αίθουσα της τελετής και τους πήγε στον διπλανό κινηματογράφο όπου προβαλλόταν ένα sneak preview του «A Wrinkle in Time». Ωστόσο οι φωνές ενθουσιασμού των θεατών που είδαν ξαφνικά μπροστά τους τους Margot Robbie, Ansel Elgort, Armie Hammer, Gal Gadot το μόνο που κατάφεραν ήταν να δημιουργήσουν ένα μικρό ακουστικό χάος που ήταν περισσότερο αμήχανο παρά αστείο. 

 
Oscars News
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ