Η Ζαπορίζια, το νέο iPhone και ο ασύντακτος κόσμος

Η Ζαπορίζια, το νέο iPhone και ο ασύντακτος κόσμος Facebook Twitter
Ενώ είναι επείγουσα η ελάττωση ταχύτητας και ο προσανατολισμός προς πιο ανθεκτικά προϊόντα, ετοιμαζόμαστε για καινούργιες δόσεις ματαιοδοξίας και ανευθυνότητας. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΖΑΠΟΡΙΖΙΑ οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις του τεράστιου πυρηνικού εργοστασίου που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους εισβολείς.

Αυτές τις μέρες «όλος ο πλανήτης» περιμένει με αδημονία τo νέo iPhone 14 της Apple που, όπως διαβάζουμε, η παρουσίασή του θα πάρει το αινιγματικό όνομα «far out». Τα ρεπορτάζ αναρωτιούνται τι να σημαίνει άραγε αυτή η έκφραση, δορυφορική συνδεσιμότητα ή καινούργιες δυνατότητες της κάμερας του κινητού.

Μέσα στον ίδια φέτα χρόνου, η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ανακοινώνουν μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Από παντού ακούγεται η λέξη «ρύθμιση», είτε για τη θερμοκρασία των air conditions είτε για τους δημόσιους, εορταστικούς και εμπορικούς φωτισμούς.

Στη δική μας χώρα, φυσικά, ο Σεπτέμβριος φτάνει πάντα με διάφορες κρατικές και κομματικές δωροεπιταγές – και, όπως φαίνεται, κάθε συζήτηση για την εξοικονόμηση ενέργειας θεωρείται ήδη ύποπτη.

Υπάρχει μια δόση παραλογισμού σε αυτή την εικόνα. Από τη μια, η τρομερή σκιά του πολέμου και του μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος. Από την άλλη, ένα μοντέλο ετήσιας φρενίτιδας που από ηθική και περιβαλλοντική άποψη είναι καταστροφικό, αλλά η Apple και μαζί της δισεκατομμύρια χρήστες δεν ιδρώνουν.

Υπάρχει μια δόση παραλογισμού σε αυτή την εικόνα. Από τη μια, η τρομερή σκιά του πολέμου και του μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος. Από την άλλη, ένα μοντέλο ετήσιας φρενίτιδας που από ηθική και περιβαλλοντική άποψη είναι καταστροφικό, αλλά η Apple και μαζί της δισεκατομμύρια χρήστες δεν ιδρώνουν. Ενώ είναι επείγουσα η ελάττωση ταχύτητας και ο προσανατολισμός προς πιο ανθεκτικά προϊόντα, ετοιμαζόμαστε για καινούργιες δόσεις ματαιοδοξίας και ανευθυνότητας.

Μάλλον δεν αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή εποχής, αυτό που ο Μακρόν (παρά την αισιόδοξα φιλελεύθερη ιδιοσυγκρασία του) ονόμασε «τέλος της αφθονίας και της ανεμελιάς». Ρητορικά και σε συμβολικές χειρονομίες έχουμε κορεσμό πολιτικά ορθών απόψεων. Δεν βλέπουμε όμως πολιτικές αποφάσεις για αναστολή των σπάταλων, «γιγαντιαίων» events ή κανένας σοβαρός παίκτης δεν τολμάει να τις προτείνει.

Για παράδειγμα, τι νόημα έχει όλη αυτή η πολιτική και δημοσιογραφική κουστωδία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σε μια πόλη που αυτήν τη στιγμή σημαντικό κομμάτι του κέντρου της είναι ένα άσχημο γιαπί που παράγει ταλαιπωρία;

Σαν να ζούμε τελικά τα events μιας επιδεικτικής ψευτο-κανονικότητας που σκεπάζουν τις προτεραιότητες της νέας περιόδου. Σαν να μην υπάρχει η ενεργειακή φτώχεια, ο Covid, σοβαρά ζητήματα στέγης των νέων φοιτητών, η πολύμορφη ανασφάλεια για τους μήνες που έρχονται. Και εν τέλει αυτή η σεπτεμβριανή φλυαρία εκδηλώσεων μοιάζει με τεράστιο αναχρονισμό. Όλα όσα γράφαμε για τα «μαθήματα της πανδημίας» έχουν γίνει θρύψαλα ή στέκουν αμήχανα στην άκρη σαν λόγια από σχολικές εκθέσεις, προορισμένα να ξεχαστούν μετά τις εξετάσεις.

Είναι μια έλλειψη τόλμης, μια διανοητική και πολιτική δειλία. Φοβόμαστε να θέσουμε πιο βαθιά ερωτήματα γιατί πιθανόν πολλά από αυτά δεν έχουν δημοφιλείς απαντήσεις.

Ας πούμε όμως πως η δικτατορία της συνεχούς καινοτομίας δεν έχει σχέση με το ευ ζην, όπως και το ξεχείλωμα της σφαίρας των κοινωνικών μέσων δεν σημαίνει εκπλήρωση του δημοκρατικού ονείρου. Μερικές ιδέες έχουν φθαρεί ανεπανόρθωτα, αλλά κάθε Σεπτέμβρη τρέχουμε να τις επαναλάβουμε. Όπως ακριβώς κάνουν κάποιοι άρρωστοι με αληθινή νοσταλγία για τα συμπτώματά τους, για όλα όσα επιβεβαιώνουν την κατάστασή τους.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι

Διεθνή / Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι Τζινπίνγκ

Η Κίνα επιδιώκει ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη ανατροπή της διεθνούς τάξης και τη βραχυπρόθεσμη διατήρησή της. Ο Σι είναι πρόθυμος να ανεχθεί έναν κόσμο που φλέγεται, με την ελπίδα ότι η Κίνα δεν θα καεί.
LIFO NEWSROOM
«Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Διεθνή / «Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός Πίτερ Φράνκοπαν και ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής και βετεράνος των «New York Times» Στίβεν Ερλάνγκερ σχολιάζουν τη σημερινή εκλογική μάχη στις ΗΠΑ και τη σημασία της για τον υπόλοιπο κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αμερικάνικη μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Οπτική Γωνία / Η αμερικανική μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Τα διλήμματα που εμμένουν και θα έχουν καταλυτικό ρόλο είτε υπερισχύσει ο Τραμπ είτε η Χάρις αφορούν πια την ίδια τη συνθήκη της λεγόμενης «φιλελεύθερης δημοκρατίας» στην αμερικανική της εκδοχή.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική;

Οπτική Γωνία / Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική

Τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, τα φαινόμενα αυτολογοκρισίας και το κλίμα που επικρατεί. Μιλά στη LiFO η Νένη Πανουργιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ