ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ο δικός σου Ψ τι λέει γι’ αυτό;

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Facebook Twitter
Δεν πηγαίνεις δηλαδή επειδή δεν είσαι καλά – δεν είσαι καλά επειδή δεν πηγαίνεις. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LΙFO
0

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ σαν τη δική μας, ακόμα και σε μια κοινωνία σαν την ελληνική, όπου παραμένει το στίγμα της ψυχικής ασθένειας και της επίσκεψης στον «τρελογιατρό», όπου η ψυχοθεραπεία θεωρείται ταξικό προνόμιο ή τρόπος ένταξης σε σέκτα πολυτελείας, όπου πολλοί άνθρωποι που την έχουν έντονα ανάγκη δεν έχουν τα μέσα ή τον τρόπο να το κάνουν, είναι κάποιες φορές που νιώθει κανείς ότι είναι ο μοναδικός στην ομήγυρη που δεν περιλαμβάνει συνεδρίες στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα. Αν δεν συναντιέται τακτικά με έναν ή μία Ψ.

«Έχω Ψ αύριο το απόγευμα», «Μετά τον Ψ τι θα κάνεις;», «Ο δικός σου Ψ τι λέει γι’ αυτό»; «Αυτό μου λέει και η Ψ μου», «Το είπες στην Ψ αυτό;» κ.ο.κ.: φράσεις της καθημερινότητας. Όλοι έχουμε προφανώς τα θεματάκια ή τις θεματάρες μας και κανείς δεν ζήμιωσε από μια τέτοια διαδικασία, απλά, ώρες-ώρες, είναι σαν να συνοδεύεται από έναν ψυχαναγκασμό που σε κάνει να νιώθεις μειονεκτικά και ενοχικά.

Αν δεν πηγαίνεις, είναι σαν να μη θέλεις το καλό σου, σαν να μη θέλεις να είσαι σωστό άτομο. Δεν πηγαίνεις δηλαδή επειδή δεν είσαι καλά – δεν είσαι καλά επειδή δεν πηγαίνεις.

«Είμαι ευγνώμων που υπάρχει αυτός ο χώρος για να μιλήσω. Είμαι όμως επίσης ευγνώμων που μπορώ να κλάψω στην αγκαλιά της συντρόφου μου, να διασκεδάσω με φίλους, να καπνίσω ένα τσιγάρο στον φθινοπωρινό αέρα της βεράντας μου. Δεν υπάρχει μαγικό ελιξίριο για την ψυχική υγεία».  

Έναν τέτοιο μικροπροβληματισμό μεταφέρει κι ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε προχθές στους «New York Times» και είχε ως τίτλο την εξής απορία: «Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ψυχοθεραπεία σε κάνει καλύτερο άτομο;» (Why do people think going to therapy makes you a good person?), Το άρθρο υπογράφει ο (36χρονος, τουτέστιν millennial) Μίκαλ Ντένζελ Σμιθ, επιφανής αρθρογράφος και συγγραφέας από το Μπρούκλιν και «ένας από τους πιο επιδραστικούς Αφροαμερικανούς» (Οι «Times» τον είχαν αποκαλέσει πριν από μερικά χρόνια «Ο διανοούμενος με τα Air Jordan»).   

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους στον κοινωνικό μου κύκλο κάνουν ψυχοθεραπεία, κάποιοι είναι οι ίδιοι ψυχοθεραπευτές», γράφει, αφού προηγουμένως σημειώσει ότι η διαδικασία τού είχε κάνει καλό κάποτε που υπέφερε από κρίσεις πανικού.

«Τα τελευταία χρόνια όμως, ακόμα και μέσα στην πανδημία, τα είχα καταφέρει χωρίς θεραπεία. Συνεπώς, δεν βρισκόμουν στο όριο κάποιας κατάρρευσης. Υπέθεσα απλώς ότι όφειλα να την κάνω κομμάτι της ζωής μου, μαζί με κάποιες άλλες αποφάσεις. Να μάθω ισπανικά. Να γυμνάζομαι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία…»   

Παρακάτω κάνει λόγο, με έναν ελαφρύ σαρκασμό, για τις φαντασιακές διατριβές στα social media που λένε «πόσο τέλειος θα ήταν ο κόσμος αν όλοι (ειδικά όμως οι «cis-hetero» άνδρες) πήγαιναν για θεραπεία και δούλευαν τα θέματά τους – θα εξέλιπε όλη αυτή η τοξική αρρενωπότητα που δηλητηριάζει τα δοχεία της επικοινωνίας και τα μονοπάτια της γιατρειάς. Το να μην πηγαίνεις είναι σαν να προδίδεις όχι μόνο τον εαυτό σου αλλά το όραμα μιας ουτοπίας που εκπορεύεται από τον καναπέ του ψυχοθεραπευτή.  

«Εξακολουθώ να βρίσκω χρήσιμες τις συνεδρίες κι ας μην υπήρξε κάποιος συντριπτικά καταλυτικός παράγοντας που με έκανε να τις ξεκινήσω», καταλήγει το άρθρο. «Είμαι ευγνώμων που υπάρχει αυτός ο χώρος για να μιλήσω. Είμαι όμως επίσης ευγνώμων που μπορώ να κλάψω στην αγκαλιά της συντρόφου μου, να διασκεδάσω με φίλους, να καπνίσω ένα τσιγάρο στον φθινοπωρινό αέρα της βεράντας μου. Δεν υπάρχει μαγικό ελιξίριο για την ψυχική υγεία. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή που μπορεί να σε κάνει “καλό” άτομο. Οι περισσότεροι από μας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».  

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO

Daily
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρίσεις πανικού: ο μηχανισμός μιας ψυχικής επιδημίας του 21ου αιώνα

Ψυχιατρική / Κρίσεις πανικού: ο μηχανισμός μιας ψυχικής επιδημίας του 21ου αιώνα

Ο ψυχίατρος και συγγραφέας του βιβλίου «Πανικός - H μεγάλη εξέγερση μέσα μας», Κώστας Γκοτζαμάνης εξηγεί στον Θοδωρή Αντωνόπουλο τους μηχανισμούς μιας νόσου που απλώνεται υπόκωφα στον μοντέρνο κόσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η εγγονή του Φρόιντ δεν έκανε ποτέ της ψυχοθεραπεία

Daily / Η εγγονή του Φρόιντ δεν έκανε ποτέ της ψυχοθεραπεία

Η Σόφι Φρόιντ που πέθανε στις αρχές του μήνα στα 97 της ήταν το τελευταίο επιζών εγγόνι του Σίγκμουντ Φρόιντ και πιθανότατα το τελευταίο εν ζωή πρόσωπο που τον συναναστράφηκε στενά. Η ίδια πίστευε πάντως ότι η ψυχανάλυση είναι σε σημαντικό βαθμό «μια ναρκισσιστική πολυτέλεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Βουβό κύμα: Ο παράγοντας της ψυχικής υγείας στην πανδημία

Βίβιαν Στεργίου / Βουβό κύμα: Ο παράγοντας της ψυχικής υγείας στην πανδημία

Η ψυχική υγεία υποτιμάται, κάθε φορά που τα μέτρα αλλάζουν αιφνιδιαστικά, λες και η χώρα συμμετέχει σε κάποιο πείραμα για την ικανότητα προσαρμογής μας στις αιφνίδιες μεταβολές δεδομένων.
ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Μαριαλένα Σπυροπούλου

Βιβλίο / Μαριαλένα Σπυροπούλου: «Όσο πιο τραυματισμένος είναι κανείς, τόσο πιο πολύ αναζητά τον έρωτα»

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος Μαριαλένα Σπυροπούλου μιλά για τις μεγάλες προσδοκίες που διαψεύστηκαν ή έγιναν πράξη, για τον έρωτα που μάταια αναζητούμε αλλά και τη μεγάλη σημασία που έχει στη ζωή όλων μας η αγάπη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ίρβιν Γιάλομ «Η θεραπεία του Σοπενάουερ»

Το πίσω ράφι / Ξαναδιαβάζοντας την «Θεραπεία του Σοπενάουερ»

Η ανάγνωση της «Θεραπείας του Σοπενάουερ», του δημοφιλούς βιβλίου που έγραψε ο ίδιος πριν από 20 χρόνια, λειτούργησε για τον Ίρβιν Γιάλομ θεραπευτικά, μετά τον θάνατο αγαπημένης του συζύγου από πολλαπλό μυέλωμα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Daily / Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Η επανεκλογή του Τραμπ έχει αλλάξει ξαφνικά τον τόνο της δημόσιας συζήτησης, κάνοντάς την πολύ πιο φιλική ως προς τις θέσεις της «λαϊκίστικης δεξιάς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που την στήριξαν;

Daily / Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που τη στήριξαν;

Στην Ελλάδα, πάντως, οι διασημότητες συχνά δεν κάνουν τον κόπο καν να δηλώσουν επίσημα την εκλογική στήριξή τους. Απλά, βάζουν υποψηφιότητα οι ίδιοι και οι ίδιες και εκλέγουν απευθείας τους εαυτούς τους σε θέσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Daily / Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Μια συντονισμένη απόπειρα να παρουσιαστούν οι φανατικοί οπαδοί της Μακάμπι ως αθώα θύματα ή και ήρωες ακόμα, παρά τις επιθέσεις και τις προκλήσεις στις οποίες προέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας τους εναντίον του Άγιαξ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντος μας

Daily / Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας

«Μετά από 50 χρόνια στον δρόμο, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα», δηλώνει μ’ ένα διακριτικό μειδίαμα ο 75χρονος ροκ σταρ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πρόσφατη περιοδεία του Μπρους Σπρίνγκστιν και της θρυλικής μπάντας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ελληνικές σειρές των 90s: comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Daily / Ελληνικές σειρές των '90s: Comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Οι τηλεοπτικές σειρές της πρώτης δεκαετίας των ιδιωτικών καναλιών φαίνονται να έχουν υποκαταστήσει σ’ ένα μεγάλο κοινό τον ρόλο που έπαιζαν για μισό αιώνα σχεδόν οι ελληνικές ταινίες της ακμής του βιομηχανικού σινεμά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

Daily / Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

«Το Ισραήλ πάνω απ' όλα», έγραψε με εθνικοσοσιαλιστικό ρίγος, αν και ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Αριέλ Λεκαδίτης αμέσως μετά (και παρά) την ανακοίνωση του εκδοτικού του οίκου ότι διακόπτει τη συνεργασία τους εξαιτίας «των χυδαίων αναρτήσεών του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Daily / Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Μια ονομασία που μοιάζει συγχρόνως νεοπλουτίστικη και φτωχομπινέδικη, ειδικά σε όσους από εμάς μεγαλώσαμε στα Νότια και δεν νιώσαμε ποτέ ότι υπήρχε ανάγκη ούτε για τόσο ισοπεδωτική «ανάπλαση» ούτε και για τέτοιους τουριστικούς ευφημισμούς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ