Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ο Μίλτος Κοντογιάννης έβλεπε τους χώρους της Αθήνας να επαναλαμβάνονται, τους έβρισκε λίγο βαρετούς, πίστευε, και πιστεύει, ότι τα έχουμε δει και τα έχουμε κάνει όλα, «δεν ζούμε στα ’90s», όπως λέει, πλέον είμαστε ενημερωμένοι για τα πάντα, από το φαγητό μέχρι το design. Βέβαια, όταν έφτιαξε τη βάση του στην οδό Αρχελάου στο Παγκράτι, προκειμένου να επικοινωνήσει τη δική του άποψη, συνάντησε ποικίλες αντιδράσεις. Κάποιος πίστεψε ότι τα ολομέταξα μαντίλια του στην κατάλευκη βιτρίνα του, που έγραφε «this is a place made for fun», ήταν αξεσουάρ για ταχυδακτυλουργούς, ενώ μια περαστική πέρασε τον χώρο για νυχάδικο. Προφανώς, ήταν κάτι εντελώς άλλο. Λίγο μετά, ο σχεδιασμός του Studiomateriality άρχισε να απλώνεται στην πόλη, έτσι που πλέον είναι χαρακτηριστικός και αναγνωρίσιμος.
Ο άνθρωπος που αγαπά αντικείμενα όπως τα ρολόγια swatch και φιγούρες υπερηρώων, που πιστεύει ότι ο Jeremy Scott είναι επιδραστικός και έξω από τα ντεφιλέ ξεκίνησε φτιάχνοντας καθρέφτες, light boxes, πετσέτες που ξέφευγαν απ’ ό,τι είχαμε δει μέχρι τότε. Λίγο μετά άρχισε να συζητιέται για το Coffix, τον ποιοτικό καφέ που άνοιξε το 2017 στην Καλλιθέα, πήρε δημοσιότητα με μεγάλους τίτλους του εξωτερικού και τελικά βραβεύτηκε στα German Design Awards. Λίγες μέρες αφότου το μαγαζί είχε αποσπάσει το βραβείο, ένας πελάτης σχολίασε «είναι σαν τουαλέτα, βρε παιδιά, δεν παίρνετε κανέναν designer να σας το κάνει λίγο ανθρώπινο», όπως μετέφεραν στον Μίλτο Κοντογιάννη, που θυμάται μέχρι σήμερα αυτό το σχόλιο, αλλά δεν τον ενόχλησε στιγμή. Πιο πρόσφατα, στο πρώτο lockdown, άκουσε να λένε για ένα πρώην κατάστημα που μετέτρεψε σε σπίτι στο Παγκράτι, «κρίμα, ούτε εσείς προλάβατε να ανοίξετε, ταβέρνα δεν είστε;», αλλά και με αυτό γέλασε.
Στο Studiomateriality δουλεύουν με άφθονο χρώμα, επιλέγουν τα «βασικά, τα συνηθισμένα υλικά» ‒ξύλο, σίδερο και πλακάκι‒, δεν θέτουν όρια και μιξάρουν πολλά και διαφορετικά πράγματα, προσπαθώντας να μένουν πάντα στο σήμερα.
Από τα deli μαγαζιά που έχει δημιουργήσει μέχρι τα κομμωτήρια, από ένα μπαρ μέχρι ένα μεζεδοπωλείο στη Γαστούνη, από ζηλευτά, αλλόκοτα σπίτια μέχρι ένα εντυπωσιακό παιδιατρείο, το Studiomateriality δουλεύει με έναν δικό του τρόπο, φροντίζει την παραμικρή λεπτομέρεια. «Πιστεύω στο κομμάτι της εμπειρίας, ο χώρος για μένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του concept που υπηρετεί κάθε μαγαζί και κάθε χώρος. Πρέπει να είναι και το design λόγος για να το επισκεφτείς, πρέπει να αφηγείται μια ιστορία που θα θυμάσαι. Θέλω ο κόσμος να ζει στα μέρη που δημιουργούμε, όχι απλώς να μπαίνει και να φεύγει. Και επειδή εδώ και καιρό φωτογραφιζόμαστε όπου πάμε, αφού τα social media δείχνουν τον δρόμο, δεν με πειράζει καθόλου να πει κάποιος ότι ο χώρος που έφτιαξα είναι ινσταγκραμικός, κάθε άλλο. Ούτε τα μαγαζιά θα έπρεπε να τα ενοχλεί, αφού μόνο τα βοηθάει».
Στο Studiomateriality δουλεύουν με άφθονο χρώμα, επιλέγουν τα «βασικά, τα συνηθισμένα υλικά» ‒ξύλο, σίδερο και πλακάκι‒, δεν θέτουν όρια και μιξάρουν πολλά και διαφορετικά πράγματα, προσπαθώντας να μένουν πάντα στο σήμερα. «Αυτό που δεν μας αρέσει είναι οι νόρμες. Θα ήθελα να κάνουμε ένα κρεοπωλείο κι ένα ψαράδικο. Το ζήτημα δεν είναι να αναλαμβάνουμε ένα συγκεκριμένο είδος μαγαζιού ή χώρου, γιατί πολύ απλά πιστεύουμε ότι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα με μια σύγχρονη ματιά, να μην κολλάμε στο πώς θα φτιαχνόταν στερεοτυπικά ένα μαγαζί. Και ό,τι γίνεται σωστά, με προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, είναι για εμάς διαχρονικό».
«Θέλω να σχεδιάζουμε οτιδήποτε υπάρχει σε ένα μαγαζί. Προσωπικά, μου προκαλούν ενδιαφέρον τα πάντα, απολαμβάνω την αισθητική της καθημερινότητας». Ένα τραπέζι που γυρνάει σαν να βρίσκεται σε παιδική χαρά, ένα εξομολογητήριο μέσα στο οποίο μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε το ποτό σας, τουαλέτες που θυμίζουν πισίνα, μια βιτρίνα που, αντί να φιλοξενεί μπουκάλια ποτών, είναι γεμάτη με μια εκδοχή της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, custom κουρτίνες, υφάσματα που δεν θα δείτε αλλού, φλιτζάνια και σκεύη σερβιρίσματος, η κλασική πλαστική καρέκλα που ο Μίλτος Κοντογιάννης θεωρεί ένα από τα εμβληματικά αντικείμενα design, γιατί τη γνωρίζουμε και την έχουμε χρησιμοποιήσει όλοι. Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν το Kobra, το παράξενο μπαρ της Ασκληπιού στα Εξάρχεια, μία από τις πιο ολοκληρωμένες δουλειές του design studio που θα μπορέσετε να επεξεργαστείτε με την ησυχία σας όταν ανοίξει η εστίαση.
Κι έχει τόσα άλλα να δείξει ‒ το μοντέρνο παντοπωλείο Wild Souls και το παγωτατζίδικο Spoild στο Σύνταγμα, το άι ντου με τα φυτά του στο Κουκάκι και το The Market με τα βιολογικά του προϊόντα στο Παγκράτι είναι μόνο μερικοί από τους χώρους με την υπογραφή του Studiomateriality που μπορείτε να θαυμάσετε, κάνοντας μια μεγάλη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.
To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.