Μαρμάρινες και σκαλιστές ρωμαϊκές λάρνακες, οικόσημα, κτίσματα παλιά με ξύλινα μπαλκόνια μέσα σε πλακόστρωτα και στενά δρομάκια που λειτουργούν και ως οροφές σπιτιών. Αυτό είναι το σκηνικό στο Κάστρο της Σίφνου, στο οχυρό με τα βενετσιάνικα χαρακτηριστικά που πιθανολογείται ότι χτίστηκε από τη δυναστεία των Ντα Κορόνια γύρω στο 1635. Παρέμεινε η πρωτεύουσα του νησιού έως το 1836. Σήμερα αποτελεί τον πιο γραφικό οικισμό που μπορεί να περιπλανηθεί κάνεις στο νησί. Είναι από αυτά τα μέρη που νομίζω πως όλοι θα ήθελαν να κατοικήσουν, έστω και για λίγο.
Η πρόσβαση στο Κάστρο γίνεται μέσα από τις λότζιες, τις αρχαίες εισόδους - στοές που κάποτε σφάλιζαν και προστάτευαν τους κατοίκους του. Βγαίνοντας από μια λότζια θα αντικρύσετε το μοναδικό τοπίο του αρχαίου λιμανιού και λίγο πιο πέρα το ξωκλήσι των Επτά Μαρτύρων. Έχοντας μπροστά σας τα μαγευτικά Σεράλια θα κατεβείτε τα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στα τραπέζια του νέου και μοναδικού wine bar του νησιού, στo Loggia.
Αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι τους αρέσουν πολύ τα ασύρτικα, ενώ, μπορεί να παρατηρήσετε ότι όσο εσείς μοιράζεστε τη φιάλη της επιλογής σας ανοίγουν και οι ίδιοι δυο-τρεις που έχουν παραγγείλει για να τις γνωρίσουν προτού σας τις προτείνουν.
Στον χώρο που κάποτε, στα 80’s, λειτουργούσε ένα μπαρ κι έπειτα μια ψησταριά - αναψυκτήριο, ο Νίκος Λάβδας, ο Ορέστης Φαληρέας και ο Νώντας Παππάς διατήρησαν το όνομα που του έδωσαν οι παλαιότεροι ιδιοκτήτες του για να υλοποιήσουν την ιδέα τους που γεννήθηκε σε lockdown. Η φιλία τους είναι ντυμένη με μουσική, οι δύο πρώτοι υπήρξαν συμμαθητές και μετά από χρόνια άνοιξαν μαζί ένα στούντιο ηχογραφήσεων στον Κεραμεικό, ο Ορέστης έχει δημιουργήσει τους Imam Baildi και ο Νώντας τους Acid Baby Jesus. Γι’ αυτό και στη δική τους Loggia βάζουν βινύλια στο πικάπ, από Stevie Wonder μέχρι Boards of Canada.
Τις καραντίνες τους λοιπόν τις πέρασαν μαγειρεύοντας και δοκιμάζοντας κρασιά. Έτσι, σκέφτηκαν να συγκεντρώσουν όσες φιάλες τους άρεσαν σε ένα μέρος με αδιαμφισβήτητα ζηλευτή τοποθεσία, σε ένα μαγαζί που αποδεικνύει ότι η γνωριμία μας με το κρασί μπορεί να είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool. «Κάποιοι σκέφτονται πως για να βγουν σε ένα wine bar πρέπει να μιλάνε τη “γλώσσα” του κρασιού, έχουν ένα άγχος ότι απαιτείται να καταλαβαίνουν και να γνωρίζουν τα πάντα γι’ αυτό. Εμείς θέλουμε να θεωρείται κάτι απλό και καθημερινό το να επιλέξεις ένα ποτήρι κρασί και να το απολαύσεις παράλληλα με μια εκπληκτική θέα».
Τα κρασιά που αγαπούν οι τρεις τους είναι τα οργανικά, βιοδυναμικά, φυσικά και παραδοσιακά, κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα. Στη σφιχτή by the glass λίστα τους που ανανεώνεται καθημερινά έχοντας επτά με οκτώ ετικέτες δεν υπάρχει κάποια που να μην έχουν απολαύσει πρώτα οι ίδιοι «δεν φέρνουμε κάτι που δεν έχουμε δοκιμάσει μόνο επειδή έχει όνομα και θα το επιλέξει πιο εύκολα ο κόσμος», εξηγούν. Όσο για τις επιλογές σε φιάλη, αυτή τη στιγμή διαθέτουν στους συντηρητές τους περίπου 400 διαφορετικές ετικέτες.
Αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι τους αρέσουν πολύ τα ασύρτικα, ενώ, μπορεί να παρατηρήσετε ότι όσο εσείς μοιράζεστε τη φιάλη της επιλογής σας ανοίγουν και οι ίδιοι δυο-τρεις που έχουν παραγγείλει για να τις γνωρίσουν προτού σας τις προτείνουν, το κρασί άλλωστε είναι ατελείωτο. Για τους μυημένους, αυτά που δοκίμασαν τελευταία και τους ενθουσίασαν είναι ο Orange Pοδίτης 2019 από το οινοποιείο Μαρκόγιαννη στην Ολυμπία, το Ασύρτικο 2019 από το Οινοποιείο Ασλάνη στη Θεσσαλονίκη. Και αυτή ήταν η λίστα τους μία από τις μέρες που τους επισκέφθηκα: Άωτον Σαββατιανό 2019, Τετράμυθος Ρετσίνα Αμφορέα Naturε 2020, Τάτση Μαλαγουζιά 2018, Santo wines “Santorini fine lees” 2019, Oenops Απλά ροζέ 2020, Μανουσάκης “Nostos Pink” 2020, Sant'or Αγιωργίτικο Natural 2019, Θυμιόπουλος «Γη και Ουρανός» 2018, Kαρανίκα Brut Cuvée Spéciale 2018.
Για τα πλούσια και προσεγμένα πλατό τους φέρνουν τυριά από τη Νάξο, από την Κρήτη και την Τήνο, μια φίλη τους έστειλε από τον Άη Στράτη, φυσικά αξιοποιούν την παραγωγή της Σίφνου. Τα αλλαντικά τους είναι από την Ευρυτανία και την Κέρκυρα, τα λαχανικά τους είναι ντόπια και βιολογικά από το κτήμα του Ναρλή που καπνίζει τις μελιτζάνες στον ξυλοφούρνο μαζί με τη ρεβυθάδα που σιγοψήνει κάθε Σάββατο, με αυτές φτιάχνουν τη μελιτζανοσαλάτα τους.
Το Loggia είναι έτοιμο να σας σερβίρει την ώρα του ηλιοβασιλέματος, από τις 8 το απόγευμα. Ποια είναι όμως η σύνδεση του κρασιού με τη μουσική; «Είναι και τα δύο τέχνη», λένε κι έχουν δίκιο.
Loggia, Κάστρο-Σίφνος, 2284031965