Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Έχοντας μπροστά σας τα μαγευτικά Σεράλια θα κατεβείτε τα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στα τραπέζια του νέου και μοναδικού wine bar του νησιού, στo Loggia. Φωτ.: Γιώργος Βενιός
0

Μαρμάρινες και σκαλιστές ρωμαϊκές λάρνακες, οικόσημα, κτίσματα παλιά με ξύλινα μπαλκόνια μέσα σε πλακόστρωτα και στενά δρομάκια που λειτουργούν και ως οροφές σπιτιών. Αυτό είναι το σκηνικό στο Κάστρο της Σίφνου, στο οχυρό με τα βενετσιάνικα χαρακτηριστικά που πιθανολογείται ότι χτίστηκε από τη δυναστεία των Ντα Κορόνια γύρω στο 1635. Παρέμεινε η πρωτεύουσα του νησιού έως το 1836. Σήμερα αποτελεί τον πιο γραφικό οικισμό που μπορεί να περιπλανηθεί κάνεις στο νησί. Είναι από αυτά τα μέρη που νομίζω πως όλοι θα ήθελαν να κατοικήσουν, έστω και για λίγο.

Η πρόσβαση στο Κάστρο γίνεται μέσα από τις λότζιες, τις αρχαίες εισόδους - στοές που κάποτε σφάλιζαν και προστάτευαν τους κατοίκους του. Βγαίνοντας από μια λότζια θα αντικρύσετε το μοναδικό τοπίο του αρχαίου λιμανιού και λίγο πιο πέρα το ξωκλήσι των Επτά Μαρτύρων. Έχοντας μπροστά σας τα μαγευτικά Σεράλια θα κατεβείτε τα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στα τραπέζια του νέου και μοναδικού wine bar του νησιού, στo Loggia.

Αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι τους αρέσουν πολύ τα ασύρτικα, ενώ, μπορεί να παρατηρήσετε ότι όσο εσείς μοιράζεστε τη φιάλη της επιλογής σας ανοίγουν και οι ίδιοι δυο-τρεις που έχουν παραγγείλει για να τις γνωρίσουν προτού σας τις προτείνουν.

Στον χώρο που κάποτε, στα 80’s, λειτουργούσε ένα μπαρ κι έπειτα μια ψησταριά - αναψυκτήριο, ο Νίκος Λάβδας, ο Ορέστης Φαληρέας και ο Νώντας Παππάς διατήρησαν το όνομα που του έδωσαν οι παλαιότεροι ιδιοκτήτες του για να υλοποιήσουν την ιδέα τους που γεννήθηκε σε lockdown. Η φιλία τους είναι ντυμένη με μουσική, οι δύο πρώτοι υπήρξαν συμμαθητές και μετά από χρόνια άνοιξαν μαζί ένα στούντιο ηχογραφήσεων στον Κεραμεικό, ο Ορέστης έχει δημιουργήσει τους Imam Baildi και ο Νώντας τους Acid Baby Jesus. Γι’ αυτό και στη δική τους Loggia βάζουν βινύλια στο πικάπ, από Stevie Wonder μέχρι Boards of Canada.

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
O Ορέστης Φαληρέας, ο Νίκος Λάβδας και ο Νώντας Παππάς. Φωτ.: Μαρία Μαράκη
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Aυτή τη στιγμή διαθέτουν στους συντηρητές τους περίπου 400 διαφορετικές ετικέτες. Φωτ.: Γιώργος Βενιός

Τις καραντίνες τους λοιπόν τις πέρασαν μαγειρεύοντας και δοκιμάζοντας κρασιά. Έτσι, σκέφτηκαν να συγκεντρώσουν όσες φιάλες τους άρεσαν σε ένα μέρος με αδιαμφισβήτητα ζηλευτή τοποθεσία, σε ένα μαγαζί που αποδεικνύει ότι η γνωριμία μας με το κρασί μπορεί να είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool. «Κάποιοι σκέφτονται πως για να βγουν σε ένα wine bar πρέπει να μιλάνε τη “γλώσσα” του κρασιού, έχουν ένα άγχος ότι απαιτείται να καταλαβαίνουν και να γνωρίζουν τα πάντα γι’ αυτό. Εμείς θέλουμε να θεωρείται κάτι απλό και καθημερινό το να επιλέξεις ένα ποτήρι κρασί και να το απολαύσεις παράλληλα με μια εκπληκτική θέα».

Τα κρασιά που αγαπούν οι τρεις τους είναι τα οργανικά, βιοδυναμικά, φυσικά και παραδοσιακά, κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα. Στη σφιχτή by the glass λίστα τους που ανανεώνεται καθημερινά έχοντας επτά με οκτώ ετικέτες δεν υπάρχει κάποια που να μην έχουν απολαύσει πρώτα οι ίδιοι «δεν φέρνουμε κάτι που δεν έχουμε δοκιμάσει μόνο επειδή έχει όνομα και θα το επιλέξει πιο εύκολα ο κόσμος», εξηγούν. Όσο για τις επιλογές σε φιάλη, αυτή τη στιγμή διαθέτουν στους συντηρητές τους περίπου 400 διαφορετικές ετικέτες.

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός

Αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι τους αρέσουν πολύ τα ασύρτικα, ενώ, μπορεί να παρατηρήσετε ότι όσο εσείς μοιράζεστε τη φιάλη της επιλογής σας ανοίγουν και οι ίδιοι δυο-τρεις που έχουν παραγγείλει για να τις γνωρίσουν προτού σας τις προτείνουν, το κρασί άλλωστε είναι ατελείωτο. Για τους μυημένους, αυτά που δοκίμασαν τελευταία και τους ενθουσίασαν είναι ο Orange Pοδίτης 2019 από το οινοποιείο Μαρκόγιαννη στην Ολυμπία, το Ασύρτικο 2019 από το Οινοποιείο Ασλάνη στη Θεσσαλονίκη. Και αυτή ήταν η λίστα τους μία από τις μέρες που τους επισκέφθηκα: Άωτον Σαββατιανό 2019, Τετράμυθος Ρετσίνα Αμφορέα Naturε 2020, Τάτση Μαλαγουζιά 2018, Santo wines “Santorini fine lees” 2019, Oenops Απλά ροζέ 2020, Μανουσάκης “Nostos Pink” 2020, Sant'or Αγιωργίτικο Natural 2019, Θυμιόπουλος «Γη και Ουρανός» 2018, Kαρανίκα Brut Cuvée Spéciale 2018.

Για τα πλούσια και προσεγμένα πλατό τους φέρνουν τυριά από τη Νάξο, από την Κρήτη και την Τήνο, μια φίλη τους έστειλε από τον Άη Στράτη, φυσικά αξιοποιούν την παραγωγή της Σίφνου. Τα αλλαντικά τους είναι από την Ευρυτανία και την Κέρκυρα, τα λαχανικά τους είναι ντόπια και βιολογικά από το κτήμα του Ναρλή που καπνίζει τις μελιτζάνες στον ξυλοφούρνο μαζί με τη ρεβυθάδα που σιγοψήνει κάθε Σάββατο, με αυτές φτιάχνουν τη μελιτζανοσαλάτα τους.

Το Loggia είναι έτοιμο να σας σερβίρει την ώρα του ηλιοβασιλέματος, από τις 8 το απόγευμα. Ποια είναι όμως η σύνδεση του κρασιού με τη μουσική; «Είναι και τα δύο τέχνη», λένε κι έχουν δίκιο.

Loggia, Κάστρο-Σίφνος, 2284031965

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά

Γεύση / Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες της πόλης μετακομίζουν φέτος στις Κυκλάδες και αναπτύσσουν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με ταϊλανδέζικο bar food, premium τεκίλες και tacos που ξεχωρίζουν, αναβαθμίζοντας το τοστ, βάζοντας την πίτσα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στήνοντας μπαρ-ωδή στα '80s.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Manouka sommelier

Γεύση / Manouka: To νέο wine bar συστήνει ελληνικούς αμπελώνες στο μπαλκόνι με την πιο όμορφη θέα

Η νέα άφιξη στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αμπέλια, ενώ το μενού με τις μεσογειακές γεύσεις τιμά τα ΠΟΠ προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Κι όμως, ανοίγουν νέα μπαρ στην Αθήνα

Γεύση / Κι όμως, ανοίγουν νέα μπαρ στην Αθήνα

Ο Λάλος στον Νέο Κόσμο θέλει να είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα all-day bar, ενώ το Junior Does Wine φτιάχτηκε για να μας αποδείξει ότι η έξοδος για κρασί μπορεί να είναι χαλαρή και διασκεδαστική. Υπάρχουν κάποιοι αισιόδοξοι τύποι που ανυπομονούν να μας φιλοξενήσουν στα πρώτα μας ραντεβού για ποτό μετά από πολύ καιρό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ