Πολλά τα ερωτηματικά σχετικά με τις καταδίκες για την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας

moria fire Facebook Twitter
Η πυρκαγιά αποδόθηκε σε εμπρησμό στο πλαίσιο των αντιδράσεων των «ενοίκων» του ΚΥΤ για τα μέτρα που είχαν επιβληθεί εν όψει της πανδημίας. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020. Μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώνεται στις 8 του μήνα καταστρέφει σχεδόν ολοκληρωτικά το ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, ένα καμπ που, όταν στήθηκε (2010), διέθετε υποδομές για 2.300 άτομα, για να φτάσει, μία δεκαετία μετά, να «φιλοξενεί» μέσα και γύρω από αυτό πάνω από 20.000 ψυχές σε ασφυκτικές συνθήκες – η φήμη που απέκτησε ως το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στην Ευρώπη και όχι μόνο είχε γίνει παγκόσμια. 

Η πυρκαγιά αποδόθηκε σε εμπρησμό στο πλαίσιο των αντιδράσεων των «ενοίκων» του ΚΥΤ για τα μέτρα που είχαν επιβληθεί εν όψει της πανδημίας και που έρχονταν να προστεθούν σε ένα ήδη εξαιρετικά περιοριστικό πλαίσιο.

Θύματα ευτυχώς δεν υπήρξαν, όμως το συμβάν έγινε πρώτη είδηση διεθνώς και η ανάγκη να βρεθούν και να καταδικαστούν κάποιοι ως ένοχοι –το αν θα ήταν οι πραγματικοί ήταν μάλλον δευτερεύον, καθώς φάνηκε–, κυβερνητικό «στοίχημα». Κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Νότης Μηταράκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προειδοποιούσαν εξάλλου για «άτεγκτη αντιμετώπιση» και βαρύτατες ποινές, αν δεν τις είχαν κιόλας προεξοφλήσει. 

Δεν είχαν απασχολήσει ποτέ πριν τις Αρχές, στον έναν εξ αυτών μάλιστα η ίδια η πολιτεία είχε δώσει άσυλο, επομένως δεν είχε λόγο να εμπλακεί σε οτιδήποτε παράνομο. Εξάλλου, όλοι οι κατηγορούμενοι αφενός είχαν λευκό ποινικό μητρώο, αφετέρου συμμετείχαν σε διάφορες εθελοντικές δραστηριότητες μέσα στο ΚΥΤ. Τουλάχιστον, κρίθηκαν αθώοι για την κατηγορία της σύστασης συμμορίας και συμμετοχής σε αυτήν, και δικαίως, καθώς ούτε μαζί είχαν έρθει στην Ελλάδα ούτε γνωρίζονταν.

Οι Αρχές συνέλαβαν τις επόμενες μέρες έξι νεαρούς Αφγανούς, ανήλικοι οι περισσότεροι, στη βάση μίας και μόνο μαρτυρίας, η οποία αφενός αμφισβητήθηκε έντονα, αφετέρου ο εν λόγω μάρτυρας δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο δικαστήριο.

Οι ίδιες οι δίκες, τόσο αυτή των δύο πρώτων κατηγορούμενων, που έγινε τον Μάρτιο, όσο και η δεύτερη, που πραγματοποιήθηκε αρχές του μήνα στη Χίο, ελέγχονται ότι εξάντλησαν κάθε αυστηρότητα και ότι αν δεν ήταν μεροληπτικές, σίγουρα παρέβλεψαν βασικούς κανόνες απονομής δικαίου, «κάτι ανησυχητικό και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που θα έπρεπε να μας απασχολήσει τόσο ως κράτος δικαίου όσο και ως κοινωνία».

Αυτό υπογραμμίζουν οι Βίκυ Αγγελίδου, Έφη Δούση, Νατάσα Νταϊλάνη και Βασίλης Ψώμος, συνήγοροι των τεσσάρων νεαρών που καταδικάστηκαν στις 11/6 σε δέκα χρόνια κάθειρξη έκαστος, δίχως να τους αναγνωριστεί κανένα απολύτως ελαφρυντικό. Μετά το πέρας της διαδικασίας επέστρεψαν στις φυλακές Αυλώνα, όπου ήταν ήδη προφυλακισμένοι, αναμένοντας την εκδίκαση της έφεσης.

Οι εθελοντές συνήγοροι αλλά και συγγενείς των παιδιών αυτών, οι οποίοι ζουν εδώ ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, είναι διατεθειμένοι να φτάσουν ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν χρειαστεί, προκειμένου να δικαιωθούν. Ιδού ένα συνοπτικό χρονικό της υπόθεσης, μαζί με τις θέσεις της υπεράσπισης:

• Οι συλλήψεις των «τεσσάρων» έγιναν στις 15/9/20 βάσει μιας μαρτυρίας, της οποίας την εγκυρότητα αμφισβήτησαν ευθέως και απολύτως στο δικαστήριο τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και οι συνήγοροί τους. Εντύπωση, εξάλλου, προκάλεσε το γεγονός ότι οι συλλήψεις αυτές έγιναν μέσα στη νύχτα, ενώ οι ίδιοι φέρονται να απολογούνται ενώπιον της αστυνομίας το μεσημέρι της ίδιας μέρας, δηλαδή προτού γίνει καν η επιχείρηση.

moria arrests Facebook Twitter
Οι συλληφθέντες μετανάστες, που φέρονται να ευθύνονται για την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας, οδηγούνται στον εισαγγελέα Μυτιλήνης την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020. Φωτ.: Eurokinissi

• Μετά την απολογία τους οι «τέσσερις» προφυλακίστηκαν στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, κάτι που σχετίζεται με τη μη αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας, όπως λεγόταν παλιότερα (άρθρο 133 του ΠΚ), η οποία ορίζεται μεταξύ 18-25 ετών, δίνοντας τη δυνατότητα στον δικαστή να μειώσει την αρχική ποινή. Και αυτό ήταν μόνο ένα από τα πέντε ελαφρυντικά που πρότεινε η υπεράσπιση, τα άλλα τέσσερα ήταν ο σύννομος βίος πριν από την τέλεση της πράξης, κάτι που είχε αναγνωριστεί μέχρι και στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και υποστηρίχτηκε και δι’ εγγράφων, το γεγονός ότι οδηγήθηκαν σε αυτήν από μη ταπεινά αίτια, κάτι που συνδέεται με τις κακές συνθήκες διαμονής στο ΚΥΤ και τον τρόπο που διαχειρίστηκε το κράτος την πανδημική κρίση εντός αυτού –ένα ελαφρυντικό που είχε αναγνωριστεί πάλι από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου σε αντίστοιχη περίπτωση εμπρησμού στην υπόθεση των 35 της Μόριας (2017)–, η καλή συμπεριφορά που επέδειξαν πριν από τη δίκη όσο κρατούνταν στον Αυλώνα και οι φιλότιμες προσπάθειες ένταξης που κατέβαλαν στο μεταξύ.

• Τα εν λόγω ελαφρυντικά προβλέπονται στο άρθρο 84 του Π.Κ., κανένα όμως δεν ελήφθη υπόψη από το δικαστήριο που τους καταδίκασε σε κάθειρξη δέκα ετών. Η έφεση που άσκησαν δεν είχε ανασταλτική δύναμη, με συνέπεια να επιστρέψουν στις Φυλακές Αυλώνα, ώσπου να εκδικαστεί. Η υπόθεση θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το ΕΔΔΑ, με κύριο επιχείρημα αυτό της μη δίκαιης δίκης, όχι όμως προτού να εξαντληθούν όλα τα εγχώρια ένδικα μέσα.  

• Δεν είχαν απασχολήσει ποτέ πριν τις Αρχές, μάλιστα στον έναν εξ αυτών η ίδια η πολιτεία είχε δώσει άσυλο, επομένως δεν είχε λόγο να εμπλακεί σε οτιδήποτε παράνομο. Εξάλλου, όλοι οι κατηγορούμενοι αφενός είχαν λευκό ποινικό μητρώο, αφετέρου συμμετείχαν σε διάφορες εθελοντικές δραστηριότητες μέσα στο ΚΥΤ. Τουλάχιστον κρίθηκαν αθώοι για την κατηγορία της σύστασης συμμορίας και συμμετοχής σε αυτήν, και δικαίως, καθώς ούτε μαζί είχαν έρθει στην Ελλάδα ούτε και γνωρίζονταν.

• Υπήρξαν κι άλλες δικαιωματικές παραβιάσεις, που αφορούσαν καταρχάς τη δημοσιότητα της δίκης. Μολονότι η ΚΥΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σαφής και ο αριθμός των παρευρισκομένων σε μια δικαστική αίθουσα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δεκαπέντε άτομα, το δικαστήριο δύναται να επιτρέψει κατά την κρίση του την παρουσία επιπλέον ατόμων, όπως ήταν, στην περίπτωση, αυτή οι διεθνείς παρατηρητές, εκπρόσωποι δύο ενώσεων δικηγόρων από Ελβετία και Ισπανία και ένας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα. Η παρουσία τους ήταν δικαιολογημένη, δεδομένου ότι ο ένας κατηγορούμενος διέθετε ήδη άσυλο και οι υπόλοιποι είχαν υποβάλει αίτηση, όμως σε κανέναν δεν επετράπη τελικά η είσοδος, παρότι ο εισαγγελέας είχε προτείνει την παρουσία τουλάχιστον ενός παρατηρητή και ενός δημοσιογράφου – διότι υπήρχαν και αιτήματα δημοσιογράφων, τα οποία επίσης απορρίφθηκαν. Υπόψη ότι οι μισοί και πλέον παριστάμενοι στην αίθουσα από τους δεκαπέντε προβλεπόμενους ήταν αστυνομικοί, οκτώ συνολικά. 

• Οι ενστάσεις της υπεράσπισης αφορούσαν επίσης την καθ’ ύλην αναρμοδιότητα του εν λόγω δικαστηρίου – οι κατηγορούμενοι θα έπρεπε να δικαστούν από δικαστήριο ανηλίκων, όπου η δικονομική και νομική αντιμετώπισή τους θα ήταν εξαρχής πολύ διαφορετική, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Συγκεκριμένα, οι τρεις είναι κάτω των δεκαοκτώ και ο τέταρτος μόλις τα συμπλήρωσε. Μάλιστα, επειδή λέγεται συχνά ότι οι ηλικίες που δηλώνουν οι πρόσφυγες δεν είναι πάντα οι πραγματικές, είχαν επί τούτω προσκομιστεί επίσημα έγγραφα από τη χώρα καταγωγής τους που επιβεβαίωναν τις ηλικίες τους ήδη από το στάδιο της προανάκρισης.

Αν, παρά ταύτα, διατηρούνται αμφιβολίες, ο νόμος ορίζει εξέταση από ειδικούς επιστήμονες. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε μια πραγματογνωμοσύνη, της οποίας το κύρος και την αποδεικτική δύναμη η υπεράσπιση αμφισβήτησε ευθέως, εφόσον είχε υπογραφεί από ακατάλληλη ειδικότητα και δεν παρουσίαζε αναλυτικά τα δεδομένα βάσει των οποίων κατέληγε στο συμπέρασμα  περί ενηλικότητας. Ενώ στην προανάκριση είχε διαταχθεί να γίνουν ειδικές εξετάσεις σε αυτά τα παιδιά, ήτοι ακτινογραφία άκρας χειρός και πανοραμική οδόντων, πραγματοποιήθηκε μόνο η πρώτη, κι αυτή σε κέντρο υγείας και όχι σε δημόσιο νοσοκομείο, όπως ορίζεται, και τη γνωμάτευση υπέγραψε εγκληματολόγος-ανθρωπολόγος, αντί για κάποιον γενικό γιατρό, παιδίατρο ή ακτινολόγο, όπως προβλέπεται.

• Το κυριότερο: Πουθενά στην ακροαματική διαδικασία και την εξέταση των μαρτύρων που κλήθηκαν –αστυνομικών, υπαλλήλων του ΚΥΤ κ.λπ.–, δεν προέκυψε ότι τη φωτιά την έβαλαν οι κατηγορούμενοι. Ουδείς τούς αναγνώρισε ως ενόχους, ουδείς δήλωσε ότι είδε συγκεκριμένους ανθρώπους να προβαίνουν στον εμπρησμό. Η καταδίκη τους βασίστηκε σε μία και μόνη μαρτυρική κατάθεση ανθρώπου που την έδωσε στους αστυνομικούς έξι ολόκληρες μέρες μετά τη φωτιά, αναφέροντας μόνο τα μικρά τους ονόματα, χωρίς να δώσει κανένα ατομικό χαρακτηριστικό, με αποτέλεσμα η ταυτοποίηση στην οποία προέβη, βάσει αυτής, η αστυνομία να αμφισβητηθεί έντονα στο δικαστήριο.

Ο εν λόγω μάρτυρας, ενήλικας συμπατριώτης τους, αλλά από άλλη φυλή, ο οποίος λίγες μέρες μετά, στις 28/9, αναχώρησε για την ενδοχώρα και ακολούθως για το εξωτερικό, παρά το καθεστώς καραντίνας και έχοντας αναγνωριστεί ως πρόσφυγας εκείνες ακριβώς τις μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ότι τους είδε να καίνε τη ζώνη 12 του ΚΥΤ, ενώ η ίδια η έκθεση αυτοψίας της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη ζώνη εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε φωτιά, επεκτάθηκε την επομένη και δεν ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινης ενέργειας αλλά της πορείας του βορειοανατολικού ανέμου.

Δηλώσεις των συνηγόρων για την καταδίκη των «τεσσάρων» της Μόριας.

• Υπάρχει, λοιπόν, τεράστιο ζήτημα με αυτή την κατάθεση, όπως τονίζει η υπεράσπιση. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο μάρτυρας αυτός ήταν παρών στο συμβάν και απλώς μπερδεύτηκε σε όλα, δεν κινήθηκε καμία απολύτως διαδικασία, ούτε στο προανακριτικό στάδιο ούτε αργότερα, προκειμένου να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, ώστε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του και υποστεί τη βάσανο της ακροαματικής διαδικασίας, αναφέρουν.

Αυτό, παρά τις προσπάθειες που έκανε η υπεράσπιση για την ανεύρεσή του, μολονότι δεν ανήκει στα δικά της καθήκοντα. Η Υπηρεσία Ασύλου, όπου απευθύνθηκε εγγράφως, απέφυγε να απαντήσει ποια ήταν η τελευταία του διεύθυνση διαμονής, επικαλούμενη ότι η υπεράσπιση δεν είχε ειδικό έννομο συμφέρον. Όμως το δικαστήριο δεν αναζήτησε τον μάρτυρα, παρότι είχε κάθε δυνατότητα να το πράξει, ούτε και κατέδειξε, προτού προχωρήσει στην ανάγνωση της κατάθεσής του, ότι αδυνατούσε να εξασφαλίσει την παρουσία του ίδιου στη διαδικασία.

Στο μεταξύ, και ώσπου να εκδικαστεί η έφεση, τα παιδιά αυτά, που εξακολουθούν να δηλώνουν αθώα, παραμένουν έγκλειστα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ως άλλοι αποδιοπομπαίοι τράγοι που κάποιοι αποφάσισαν ότι πρέπει να πληρώσουν, φταίνε-δεν φταίνε, τόσο για τον εμπρησμό του «κολαστηρίου» της Μόριας όσο και για όλες τις αμαρτίες της ελληνικής και ευρωπαϊκής (αντι)μεταναστευτικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ