Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη

0

Πρωτοστατoύν στην αειφορία και εισήγαγαν τον όρο «οικοσυναισθηματική νοημοσύνη» στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διάλογο. Η Στέλλα Πιερή και ο Πιέρος Πιερής, μαζί με την ομάδα τους στο αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects, δημιουργούν εδώ και 20 χρόνια πρωτοποριακά αειφόρα έργα που αποτελούν πρότυπο.

Το πολυβραβευμένο γραφείο, που πλέον έχει στο portfolio του πληθώρα υλοποιημένων έργων σε Ελλάδα, Κύπρο και Μεγάλη Βρετανία, συνδύασε την αρχιτεκτονική με την καινοτομία, την οικολογία και την ανθρώπινη ψυχολογία ‒ λογική που οι ιδρυτές ακολουθούσαν από τα φοιτητικά τους χρόνια. Πώς μπορεί να ζήσει αρμονικά μια αυτάρκης κολεκτίβα κατά μήκος εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών στο Λος Άντζελες, σε έναν οικολογικό οικισμό, όπου το κέλυφος των κτιρίων είναι φτιαγμένο από βιολογικό βρώσιμο καλαμπόκι; Αυτό ήταν το πρώτο οικολογικό concept πάνω στο οποίο εργάστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών του Πιέρου Πιερή στη σχολή Barttlet στο Λονδίνο.

Τα έργα του γραφείου Pieris Architects, πέρα από καλή αρχιτεκτονική, εισάγουν μια νέα λογική, βιώνονται πολύ διαφορετικά, αναβαθμίζοντας συνολικά τον τρόπο που ζούμε.

Την ίδια περίοδο ανέλυαν το θέμα της ψυχογεωγραφίας των πόλεων με βάση το παράδειγμα της πόλης Sheffield στη Μ. Βρετανία. Κατά την άποψή τους, ο τρόπος που οι πόλεις είναι χτισμένες επηρεάζει καθημερινά κάθε κίνηση που κάνουμε και κάθε απόφαση που παίρνουμε, συνεπώς διαμορφώνει την ψυχοσύνθεση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Τα δύο πρώιμα ενδιαφέροντα των νέων τότε αρχιτεκτόνων συγχωνεύθηκαν στο concept της «οικοσυναισθηματικής νοημοσύνης», μια ιδέα που συνδυάζει την περιβαλλοντική διάσταση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με την ψυχική υγεία και τη σωματική ευεξία και εφαρμόζεται στα κτίρια και τις πόλεις όπου ζούμε. 

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Αττικής

Invisible qualities

PIERIS
Η Στέλλα Πιερή και ο Πιέρος Πιερής

«Όταν σχεδιάζουμε, δοκιμάζουμε τα όρια των υλικών σε πολλά και διαφορετικά μοντέλα ζωής. Στην πραγματικότητα, η ζωή σε μια κατοικία, σε ένα ξενοδοχείο ή σε έναν οικισμό χτισμένο στη λογική της οικοσυναισθηματικής νοημοσύνης προσφέρει απλώς μια ποιοτικότερη εκδοχή διαβίωσης σε καθημερινό επίπεδο», λέει η Στέλλα Πιερή. Στην κατοικία Urban Forest Residence, ένα δάσος με πεύκα μπαίνει στο σπίτι μέσα από τις μεγάλες διαφάνειες, τα φυτεμένα δώματα κλιμακώνουν το δάσος σε κάθε επίπεδο του σπιτιού και η ενεργειακή κατηγορία Α+, μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, εξοικονομεί ενέργεια, κάτι που λειτουργεί υπέρ του ιδιοκτήτη και του περιβάλλοντος. To concept οικοσυναισθηματικής νοημοσύνης εφαρμόζεται βέβαια σε κάθε κλίμακα και τύπο έργου που μελετάμε, από την ιδιωτική κατοικία και το διαμέρισμα μέχρι τα κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία αλλά και στο Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Αττικής που θα υλοποιηθεί σύντομα». Τα έργα τους, πέρα από καλή αρχιτεκτονική, εισάγουν μια νέα λογική, βιώνονται πολύ διαφορετικά, αναβαθμίζοντας συνολικά τον τρόπο που ζούμε. 

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
1000 Vines Hotel Athens

Natural Hotels

Φανταστείτε ένα ξενοδοχείο στην άκρη του γκρεμού, σε ένα παρθένο τοπίο, με απρόσκοπτη θέα στο Καρπενήσι. Ατμοσφαιρικό, αλλά γνώριμο concept ως εδώ. Στην περίπτωση του Nulius in Verba το γραφείο Pieris Architects κάνει την ανατροπή που έδωσε νέα ώθηση στην επαναλαμβανόμενη πελατεία. Κάθε δωμάτιο επαναπροσδιορίζει τη σχέση του κατοίκου με τη φύση. Όχι διακοσμητικά, όπως στα περισσότερα ξενοδοχεία, αλλά μέσα από την αρχιτεκτονική. Ένα δωμάτιο από πέτρα, με ψηλή οροφή, συνθέτει το μοναστηριακό vibe και την πνευματικότητα μέσα από τη γεωμετρία των ανοιγμάτων σε σχέση με τις αναλογίες του δωματίου και το ύψος των ανθρώπων. Στο ίδιο ξενοδοχείο, ο ένοικος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη σχέση του με τη φύση σε ένα άλλο δωμάτιο, το οποίο προσφέρει την αίσθηση της θαλπωρής και της προστατευμένης επαφής με το έξω, χάρη στη χαμηλότερη οροφή, το ημικυκλικό άνοιγμα στη θέα, τις απαλές υφές και το κυρίαρχο υλικό, το ξύλο. «Με αυτόν τον τρόπο η αρχιτεκτονική αποκτά τον κυρίαρχο, διαχρονικό της ρόλο, ξεπερνώντας κάθε διακοσμητική τάση, αίροντας την ανάγκη ανακαίνισης ενός ξενοδοχείου κάθε επτά χρόνια και εξασφαλίζοντας, συνεπώς, την εξοικονόμηση πόρων», ολοκληρώνει η Στέλλα Πιερή.

Σε μια άλλη προσέγγιση της φιλοξενίας, το έργο Posidonia Eco Resort στη Χαλκιδική ήταν το πρώτο glamping (πολυτελές camping) στην Ελλάδα. «Οι υπηρεσίες ενός 7στερου ξενοδοχείου προσφέρονται στην καρδιά της φύσης, χωρίς να χρειάζεται η “βαριά” δόμηση. Μέσω της αρχιτεκτονικής των ελαφριών, ξύλινων οικίσκων, το ζητούμενο της πολυτέλειας συνδυάζεται με την άμεση απόλαυση ενός μαγευτικού τοπίου, του μεσογειακού θέρους και την αξεπέραστη εμπειρία του ελληνικού νυχτερινού ουρανού», προσθέτει η Στέλλα Πιερή.

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
Posidonia Eco Resort -Glamping στην Χαλκιδική
Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
Posidonia Eco Resort -Glamping στην Χαλκιδική

Forward thinking

Η αειφορία εξελίσσεται. Στην ερώτηση ποιο είναι το μέλλον της στην αρχιτεκτονική, ο Πιέρος Πιερής απαντά πως είναι βέβαιος ότι σύντομα θα υπάρχουν ακόμα περισσότερα κτίρια εξ ολοκλήρου φτιαγμένα μέσω 3D printing, εξυπηρετώντας νέες φόρμες. Παράλληλα θα κατασκευάζονται με πρωτόγνωρη ταχύτητα, κατ’ επέκταση θα αφήνουν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Και τι θα συμβεί με τα «βρώσιμα» κτίρια; «Από τα χρόνια των σπουδών μας μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι τα βρώσιμα κτίρια έχουν γίνει πραγματικότητα. Σίγουρα θα έρθουν και στην Ελλάδα. Το μέλλον μπορεί να είναι πραγματικά συναρπαστικό! Φτάνει μόνο να σκεφτούμε μια πόλη όπου τα κτίρια θα ανταποκρίνονται στο άγγιγμα των ανθρώπων και οι ήχοι της θα φιλτράρονται μέσω των τοίχων έτσι ώστε να απελευθερώνουν ήχους της εξοχής. Ακόμα και οι μυρωδιές της πόλης θα αλλάξουν, κινητοποιώντας όλες τις αισθήσεις μας, δημιουργώντας μια πραγματικά ευτυχισμένη καθημερινότητα», καταλήγει ο Πιέρος Πιερής.

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
Ξενοδοχείο Nullius in Verba στο Καρπενήσι
Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
Κτίρια γραφείων Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου
Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
Lava Residence Santorini

Pieris.Architects

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM The Green Issue

ADM: TΗΕ GREEN ISSUE

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador αφιερωμένη στις creative ομάδες, τους αρχιτέκτονες και τις επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί ήδη πως η βιωσιμότητα, η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη προσέγγιση, δεν είναι απλώς trend αλλά η ανάγκη για μια τεράστια αλλαγή στη φιλοσοφία της ζωής μας, της αγοράς, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Design / Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Συνδυάζοντας τον τρόπο που διακοσμούσαν τα αρχαία ελληνικά αγγεία με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις κινεζικές πορσελάνες και φέρνοντάς τα όλα αυτά στο σήμερα, η βραβευμένη Κύπρια εικονογράφος δημιουργεί κεραμικά έργα που δεν μοιάζουν με άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ