Ένα πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο μετατρέπεται σε γειτονιά τεχνολογίας

Ένα πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο μετατρέπεται σε γειτονιά τεχνολογίας Facebook Twitter
Η πανεπιστημιούπολη θα κατασκευαστεί στη θέση ενός πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου στην Patronka, στα δυτικά της πρωτεύουσας της Σλοβακίας. Φωτο: BIG
0

Η αρχιτεκτονική εταιρεία του Δανού Bjarke Ingels αποκάλυψε τα σχέδιά της για μια πανεπιστημιούπολη με σχολές που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια και δώδεκα κτίρια που συνδέονται μεταξύ τους οπτικά με κυματιστές ηλιακές στέγες.

Το έργο βρίσκεται στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και πρόκειται για μια περιοχή τεχνολογίας που θα περιλαμβάνει την έδρα της σλοβακικής εταιρείας ασφάλειας διαδικτύου ESET. Πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση ενός πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου στην Patronka, στα δυτικά της πρωτεύουσας της Σλοβακίας.

Αυτός ο κόμβος τεχνητής νοημοσύνης και κυβερνοασφάλειας θα αναπτυχθεί σε 55.000 τετραγωνικών μέτρων θα έχει 12 κτίρια διαφορετικών μεγεθών και χρήσεων οργανωμένα γύρω από μια κεντρική αυλή.

Αν και μεμονωμένες, ανεξάρτητες κατασκευές, η πανεπιστημιούπολη θα ενοποιηθεί οπτικά μέσω της κυματοειδούς στέγης της. Η στέγη θα έχει κυματοειδή μορφή και θα θυμίζει τα κοντινά Καρπάθια Όρη.

Αν και μεμονωμένες, ανεξάρτητες κατασκευές, η πανεπιστημιούπολη θα ενοποιηθεί οπτικά μέσω της κυματοειδούς στέγης της. Η στέγη θα έχει κυματοειδή μορφή και θα θυμίζει τα κοντινά Καρπάθια Όρη.

Τα κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος του εξωτερικού άκρου της πανεπιστημιούπολης θα στεγάζουν δημόσιους χώρους ενώ τέσσερα κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης θα στεγάζουν τα κεντρικά γραφεία της ESET και 1.500 υπαλλήλους.

Ο Bjarke Ingels, αρχιτέκτονας που έχει υπογράψει πολλά έργα που συνδέουν την κοινωνία με την αρχιτεκτονική λέει ότι το ESET Campus έχει διαλυθεί σε ένα αστικό χωριό διασυνδεδεμένων κτιρίων, πλαισιώνοντας δημόσια μονοπάτια και αστικές πλατείες, αντί να υπάρχει μια ενιαία ερμητικά κλειστή κτιριακή οντότητα.

"Το ποικίλο σύμπλεγμα των μεμονωμένων περιπτέρων ενώνεται με τις κυματιστές ηλιακές στέγες - σχηματίζοντας μια ενιαία σιλουέτα που αναδύεται από το δασώδες πάρκο σαν μια τεχνητή προσθήκη στην οροσειρά των Μικρών Καρπαθίων.

«Μαζί με το διπλανό πανεπιστήμιο, το ESET Campus πρόκειται να πυροδοτήσει τη δημιουργία της νέας περιοχής καινοτομίας της Μπρατισλάβα». Η πανεπιστημιούπολη θα καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ και θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια. Ένα κεντρικό αίθριο θα τοποθετηθεί στο κέντρο καθενός από τα τέσσερα κτίρια των κεντρικών γραφείων της ESET, το οποίο θα φωτίζεται εσωτερικά από φεγγίτες. Φυτά και θάμνοι θα ενσωματωθούν σε όλο το εσωτερικό για την περαιτέρω σύνδεση με τη φύση.

Ένα πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο μετατρέπεται σε γειτονιά τεχνολογίας Facebook Twitter
Η πανεπιστημιούπολη θα αποτελείται από 12 κτίρια διαφορετικών μεγεθών και χρήσεων οργανωμένα γύρω από μια κεντρική αυλή. Φωτο: BIG

Η κατασκευή θα ολοκληρώνεται με φωτοβολταϊκή στέγη, ενώ το εξωτερικό των όγκων θα είναι επενδυμένο με γυαλί και ξύλο. Ο στόχος του σχεδιασμού είναι ένα εξ ολοκλήρου ηλεκτρικό κτίριο, με την τεράστια ηλιακή οροφή και τις αντλίες θερμότητας εδάφους να δημιουργούν σημαντική ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ η χρήση της ξυλείας σε όλο το έργο εξασφαλίζει το χαμηλότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα.

Η αυλή στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης θα έχει δημόσιες χρήσεις συμπεριλαμβανομένων λιανικών, αθλητικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών χώρων οργανωμένων γύρω από αυτήν.

Στη βορειοδυτική πλευρά της συγκέντρωσης των κτιρίων, η πανεπιστημιούπολη θα ανοίξει σε ένα πάρκο, το οποίο θα διαμορφωθεί για να εναρμονιστεί με το παρακείμενο φυσικό έδαφος και θα περιλαμβάνει αυτοφυή φυτά και βιοποικιλότητα μεταξύ των περιοχών για υπαίθρια εργασία και δημόσια χρήση. Η πανεπιστημιούπολη προβλέπεται να ξεκινήσει το 2024 και έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2027.

Ένα πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο μετατρέπεται σε γειτονιά τεχνολογίας Facebook Twitter
Η αυλή στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης θα έχει δημόσιες χρήσεις συμπεριλαμβανομένων λιανικών, αθλητικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών χώρων οργανωμένων γύρω από αυτήν. Φωτο: BIG
Ένα πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο μετατρέπεται σε γειτονιά τεχνολογίας Facebook Twitter
Φωτο: BIG
Ένα πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο μετατρέπεται σε γειτονιά τεχνολογίας Facebook Twitter
Φωτο: BIG
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ