Ένας καταπράσινος χώρος γραφείων στη Βραζιλία μοιάζει με τροπικό δάσος

Ένας φωτεινός και καταπράσινος χώρος γραφείων στη Βραζιλία, σαν σε τροπικό δάσος Facebook Twitter
Στο κέντρο της αυλής υπάρχει μια πισίνα. Φωτο: Joana França.
0

Το αρχαιολογικό γραφείο Tropical Shed βρίσκεται στο Μανάους, μια πόλη στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, όπου συγκλίνουν ο ποταμός Αμαζόνιος και ο Ρίο Νέγκρο. Αν και η πόλη βρίσκεται στο τροπικό δάσος, το γραφείο χτίστηκε σε βιομηχανική περιοχή.

«Το γραφείο βρίσκεται σε μια δημοφιλή βιομηχανική περιοχή της πόλης και ο σχεδιασμός του αποτελεί μια επανερμηνεία της βιομηχανικής τυπολογίας» δήλωσε ο Laurent Troost, υπεύθυνος του σχεδιασμού.

Το συμπαγές κτίριο που ολοκληρώθηκε για τη Muiraquitã Arqueologia χωρίζει το στενό οικόπεδο σε τρεις ξεχωριστούς χώρους. Το συνολικό εμβαδόν όλων των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων είναι περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα.

Από την είσοδο ένας διάτρητος τοίχος από τούβλα οδηγεί σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον εργασίας που περιλαμβάνει ένα μακρύ τραπέζι, μια μικρή κουζίνα και μια αιώρα. Οι αρχιτέκτονες περιγράφουν αυτόν τον χώρο ως «χώρο αναψυχής».

Αν και καλύπτεται από μια χαμηλή οροφή, ο χώρος αναψυχής είναι στην πραγματικότητα ανοιχτός, γεγονός που επιτρέπει την ανάπτυξη τροπικών φυτών μέσα στον χώρο εργασίας, σε γλάστρες που αρδεύονται από τις υδρορροές της οροφής που βρίσκονται από πάνω.

Στη μέση του οικοπέδου υπάρχει μια υπαίθρια αυλή, με μια πισίνα και πολλά φυτά που πλαισιώνουν τον διάδρομο που οδηγεί στο γραφείο. Μια χαλύβδινη πέργκολα διπλού ύψους καλύπτει το οικόπεδο και χρησιμεύει ως πλαίσιο για τροπικά αμπέλια ταχείας ανάπτυξης.

«Ο χώρος αναψυχής κρύβεται πίσω από μια κοίλη πρόσοψη από ογκώδη τούβλα που αφήνουν τους ανέμους να περάσουν και φανερώνουν διακριτικά το βάθος του οικοπέδου χωρίς να αποκαλύπτουν όλες τις λεπτομέρειές του» δήλωσαν οι αρχιτέκτονες της Laurent Troost Architectures.

Στη μέση του οικοπέδου υπάρχει μια υπαίθρια αυλή, με μια πισίνα και πολλά φυτά που πλαισιώνουν τον διάδρομο που οδηγεί στο γραφείο.

Μια χαλύβδινη πέργκολα διπλού ύψους καλύπτει το οικόπεδο και χρησιμεύει ως πλαίσιο για τροπικά αμπέλια ταχείας ανάπτυξης. Τα αμπέλια αναπτύσσονται και στις δύο πλευρές του οικοπέδου, ορίζοντας έναν χώρο διπλού ύψους και σκιάζοντας τον χώρο αναψυχής και το γραφείο για να δημιουργήσουν ένα τροπικό, ευάερο και αναζωογονητικό μικροκλίμα. 

Στο πίσω μέρος του οικοπέδου βρίσκεται ο κλειστός χώρος γραφείων, ο οποίος περιλαμβάνει κοινόχρηστο τραπέζι εργασίας, συσκέψεων και τουαλέτες. Αυτός ο όγκος απολαμβάνει ψηλότερες οροφές που βοηθούν στη φωτεινότητα του χώρου.

«Τα ανοίγματα προς τους κήπους και στις δύο πλευρές λύνουν το θέμα της φωτεινότητας και επιτρέπουν τον επαρκή αερισμό όλων των χώρων» δήλωσαν οι αρχιτέκτονες.

Το ίδιο μοτίβο πλινθοδομής πλαισιώνει κι αυτόν τον όγκο, δημιουργώντας δυναμικές σκιές καθώς το φως μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το Tropical Shed εξυπηρετεί υποδειγματικά την εσωτερική-υπαίθρια διαβίωση δημιουργώντας τον ιδανικό χώρο εργασίας Facebook Twitter
Τροπικά φυτά αναπτύσσονται στον χώρο αναψυχής. Φωτο: Joana França. Φωτο: Joana França.
Το Tropical Shed εξυπηρετεί υποδειγματικά την εσωτερική-υπαίθρια διαβίωση δημιουργώντας τον ιδανικό χώρο εργασίας Facebook Twitter
Η είσοδος στο γραφείο βρίσκεται σε έναν διάτρητο τοίχο από τούβλα. Φωτο: Joana França.
Το Tropical Shed εξυπηρετεί υποδειγματικά την εσωτερική-υπαίθρια διαβίωση δημιουργώντας τον ιδανικό χώρο εργασίας Facebook Twitter
Ψηλά ταβάνια στον κλειστό χώρο γραφείων. Φωτο: Joana França.
Το Tropical Shed εξυπηρετεί υποδειγματικά την εσωτερική-υπαίθρια διαβίωση δημιουργώντας τον ιδανικό χώρο εργασίας Facebook Twitter
Φωτο: Joana França.
Το Tropical Shed εξυπηρετεί υποδειγματικά την εσωτερική-υπαίθρια διαβίωση δημιουργώντας τον ιδανικό χώρο εργασίας Facebook Twitter
Φωτο: Joana França
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ