Ελληνογερμανικές σχέσεις, μεταξύ ρεαλισμού και αφέλειας

merkel mitsotakis Facebook Twitter
Το αγκάθι στις ελληνογερμανικές σχέσεις είναι η Τουρκία. Φωτ.: ΑΡ
0

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ Ρόναλντ Μαϊνάρντους σε πρόσφατο άρθρο του διαπιστώνει μια αλήθεια που αποφεύγουν να ομολογήσουν πολλοί άλλοι αναλυτές στη Γερμανία, παρότι είναι προφανής. Ότι το αγκάθι στις ελληνογερμανικές σχέσεις είναι η Τουρκία. 

Μεταξύ άλλων όμως, ο κ. Μαϊνάρντους αναφέρει ότι «θα ήταν λάθος –και αφελές– να υπερεκτιμήσουμε την επιρροή της Γερμανίας και της ίδιας της κυρίας Μέρκελ στην Άγκυρα. Προφανώς δεν έχει –και δεν είχε ποτέ– τη δύναμη να καθοδηγήσει την στάση του Τούρκου Προέδρου» γράφει. 

Αν υπήρχαν κάποιοι που απαιτούσαν από την κ. Μέρκελ να αλλάξει μυαλό στον Τούρκο Πρόεδρο, αυτό θα ήταν πραγματικά αφελές. Ωστόσο κανένας δεν μπορεί στα σοβαρά να έχει τέτοιες απαιτήσεις από κανέναν ηγέτη και ούτε από την κ. Μέρκελ το ζητούμενο ήταν να «εξημερώσει» τον Ερντογάν. Εκείνο που στην πραγματικότητα περίμενε η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν η εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που η κ. Μέρκελ υποτίθεται υπερασπιζόταν.

Θα περίμενε κανείς η Γερμανία και η κ. Μερκελ να κρατήσουν τα προσχήματα και έστω με βαριά καρδιά να κάνουν αυτό που ορίζουν οι δημοκρατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε. των οποίων την κυριαρχία απειλεί ο Ερντογάν, με πράξεις πλέον κι όχι μόνο με λόγια, είχαν ένα ισχυρό όπλο και αυτό ήταν η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία. Η Άνγκελα Μέρκελ όμως φρόντισε να το ακυρώσει, προστατεύοντας απροκάλυπτα την Τουρκία, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει να απειλεί τα δύο αυτά ευρωπαϊκά κράτη χωρίς τον φόβο ότι θα υποστεί κάποια συνέπεια από την Ε.Ε.

Ρόναλντ Μαϊνάρντους
Ρόναλντ Μαϊνάρντους

Εξίσου απογοητευτική ήταν και η προστασία της Τουρκίας από ευρωπαϊκές κυρώσεις για την ακραία καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελείται από το καθεστώς του Ερντογάν. Οι τουρκικές φυλακές είναι γεμάτες από πολιτικούς τους αντιπάλους, ακτιβιστές, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, αλλά η Μέρκελ δεν επέτρεψε ποτέ να αναδειχθούν τα επείγοντα αυτά ζητήματα όπως τους άξιζε. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τώρα που αποχωρεί, βρήκαν την ευκαιρία και στην Κομισιόν αλλά και αρκετά κράτη-μέλη να καταγγείλουν τις παράνομες φυλακίσεις για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία. 

Είναι αφελές άραγε να περιμένει κανείς από τη Γερμανία να μην εμποδίζει τις κυρώσεις εναντίον μιας χώρας που καταπατά με ακραίο τρόπο ανθρώπινα δικαιώματα και απειλεί κράτη-μέλη; Θα συμφωνεί υποθέτω ο κ. Μαϊνάρντους ότι είναι μία λογική απαίτηση για όποιον παίρνει στα σοβαρά τις διακηρυγμένες αρχές της Ε.Ε., και ότι η μη ανταπόκριση της κ. Μέρκελ ήταν αναμενόμενο να απογοητεύσει. 

Αφελές θα ήταν να μην καταλαβαίνει κανείς γιατί ενώ η Γερμανία πρωτοστατούσε στις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας π.χ για λιγότερα, ήταν τόσο απρόθυμη να υποστεί κυρώσεις η Τουρκία για πολύ περισσότερα. Αλλά οι περισσότεροι κατανοούν γιατί συμβαίνει αυτό. Θα περίμενε κανείς όμως, η Γερμανία και η κ. Μερκελ να κρατήσουν τα προσχήματα και έστω με βαριά καρδιά να κάνουν αυτό που ορίζουν οι δημοκρατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είναι μήπως αφελές και αυτό; 

Ο κ. Ρόναλντ Μαϊνάρντους στην κατακλείδα της ανάλυσης του, πολύ έντιμα και με ρεαλισμό, συνιστά στους Έλληνες να μην αναμένουν ριζικές αλλαγές από τη νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, καθώς, όπως λέει, στις βασικές γραμμές η προσέγγιση της πολιτικού, που έδινε τον τόνο στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας επί 16 χρόνια, θα παραμείνει η ίδια. Κι αυτό θα πρέπει πρωτίστως να το αντιληφθούν οι πραγματικά αφελείς.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα χάπι της επόμενης μέρας, παρακαλώ». «Δεν πρόσεχες, ε;»

Οπτική Γωνία / «Ένα χάπι της επόμενης μέρας, παρακαλώ». «Δεν πρόσεχες, ε;»

Η αναζήτηση επείγουσας αντισύλληψης ενίοτε ενέχει εξευτελισμό, αμφισβήτηση και υποτίμηση. Είναι ένα ακόμη εμπόδιο στο να μπορέσει κάποια να έχει έλεγχο πάνω στην εγκυμοσύνη της και τη σεξουαλική της υγεία. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Λοιπόν, πώς πήγε η δημοκρατία το 2024;

Ακροβατώντας / Λοιπόν, πώς πήγε η δημοκρατία το 2024;

Η δημοκρατία υποχώρησε, έκανε γενναία βήματα προς τα πίσω, κινδύνευσε ακόμα περισσότερο. Η δύναμη του χρήματος ως μέσου χαλιναγώγησης παραμένει καθοριστική και οδήγησε εκατομμύρια πολίτες να επιλέξουν εχθρούς της δημοκρατίας (ακροδεξιούς και φασίστες). Μετά από κάποιες δεκαετίες ο κόσμος έχει στραφεί σε επικίνδυνους δρόμους, το μέλλον είναι εντελώς αβέβαιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Ρεπορτάζ / Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν τα μπόνους δόμησης του Οικοδομικού Κανονισμού που έδιναν ύψος και όγκο στα κτίρια. Η διαμάχη για το ποιες οικοδομικές άδειες ακινήτων διασώζονται και ποιες όχι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Οπτική Γωνία / Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Σασπένς, ίντριγκες, δολοπλοκίες, καθαιρέσεις, νέα κόμματα, αλλαγή ηγεσιών, αποχωρήσεις, διαγραφές, διασπάσεις, επεισοδιακά συνέδρια. Μερικά από τα πολιτικά γεγονότα του 2024 θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και υλικό για μυθιστορήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ελλάδα / «Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ποια είναι σήμερα η θέση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και γιατί συχνά θυμίζει το επιτραπέζιο «φιδάκι»; Τι συμβαίνει με τις ακριβοθώρητες άδειες διαμονής, την πολιτογράφηση και τις συντάξεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ