Όταν μια καρμπονάρα κόντεψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο

carbonara Facebook Twitter
Είναι ένα πιάτο που νομίζω ότι μας χαλαρώνει ήδη από την παρασκευή του, όταν το ανακατεύουμε προκειμένου να πάνε τα υλικά παντού και να δημιουργηθεί αυτό το «nappe» στο μακαρόνι, που λένε οι Ιταλοί. Φωτ.: Rob Wicks/Unsplash
0

Δεν είναι η πιο λιτή αλλά ούτε και η πιο μπελαλίδικη στο μαγείρεμα. Απαιτεί ελάχιστα υλικά, μακαρόνια (πάντα μακριά, σπαγγέτι κατά προτίμηση, άντε και μπουκατίνι), αυγό, πεκορίνο ρομάνο και αλλαντικό. Οι πιουρίστες χρησιμοποιούν γκουαντσιάλε. Μαζί με την amatriciana, την cacio e pepe και την gricia, αν αυτές είναι οι μακαρονάδες-σωματοφύλακες της ρωμαϊκής κουζίνας, η καρμπονάρα είναι δίχως αμφιβολία ο Ντ' Αρτανιάν, η πιο ξακουστή και αγαπητή παγκοσμίως. 

Στην Ελλάδα την έχουμε ταλαιπωρήσει. Γενικά στα ‘00s ιταλικά εστιατόρια που θυμάμαι εγώ έχουμε βασανίσει πολύ την ιταλική κουζίνα χωρίς λόγο, αν αναλογιστεί κανείς πόσο κοντά είμαστε στην πρώτη ύλη που απαιτούν τα πιάτα της.  Βέβαια, δεν κάνουμε μόνο εμείς ό,τι μας κατέβει στις συνταγές της γείτονος. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Όπως συμβαίνει με πολλά κλασικά φαγητά και με άλλα δημοφιλή ιταλικά πιάτα, η καρμπονάρα έχει διάφορες ιστορίες και θεωρίες να την ακολουθούν. Η πιο κοινά αποδεκτή τη θέλει να κατάγεται από τη Ρώμη, ότι έχει βαφτιστεί έτσι από τους ανθρακωρύχους (carbonari) των Απεννίνων Ορέων, οι οποίοι έπαιρναν μαζί τους για κολατσιό τρόφιμα που μπορούσαν να μεταφερθούν, να διατηρηθούν και να μαγειρευτούν εύκολα.

Η Σοφία Λόρεν ισχυρίζεται ότι συνάντησε μια ομάδα ανθρακωρύχων κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Two Women», οι οποίοι προσφέρθηκαν και μαγείρεψαν επιτόπου για το συνεργείο το εν λόγω πιάτο, ενώ εκείνη και ο Βιτόριο ντε Σίκα επέστρεψαν την επόμενη μέρα προκειμένου να κρατήσουν σημειώσεις.

Επίσης, υπάρχει και μια θεωρία σύμφωνα με την οποία το πιάτο είναι δημιουργία των Αμερικανών στρατιωτών, ότι το έφτιαξαν με το μπέικον και τα αυγά του συσσιτίου, όμως οι Ρωμαίοι απαντούν ότι έτρωγαν καρμπονάρα πολύ πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν αυτοί οι στρατιώτες ήταν ακόμα αγέννητοι.

Πέρα και πάνω από κάθε κόντρα, η καρμπονάρα είναι σίγουρα ένα comfort food που έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια τα σύνορα της πόλης που τη δημιούργησε, αυτός ο συνδυασμός αυγού, αλλαντικού, υδατάνθρακα έχω την εντύπωση ότι μας ηρεμεί.

Στο κλασικό βιβλίο μαγειρικής της Ada Boni «La Cucina Romana», που κυκλοφόρησε το 1930, δεν υπάρχει αναφορά στη συνταγή. Το όνομα της καρμπονάρας φαίνεται να γράφεται για πρώτη φορά το 1950, όταν αναφέρθηκε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ως «το πιάτο που αναζητούσαν οι Αμερικανοί αξιωματικοί», αλλά περιγράφηκε ως «ρωμαϊκό πιάτο».

Το 1954, συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο της Elizabeth David για την ιταλική κουζίνα που εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Ακόμα κι αν η ιστορία που σχετίζεται με την καθημερινότητα και τα γεύματα των ανθρακωρύχων είναι ένας μύθος, είναι πολύ πιθανό η μακαρονάδα να πήρε το όνομά της από το άφθονο μαύρο πιπέρι που πρέπει να της ρίξουμε για να ολοκληρωθεί και το οποίο μοιάζει με τριμμένο κάρβουνο. 

Όταν μια καρμπονάρα κόντεψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο Facebook Twitter
Όσο για το αλλαντικό σας, αν δεν έχετε κοντά σας κάποιο εκλεκτό deli προκειμένου να προμηθευτείτε γκουαντσιάλε, μπορείτε να συμβιβαστείτε με καπνιστή πανσέτα.

Όσες παραλλαγές κι αν έχει υποστεί, καρμπονάρα σημαίνει σπαγγέτι και κανένα άλλο ζυμαρικό δεν μπορεί να δώσει το ίδιο αποτέλεσμα σε αυτήν τη συγκεκριμένη συνταγή. Εκτός Ιταλίας την έχουν φτιάξει με ριγκατόνι και με πένες, με ό,τι μακαρόνι μπορείτε να φανταστείτε, αλλά δεν μπορεί με αυτά να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η σάλτσα στην κατσαρόλα και το πιάτο μας. 

Η σάλτσα της έχει γεννήσει τις περισσότερες κόντρες. Υπάρχουν αυτοί που χρησιμοποιούν αυγά και βούτυρο, άλλοι που βάζουν αυγά και κρέμα γάλακτος κι εκείνοι που. πιστοί στην παράδοση, χρησιμοποιούν μόνο αυγά. Αν ισχύει η ρομαντική θεωρία για την καταγωγή της, οι εργαζόμενοι στα ορυχεία δεν θα μπορούσαν να κουβαλήσουν μαζί τους βούτυρο και πού να βρουν κρέμα γάλακτος; 

Αυτά τα υλικά ίσως είναι βοηθητικά για τους αρχάριους, για να πετύχουν πιο εύκολα τη μεταξένια υφή που απαιτείται, αλλά σίγουρα δεν υπακούνε στην αυθεντική συνταγή. 

Προκειμένου να δώσουν τη δική τους πινελιά, οι Γάλλοι χρησιμοποιούν την πιο όξινη crème fraiche, κάποιοι Βρετανοί χρησιμοποιούν ολόκληρα τα αυγά κι όχι απλά τον κρόκο τους, το κάνει και η Nigella Lawson που χρησιμοποιεί και κρέμα γάλακτος, ενώ σβήνει με κόκκινο κρασί το μπέικον, όπως και πολλοί Αμερικανοί σεφ. Θα βρείτε ακόμα συνταγές που τις έχουν προσθέσει από κρεμμύδι μέχρι σχοινόπρασο. Μην κάνετε τίποτα από αυτά μπροστά σε Ιταλό, το κρασί καλύτερα πιείτε το.

carbonara nigella lawson Facebook Twitter
H καρμπονάρα της Nigella Lawson.

Το σκληρό, αρκετά αλμυρό και βουτυράτο πεκορίνο ρομάνο για κάποιο λόγο αντικαθίσταται συχνά από την παρμεζάνα, ίσως γιατί είναι πιο πρεστιζάτο τυρί έναντι του πρώτου, που είναι πρόβειο και πιο έντονο. Παρόλα αυτά, αν βάλετε πεκορίνο ρομάνο, ούτε κρέμα γάλακτος θα χρειαστείτε, ούτε βούτυρα για να δέσει η σάλτσα σας, όσο αρχάριοι κι αν είστε. 

Όσο για το αλλαντικό σας, αν δεν έχετε κοντά σας κάποιο εκλεκτό deli προκειμένου να προμηθευτείτε γκουαντσιάλε (κομμάτι που προέρχεται από χοιρινό μάγουλο – στο κέντρο θα βρείτε σίγουρα στο Nora's deli στο Κολωνάκι ή στο Provence στους Αμπελόκηπους), μπορείτε να συμβιβαστείτε με καπνιστή πανσέτα. 

Άσχετο, αλλά και σχετικό με το θέμα μας: πρόσφατα άκουσα μια ιστορία για ένα τραπέζι στο οποίο τρεις Ελληνοϊταλοί βρέθηκαν να τσακώνονται για τυριά, για το τι είναι πραγματικά ΠΟΠ και ποιο προσποιείται. Όταν λοιπόν λέω να μην αναφέρετε τις παρασπονδίες σας στη συνταγή μπροστά σε Ιταλούς, το εννοώ, είναι φοβερά τοπικιστές σε ό,τι αφορά τη γαστρονομική τους κληρονομιά, λες και οι συνταγές τους είναι γραμμένες στις πλάκες του Μωυσή. Μου αρέσει πολύ να το λέω αυτό, αλλά δεν το έχω κάνει ποτέ μπροστά τους.

ENA AΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για το πόσο μπορούν να ξεφύγουν τα πράγματα, αν παρεκκλίνει κάποιος από την παράδοση και το βροντοφωνάζει, μας έρχεται από το 2016, όταν το γαλλικό site του Demotivateur δημιούργησε ένα βίντεο 46 δευτερολέπτων στο οποίο μαγείρευε one pot καρμπονάρα χρησιμοποιώντας φαρφάλες, χωρίς να περνάει το αλλαντικό από το τηγάνι, βάζοντάς της κρεμμύδι και crème fraiche, αφήνοντας το αυγό απλά πάνω στα μακαρόνια χωρίς ανακάτεμα.

Το βίντεο που πλασαρίστηκε ως η πιο εύκολη συνταγή για καρμπονάρα, με ελάχιστες κινήσεις και σε ένα μόνο σκεύος, έγινε πρωτοσέλιδη είδηση στην εφημερίδα la Repubblica, η οποία το χαρακτήρισε «θρίλερ» ενώ το γεγονός ότι διαφημιζόταν η Barilla σε αυτό έκανε τους τόνους να ανέβουν ακόμα περισσότερο. 

Λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του #CarbonaraGate, η γνωστή εταιρεία ζυμαρικών ζήτησε να κατέβει το βίντεο, σχολίασε ότι το παρατράβηξαν οι Γάλλοι με τη δημιουργικότητα σε μια ρωμαϊκή συνταγή, ενώ πόσταρε με τον επίσημο λογαριασμό της στο YouTube ένα emoji με έκφραση αηδίας.

Αν και είχε προλάβει να γίνει viral συγκεντρώνοντας τα κάτι παραπάνω από αρνητικά σχόλια των Ιταλών, η συνταγή κατέβηκε ενώ η Barilla διαχώρισε τη θέση της δηλώνοντας πως δεν υπήρξε εμπορική συμφωνία για το συγκεκριμένο βίντεο. Στη θέση του ανέβηκε ένα άλλο με τη σωστή καρμπονάρα, έπειτα από εισήγηση του εκπροσώπου τύπου της εταιρείας.

Όσο για τη la Repubblica, που είχε πάρει πολύ σοβαρά το θέμα, αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα στη δική της συνταγή για την αυθεντική καρμπονάρα και μια λίστα με οκτώ μυστικά για να βγει άψογη, πήρε συνέντευξη από τον σεφ του Roscioli με αφορμή το βίντεο, ετοίμασε κι ένα ακόμα άρθρο για τις πραγματικές ρίζες της μακαρονάδας, που όμως δέχτηκε κριτική για την πιστότητα του.

Πέρα και πάνω από κάθε κόντρα, η καρμπονάρα είναι σίγουρα ένα comfort food που έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια τα σύνορα της πόλης που τη δημιούργησε. Αυτός ο συνδυασμός αυγού, αλλαντικού, υδατάνθρακα έχω την εντύπωση ότι μας ηρεμεί.

Κάτι άλλο που την κάνει ξεχωριστή είναι το γεγονός πως, αν και είναι απλή, έχει μια πολυεπίπεδη υφή: η σάλτσα της δεν είναι ούτε πολύ πηχτή ούτε πολύ αραιή, είναι μεταξένια ενώ έχει και το τραγανό στοιχείο, η αίσθηση που αφήνει το αλ ντέντε μακαρόνι είναι δύσκολο να περιγραφεί αλλά εύκολα τη διακρίνεις όταν το πετύχεις. Είναι ένα πιάτο που νομίζω ότι μας χαλαρώνει ήδη από την παρασκευή του, όταν το ανακατεύουμε προκειμένου να πάνε τα υλικά παντού και να δημιουργηθεί αυτό το «nappe» στο μακαρόνι, που λένε οι Ιταλοί. 

Για να είμαστε λοιπόν όλοι φιλιωμένοι και κυρίως για να τρώμε ωραία, θα σας περιγράψω τη μέθοδο του Φρανκ Πριζιντσάνο, του Ιταλοαμερικανού σεφ που λέει ότι δεν υπάρχει συνταγή, παρά μόνο σωστά και ισορροπημένα βήματα για να πετύχουμε την τέλεια καρμπονάρα. Ο ίδιος εξηγεί ότι ο λόγος που δεν τη σερβίρει στα εστιατόριά του είναι ότι πιστεύει πως ο χρόνος που μεσολαβεί από την ώρα που θα την ετοιμάσει ο μάγειρας μέχρι να την πάρει ο σερβιτόρος και να τη φτάσει στη σάλα, την έχει αλλοιώσει. Μας προτείνει λοιπόν όχι απλά να την απολαύσουμε εκείνη τη στιγμή αλλά να την καταναλώσουμε κυριολεκτικά πάνω από την κουζίνα. 

Η μέθοδος του Φρανκ Πριζιντσάνο

Για μισό κιλό μακαρόνια, αναλόγως με το πόσο πλούσια θέλουμε τη σάλτσα μας, χτυπάμε ελαφρά από τρεις έως έξι κρόκους αυγών μέχρι να διαλυθούν, συν το ασπράδι από ένα αυγό – αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν χρειάζεται ποτέ παραπάνω. Ο σεφ που δεν δίνει ποτέ γραμμάρια με ακρίβεια λέει ότι το αλλαντικό μας πρέπει να είναι γύρω στα 150 γραμμάρια κι άλλα 150 περίπου το πεκορινό ρομάνο.

Είναι πολύ σημαντικό τα υλικά να μην έχουν βγει εκείνη την ώρα από το ψυγείο αλλά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ το τυρί πρέπει να τριφτεί λίγο πριν από το μαγείρεμα σαν πούδρα και να μην αγοραστεί έτοιμο, τριμμένο. 

frank prisinzano
Ο Φρανκ Πριζιντσάνο. Φωτο: Instagram @frankprisinzano

Ενώ τα μακαρόνια σας βράζουν σε καλά αλατισμένο νερό, ζεσταίνετε το κομμένο σε κυβάκια αλλαντικό σας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Αν επιλέξετε γκουαντσιάλε, δεν θα χρειαστείτε λάδι, μια κι έχει από μόνο του αρκετό λίπος, σε περίπτωση όμως που το αλλαντικό σας δεν έχει, μπορείτε να ρίξετε ελάχιστο λάδι. Μόλις το αλλαντικό γίνει τραγανό, το βγάζετε από το τηγάνι και το αφήνετε σε ένα απορροφητικό χαρτί προκειμένου να πάρει θερμοκρασία δωματίου. 

Μόλις βράσουν τα μακαρόνια (ο γενικός κανόνας για να πετύχετε την αλ ντέντε υφή είναι να τα βγάλετε ένα με δύο λεπτά πριν από την αναγραφόμενη ώρα βρασμού στη συσκευασία ή να τα δοκιμάζετε), ρίχνετε μια κουτάλα μακαρόνια μαζί με το βρασμένο τους νερό σε μια άλλη, δεύτερη κατσαρόλα για να την προθερμάνετε. Στη συνέχεια βάζετε εκεί όλα τα –όχι πολύ στραγγισμένα– μακαρόνια χρησιμοποιώντας πάλι την κουτάλα και ρίχνετε τα αυγά μαζί με τα μισά γραμμάρια του αλλαντικού στα μακαρόνια που έχετε εκτός φωτιάς. 

Ανακατεύετε και βάζετε την κατσαρόλα για λίγο στη φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα με την κίνηση. Ξαναβγάζετε από τη φωτιά και από τα 150 γραμμάρια του τυριού σας ρίχνετε και ανακατεύετε τα 100 μέχρι να γίνουν ένα με τη σάλτσα. Τα υπόλοιπα τα κρατάτε για τη γαρνιτούρα.

Αφού ανακατευτούν όλα σας τα υλικά καλά, σερβίρετε, γαρνίρετε με το αλλαντικό και το τυρί που έχουν περισσέψει, στο τέλος προσθέτετε το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Αν έχετε γουδί, σπάστε το σε αυτό, έτσι θα βγάλει όλα του τα έλαια και θα δώσει ένα πιο αρωματικό αποτέλεσμα.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης πρωτοείδε ριζότο στα '90s, νόμιζε ότι ήταν λαπάς

Γεύση / Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης πρωτοείδε ριζότο στα '90s, νόμιζε ότι ήταν λαπάς

Ο διάσημος σεφ και κριτής του «MasterChef» περιγράφει τις δημιουργικές αναζητήσεις που του προέκυψαν μέσα στην καραντίνα, σχολιάζει το μέλλον της εστίασης και αποκαλύπτει τι θα δούμε προσεχώς στο επιτυχημένο τηλεοπτικό ριάλιτι μαγειρικής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ