«Μαζική συμμετοχή» στην απογραφή είδε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

0

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της απογραφής δεν έκανε κατά την παρουσίαση των προσωρινών αποτελεσμάτων της «Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021» της ΕΛΣΤΑΤ ο πρόεδρός της Αθανάσιος Θανόπουλος.

Αντιθέτως, μίλησε για πρωτοποριακό τρόπο συλλογής δεδομένων και για διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων της. Όσο για το σημαντικότερο πρόβλημα από όλα, αυτό της υποκαταγραφής του πληθυσμού, που ήταν και η βασική αιτία της πρωτοφανούς παράτασης, ο κ. Θανόπουλος όχι μόνο δεν το ανέφερε, αλλά μίλησε και για μαζική συμμετοχή των κατοίκων στην απογραφή.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παρουσίασε τη διαδικασία σαν να ήταν ιδανική, χαρακτήρισε την απογραφή του 2021 ως ορόσημο, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή», ενώ «ο πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων σε αυτή».

Με ποια αξιόπιστη μέθοδο εντόπισε τα λάθη και διασφάλισε την ποιότητα δεν το εξήγησε ο κ. Θανόπουλος στην παρουσίαση, απλώς το ισχυρίστηκε. Παρομοίως δεν έδωσε στοιχεία για το ποια ήταν η συμμετοχή των κατοίκων στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, απλώς τη χαρακτήρισε «μαζική» χωρίς να δώσει αριθμούς. 

Πρόσφατο ρεπορτάζ της LiFO είχε παρουσιάσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι απογραφείς και τα οποία τεκμηριώνονται όχι μόνο από τις μαρτυρίες τους, αλλά και από την εσωτερική αλληλογραφία, καθώς όταν διαπιστώθηκε η χαμηλή συμμετοχή των κατοίκων στην ηλεκτρονική απογραφή και η άρνηση σημαντικού τμήματος του πληθυσμού να ανοίξει την πόρτα στους καταγραφείς, λάμβαναν οδηγίες (προφορικώς και γραπτώς) να ρωτάνε τους γείτονες ποιος μένει στην απέναντι κατοικία ή πολυκατοικία και να συλλέγουν στοιχεία με αυτόν τον «πρωτοποριακό» τρόπο.

Με ποια αξιόπιστη μέθοδο εντόπισε τα λάθη και διασφάλισε την ποιότητα δεν το εξήγησε ο κ. Θανόπουλος στην παρουσίαση, απλώς το ισχυρίστηκε. Παρομοίως δεν έδωσε στοιχεία για το ποια ήταν η συμμετοχή των κατοίκων στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, απλώς τη χαρακτήρισε «μαζική» χωρίς να δώσει αριθμούς. 

Στον Δήμο Περιστερίου πάντως, για τον οποίο ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης ανέφερε στη LiFO ότι έχει πάνω από 300.000 κατοίκους και ήλπιζε να έχουν καταγραφεί τουλάχιστον οι μισοί, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, απογράφηκαν 132.123 από 139.981 που είχαν απογραφεί πριν από δέκα χρόνια. Ο συγκεκριμένος δήμος έχει σημαντικό αριθμό ετεροδημοτών, κάποιοι εκ των οποίων θέλουν να καταγράφονται στον τόπο καταγωγής τους, αλλά υπάρχουν και πολλοί που αρνήθηκαν να απογραφούν ή άλλοι δεν συνάντησαν ποτέ κάποιον απογραφέα, σύμφωνα με καταγγελίες και μαρτυρίες. 

Πρόβλημα υποκαταγραφής υπήρχε και στην προτελευταία απογραφή, αλλά ενώ εδώ και δέκα χρόνια τα προβλήματα ήταν γνωστά, τίποτα δεν διορθώθηκε, ώστε να οργανωθεί μία καλύτερη απογραφή, αντιθέτως αυτή τη φορά και λόγω αντικειμενικών προβλημάτων, όπως η πανδημία, αλλά και λόγω μη ικανοποιητικής προετοιμασίας και οργάνωσης, τα προβλήματα ήταν περισσότερα (όπως το «πρωτοποριακό σύστημα», που κολλούσε).  

«Μαζική συμμετοχή» στην Απογραφή είδε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Facebook Twitter
«Μαζική συμμετοχή» στην Απογραφή είδε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Facebook Twitter
E-mail της ΕΛΣΤΑΤ προς τους απογραφείς μετά τη διαπίστωση της υποκαταγραφής.

Είναι δεδομένο ότι έγιναν αρκετές διορθώσεις εκ των υστέρων στα αποτελέσματα της απογραφής, αλλά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, θέλοντας να παρουσιάσει μία ιδανική εικόνα, δεν έκανε καμία αναφορά ούτε στα προβλήματα ούτε στο πώς ξεπεράστηκαν – σύμφωνα με τον ισχυρισμό του. 

Η είδηση από τα προσωρινά αποτελέσματα, όπως επισημαίνει και η εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue, είναι ότι, με εξαίρεση το Νότιο Αιγαίο, που είχε αύξηση +5%, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, κατά τη δεκαετία 2011-2021, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία  με -10,1%, ενώ σε εθνικό επίπεδο, η μείωση είναι -3,5%. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα μεγάλα λάθη της τελευταίας Απογραφής. Χωρίς στοιχεία λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Τι έχει συμβεί.

Ρεπορτάζ / Τι πήγε στραβά με την απογραφή – Χωρίς επικαιροποιημένα στοιχεία, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές

Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία να μην έχει ολοκληρωθεί η απογραφή πληθυσμού επτά μήνες μετά την έναρξή της. Η απογραφή του 2021, η όγδοη απογραφή μετά τον πόλεμο, έπρεπε να έχει τελειώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί τυπικά, αλλά οι διεργασίες συνεχίζονται, με συνέπεια να μην ανακοινώνονται τα προσωρινά στοιχεία του πληθυσμού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, φαίνεται να είναι η υποκαταγραφή πληθυσμού, η οποία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Το ρεπορτάζ της LiFO ερευνά τις αιτίες, φωτίζει το παρασκήνιο και δίνει λόγο στους ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι έχει συμβεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ